Sony Ericsson R300i Radio

PRVÝ KONTAKT s low-endom Štýlový telefón s dizajnom FM/AM rádia a zabudovaným VGA fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 101 x 46 x 12 mm,

hmotnosť: 75 gramov (zistená: 76 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 29 x 36 mm, uhlopriečka 46 mm,

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.),

pamäť: 8 MB

správy: SMS, EMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast Port), mass storage,

hudba: MP3 zvonenia, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM/AM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: BST-38, 930 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 27 h počúvania FM rádia / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, záznam videí, pamäťové karty, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia Java aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, prenosná stereo súprava, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson R300 s prívlastkom Radio je sympatický telefón s príjemnými rozmermi i hmotnosťou. Displejom nevyniká, ale ponúka aspoň štyri rôzne témy, z ktorých si každý vyberie. Vráťme sa však k dizajnu.

Horná a spodná stena sú prázdne, predná je typická, ale čo ostatné? Pravá bočná stena obsahuje len nenápadné nožičky pre postavenie telefónu na bok. Ľavá stena obsahuje Fast port a dôležité ovládacie prvky - dvojitý ovládač hlasitosti a tlačidlo pre aktiváciu výnimočnej hlasitosti pri počúvaní rádia. Ja by som mu však radšej pripísal inú funkciu - aktiváciu hlasnej reprodukcie. Zadná stena obsahuje trojicu tlačidiel, ktorých podržaním spustíte jednu z troch vybraných frekvencií FM rádia. Musia byť však ku mobilu pripojené slúchadlá, ktoré slúžia ako anténa. Prečo sa podržaním jednotky (až trojky) v zadnej stene nezačne hlasná reprodukcia je mi záhadou. Veď R300 má nahradiť tranzistor, a pritom pre túto funkciu stále treba blúdiť funkciami telefónu. Vedľa trojice tlačidiel v zadnej stene je objektív nekvalitného VGA fotoaparátu. Výraznú časť zadnej steny zaberá reproduktor.

S nedomyslenou klávesnicou som sa trápil od vybalenia až po odloženie R300-ky do krabice. Mnoho preklepov pri písaní správ, nepohodlný pohyb kurzorom a potvrdzovanie funkcií, mylné stlačenia vedľajších drobných tlačidiel. Klávesnica má aj svoje pozitíva - štyrom smerom hlavného tlačidla sú priradené funkcie ako SMS, rádio, fotoaparát a kontakty. Poteší tiež tlačidlo pre Moje skratky. Aj podsvietenie klávesnice sa mi páči. No ovládanie R300 Radio nemá s ergonómiou veľa spoločného, a to mi je veľmi ľúto.

Displej je primeraný tejto kategórii, aj keď Nokia svojim vydareným QVGA displejom útočí aj v lacných modeloch.

A čo funkcie? Čo R300-ke chýba je jasné už z časti "Neobsahuje/nepodporuje". Ale pre bežného užívateľa toho ponúka stále dosť. VGA fotoaparát použijete napríklad na odoslanie snímky cez Bluetooth do PC, pretože snímky v mobile ani neotočíte, nieto, aby ste ich ešte priblížili. Kľudne si rozlíšenie nastavte na QVGA, dokonca ani QQVGA na slabom displeji zvlášť nerozpoznáte. Zo zábavných funkcií je teda primárnou FM/AM rádio s RDS a hlasnou reprodukciou. To spustíte pohotovosti šípkou doprava, ponúka príjem FM aj AM vĺn. Hlasná reprodukcia zadným reproduktorom je hlasná ako z každého priemerného mobilu. Stlačením bočného špeciálneho tlačidla sa však hlasitosť zvýši na naozaj vysokú úroveň. Na precítené hĺbky zabudnite, reproduktor nie je výrazne veľký. Nedajte sa pomýliť zadným krytom, sledujte, čo je

.

Prekvapila ma bohatá ponuka organizačných funkcií - budíky s opakovaním, nastavením hlasitosti či budením rádiom; kalendár či poznámky zobrazené aj na tapete domácej obrazovky.

Sklamanie priniesol slovník T9. Horšiu klávesnicu kompenzuje dobrý slovník T9, ale prekvapilo ma, že nedokázal napísať slovo "písanie". Diakritiku je nutné vypnúť, inak budete tvoriť sedemdesiat-znakové správy.

Aj Sony Ericsson R300 Radio ponúka rýchly vstup do kontaktov. Napíšte z domácej obrazovky 2-6-7 a prístroj nájde vo vašom zozname (B-O-R) Borisa v štýle slovníka T9.

Výhody:

- AM/FM rádio,

- prepracované budíky,

- rýchly vstup do kontaktov.

Nevýhody:

- klávesnica,

- displej,

- nedoriešené tlačidlá.

Orientačná cena: 3 490 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Na Sony Ericssone R300 Radio ma mrzia najmä jeho nevýhody vyplývajúce z nedoriešených tlačidiel a zamerania. Prečo je stále nutné pripájanie slúchadiel ako antény? To ju nemohol výrobca zabudovať do zadnej steny? A prečo zadná trojica tlačidiel neaktivuje rádio s hlasnou reprodukciou? A prečo tlačidlo pre zosilnenie reprodukcie teda radšej neaktivuje samotnú hlasnú reprodukciu? Prečo musím aj napriek novým špeciálnym tlačidlám pre počúvanie rádia nahlas vstupovať do menu telefónu, resp. samotnej funkcie? K tomu pridajte drobnú klávesnicu s nepohodlným písaním správ aj ovládaním a máme tu sklamanie mesiaca. Na R300 som sa tešil, ale tak nedoriešený mobilný telefón som už dlho nemal v rukách. A k tomu všetkému tu máme peknú, pohodlnú a rovnako dobre vybavenú Nokiu 2600 classic za ešte nižšiu cenu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.07.2008 - 21:03

People: no som zvedavy, ze co sa z toho vykluje. Mobil s otvarakom na flase alebo zapalovacom by mal vacsi uspech podla mna.

anonymous24.01.2008 - 20:17 Trvalý odkaz

ORION: A po prvy krat tu mame radio s pasmom AM v telefone a je od inovatora SE ved Sony Ericsson ako prvy prisiel s radiom v mobile s RDS ako prvy pouzil automaticke zaostrovanie vo fotaku v mobile ako prvy pouzil xenonovy blesk v mobile aky pouzivaju digitalne fotaky prvy mobil s farebnym displejom vypustil atd.! ! !

A ten telefon je urceny predovsetkym pre rozvojove krajiny ako India kde bol aj predstaveny.

anonymous24.01.2008 - 22:51 Trvalý odkaz

palo: takže nova kategoria hej R radio :D

anonymous25.01.2008 - 00:42 Trvalý odkaz

mental.disease: v europe jo, v japonsku ma SE radio mobily uz naaky ten paatek

anonymous25.01.2008 - 08:56 Trvalý odkaz

Libertarian: Som zvedavy ako sa to ujme. Ale originalitu mu neuprie nikto.

Celá diskusia 14 príspevkov