Samsung Galaxy Note (Samsung N7000)

Dlhodobé SKÚSENOSTI MAJITEĽA s Pracovným Mobilom roka 2011 - dlhodobo unikátnym 5,3-palcovým tabletofónom s OS Android, top výbavou a dotykovým perom.

Skupina článkov s prívlastkom "plus/mínus", resp. po novom "skúsenosti", je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím Fony.sk.

Odporúčané odkazy:

Recenzia: Samsung Galaxy Note (N7000, i9220) (10. 12. 2011)

Prečítajte si skúsenosti Richard Hombauera.

Galaxy Note je moje vysnívané zariadenie a som veľmi rád, že ho môžem používať už nejaký ten mesiac. Je však jasné, že kvôli jeho rozmerom stále mnoho ľudí váha, či si ho kúpiť. Keďže používam aj Galaxy S II, veľmi dobre chápem rozdiel vo veľkosti Galaxy Note a bežného 4,3'' smartfónu. A ani v tomto článku vám 5,3-palcovú tehlu stopercentne neodporučím. Ak sa často hráte s telefónom za volantom, ak potrebujete mobil držať v jednej ruke, potom Note asi pre vás nebude. Lenže, občas nie je na škodu zastaviť sa, venovať sa len smartfónu, dokonale vybaviť, čo máte na srdci, a potom pokračovať v ostatnej práci. Veď sa aj tak hovorí, že my muži multitasking nezvládame práve najlepšie. Tak načo riskovať?

Aj napriek tomu sa ešte vrátim k použitiu v jednej ruke. Napríklad na lyžiarskom vleku: Sedíte na šesťsedačke a pred vami sa vyníma Lomnický Štít, a vy bojujete s obavami, či sa vám oplatí riskovať pád tabletofónu z výšky päť metrov do hlbokého snehu pod vami. Prinajlepšom. Skrátka, na fotografovanie jednou rukou je Note naozaj veľký a to, že ja som sa v tomto smere nenechal obmedziť znamená, že občas až príliš riskujem. Riešením by možno bolo nejaké šikovné puzdro, dokonca som už pár týždňov aj jedného takého majiteľom, ale to slúži skôr na ochranu obrazovky než zvýšenie stability pri fotografovaní. Hoci, už mám grif, ako pomocou tohto puzdra držať mobil so spustenou kamerou pevnejšie než bez neho.

Keď už som u puzdra. Uvítal by som riešenie peňaženkového typu, kde na jednej strane bude len obal na Galaxy Note a na druhej strane klávesnica rovnakej veľkosti pripojená trebárs káblikom cez microUSB. To by bolo...

Galaxy Note používam na všetko. Je to môj prvý mobil, s ktorým nerobím žiadne kompromisy. Pochvaľujem si výdrž 2500 mAh batérie, riešenie s dotykovým perom, ktorým zapisujem každý deň množstvo poznámok (najmä postrehy pri testovaní áut) aj úžasný displej. Stále však cítim špeciálnu vrstvu navyše, ktorá jemne sťažuje písanie na virtuálnej klávesnici. Na Galaxy S II sa mi jednoducho píše ľahšie. Oceňujem písanie dvomi palcami v polohe na výšku, kedy nad doinštalovanou a upravenou Smart Keyboard so slovenskou lokalizáciou vidím ešte množstvo údajov.

Pokračujem ešte v pracovných funkciách. Vyhľadávanie kontaktov uskutočňujem doinštalovanou aplikáciou exDialer, ktorá nahradila aj funkciu Telefón, aj Kontakty. Inteligentné vyhľadávanie kontaktov aplikáciou od Samsungu má totiž od dokonalosti ďaleko. Mimochodom, viete o tom, že päť skratiek v spodnej časti displeja môžete ručne zmeniť po vstupe do hlavnej ponuky funkcií a vyvolaní Menu - Upraviť?

Rýchle prepínanie medzi sieťou 2G a 3G riešim widgetom "2G-3G" z Marketu. S vypnutým 3G je výdrž Noteu podstatne dlhšia, bežne sú to dva dni. A do toho občas zapnem 3G, občas Wi-Fi, podľa možností a potrieb. Dnes som ráno odpojil telefón z nabíjačky, celý deň s ním pracoval, fotil, dve hodiny strávil na bicykli so zapnutým GPS trackerom, do toho som naplno testoval dve aplikácie, a až v noci som bol nútený hľadať nabíjačku.

Kalendár v mojom telefóne nahradila okamžite aplikácia Jorte, ktorá ponúka dokonalý widget s mesačným náhľadom. Polaris Office je fajn, ale prezentácie nezbrazí, a tak som si pre istotu doinštaloval aj Documents To Go. Na časované profily, presnejšie časovanie tichého režiu používam Shush!

