Samsung D900i

SKÚSENOSTI majiteľa Štýlový slajder, nástupca D900, s dobrým 3 Mpix fotoaparátom s AF a FM rádiom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Samsung D900i

Prečítajte si skúsenosti Pavla Pekníka, čitateľa so skúsenosťami najmä s telefónmi nižšej a strednej triedy.

D900i plusy

Telefón má pomerne pevnú konštrukciu, pohyb vysunuteľným ramenom sa môže zdať trocha tvrdší. Je oveľa kvalitnejšie ako otváranie na Nokii 5300, ktorá sa mi pri vyťahovaní z vrecka otvárala.

D900i je malý, ľahký a elegantný.

Výborný viacnásobný opakovaný budík s možnosťou zmeny melódie a budením aj pri vypnutom telefóne s možnosťou voľby jednotlivých dní budenia.

Mesačný náhľad kalendára sa dá umiestniť na pozadí. Škoda len, že nie je aktívny a nezobrazuje dni s udalosťami.

Výborná výdrž telefónu. Na jedno nabitie som uskutočnil asi 1,5 hodiny hovoru a telefón vydržal dalšie 2-3 dni v pohotovostnom režime.

Fotoaparát má 3Mpix a pri dostatočnom svetle robí krásne fotografie a video.

Podpora A2DP na bezrôtové počúvanie hudby.

Zapnutie tichého režimu podržaním mriežky v pohotovostnom režime.

Telefón si pamätá naposledy prehliadanú položku v menu.

Editor obrázkov.

Jednoduché rádio s automatickým ladením, ktoré môže byť použité i ako tón budenia, ba dokonca i automaticky spustené pripomienkou. Veľmi mu však chýba RDS.

Kalkulačka v telefóne má goniometrické funkcie, logaritmy, či výpočet faktoriálu.

Prehrávanie videí fullscreen (formát 3GPP), ktoré môžete i pretáčať.

Joysticku môžu byť pridelené klávesové skratky. Telelefón je taktiež vybavený 5-položkovým menu “vlastná ponuka“, čo zvyšuje rýchlosť narábania s telefónom.

D900i mínusy

Okrem rádia a dizajnu sa v telefóne nič nezmenilo oproti klasickému modelu D900.

Menu telefónu by si zaslúžilo inováciu, stále je to rovnaká matica 3 x 3 alebo zoznam, ktoré poznáme aj z iných Samsungov.

Stredné tlačidlo (i-button) slúži v pohotovostnom na spustenie internetového prehliadača, čo je podľa mňa absolútne nelogické, keď tento problém Samsung odstránil už pri modeli Z240.

K telefónu nebola dodávaná žiadna pamäťová karta

Najrýchlejším dátovým prenosom je len EDGE.

Prijatý obrázok si môžete uložiť len do dvoch priečinkov : Stiahnuté Obrázky, Obľúbené obrázky, Snímky v týchto priečinkoch sa nedajú priblížiť.

Po priblížení fotografií (priečinok Moje fotografie) pri určitom stupni zoomu prezeranie priblíženej fotografie nie je spojité.

Zapustená klávesnica má príliš malé rozostupy medzi jednotlivými tlačidlami, užívatelia s tvrdšími a väčšími prstami môžu mať problémy pri písaní.

Pri písaní SMS správ v písacom režime znakov Abc (prvé písmeno veľké) a ďalším stlačením tlačidla pre písanie malými / veľkými písmenami nasleduje nasleduje režim vstupu čísel (123) a nie režim malých písmen (abc), čo sa mi zdá nelogické.

Pri telefonovaní sa hlasný reproduktor (počas hovoru stlačíte ok / i-button) zapne až po opätovnom potvrdení.

Chýba otvor na pútko.

Chýba prehliadač dokumentov, čiže e-mailový klient prílohu v *.doc formáte neotvoril.

Príliš lesklá predná stena so strieborným lemom okolo displeja, ktorý na priamom slnku znižuje už aj tak slabú viditeľnosť na displeji.

Vyvýšenina pre otváranie krytu tesne nad štvorsmerným tlačidlom, je príliš malá, horné vysunuteľné rameno som musel otvárať posunutím palca položeného na displeji, čo zanechávalo jasne viditeľné odtlačky na celej hladkej prednej stene telefónu.

Spoločný konektor pre nabíjačku a handsfree neumožňuje nabíjať mobil a pri tom počúvať hudbu.

Nezmeníte si zvonenie pre prichádzajúci SMS.

Neschopnosť nainštalovať JAVA aplikáciu prijatú cez Bluetooth.

Fotoaparát pri slabom osvetlení nerobí pekné fotky. Optika tohto telefónu nedokáže v interiéri zaznamenať reflexiu jednotlivých povrchov (jas), čo sa premietne na rozostrenej fotografii z výrazným digitálnym šumom a vyššou kompresiou obrázkov. Fotka pri výborných svetelných podmienkach má okolo 600 - 800 KB a je naozaj na vysokej úrovni, zatiaľ čo fotka pri nedostatočnom svetle môže mať okolo 350 KB. Tento fakt neovplyvňuje ani vstavaný blesk, ktorý je učinný do vzdialenosti 30 – 100 cm. Peknú fotografiu spravíte len v režime pri zaostrení na stred, a to za predpokladu, že máte pevnú ruku a objekt sa vôbec nepohybuje.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.12.2007 - 17:02

jaso: zazvoni budik,aj ked je telefon vypnuty?kamarat ma tento fon,ale na toto sa stazoval...

anonymous21.12.2007 - 22:14 Trvalý odkaz

Lubosss: Ano, budik zazvoni aj ked je telefon vypnuty, treba mat zapnute auto maticke zapnutie pri budiku. No musim vyvratit tvrdenie ze stredovym tlacidlom sa spusta internetovy prehliadac. Ja ho mam od t-mobile a vstupujem tym do menu.

anonymous21.12.2007 - 22:34 Trvalý odkaz

Mario: ako uz pisal aj lubos tento fo od t-mobileu ma stredove potvrdzovacie v pohotovosti bez vstupu na internet,ale priamo do menu a je to vidiet aj na tlacitku,uz nieje oznacene ok/i ale len ok.dalsi u mna velky minus je necistota hlasu a velky sum pri telefonovani.a dalsi minus fotak,ako to mohlo kedisi konkurovat k 800-ke ked ten fotak nedokaze konkurovat ani k 550-ke.

anonymous21.12.2007 - 22:39 Trvalý odkaz

Mario: Dalej by som ho porovnal s predchodcom a to 900-kou neickovou a povedal by som,ze ta mala pouzite lepsie a kvalitnejsie materiali.

anonymous21.12.2007 - 22:48 Trvalý odkaz

vlado: pri slabej baterii mi samsung D900i neustale neprijemnym zvukom pripomina slabu bateriu.Neda sa to vypnut,alebo aspom zmenit zvuk?

Celá diskusia 111 príspevkov