Nokia Lumia 610

Recenzia cenovo dostupného smartfónu s OS Windows Phone 7.5 s 3,7'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaprátom s AF, LED bleskom a slabšou hardvérovou výbavou.

Základné parametre:

OS:Windows Phone Windows Phone 7.5

procesor: 800 MHz Qualcomm Snapdragon S1

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 119 x 62 x 12 mm,

hmotnosť: 132 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 65 tis. farieb, 480 x 800 b., rozmery 48 x 80 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm),

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie VGA videí (30 fps)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 256 MB RAM + 8 GB ROM (dostupná 6,21 GB) + SkyDrive

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS,

batéria: Li-Ion batéria 1 300 mAh

SAR: 0,83 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 215 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, DLNA, mass storage, informačná dióda,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 7.5

Obsah balenia: mobil, batéria BP-3L, nabíjačka AC-50, slúchadlá WH-208, data kábel CA-190CD, dokumenty,

Nokia sa so Symbianom už asi ďaleko nepohne, a tak nám neostáva nič iné, len sledovať spoluprácu s Microsoftom, konkrétne zariadenia s OS Windows Phone. Lumia 610 predstavuje v poradí tretí a zároveň najlacnejší model z tohto radu.

Lumiu 610 som začal používať hneď po odovzdaní nadupaného Samsungu Galaxy S3. Už pri prvom kontakte som zistil, že mi tu čosi nehrá. Aj napriek plastovej konštrukcii a pomerne skladným rozmerom sa ručička váh zastavila na hodnote 132 gramov. A to je dokonca o dve čísla viac než v prípade S3-ky. Na druhej strane však musíme pochváliť spracovanie Nokie. Plastové zhotovenie sa naozaj podarilo a všetko sedí tam kde má. Značný podiel na pevnosti má presah zadného krytu pod displej. Povrch zariadenia na jednej strane poteší, na druhej sklame. Doslova. Predná stena je spolu s bočnými, ktorých prevedenie pripomína model Asha 302, už po pár minútach používania zababraná odtlačkami a práve na tých bočných sa doslova vynímajú. Aspoň že po otočení telefónu nás čaká príjemná povrchová úprava. Pogumovaný soft-touch povrch je však devízou len čiernej verzie! Ostatné farby majú zadnú stenu obyčajnú, lesklú. Pod zadným krytom sa schováva batéria s kapacitou 1 300 mAh a slot na microSIM. Prvé telefóny s takýmto riešením sa nevyhli kritike, no ak si prezrieme súčasné novinky známych značiek, môžeme predpokladať, že tento trend sa už asi nezmení.

Ovládacie prvky nájdeme iba v pravej bočnej stene. Vhodne umiestnené tlačidlá ovládania hlasitosti a blokovania telefónu dopĺňa dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá ho prebudí aj v zablokovanom stave. Toto máme vo "uindous-fónoch" radi.

Príjemné teploty a niekedy až otravné lúče ponúkli ideálne podmienky na test displeja v exteriéri. A tam naozaj prekvapil. Nie sú to najlepšie výsledky, no s bielou témou prostredia a automatickou reguláciou jasu bolo používanie Lumie na slnku pohodlné. Menšiu kritiku si zaslúži za podanie čiernej farby. O tom, že čierna nie je až tak čiernou, nás presvedčil prechod medzi displejom a konštrukciou. Napríklad v takej 800-ke (AMOLED) bolo naozaj ťažké prechod rozpoznať. Ďalší nedostatok je viditeľný v tme, s čiernou témou prostredia. Po okrajoch displeja sa zobrazujú žlté fľaky, ktoré sú asi výsledkom nedostatočného odizolovania podsvietenia. Počas dňa to nie je vidieť.

Procesor s taktom 800 MHz zvláda svoju prácu na výbornú, čo sa už o malej operačnej pamäti povedať nedá. Hodnota 256 MB sa odzrkadlila na chýbajúcej podpore určitých aplikácií a nepoteší najmä fanúšikov Skype-u. Po podrobnejšom prehľadaní Marketplace som však objavil aj iné aplikácie, ktoré by sa mi naozaj zišli (napr. vyhľadávanie Google). O obmedzenej podpore aplikácii sa dozviete aj v nastaveniach telefónu, kde pri informáciách o OS a voľnej pamäti nájdete aj takýto oznam: "Pretože tento telefón má 256 MB pamäte RAM, môže byť výber aplikácií a funkcií obmedzený."