Navigáciu v Galaxy Note som pôvodne nemal, keďže sa mi nezmestí do držiaku v aute. Na tento účel používam Galaxy S II a Sygic. V Galaxy Note mám však od začiatku nainštalovanú aplikáciu Ulysse Speedometer, ktorá ponúka dokonalé zobrazenie aktuálnej rýchlosti a množstva ďalších údajov. Nechýba jej ani HUD, t.j. Head Up Display, ktorý by mal každý šofér aspoň raz vyskúšať. Časom som k paušálu od Telekomu dostal navigáciu Sygic, a tak som už viackrát ocenil navigáciu na veľkom a jemnom displeji. Nesmiem zabudnúť ani na príjemnú skúsenosť s navigáciou v rámci Google Maps v okolí Ženevy. Práve vďaka displeju je používanie Google Maps a podobných aplikácií radosťou.

Pomaly prechádzame k zábave. Fotoaparát je úžasný, ponúka tiež vydarenú panorámu a po doinštalovaní aplikácií na úpravu fotografií pracujem so snímkami ešte viac. Pixlr-o-matic je jedou z nich, Resize Lite ďalšou, chýbať nemôže ani Instagram, a tak nakoniec výrobcom pripravený Editor fotografií vôbec nepoužívam. Diódu používam skôr ako svietidlo než blesk, keďže večerné zábery sú prekvapivo vydarené aj bez neho, nehovoriac o večernom videu, ktoré sa správa presne podľa mojich predstáv. Kombinácia výborného fotoparátu so záznamom HD aj Full HD videí a krásneho 5,3'' HD displeja s rozmermi blížiacimi sa klasickej fotografii 13 x 9 cm je to pravé orechové. Aby som nezabudol, predná 2 Mpix kamera na top Samsungoch ma utvrdila v tom, že výlety bez nej (a teda bez poriadnych autoportrétov) si predstavujem už len ťažko. Toľkokrát sa nám turisti už ponúkali, že nás odfotografujú a my s manželkou sme ich vždy s úsmevom odmietli. V galérii sa mi v možnostiach snímky so zapísaným geotagom páči "zobrazenie polohy na mape".

Prehrávač hudby ma doslova štval radením skladieb podľa abecedy. Vyriešil to update. Inak je všetko v poriadku, aj prepojenie s odblokovacou obrazovkou, prekvapivo dobrá je aj kvalita slúchadiel v balení. Samsungy majú všeobecne slabší audio výstup, takže pri využívaní AUX musím hlasitosť autorádia zvyšovať na neštandardne vysokú úroveň. Hlasná reprodukcia si toľkú kritiku nezaslúži, hoci stereo by bolo lepšie. Často na Note pozeráme aj videá a filmy. Stačí do microUSB zastrčiť redukciu microUSB->USB a do nej zasunúť USB kľúč s príslušným videom. USB on the go je skrátka parádna vec, redukciu z microUSB na USB kúpite v každom dobrom mobilshope.

Prenos súborov cez Wi-Fi, teda parádna funkcia Kies air, ostala v mojom prípade nevyužitá. USB kábel mobil súčasne nabíja, mass storage funguje, nevidím dôvod na experimenty. Zato pamäťová karta "pod batériou" je pre mňa aj po niekoľkých mesiacoch často veľký problém. Umiestnenie microSD považujem za najväčší nedostatok Galaxy Note.

Čo sa mi teda na Galaxy Note najviač páči?

- displej, displej, displej (web, kalendár, mapy, fotografie...)

- dotykové pero a písa nie pracovných poznámok

- kvalitný fotoaparát a záznam videí

- OS Android s možnosťami (napr. inštalácia a prispôsobenie vlastnej klávesnice, doinštalovanie časovaných profilov...) a množtvom zaujímavých aplikácií v obchode Google Play

- mimoriadne silná batéria (2500 mAh)

- silná LED pri použítí ako svietidla

- dostupné šikovné puzdro zabudované do zadnej steny

- blížiaci sa update na Android 4.x

Čo mi na Galaxy Note prekáža?

- občas sú to veľké rozmery (fotografovanie jednou rukou)

- nezmestí sa do žiadneho štandardného držiaku v aute (riešením je napr. Brodit)

- absencia mechanickej spúšte fotoaparátu

- výmena microSD vyžaduje vybratie batérie

- občas pomalšie reakcie než som čakal

- mierne znížená citlivosť dotykového displeja oproti Galaxy S II

Ako som už napísal v úvode, Samsung Galaxy Note je moje vysnívané zariadenie. Ak by som mal pred ôsmimi rokmi so Sony Ericssonom P800 v ruke popísať dokonalé zariadenie budúcnosti, asi by vyzeralo takto. Len by malo prístupnejšiu pamäťovú kartu a mechanickú spúšť fotoaparátu. Note ma nesklamal ani batériou, ani príjmom GPS, ani kvalitou a možnosťami fotoaparátu. Softvérové nedostatky Androidu riešia aplikácie a budenie vo vypnutom stave od mobilu nevyžadujem.

iPhone 4S neponúka ani taký displej, ani univerzálny konektor s USB-on-the-go, ani slovenskú klávesnicu s ľščťž... Windows Phone je pre tak náročného používateľa, ktorý má mobil v ruke každú chvíľu, jednoducho nedostatočný a konkurenti s OS Android možnosti Galaxy Note stále ešte nedosahujú. To, že je priveľký môže prekážať jedine tým, ktorí neocenia 5,3'' displej. A pre nich sú tu viaceré high-end smartfóny s obrazovkou pod 5 palcov. Galaxy Note naozaj nie je kvôli jeho rozmerom univerzálny smartfón pre každého, ale ja na Pracovný Mobil roka 2011 nedám dopustiť. Tento článok však neberte ako ódu na Samsung. Budem len rád, ak konkurencia prinesie podobne "naložené" päťpalcové zariadenie. Podobne vyzerajúci LG Optimus Vu ním však nie je.

Diskusia k článku:

ivica 14.04.2012 - 10:33

Takmer úplná zhoda, Note je perfektný prístroj, troška horšia ovládateľnosť najmä pre ženy / predsa len tie ruky máme menšie/ ale pozitíva plne vyvážia tento nedostatok. To zohrievanie pri náročnejších aplikáciach mi nevadí, nakoniec pre hry mám tablet. Spolu s Note som používala aj nový iPhone, niektorí sa síce utešujú, že na veľkosti nezáleží, ja som však už iPhone radšej venovala synovcovi. Ten mrňavý displej je pre detské ruky

Martin Hrúzik14.04.2012 - 17:43 Trvalý odkaz

Scasti suhlasim. Pouzival som podobne ako autor Galaxy Nexus, SGS2 a Note, Note som vsdak nakoniec predal. Cakal som od neho totiz viac. Je to stale iba prerasteny telefon, od tabletu ma daleko a to najma vdaka pouzitemu dpi. Keby dal vyrobca nizsie dpi, bolo by to ako tablet pouzitelnejsie. Pismo aj vsetko je na nom zbytocne velke.
Co sa tyka spominanych negativ:
- občas sú to veľké rozmery (fotografovanie jednou rukou)
UPLNY SUHLAS, JE AZ PRIVELK NA DENNE NOSENIE
- nezmestí sa do žiadneho štandardného držiaku v aute (riešením je napr. Brodit)
NESUHLASIM, DO MOJHO UNIVERZALNEHO DRZIAKU SA BEZ PROBLEMOV ZMESTIL NA VYSKU (a to mam najlacnejsi smejd z ebayu)
- absencia mechanickej spúšte fotoaparátu
TO JE CHYBA SNAD VSETKYCH ANDROIDOV, NIE NOTEU
- výmena microSD vyžaduje vybratie batérie
MICRO SD VKLADAM PRI KUPE TELEFONU A VYBERAM PRI PREDAJI :)
- občas pomalšie reakcie než som čakal
SUHLASIM, MYSLIM ZE SA TO ZLEPSI PO AKTUALIZACII NA ICS, SGS2 TO POMOHLO
- mierne znížená citlivosť dotykového displeja
NESUHLASIM, ASPON MOJ NOTE REAGUJE UPLNE ROVNAKO AKO SGS2, VRSTVA KTORA JE TAM KVOLI PERU PODLA MNA NEMA ZIADNY VPLYV NA KAPACITNU VRSTVU

Inak velmi pekne zhrnutie.

Pavol Pavučko14.04.2012 - 20:38 Trvalý odkaz

no som si vsimol ze pisalo tam ze obcas pomale reakcie ja by som povedal ze to ma problem kazdy android (nedoladeny system) pocase sa bude viacej spomalovat tak ja som uz len fanusik WP 7 a WP 8 :D

Noddy14.04.2012 - 20:57 Trvalý odkaz

Vsade je ospevovany displej. Je sice uzasny svojimi rozmermi a moznostou pisania dotykovym perom, ale farebne podanie a celkova kvalita zobrazenia je v porovnani s SGS II o poznanie slabsia.

hipisko19.04.2012 - 12:48 Trvalý odkaz

noddy nebol rozdiel len v nastaveni farieb? Lebo aj note ma super amoled. Za dalsie, nechapem hnidopichstvo ohladom farieb, ci ciernociernej, to fakt upravujes na mobile grafiku, ked ti tak velmi zalezi na farbach?
ja som bol po otvoreni krabice az zhrozeny, prvu minutu som si nadaval, ze vyhodene peniaze. Ale po pol hodine hrania sa s tymto phonom som chytil do ruk nas5 svoj stary iphone 4 a vtedy mi pripadal ako nejaka mala hracka pre deti len so styrmi ikonkami na sirku. Tak som vedel, ze sa skamaratime. Dnes je to naozaj vynikajuca nahrada aj za tablet, hocikedy potrebujem net, nepotrebujem zapinat pocitac. Chcem vediet program v TV? NOTE. Ake bude pocasie? NOTE. Co davaju v kinach? NOTE. Chvilka nudy? NOTE. Toto bolo s inym phonom tazsie uskutocnitelne, cim mensia uhlopriecka, ci rozlisenie, tym jednoduchsie bolo ist zapnut pocitac radsej.

S nosenim problem nemam, rovnako ako nemam problem nosit penazenku, tak ani note. Ale puzdro som si kupil, aj foliu na displej, inac by som ho uz mal riadne obity. Takto je obite a osuchane len puzdro.

Celá diskusia 16 príspevkov