Stotri ostošesť

Uff, rovných 20 noviniek za jediný týždeň! Užívajte ich, čo chvíľa je tu uhorková sezóna a vy budete frflať, že je málo článkov. Oprávnene.

Začneme správou, na konci ktorej hľadajte otáznik. Kysličník féričitý údajne príde za pár dní s niečím novým, z čoho určite padneme na riť. Tlačovka bude 23. apríla, na prekvapenie si musíme ešte týždeň počkať. V slovenskom mobilnom biznise však už veľa priestoru na šokujúce prekvapenia nezostalo. Ešte by to šlo s flatom do všetkých sietí, prípadne akciou typu "ku každej novej aktivácií naša zamestnankyňa na mesiac do kuchyne zdarma". Tak uvidíme, ale po ízy útokoch zo strany magenty, je pre ou-tú určite najvyšší čas na ďalšie pustenie si žilou. Posunutie rýchlostných limitov, či dokúpenie minutých dát z balíčka za tri éčka, zrejme na prebúdzajúcu sa konkurenciu stačiť nebude.

Magenta rozšírila svoju ponuku tromi mobilmi od výrobcov, ktorí momentálne nezažívajú práve najšťastnejšie obdobie. Zostáva preto dúfať, že slovenskí zákazníci opäť pomôžu HTC a LG nájsť šťastie skryté v rastúcich číslach.

Kto má plné zuby Androidu, chce pomôcť smutnej Nokii a na toto všetko si vyčlenil maximálne dve stovky, určite nesmie obísť recenziu Nokie 603. Taká klasika, ktorá neurazí, poteší a po aktualizovaní softvéru vychytá aj pár svojich múch.

Pre chudobnejších fanúšikov severoeurópskeho výrobcu máme niečo, čo sa už v dnešnej dobe len tak nevidí. Monochromatický displej na Nokii 103. Veď kde inde zoženiete značkovú baterku s rádiom za šestnásť eur, ktorej pridanou hodnotou bude tiež skromný fakt, že si z nej zavoláte? Takže kupujte stotri ostošesť!

Tretie číslo magazínu Riview je už na pultoch virtuálnych trafík, napriek zvýšenej cene za papier zostáva jeho cena na úrovni vatikánskej meny. V tejto mene získa tiež jeden z vás sympatickú Ashu, ktorá vám síce nenavarí, čo je záruka, že sa od nej nedočkáte ani hubovej polievky. Obrazne povedané.

Flexibilný displej nie je na trhu nič nové, pokojne smelo zohnite váš tablet a uvidíte, že to pôjde. Aby však nešlo o jednorázovú funkciu, odporúčame počkať na samsungové displeje s technológiou Youm. Je možné, že za pár rokov si okrem toaletného papiera zakúpime aj nejakú tú rolku displeja.

Verte tomu, že mobilné platformy dokáže niekedy napadnúť horšia pliaga, než akú nájdete v reklamách na dezinfekčné WC prostriedky. Kto chce mať čo najväčšiu istotu, že jeho mašinka je bezpečnejšia než v garáži odstavený Mercedes z dvanástimi airbagmi, mal by určite siahnuť po BlackBerry. A dať ruky preč od Androidu. Realita je však úplne opačná: ľudí nejaké hókusy-pókusy nezaujímajú a "nebezpečný" Android na rozdiel od "černice" láme rekordy predaja.

Vytvoriť nenápadnú foto službičku pre iPhone, dva roky žať úspechy, potom pripraviť verziu aj pre Android, hneď nato sa zapredať za miliardu Facebooku a už len hovieť na nejakom karibskom ostrove. Pekný scenár, že? V prípade Instagramu ide však o gýčovo vyzerajúcu realitu a na jej bližšie spoznanie odporúčam vedúceho predstavenie spomínanej aplikácie. A že pri jej písaní veľmi nespal, dosvedčia aj typicky štvorcové fotografie s jeho kruhmi pod očami.

Raz darmo, keď človek dostane prozaickú slinu, spánok ide bokom. V rubrike Skúsenosti tak pribudli práve tie vedúceho so zariadením, ktoré ho chytilo takmer za všetko, ale hlavne za srdce. Nech sa páči, Samsung Galaxy Note. Mimochodom, táto rubrika je otvorená pre všetkých, takže každý s novinárskym cítením môže zanechať po sebe nezmazateľnú dátovú stopu. Čaká nás upršaný víkend, ideálny čas na napísanie vašich skúseností...

Diskusia k článku:

galaxi 15.04.2012 - 09:51

a to kysličník feričitý sa tváril, že Easy Free je slabé a hľa ako sa oje...

Manobb15.04.2012 - 12:22 Trvalý odkaz

Modráci trpia už dlhšie sebaklamom. Ich PR je z tohoto pohľadu podľa môjho názoru úbohé.

Trošku reality by z ich strany nezaškodilo. Je takmer jasné, že EASY FREE musí byť úspešné nielen kvôli tomu, že majú služby dobré parametre, ale aj z dôvodu, že reklamná kampaň je masívna a už o nej musel aspoň začuť takmer každý Slovák.

Dokonca si myslím, že stratégia so slovíčkom EASY je vynikajúca, keďže tento pojem už existuje v spojitosi s Eurotelom/T-Mobilom/Telekomom už tušim 15 rokov, takže ľudia už vedia, kam EASY-čko automaticky zaradiť.

Naproti tomu modráci len testujú, uhýbajú zľava-sprava cez rôzne krkolomné a ničhovoriace názvy a podobne.

