Samsung F250

RECENZIA mid-endu Štýlový slajder s EDGE, 1,3 Mpix fotoaparátom, 3,5 mm konektorom, MP3 prehrávačom a rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 94 x 46 x 18 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 132 mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: 97 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 40 x 31 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 20 MB + microSD (až do 2 GB), 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (USB 2.0), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudobných interpretov,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, minimalizácia Java aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung sa rozhodol konkurovať hudobným telefónom v nižšej cenovej kategórii. Tak vznikol model

. Funkčne má najbližšie k modelu J700, ktorý sa nachádza aj v ponukách našich operátorov. Jedná sa o štýlový a vzhľadovo príťažlivý mobil vysúvacej konštrukcie. Použitým obalovým materiálom je výhradne plast, čo však nijak neovplyvňuje celkový dojem. Všetko pevné sedí na svojom mieste, vôľa vrchnej časti je minimálna, vysúvanie presné. Celá predná stena je z tmavého lesklého plastu, čo síce pekne vyzerá, ale len kým mobil nechytíte prvý krát do ruky. Je doslova lapačom rôznych odtlačkov, od ucha až po prsty.

Ľavá strana nesie dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti a konektor 3,5 mm. Ten je v low-ende príjemným prekvapením. Pravá strana má v hornej časti šikovne ukrytý systémový konektor (konečne sa jeho kryt odklápa nadol a nevytŕča mimo tela prístroja), tlačidlo spúšťania hudobného prehrávača a spúšť fotoaparátu. Spodná stena je prázdna, na hornej nájdete iba otvor pre uchytenie pútka. Zadná stena mierne pripomína malý kompaktný fotoaparát, ale netreba sa nechať pomýliť. Nekrytý objektív bez akejkoľvek prisvetľovacej diódy a názov výrobcu je jediné, čo tu nájdeme.

"Univerzálny 3,5 mm konektor je v low-ende príjemným prekvapením."

je rozdelená na dve časti. Hlavný ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom a dve funkčné tlačidlá si našli svoje miesto na hornej vysúvacej časti pod displejom. Ich rozmery a ovládanie sú veľmi príjemné a bez akýchkoľvek výčitiek.Zelené a červené tlačidlá na ovládanie hovoru sa spolu s korekčným tlačidlom na spodné rameno a delia sa o miesto s alfanumerickou časťou klávesnice. Na ergonómii to veľa nepridáva a často sa mi aj pri písaní správ stalo, že som omylom zrušil takmer celú správu. Jednotlivé tlačidlá sú v jednej rovine a sú len slabo rozlíšené úzkym výrezom. Písanie bez pozerania sa teda chce veľa cviku. Inak je odozva klávesnice veľmi dobrá, písanie dlhších textov prsty neunavuje a ak si dáte pozor na náhodné stlačenie červeného tlačidla, tak môžete písať pomerne rýchlo.

"Zelené a červené tlačidlá na ovládanie hovoru sa spolu s korekčným tlačidlom na spodné rameno a delia sa o miesto s alfanumerickou časťou klávesnice."

