Android a iPhone TIP: právne predpisy v mobile

Netradičná aplikácia prináša do vašich mobilných zariadení rýchly prístup ku kompletným platným a účinným právnym predpisom Slovenskej republiky a to už od roku 1918, prípadne aj k starším.

Aplikácia s názvom iASPI SK sa môže hodiť z času na čas takmer každému z nás. Platná legislatíva SR býva často novelizovaná a vďaka softvéru českej firmy môžete mať pri sebe kedykoľvek aktuálne znenie požadovaného zákona.

Pri používaní aplikácie je potrebné pripojenie na internet.

Softvér iASPI SK obsahuje celý modul "Predpisy" najrozšírenejšieho právneho informačného systému ASPI. Keďže sme dlhé roky spolu s Českou republikou tvorili jeden štát, nachádzajú sa v ňom aj dokumenty z tohto obdobia:

- všetky predpisy publikované a registrované v Zbierke zákonov, Sbírce zákonů a nařízení Československé republiky, Zbierke zákonov SNR, Slovenskom zákonníku, Úradnom liste, Ústrednom vestníku SSR, Ústředním věstníku ČSR,

- predpisy vydané pred rokom 1945 vrátane zákonov bývalého Rakúsko-Uhorska,

- predpisy ministerstiev a ústredných orgánov (napr. texty predpisov publikované vo Finančnom spravodajcovi či Vestníku Národnej banky Slovenska)

Aplikácia umožňuje vyhľadávanie v databáze predpisov uverejnených nielen v Zbierke zákonov, ale aj v niekoľkých desiatkach ďalších zdrojov, ako sú napríklad Zbierka medzinárodných zmlúv, vestníky Ministerstiev a podobne. Nevýhodou je používanie diakritiky pri vyhľadávaní, čo často zdržuje a znižuje komfort pri práci s aplikáciou.

Kliknutím na konkrétny predpis v zozname výsledkov sa zobrazí okno s informáciami. Obsah predpisu zobrazí jeho rozdelenie do logickej štruktúry, ako sú časti, hlavy, oddiely a pod. Toto zobrazenie slúži na rýchlu orientáciu v rámci oblasti, ktorá daný predpis upravuje. Druhou možnosťou zobrazenia štruktúry predpisu je jeho paragrafové členenie.

Používateľ má na výber z troch veľkostí písma, ktoré ostáva nastavené iba do úplného vypnutia aplikácie.

Rovnaký softvér je dostupný aj vo verzii pre počítače, no ide o platenú a drahú licenciu určenú hlavne pre profesionálne využitie. Existuje však aj cenovo zvýhodnená verzia pre študentov.

Link na stiahnutie:

play.google.com

itunes.apple.com

iASPI SK si môžete bezplatne stiahnuť do zariadení s operačným systémom iOS 4.0 a vyšším, a Android od verzie 1.6.

Zdroj: aspi.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu