Sony Ericsson P910i

Recenzia jedinečného zariadenia "Múdry telefón" s dotykovým displejom a OS Symbian UIQ, ktorý stále nemá plnohodnotnú konkurenciu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s vyklápacou klávesnicou,

OS: Symbian 7.0, UIQ 2.1,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 115 x 58 x 26 mm,

hmotnosť: 155 gramov,

displej: aktívny, dotykový, 208 x 320 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: VGA, záznam videosekvencií,

pamäť: 64 MB interná na všetky údaje + 32 Memory Stick Duo v balení,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, Symbian, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 24-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 1 260 mAh,

výdrž: do 13 h hovoru/400 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

EDGE, lepší fotoaparát, rýchlejšie GPRS.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Na Sony Ericsson P910i sa pozerám ako majiteľ staršej P800-vky. Hľadám v ňom teda najmä pozitívne zmeny, ktoré sú výsledkom rok a pol dlhého vývoja komunikátorov značky Sony Ericsson.

Dizajn

Rozmery aj hmotnosť oboch telefónov, ktoré mám práve v ruke sú takmer zhodné. Dizajnovo však jasne nový model vedie. Väčšina prvkov ostala na svojom mieste. Najväčšou zmenou čo sa týka hardvéru je klávesnica, k tej sa však vrátime v samostatnej kapitola. Nad displejom je už tradične reproduktor a po jeho stranách dve diódy - jedna (zelená/červená) určená GSM signálu a nabíjaniu, druhá (modrá) Bluetooth prenosom. Dátový konektor ostal nezmenený, svoju pozíciu si zachovala aj pamäťová karta Memory Stick Duo (alebo Memory Stick Pro Duo) s uzáverom, tlačidlá pre spustenie internetového prehliadača a kamery, na druhej strane zase konektor pre handsfree (teraz aj s gumenou zátkou), Jog-Dial aj infraport s vypínacím tlačidlom. V zadnej stene sa opäť na rovnakej pozícii nachádza objektív fotoaparátu, tentoraz aj so zrkadielkom. Kryt batérie má nový spôsob upevnenia a jeho otváranie je tak oveľa jednoduchšie.

Novinkou je pero, stylus, ktorý je ukrytý v tele prístroja a jeho koniec vytŕča z pravého horného rohu zadnej steny. Spracovanie telefónu je veľmi kvalitné, a keďže je displej hlboko pod úrovňou klávesnice aj časti prístroja s reproduktorom, je pomerne dobre chránený proti poškriabaniu. Na zadnej stene sa nachádzajú dva gumové výstupky zabezpečujúce protišmykovú funkciu na určitých druhoch materiálov.

Klávesnica

Novinkou je obojstranná klávesnica. V zavretom stave používate perfektnú klávesnicu s výborným podsvietením. Okrem alfanumerických tlačidiel tu nájdete aj klávesy OK, krok späť, C a možnosti. Po jeho stlačení máte rýchlu možnosť zamknúť klávesnicu, vypnúť zvuky, aktivovať zoznam volaní, určiť hlasitosť zvonenia, stav prístroja, určiť skupinu ľudí, ktorí sa vám dovolajú a samozrejme otvoriť zmenšené menu Aplikácie. Tlačidlom OK vyvoláte zoznam všetkých posledných hovorov.

Viac sa však chcem venovať QWERTY klávesnici. V nastaveniach telefónu je možné "povoliť virtuálny kryt", pričom ide o virtuálnu klávesnicu obsahujúcu znaky ako na zavretom kryte. Na P910i máte možnosť zadávať text kreslením písma po displeji, vyťukávaním znakov na virtuálnej klávesnici alebo pomocou plnohodnotnej klávesnice. Základnú nevýhodu klávesnice vidím v jej chýbajúcom podsvietení. Tlačidlá sú na prvý pohľad nenormálne malé, ale po praktickom odskúšaní zistíte, že sa na nej dá prekvapivo dobre písať. Rýchlosť písania na bežnej počítačovej klávesnici však dvoma palcami nikdy nedosiahnete. Na klávesnici mi chýbajú niektoré tlačidlá, najmä: šípky a tabelátor. Napríklad pri vypĺňaní formulárov som zvyknutý tabelátor používať. Klávesnica skrátka slúži len na písanie a nie pohyb kurzora. V nastaveniach je možné QWERTY klávesnicu premeniť na QWERTZ a iné. Virtuálna klávesnica je rovnaká ako na P800. Písanie kreslením po displeji mi však pripadá rýchlejšie, ale to môže byť spôsobené takmer "prázdnym" telefónom, v ktorom mám uložených len niekoľko fotiek a dve nové aplikácie.