je umiestnený v hornej vysúvacej časti. Jeho veľkosť je postačujúca, rozlíšenie si však zaslúži kritiku. Jednotlivé body sú príliš veľké a displej pôsobí na dnešné pomery hrubo. Čitateľnosť na priamom slnku ho tiež neposúva do prvej ligy, navyše chýba možnosť zvoliť si nejakú inú tému, ktorá by čitateľnosť aspoň trochu zlepšila. Pri priamom porovnaní s modelom J700 ma však prekvapil o niečo vyšší kontrast a jas.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je umiestnený na zadnej stene a nie na výsuvnej vrchnej časti ako je u Samsungu zvykom. Tá je celá koncipovaná tak, že mi pripomína kompaktný digitálny fotoaparát. Rozlíšenie 1,3 MPx nie je najvyššie, vzhľadom na cenovú kategóriu však myslím, že postačujúce. Výsledné snímky sú však podpriemerné a ani na displeji mobilu nevyzerajú nijak zvlášť príťažlivo. Tu by som to ale skôr pripisoval vlastnostiam samotného displeja a jeho malému rozlíšeniu. Možnosti fotoaparátu sú však pomerne bohaté a pre každú príležitosť je možné nájsť vhodné nastavenie. Keďže je objektív vďaka umiestneniu stále k dispozícii, fotí sa s F250 naležato, najlepšie v zatvorenom stave. Neužijete si tak síce klávesové skratky, ale fotenie je tak omnoho pohodlnejšie. Prezeranie vytvorených snímok je rýchle, umožňuje priblíženie, ale iba pri normálnom zobrazení. Akonáhle je fotografia roztiahnutá na celú obrazovku, približovať sa nijak nedá.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video som u modelu F250 bral iba ako doplnok, čomu zodpovedala aj jeho kvalita. Nízke rozlíšenie a rovnako nízka kvalita zvuku a obrazu sa však dali očakávať. V tejto kategórii som bol rád, že sa tu nahrávanie videa vôbec nachádza. Pri prezeraní vlastných výtvorov je možné obraz roztiahnuť na celú plochu displeja.

Postupne sa dostávame k hlavnej funkcii Samsungu F250.

je spracovaný takmer dokonale. Slovo takmer je tu práve kvôli absencii nastavenia ekvalizéra. Inak ponúka všetko, čo by sa od hudobného mobilu dalo očakávať. Prehliadanie skladieb, radenie podľa interpretov, albumov, žánrov a skladateľov. Nechýba samozrejme vytváranie vlastných zoznamov skladieb a spoľahnúť sa môžete aj na prehrávanie , pričom ovládanie prehrávača bude k dispozícii aj v pohotovostnom stave. V balení dodávané slúchadlá majú na kábli umiestnený štandardný 3,5 mm konektor. Okrem toho sa ďalší nachádza priamo na tele mobilu v jeho ľavej časti. Takto som sa mohol rozhodnúť či použijem dodávané slúchadlá alebo vlastné a v prípade slabej batérie som mohol mať mobil na nabíjačke a zároveň počúvať hudbu. Za toto riešenie si výrobca zaslúži veľkú pochvalu. Kvalita zvuku je na vysokej úrovni. Dodávané slúchadlá by som prirovnal k HPM-70 od Sony Ericssonu a povedal by som, že tie od Samsungu hrali ešte o niečo lepšie - iným kolegom sa však slúchadlá tak dobré nezdali. Samozrejmosťou je prehrávanie na pozadí a ovládanie priamo z pohotovostnej obrazovky, rovnako ako ovládanie hlasitosti pri zamknutej klávesnici. Zaujímavým ťahom je implementácia A2DP profilu pre prehrávanie hudby cez bezdrôtové slúchadlá.

Profilov je v základe šesť, z toho jeden na vypnutie rádiovej časti. Ich nastavenia sú pomerne bohaté, takže na každú príležitosť sa dá nájsť jeden. Komu by sa však aj to málilo, môže si vytvoriť ďalších päť.

Po prehrávači hudby prináša Samsung F250 ďalšie prekvapenie v podobe

. To má na prvý pohľad veľmi jednoduché prostredie a očakával som len základné funkcie. Spolu s RDS zobrazí F250 aj doplnkové informácie (Radio Text, viac info tu: Wikipedia: RDS), akými sú napríklad názov skladby, relácie a pod. Nechýba ani automatické preladenie frekvencií staníc v prípade prechodu do inej oblasti. Rovnako ako pri prehrávači, aj FM rádio vie fungovať na pozadí a môžete ho ovládať z pohotovostnej obrazovky.

"Spolu s RDS zobrazí F250 aj doplnkové informácie, akými sú napríklad názov skladby, relácie a pod."

