Najpoužívanejší operačný systém je Android

Viac než osem z desiatich predaných smartfónov v prvom štvrťroku 2012 boli poháňané operačným systémom Android a iOS, ktoré si upevnili svoje pozície na mobilnom trhu. Vyplýva to z poslednej analýzy spoločnosti International Data Corporation (IDC), svetového poskytovateľa informácií o trhu v oblasti technológií a telekomunikácií.

Oproti minulému roku sa neudiala na poli operačných systémov žiadna prevratná zmena. Až na Symbian. Ten stratil v medziročnom porovnaní predaných kusov až 60 % a patrí mu 6,8 % trhu. Druhým s poklesom podielu na trhu je kanadský RIM a jeho OS BlackBerry, ktorý zaznamenal pokles predaja o 29,7 % a má 6,4 % trhový podiel.

Najväčším "skokanom roka" je podľa očakávaní Android. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka narástol predaj telefónov s OS Android o 145 %. Google môže byť spokojný. Za Q1 2012 sa predalo spolu takmer 90 miliónov kusov androidov, čím získal 59 % podiel.

Druhý je s iOS Apple. S predajom 35,1 miliónov zariadení má 23 % trhový podiel. Oproti prvému štvrťroku 2011 predaj narástol o 88,7 %. Tretím najpoužívanejším operačným systémom je Windows Phone spolu s Windows Mobile. S počtom 3,3 miliónov predaných smartfónov mal v prvom kvartáli tohto roka 2,2 % podiel. Aj keď je toto číslo oproti predchádzajúcim dvom konkurentom nízke, predstavuje medziročný nárast predaja windows telefónov o 26,9 %. Určite tomu pomohli aj najnovšie Nokie z modelového radu Lumia.

fotkaobr: idc.com

Ďalšie operačné systémy na trhu, kam patrí Linux, Bada, MeeGo a iné majú spolu 2,6 % podiel.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Loki_sg1 24.05.2012 - 22:58

Tretím najpoužívanejším operačným systémom je Windows Phone? Nemáte tam chybu?

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan24.05.2012 - 23:31 Trvalý odkaz

Dalo sa čakať :D A dosť pochybujem že sa to zmení. Možno WP vybehne troška a Symbian zanikne spolu s Blackberry

Pavol Pavučko24.05.2012 - 23:50 Trvalý odkaz

WP bude konkurencie schopnym ked bude nova wp8 to inac neodsudzujte wp aj android tak zacinal kimochodom nemal ani led blesk a kopu veci ktoee wp ma ;)

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan25.05.2012 - 00:04 Trvalý odkaz

no a Android je najmladší a predbehol všetky :) zaujímavé .. nie Wp neodsudzujem. Ja sa teším na to, ako sa to bude vyvýjať :)

Marianxxx25.05.2012 - 00:25 Trvalý odkaz

Windows phone je najmladsi system a pojde len hore, symbian skončil, všetky smarty od Nokie budú už na windows phone, symbian dostane update ešte a to konkrétne FP 2, tým to bude uzatvorene, tak že keď si kúpi niekto Nokiu tak len s windows phone, to bude krok kedy sa zas tento os posunie vyššie, tento system bude mat jednoznačne úspech, dakuzujú o tom výsledky v predajnosti. V číne má wp väčší úspech ako iphone a to už je fakt slušné. Uvidíme ako sa čo zmeni keď sa ohlási iphone 5, možno bude mať vačší úspech ako S lll, každá značka vie spraviť niečo dobré a karta sa može rýchlo obrátiť a prišiel ďalší system, os Tizen od Samsungu, ktorý ma vraj konkurovať androidu, každopadne to bude tento rok zaujímavé...

Celá diskusia 9 príspevkov