Displej

Obrovský dotykový displej zobrazí na ploche 208 x 320 bodov (rovnako ako P800 aj P900) až 262 144 farieb. Tento prvok nemá na slovenskom trhu konkurenciu. S dotykovým displejom sa pracuje oveľa rýchlejšie ako bez neho. Najviac uľahčuje prácu na internete, no ja som veľmi zvyknutý aj na písanie textu pomocou dotykového pera.

V zavretom stave vidíte plochu asi 208 x 208 bodov, čo je podstatne viac než v prípade P800. Pod tlačidlom OK sa opäť nachádza zoznam volaní, pootočením ovládacieho kolieska sa zobrazí ponuka 5 vybraných funkcií, ktorých ikony sú teraz podstatne väčšie ako predtým.

Po roztvorení vidíte ponuku funkcií, tzv. aplikácie, ktoré môže byť zobrazené vo forme zoznamu (13 položiek pod sebou) alebo veľkých ikon (2 x 3 ikony). V P800-vke je rýchlejšie prechádzanie voľbami Jog-Dialom pri zobrazení ikon, tu je naopak rýchlejšie (a tým myslím bleskurýchle) listovanie zoznamom. Novinkou je zamknutie displeja, ktoré sa nachádza pod ikonou batérie v pravom dolnom rohu. V spodnom riadku sa okrem nej nachádzajú aj ikony stavu signálu, Bluetooth, indikátor novej správy atď. Opäť mi na displeji chýba neustále zobrazenie času. Pre jeho zistenie je nutný dotyk zmenšeniny hodín.

V nastaveniach displeja nájdeme voľbu tapety displeja pri zavretom aj otvorenom telefóne. Opäť nechýba úspora energie úplným zhasnutím displeja pri nastavenej dobe nečinnosti. Novinkou je nastavenie jasu displeja. To je ďalší krok k úspore energie počas práce so zariadením. Prekvapila ma aj prítomnosť zablokovania obrazovky po dotyku indikátora batérie. Tá spôsobí ignorovanie každého dotyku obrazovky, čo sa zíde pri jej čistení.

Telefón si pri opätovnom otvorení klávesnice pamätá poslednú použitú pozíciu medzi aplikáciami.

Fotoaparát

Fotoaparát ostal nezmenený už od čias P800-vky. Odfotil som v zhodnom čas 3 rovnaké zábery v najvyššej kvalite a najväčšom rozlíšení oboma prístrojmi a prekvapilo ma, že všetky fotky boli takmer úplne rovnaké - nenastalo žiadne výrazné zlepšenie. Zmenou je však skvalitnenie prostredia kamery. Po jej spustení (napríklad aj bočným tlačidlom) meníte kolieskom jednotlivé režimy: automaticky, noc, miestnosť, vonku, obrázok do MMS, video so MMS (do 11 s) a video (s dĺžkou podľa voľnej pamäte, t.j. až 50 minút). Kvalita videa je však na pomery prístroja nedostatočná. Jeho rozlíšenie je pravdepodobne 176 x 144 b.

V prípade fotiek aj videa je možné nastaviť jas, kontrast, protisvetlo, blikanie (50 Hz, 60 Hz) a osvetlenie. V prípade videa sa upravuje ešte jeho kvalita (3 stupne) a k tomu kvalita zvuku (3 stupne), prekvapením je aj určenie limitovanej hodnoty videa (bez limitu, limit správy, ľubovoľný limit v kB alebo ľubovoľný limit v sekundách. Pri snímaní statických obrázkov je možné zase nastaviť rozlíšenie (640 x 480, 320 x 240 alebo 160 x 120 bodov) a kvalitu (3 stupne). VGA rozlíšenie je úplne dostatočné pre prezeranie záberov na celom displeji, megapixel by však potešil oveľa viac.

Obrázky

Tie je možné prezerať rovnako ako na P800. Základom je náhľad na 4 zmenšeniny s názvom, ktoré je možné v 3 krokoch priblížiť. Najviac som si už v P800-vke obľúbil zobrazenie fotiek na celý displej a ich prehliadanie pomocou ovládacieho kolieska. Otáčaním meníte jednotlivé snímky, a dokonca jeho pohybom k sebe a od seba ich zväčšujete a zmenšujete, čo s P800 možné nebolo. Obrázky, ako aj iné objekty jemožné odosielať cez Bluetooth, e-mail, IrDA, zdieľané Bluetooth a MMS. Páči sa mi, že aplikácia si pamätá, akým spôsobom sa posielal posledný objekt a tento spôsob ponúkne ako prvý.

Melódie a zvuky

V spodnej lište je stále zobrazený obrázok reproduktora. Po kliknutí naň je možné meniť celkovú hlasitosť zvukov telefónu, zapnúť vibrácie či tichý režim. V ďalších nastaveniach meníte melódiu upozorňujúcu nahovor, zosilňovacie zvonenie, zvuk SMS-ky, e-mailu, MMS-ky, CB (akýkoľvek). Ďalej si prispôsobujete zvuk dotyku obrazovky perom alebo stláčania tlačidiel. Ako zvonenie je možné použiť aj MP3 melódiu. Hlasitosť zvukových upozornení je dostatočná a kvalita vynikajúca, ale prakticky zhodná s P800.

Pamäť

interná: 64 MB

externá: Memory Stick Duo alebo Memory Stick Pro Duo (v balení 32 MB),

kontakty, SMS, kalendár podľa voľnej pamäte.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam ostal nezmenený, na to ani nebol dôvod. Kontakty je možné zoradiť podľa priezviska, krstného mena alebo spoločnosti, rovnako ako v P800. Ani tu nechýba lupa - malé, stredné alebo veľké písmo, stratil sa však zoznam kontaktov s prideleným špeciálnym zvonením. Do kontaktov pribudla položka Pager. Už pri P800 som si telefónny zoznam nesmierne pochvaľoval, ale vždy je čo vylepšovať. Stále tu chýbajú skupiny volajúcich, filtrovanie hovorov som však už spomínal. Nájdete ho v zavretom stave pod tlačidlom Možnosti.

Hovor

Prepracovaný register hovorov, ktorý si zapamätá okrem iného aj dĺžku každého hovoru som chválil už v prípade P800-vky. Kvalita hovoru bola už v prípade P800 na vysokej úrovni, najmä vďaka kvalitnému reproduktoru.

Správy

P910i podporuje SMS, MMS, EMS, CB, aj e-mail. Na hlavnej stránke venovanej správam pribudla položka Vytvoriť MMS.

SMS

Editor písania SMS správ ostal takmer nezmenený. Písať môžete so zavretou klávesnicou a použitím slovníka T9 (to je novinka), otvorenou QWERTY klávesnicou či virtuálnou klávesnicou a napokon aj rozoznávaním na displeji napísaného písma. Konečne je možné odosielať správy aj na čísla uložené na SIM karte. Novinkou je aj spodný riadok v editore textových správ s možnosťou rýchlo vložiť smajlíka alebo EMS objekt (animácia, melódia, formátovanie textu). Nové animácie aj smajlíkovia sú veľmi vydarené. Aj pri písaní správ je možné nastaviť jeden z 3 stupňov veľkosti písma. Prijaté správy je možné zoradiť podľa dátumu, odosielateľa a po novom aj veľkosti. Toto nastavenie však platí pre všetky typy správ. Novinkou je aj možnosť zobraziť či vypnúť zobrazenie predmetu správy.

MMS

Editor multimediálnych správ ostal tiež rovnaký, akurát ponúka viac možností. Medzi objektmi, ktoré môžete vložiť do správy sú: odfotiť fotku či natočiť video (nové), pridať video (nové), obrázok, rukopis, text, zvuk alebo kopírovaný text. Predmet je konečne medzi ostatnými údajmi zadávanými na druhej strane správy (komu, predmet, kópia, slepá kópia, priorita, obdobie platnosti, veľkosť a trvanie.

E-mail

E-mailový klient pokročil, dnes už môže obsahovať až do 64 kB správ (teoreticky; prakticky ide o asi 5x viac než v P800). Novinkou je už spomínané zobrazenie predmetu v náhľade na správy. Vybrané správy je možné označiť ako prečítané/neprečítané a zobraziť je možné len neprečítané správy (hurá). Odstránená správa z telefónu sa odstráni aj zo servera, Sony Ericsson túto chybu zopakoval. Takáto záležitosť by sa mala dať bezpodmienečne nastaviť v prístroji. Prečítanú správu je možné opäť zobraziť ako neprečítanú a novinkou je zobrazenie e-mailu na celom displeji.

Nastavenie e-mailového klienta a tým aj rôznych e-mailových kont nájdete v menu Ovládací panel. Ide o veľmi jednoduchú záležitosť. Čo sa týka e-mailovej komunikácie pomocou P910i, tak tá je na najvyššej úrovni.

Internetový prehliadač

Sony Ericsson opäť nepochopiteľne do tejto novinky zabudoval len jednoduchý wapový prehliadač. Preto je priam nutnosťou inštalácia freeware aplikácie Opera. Tá je však jednou z najlepších aplikácií pre telefóny s OS Symbian. Zobrazí ako WWW tak aj WAP stránky. Počet obľúbených internetových záložiek obmedzuje len voľná pamäť.

Prenos dát

Sony Ericsson P910i komunikuje s inými zariadeniami káblom, infraportom aj cez Bluetooth, so sieťou zase pomocou GPRS 4+1, čo je už aj hanbou. GPRS je úplne dostatočné pre surfovanie s týmto prístrojom, ako modem by som už radšej použil niečo iné, najmä ak ide o odosielanie dát (upload 13,4 kbps je málo).

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky by mali stačiť každému. Telefón budí len v zapnutom stave, za ktorý sa považuje aj Flight mode. Osobne však nevidím dôvod na vypínanie telefónu, keďže ten pri zhasnutom displeji (úsporný režim) spotrebúva úplné minimum energie.

Kalendár - tak ten ostal tiež úplne zhodný. Veď už tam dokázal všetko, čo bolo treba. Nemám k nemu žiadne výhrady. Nastavenie zvuku pripomienky sa však presunulo medzi nastavenia ostatných upozornení.

úlohy, poznámky

Ostatné aplikácie

V novom telefóne nájdete:

- prehrávač videí - namiesto zobrazenia uplynulého/celkového času je tu grafický indikátor, v akej časti sa prehrávaná snímka nachádza. Prehrávanie na celom displeji bolo už aj v P800-vke.

- prehrávač hudby - jednoduchší, graficky príjemnejší, umožňuje okrem opakovania aj náhodný výber skladieb. Vytratili sa možnosti usporiadania skladieb podľa veľkosti a typu a pribudlo okrem názvu a interpreta aj zoradenie podľa albumu. Pri prehrávaní je možné pomocou jazdca presunúť sa do akejkoľvek časti skladby.

- úlohy a zápisník - jednoduché a jasné funkcie ostali bez zmeny.

- kalkulačka - navlas rovnaká aplikácia s pamäťovými funkciami, odmocninou a percentami.

- Quicksheet - tabuľkový prehliadač je novinkou. Tabuľky je možné nielen prehliadať, ale aj vytvárať. Množstvo možností ma u tejto aplikácie naozaj prekvapilo.

- Quickword - prehliadač, ale opäť aj aplikácia pre vytváranie dokumentov vo formáte .doc. Editor zvládne meniť typ a veľkosť písma, tvoriť odrážky a podobne.

- Pdf+ - prehliadač PDF dokumentov.

- záznam zvuku - úplne zhodný s P800.

- správca súborov - novinka zobrazujúca všetky súbory vo forme stromu.

- hry: šach a Solitaire

Doinštalovať okrem Opery odporúčam aj Agile Messenger, o ktorom sme písali v článkuPush to Talk cez Agile Messenger.

Výdrž, batéria

Výdrž batérie je pri zapnutom šetriacom režime unikátna. Ak však stále surfujete a pracujete s telefónom, je zníženie výdrže je úmerne vašej práci. Novinkou je ovládanie intenzity jasu displeja, čím ušetríte množstvo energie. A použitie o 260 mAh silnejšej batérie ma tiež milo prekvapilo.

V balení:

telefón,

nabíjačka,

kožené puzdro,

2 x CD so softvérom,

pútko na ruku,

malý skrutkovač s 2 skutkami,

kryt používaný po odňatí klávesnice.

Výhody:

- dizajn a kvalita spracovania,

- možnosti.

Nevýhody:

- chýba slovenská klávesnica a teda aj písanie slovenských znakov,

- chýba EDGE.

Sony P910i je úžasné, vysoko návykové zariadenie. Ponúka obrovské množstvo možností, perfektnú prácu s e-mailami, pohodlné surfovanie po internete cez GPRS, fotenie a prezeranie fotiek a videí, počúvanie hudby atď. QWERTY klávesnica je príjemným spestrením. Oproti P900-vke spravil výrobca už len niekoľko doladení, najmä čo sa týka internej pamäte.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.06.2005 - 14:59

ixi: som slepy alebo vazne pri clanku nie je uvedeny jeho autor

anonymous19.06.2005 - 00:54 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: si slepy :DDD, ale skor vsadim na to, ze ho tam autor doplnil ;)

anonymous20.06.2005 - 03:16 Trvalý odkaz

stanleyjr: odkedy SE podporuje karty MMC?:)oprav tooo...

anonymous24.06.2005 - 10:39 Trvalý odkaz

dano: Som prekvapeny ake male rozdieli su medzi mojou starou sunkou a touto novinkou.Vecsinu rozdielov zotru doinstalovane aplikacie.Ostane len vecsia pamet,lepsi display...nic viac ma nenapada.Vlastne,este podstatny cenovy rozdiel.;-)

anonymous21.07.2005 - 00:57 Trvalý odkaz

Kuko: som prvykrat na tvojej stranke,pekna,drobnosti sa casom doladia... recenzia slusna, presvedcila ma,ze zatial nic ma nepresvedcilo menit p800 na p900/p900i, cakame vsetci/dan,stan,snad aj ty/ na P1000, no iekde som zazrel akesy kecy o P950, uvidime.Kuko

Celá diskusia 7 príspevkov