Základná pamäť telefónu 20 MB je ďalej rozšíriteľná pamäťovými kartami microSD. Tie vkladáte pod batériu, čo môže spôsobovať problémy. Inak je vnútorná pamäť zdieľaná na rôzne typy súborov, aplikácie, prípadne obrazové správy a maily.

Telefónny zoznam pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov. Každý záznam môže obsahovať niekoľko druhov čísel, mailovú adresu, poznámku, prípadne záznam o narodeninách. Jednotlivé záznamy sa dajú zoradiť podľa mena alebo priezviska a postupným písaním znakov ich telefón aj filtruje. Ak v pohotovostnej obrazovke začnete zadávať číslo, systém začne prehľadávať všetky záznamy a ponúkne prípadnú zhodu. Samotný hovor je na dobrej úrovni. Hlasitosť slúchadla je dostatočná aj v hlučnejšom prostredí. Mobil sa vďaka zaobleným tvarom dobre drží v ruke a nízka hmotnosť zvyšuje komfort pri telefonovaní.

"Ak v pohotovostnej obrazovke začnete zadávať číslo, systém začne prehľadávať všetky záznamy a ponúkne prípadnú zhodu."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov je vďaka dobrej odozve klávesnice pohodlné. Aj pri dlhších textoch som nepociťoval výraznú únavu alebo presilenie. Asistovať môže aj slovník T9 podľa potreby. Jediná vec mi tu prekážala, ale týka sa aj iných modelov Samsung. Ak som mal rozpísanú vetu a chcel som napísať veľké písmeno, tak stlačením hviezdičky sa najprv prepne číselný režim, až potom sa nastaví prvé písmeno veľké. Je to možno drobnosť, ale mňa osobne to často krát zbytočne zdržiavalo.

Pamäť na

je limitovaná počtom 200, čo je dostatočné množstvo. Editor je prehľadný, nechýba odpočítavanie počtu znakov v správe, možnosti editácie textu, či vkladanie šablón a jednoduchých animácií. Pri odosielaní nedochádza k automatickému ukladaniu správ, čo niekto môže pokladať za výhodu, inému však tento fakt môže prekážať. Pri samotnom odosielaní sa dá zvoliť položka Odoslať a uložiť. sa ukladajú do zdieľanej vnútornej pamäte. Ich počet teda nie je nijak limitovaný. Editor je rovnako jednoduchý a umožňuje rýchle vytvorenie. Do jednej správy je možné umiestniť až 15 stránok a každá môže obsahovať nadpis, obrázok, video a text. Celková veľkosť je samozrejme obmedzená na 300 kB.

je vzhľadom na zaradenie a cenovú kategóriu veľmi dobrý. Pracuje s protokolmi POP3 a IMAP4, umožňuje automatické sťahovanie celej správy aj s prílohami alebo hlavičiek v intervale od jednej hodiny. Veľkosť jednej správy nie je limitovaná, pri sťahovaní väčších správ sa mi ukazovala hláska o prekročení časového limitu.

je vhodný maximálne na prezeranie wapových stránok. Jedná sa o starý známy Openview, ktorý sa pomerne často objavuje u lacnejších modelov Samsung. Použitie kvalitnejšieho prehliadača by podľa mňa kvôli limitom displeja nemal význam. Okrem toho sa dá plnohodnotne nahradiť aplikáciou . Príjemne prekvapený som bol prenosom dát prostredníctvom EDGE triedy 10. Takto bola práca s mailami alebo sťahovanie zaujímavého obsahu z wapových stránok pohodlnejšie. V danej kategórii by som podporu 3G sietí ani neočakával. Pre pripojenie k PC je možné použiť dátový kábel, prípadne Bluetooth.

vedia Samsungy už tradične veľmi dobre. Rovnako je na tom aj model F250. V základe je k dispozícii päť budíkov s možnosťou nastavenia času, dní, odloženia a opakovania. Ak by to náhodou niekomu bolo málo, je tu možnosť doplniť ešte ďalších päť.