PR je tak neefektívne, pretože ak k tomu pridáme slovíčka "už čoskoro", "v blízkej budúcnosti" a podobné (sorry za výraz: impotentné) nič hovoriace pojmy, ktoré sa dokonca ani nenaplnia a termíny sú opozdené, tak výsledok je jasný ... (s negatívnym dopadom pre operátora)

6-ty rok beží a výsledok ?
Nuž podľa môjho názoru, nič moc.

galaxi15.04.2012 - 12:56 Trvalý odkaz

ale chytáčkovo si už dobre osvojili to nezaprú a uvidíme aké chytáčkovo bude nasledovať..

huje®15.04.2012 - 13:26 Trvalý odkaz

Milý Ma.... , myslím, že môj dlho trvajúci nesúhlas s Tvojimi názormi je všeobecne známy ;-) ale aj napriek tomu si dovolím napísať pár riadkov na to, čo si tu zas a znova predviedol...

Stratégia O2 je podľa Teba chaotická a podľa Teba len uhýbajú a manévrujú... Zaujímavé, že si vo svoje dnešnej nedeľnej kázni zabudol na metódy pokus - omyl u Telekomu ( kartičky Disney a Cars - veleúspešné projekty, pri ktorých sa pokúšali deťom predať kartu s fuj fuj tarifikáciou). Alebo si zabudol na pokusy s Easy Naj, Easy Team... Alebo na pokusy predať ľuďom 200 minútový paušál za 25 EUR v základnej cene. Toto podľa Teba nie je ani chaotické a ani nesprávne.

Pokusy a omyly boli aj v oranžovej sieti - chaotické zaradenie do ponuky a následné vyradenie pri podnikateľských paušáloch, Majster paušále, Vianočnom paušále s volaniami (akože bezplatnými) medzi sebou, vyradenie z ponuky paušálu Štart s nulovým poplatkom a jeho nahradenie paušálom s poplatkom min. 1 €. Všetko to ale ja na rozdiel od Teba považujem za úplne normálne. Jednoducho skúška, čo je schopný trh zniesť. Podľa Teba je to ale bakané a toto sa nesmie. Nuž, na to, že podnikáš vieš o tom strašne málo ;-) Kritizuješ dodatočné podmienky ako keby neboli aj pri Easy Free - viď cena 9 vs 10 centov len ak...

Ako si svojho času poznamenal, ak dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté.

To, čo prinesie O2 sa ukáže už čoskoro. Namiesto toho, aby si si počkal na zverejnenie ponuky, Ty už dopredu vieš, čo to bude a vieš, že to bude niečo, čo určite bude zlé, nevýhodné a pod.

To, že josoboso/e51nokia/botto/ajaj/galaxi nemá svoj názor je výsledkom Tvojej niekoľko ročnej práce. Hold, slabšie kusy to tak robia. A aj také medzi nami existujú - potrebujú však vodcu a ochráncu v jednom. Ako svojho času napísal na fóre (nie som si istý, či pri plnom vedomí, ale nevylučujem takú možnosť), operátor sa má oňho postarať :-D

Ak sa aj tvárili v O2 (áno aj v OR), že nebudú reagovať na nejakú Easy ponuku predsa neznamená, že nebudú ;-) Hádam si si nemyslel, že detinsky vybalia všetky svoje plány. Asi ešte potrebuješ osobnostne dozrieť, aby si pochopil o čom vlastne stratégia je a ako sa robí.

No a ten Tvoj mylný úsudok o tom, že ľudia vedia Easy kartu na základe jej názvu zaradiť - to je najväčšia perla, akú som kedy videl a čítal. Áno, ja som ju zaradil už dávno k najdrahším kartám na Slovenskom trhu - bezkonkurenčne spolu s Primou ;-)

Ono platiť dnes (pri avizovanom znížení prepojovacích poplatkov) 9 centov do všetkých Slovenských sietí vrátane tej vlastnej nie je rozhodne najlepšia ponuka. Rovnako pri inom variante tejto karty 12 centov do všetkých Slovenských sietí nie je jednoznačne najlepšia ponuka. Jednoznačne možno pre Teba. Ale to neznamená, že to platí pre každého bez výnimky. Rovnako to neznamená, že ktorýkoľvek konkurenčný operátor nemôže prísť s niečim výhodnejším. Uvidíme, kto z koho. Uvidíme, čo nám ponúkne O2 a uvidíme, čo nám ponúkne OR - odpoveď na seba už nenechá dlho čakať.

Ja považujem za správne, že ani jeden z dvojice O2 a OR sa nenechal vyprovokovať a nedorovnal ponuku na volania na Slovensku na cenu 9 centov. Určite totiž pracovali na vlastnom projekte. A to je dobre. Pohyb sa začal. A ťažiť z toho môže konečne aj slovenský zákazník.

Manobb15.04.2012 - 17:56 Trvalý odkaz

Hujer, jednou vetou:
Kým sa modráci budú chcieť odlišovať od konkurencie tým, že oni sú fér, dovtedy ja pri každej príležitosti si nenechám možnosť napísať, že tomu tak v tom, ktorom konkrétnom prípade nie je.

P.S.: Iste, i ja budem rád, ak modrý projekt posunie vývoj na Slovensku vpred. Takže 23.4. uvidíme, či bola na mieste moja skepsa alebo Tvoj optimizmus. Možno tomu neuveríš, ale oveľa radšej by som bol, ak by sa naplnil Tvoj optimizmus, ale žiaľ, kým sa tak reálne nestane, tak tomu v prípade modrákov jednoducho neveríííím ... ;-)

Celá diskusia 6 príspevkov