TIP: WhatsApp - dajte zbohom SMS správam

Sociálne siete a ich mobilné aplikácie v rôznych podobách či úpravách zaznamenávajú posledné roky boom. Medzi ne môžeme zaradiť aj obľúbený komunikačný softvér WhatsApp.

WhatsApp je messenger, ktorý vám umožní výmenu správ medzi mobilnými zariadeniami bez nutnosti platiť za SMS-ky.

Výhodou je široká dostupnosť pre všetky najznámejšie platformy - Android, iOS, Windows Phone, Nokia, Nokia S40 a BlackBerry. Nemusíte tak s rodinou či kamarátmi riešiť operačné systémy vašich telefónov. Stačí, aby každý z nich mal túto aplikáciu nainštalovanú a bezplatná komunikácia môže začať.

Messenger používa rovnaké pripojenie ako e-mailový klient - keď nepoužívate dátový program mobilného operátora, je nutné využívať Wi-Fi pripojenie.

Okrem textových správ môžu používatelia vytvárať skupiny a vzájomne si posieľať fotografie, videá či zvukové správy. Medzi posledné pridané funkcie patrí Share Location - povolenie zdieľať svoju polohu so svojimi známymi, druhou novinkou je nastavenie ikony skupinovej konverzácie. Drobnosť, ale poteší.

Po nainštalovaní aplikácie zadáte svoje telefónne číslo a meno. V menu sa vám zobrazia kontakty z vášho zoznamu, ktoré už aplikáciu majú na svojich zariadeniach nainštalovanú a môžete ich tak hneď cez WhatsApp kontaktovať.

Hlavnou výhodou komunikačného softvéru je bezproblémové fungovanie a push notifikácie . Aplikácia beží na pozadí bez nutnosti jej zapínania a vypínania. Keď dostanete novú správu, na displeji telefónu si prečítate upozornenie a po jednom kliknutí si správu môžete prečítať.

Aplikácia WhatsApp je dostupná v obchodoch s aplikáciami pre jednotlivé platformy prvý rok bezplatne (okrem iOS, kde je cena 0,79 €), prípadne na webovej stránke výrobcu. Neskôr je spoplatnená sumou 0,79 € na rok.

My v redakcii zatiaľ stále obľubujeme konkurenčný Gtalk, ktorý je priamo implementovaný do smartfónov s Androidom aj do webového prostredia Gmailu. Na komunikáciu cez Gtalk existuje viacero aplikácií pre iné OS.

Silným konkurentom WhatsAppu sú aj rôzne SMS balíky mobilných operátorov. SMS je stále najuniverzálnejšia služba, ktorá nevyžaduje dátový program ani najmodernejší smartfón. A niektoré balíky mobilných operátorov na Slovensku dokonca umožňujú neobmedzené odosielanie SMS v rámci krajiny. Treba dodať, že SMS-ky majú stále niečo do seba.

Vy ste na tom ako? Stále holdujete SMS-kám, alebo už na vašom smartfóne jednoznačne prevláda komunikácia cez e-mail, Gtalk a služby ako WhatsApp?

Link na stiahnutie: whatsapp.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user bcrs@azet.sk

RoSta 19.04.2012 - 09:20

Takmer vôbec SMS nevyužívam, teda asi iba okrem Vianoc a Nového roku...

julo19.04.2012 - 10:26 Trvalý odkaz

blbost......však to iste mam cez skype....

Gizmoo19.04.2012 - 12:09 Trvalý odkaz

No sms stale vyuzivam, ale whatsapp asi castejsie.. okrem toho stale vyuzivam icq s fb chatom, skype a niekedy viber..

mogz19.04.2012 - 12:18 Trvalý odkaz

ja to pouzivam velmi casto, ale osobne mi viac vyhovuje viber, v ktorom mam aj viac ludi. "free call" telefonaty cez viber super vec, ked ste v zahranici, ale aj doma.

Celá diskusia 20 príspevkov