ponúka až 400 miest na uloženie štyroch rôznych druhov záznamov. Samozrejmosťou sú pomerne široké možnosti nastavenia upozornenia a opakovania. Opäť sa však opakuje jedna vec prítomná aj u ostatných modelov. Ak som si dal vytvoriť záznam o stretnutí, Samsung prednastavil začiatok stretnutia na 8:00 a koniec na 8:59. Ak som zmenil čas a dátum začiatku, koniec zostal zachovaný a bolo ho potrebné rovnako upraviť. Očakával som, že podľa začiatku sa prestaví aj koniec. Nestalo sa tak a všimol som si to aj u podstatne drahších modelov kórejského výrobcu.

Z

tu nájdeme záznamník, editor obrázkov, poznámky, svetový čas s možnosťou umiestnenia duálneho času na pohotovostnú obrazovku, kalkulačku, prevodník jednotiek, časovač a stopky.

Najviac ma však zaujalo

. Jedná sa o obdobu Track ID používanú u Sony Ericssonu. Skúšal som ho pri použití rádia, kde sa hneď dala overiť presnosť vďaka RDS. Zahraničných interpretov systém rozpoznal presne, so domácimi mal veľké problémy. Každý vyhľadaný názov skladby sa ukladá do pamäte spolu s obrázkom albumu. Ak som teda niekde počul nejakú skladbu, dal som si ju rozpoznať, mobil mi výsledok uložil a ja som sa po návrate domov mohol pozrieť na internet a prípadne si požadovanú skladbu nájsť.

"Najviac ma však zaujalo Rozpoznávanie hudby. Jedná sa o obdobu Track ID používanú u Sony Ericssonu."

Podpora JAVA je taktiež štandardom. V mobile nájdete predinštalované tri hry, doplniť ich môžete stiahnutím z wapu. Aplikácie aj hry sú zlúčené do jedného priečinka. Ich priestor je limitovaný len pamäťou 4 MB.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Vydrž batérie Samsungu F250 na jedno nabitie je na moje počudovanie veľmi dobrá. Pri bežnej práci, fotení a počúvaní hudby si mobil vypýtal nabitie po troch dňoch. Pri veľkom množstve hovorov to boli minimálne dva dni.

Výhody:

výborný hudný prehrávač

rádio s podporou RDS

rozpoznávanie hudby

Nevýhody:

slabé rozlíšenie a čitateľnosť displeja

nemožnosť voľby témy

slabý fotoaparát a záznam videa

Orientačná cena: 4 799 Sk (Epicentrum)

Záver

Samsung modelom F250 útočí na kategóriu lacných hudobných mobilov. V tejto triede sa mu dajú odpustiť takmer všetky nedostatky vrátane displeja. Prekvapí veľmi dobrou hudobnou výbavou, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani podstatne drahší hudobný mobil. Som veľmi rád, že sa na trhu objavujú podobné kúsky, pretože tu je vidno, že človek môže mať skutočne veľa muziky za málo peňazí. Určite bude veľmi vážnou konkurenciou pre Nokiu 5200, prípadne nový Sony Ericsson W350.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.05.2008 - 19:24

Saso: V Samsungu asi nie sú normálny do 2 palcového displeju dajú rozlíšenie 128x160. Ve? to bude zrnité jak fras

anonymous16.01.2008 - 23:27 Trvalý odkaz

Talia: Neby? toho mizerného displeja tak to nemusel by? až taký zlý fón. Ale je to Samsung... ?o už. Go se w580i..

anonymous17.01.2008 - 19:43 Trvalý odkaz

hormon: ta ci pana ale image ti to má kua sakra hezky!!!! cim slabši mobil tym luksusnejši wzhlad!!!

anonymous17.01.2008 - 22:21 Trvalý odkaz

all: dalsi smejd od tamtungu

Celá diskusia 11 príspevkov