Neoddeliteľnou súčasťou zariadení s OS Windows Phone je trojica tlačidiel pod displejom. Tlačidlo Windows vás presunie na domácu obrazovku a šípku späť využijete aj na prepínanie medzi spustenými aplikáciami (multitasking). Funkciu zatvárania aplikácii by ste tu ale hľadali márne. Na to je potrebné zájsť do aplikácie a použiť šípku späť. Veľmi zábavné je to najmä v prehliadači, keďže tu šípka slúži aj k návratu na predošlú stránku. Chce to vtedy viacero kliknutí. Ponuku pod obrazovkou uzatvára tlačidlo hľadať, ktorého jedinou funkciou je spustenie internetovej stránky vyhľadávača Bing. Ak chcete vyhľadávať v kontaktoch, správach či prehrávači hudby, musíte použiť lupu v rámci danej aplikácie.

Po rozsvietení displeja na vás ako prvá vykukne zablokovaná obrazovka. Zobrazí dátum, čas, počet zmeškaných udalostí a najbližšiu pripomienku v kalendári. Poslúži aj na ovládanie prehrávača hudby a rádia. Trochu otravná je dlhá "životnosť" tohto panela s ovládaním. Prehrávač hudby a rádio vypnuté, medzi spustenými aplikáciamk tiež nič, no ovládanie z odblokovacej obrazovky nie a nie zmiznúť.

Cez zablokovanú obrazovku sa dostávame k tej pohotovostnej, ktorá pozostáva z dynamických dlaždíc. Ich aktívnosť oceníte pri zobrazení počtu zmeškaných hovorov, správ, e-mailov. Niektoré aplikácie sa po pripnutí na domácu obrazovku správajú ako widgety. Na predchádzajúcich Windows fónoch som si obľúbil aplikáciu Meniny so zobrazením mena dnešného a zajtrajšieho oslávenca. No v tomto prípade dlaždica nefungovala a rovnako nefungovala ani česká aplikácia Svátky. Keď sme už pri tej češtine, tak nezabudnime pripomenúť, že väčšina prostredia je lokalizovaná práve do tohto jazyka. Slovenčinu nájdeme napríklad na klávesnici a v kalendári.

Výhodou OS Windows Phone sú dobre prepracované základné aplikácie. Nenáročný používateľ sa tak možno k Marketplace ani nedostane. Jednou z týchto aplikácií je aj telefónny zoznam Lidé. Ak mu odpustíme chýbajúce inteligentné vyhľadávanie kontaktov, ostáva nám iba chváliť. Z jedného miesta máte prístup ku všetkým kontaktom, priateľom na Facebooku, ich obrázkom, novinkám a nechýba ani hlavná Facebook nástenka s priamym lajkovaním a komentovaním statusov. V jednotlivých kontaktoch nájdeme základný profil, obrázky, statusy, históriu e-mailov, hovorov a správ. Nezabudlo sa ani na Facebook chat, ktorý je súčasťou aplikácie Správy.

E-mailová komunikácia je vo WP riešená trochu netradične. Po pridaní konta sa v ponuke aplikácii automaticky vytvorí ikona danej služby. Gmail je tak oddelený od Hotmailu a podobne. Každá služba má aj vlastnú dlaždicu (na pohotovostnej obrazovke) s upozornením o počte prijatých správ. Ak predsa len máte radi všetko pokope, v nastaveniach aplikácie nájdete možnosť združiť doručenú poštu.

Internetový prehliadač zvláda viac otvorených okien a často navštevované stránky si môžete uložiť medzi obľúbené. Nedostatkom je chýbajúca podpora flash animácií a automatické zalamovanie textu. Oproti iným prehliadačom má Internet Explorer riadok s URL adresou dolu a slúži aj na vyhľadávanie výrazov. Na výber sú dve služby, Bing a český Seznam.

Každý operačný systém má svoje chyby a v prípade Windows Phone treba spomenúť osekané možnosti pripojenia k PC a iným zariadeniam. Keďže WP nepozná funkciu mass storage, k počítaču sa pripojíte iba cez program Zune. A na posielanie súborov cez Bluetooth môžete tiež zabudnúť. Kritický odsek zakončím chýbajúcim slotom na pamäťovú kartu a pomerne malou internou pamäťou (6,21 GB).

Na zhotovenie momentiek poslúži päťmegapixelový fotoaparát s LED bleskom, zaostrovaním a dvojpolohovou spúšťou. Tá ho aktivuje aj v zablokovanom stave a od stlačenia spúšte po možnosť snímania ubehne 4 – 5 sekúnd. Pekné fotografie zhotovíte najmä v slnečnom exteriéri, v tmavších podmienkach sa už prejaví šum. A tu sa osvedčil blesk. Všimnite si rozdiel medzi fotografiami kuchynskej skrinky s a bez blesku. Na nahrávanie videa je k dispozícii iba VGA rozlíšenie a výsledok nás príliš neohúril.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 12 MB / min.)

Audio a video súbory zastrešuje aplikácia Hudba + videá. Opäť sa stretávame s jednoduchou grafikou, ktorá je príznačná pre celé prostredie. Prehrávač hudby si poradí s delením skladieb, zobrazením obrázku albumu a ovládať ho môžete, ako som už spomínal, aj na zablokovanej obrazovke. V tomto režime sa dá meniť aj hlasitosť. Zaujímavosťou OS WP je jednotná hlasitosť v celom prostredí (30 úrovní), ktorá vie niekedy človeka naozaj vytočiť.

FM rádio s RDS zobrazí aj názov skladby, ale prehrávanie cez hlasný reproduktor od neho nečakajte.

Pridanou hodnotou v zariadeniach od Nokie je bezplatná hlasová offline navigácia. Jej nezávislosť od dátového pripojenia oceníte napríklad na ceste do zahraničia. V offline databáze nájdete čerpacie stanice, obchody, stravovacie zariadenia a mnoho iných... Lokalizácia je presná a zvyčajne jej to trvalo asi 5 - 7 sekúnd. Okrem mapy s aktuálnou polohou sa na displeji zobrazujú informácie o rýchlosti, rýchlostných obmedzeniach, prejdenej vzdialenosti a predpokladanom čase príchodu. V rámci Windows Phone nájdete aj klasické online mapy v štýle Google Maps.

Aplikácia na prácu s dokumentmi je "origoš" od Microsoftu a dá sa teda od nej očakávať aj niečo naviac. Prezeranie a editovanie súborov dopĺňa ponuka šablón, správa poznámok OneNote a prepojenie so službami SkyDrive, Office 365 a SharePoint. Záhadou ale ostáva, prečo si tak prepracovaná aplikácia neporadí s automatickým zalamovaním textu. Na prezeranie PDF súborov som si z Marketplace doinštaloval Adobe Reader. Funkčne však príliš neoslní, keďže ponúka iba zoomovanie a posúvanie stránok.

Lumia 610 mi pri zapnutých dátach, e-mail push notifikácii, polhodine hovorov a polhodine surfovania vydržala v priemere deň a pol.

Výhody:

+ stabilný OS

+ pevné zhotovenie

+ hardvérová spúšť fotoaparátu zapne fotoaparát aj v zablokovanom stave

+ systémové aplikácie s bohatou funkčnosťou

+ bezplatná hlasová offline navigácia od Nokie

+ slušná čitateľnosť displeja v exteriéri

Nevýhody:

- vysoká hmotnosť

- podpora microSIM

- žlté "fľaky" na displeji

- malá interná pamäť bez možnosti rozšírenia

- malá RAM pamäť sa podpísala pod viacerými obmedzeniami

- česká (a iba niekde slovenská) lokalizácia

- internetový prehliadač bez flashu

- konkurencia ponúka za podobnú cenu lepšie parametre

Orientačná cena: približne 215 € (www.nokia-eshop.sk)

Záver

Spolupráca s Microsoftom priniesla nový produktový rad Lumia, ktorý by mal aspoň sčasti vrátiť Nokii kedysi zvučné meno. Priznám sa, čakal som inú stratégiu. Lumia 610 je momentálne najlacnejším smartónom tohto radu, no jej cena je podľa mňa prestrelená. Nie je to zaujatosťou voči značke (pred pár rokmi som používal iba Nokie), ale ten kto si vie zrátať dva plus dva a pozrie sa aj na iné zariadenia s týmto OS, zistí, že konkurencia je lacnejšia. Jedinú výhodu vidím v bezplatnej plnohodnotnej navigácii. Skúste si napríklad porovnať Lumiu 610 s Omniou W od Samsungu alebo Radarom od HTC. Aj keď staršie telefóny, no s cenovkou vyššou iba o asi 20 eur a s výbavou, ktorú by sme mohli porovnať s momentálne najdrahším zástupcom radu, modelom Nokia Lumia 800.

Diskusia k článku:

People 05.06.2012 - 11:43

No napr taka lumia 710 sa predava vo svajciarsku za 165eur, nova bez simlocku http://www.interdiscount.ch/idshop/index.jsf. A lumiu 800 som uz videl za 277eur.

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan06.06.2012 - 09:54 Trvalý odkaz

Na tej stránke hej ? Hrozné ceny :D a pritom to niesú eurá

Erik06.06.2012 - 21:47 Trvalý odkaz

Mohla by byt viac hranata :)

miso_65414.06.2012 - 18:43 Trvalý odkaz

zvažujem kúpu telefónu s Win phone 7.5 - buď nokiu 710 alebo 610 a často využívam bezplatnú offline pešiu navigáciu, chcel by som sa spýtať ako to funguje na win phone, či aplikácia nokia drive 2.0 je pre autá alebo aj pre pešiu navigáciu? vďaka

Celá diskusia 19 príspevkov