Mapy Google: 3D vizualizácie v mobile a offline pre Android

Google predstavil dalšie inovácie, ktoré v najbližšej dobe prinesú Mapy Google svojim používateľom. Pôjde o 3D vizualizácie hlavných mestských častí v aplikácii Google Earth pre mobilné telefóny. Na platformu Android prichádzajú Mapy Google i s offline verziou.

Street View Trekker

Spoločnosť Google buduje pre používateľov svoje mapy už desať rokov. Za tu dobu priniesli veľa rôznych vylepšení. V posledných rokoch spoločnosť vybudovala komplexnú základnú mapu celého sveta na základe verejných komerčných dát, záberov zo satelitov i pouličných snímok.

Dôležitým míľnikom bolo spustenie Street View, ktoré na mapovanie využíva autá, snežné skútre i trojkolky. No existujú miesta, kde sa tieto zariadenia nedostanú. Tam nastupuje Street View Trekker. Peši, po svojich alebo na lyžiach sa zástupcovia Googlu dostanú takmer všade a pomocou techniky pripevnenej k špeciálnemu batohu zdokumentujú potrebnú lokalitu.

Street View Trekker

Tvorcom máp záleží i na ich presnosti. Svet sa neustále mení, menia sa mestá i krajina, preto je aktualizácia máp taká potrebná a nikdy nekončiaca práca. Dôležitou súčasťou tvorby kvalitných máp je aj spätná väzba používateľov, ktorá bola v roku 2008 cez Map Maker a Správcu nástrojov spustená vo vybraných krajinách.

V najbližších týždňoch pribudnú ďalšie krajiny: Južná Afrika, Egypt, Austrália, Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko, Nový Zéland, Nórsko a Švajčiarsko.

Google Earth 3D

Google sa vždy snažil aj o jednoduchú použiteľnosť, ktorá má byť súčasťou dokonalých máp. Mapy Google sú interaktívne a použiteľné na ľubovoľnom zariadení. Častou kritikou, inak výborných mapových podkladov Google, bola ich nedostupnosť v offline móde.

Google Earth 3D

Spoločnosť vypočula hlasy používateľov a v stredu 6. júna 2012 oznámila možnosť používať mapy bez nutnosti dátového pripojenia. Funkcia bude dostupná zatiaľ vo viac než 100 krajinách. Z prvých screenshotov vidno, že nepôjde o offline verziu tak, ako ju poznáme z navigácie iných výrobcov. Vybranú oblasť na mape bude potrebné najskôr stiahnuť do svojho zariadenia, kde bude uložená na neskoršie použitie. Podobnú funkciu ponúka aj Nokia.

Prečítajte si: Nokia Mapy pre Android a iOS už aj offline (25. 10. 2011)

Dôležitým krokom k zlepšeniu komplexnosti, presnosti a použiteľnosti máp je schopnosť modelovať svet v 3D režime. V roku 2006 začala firma s textúrami 3D budov v aplikácii Google Earth. Teraz v nej začala pridávať plastické fotomapy celých metropolitných oblastí. Do konca tohto roka chce mať Google pokrytie pre metropolitné oblasti s celkovým počtom 300 miliónov obyvateľov.

Podobné 3D mapy pre vybrané metropoly, medzi ktorými nechýba Praha, no Bratislavu by ste zatiaľ hľadali márne, ponúka i Nokia a čoskoro sa očakáva predstavenie vlastných máp v 3D verzii aj u Apple.

Prečítajte si: Chystá Apple vlastné 3D mapy? (13. 5. 2012)

Je pravdepodobné, že Google chcel svojím skorším predstavením vlastných plastických máp Apple predbehnúť. Aplikácia Google Earth je dostupná aj pre iOS a 3D mapy od Google budú dostupné pre iPhone a iPad v priebehu niekoľkých týždňov.

Zdroj: sites.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu