Nokia HF-300

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Bezdrôtové Bluetooth handsfree pre hlasné telefonovanie v aute.

Telefonovanie v aute je zakázané, resp. obsluha telefónneho prístroja. Stlačenie jedného tlačidla na prijatie hovoru nám snáď policajti odpustia, všeobecne sa predsa rešpektuje aj handsfree na uchu. Ale ani to nemusí byť nutné, stačí v mobilnom telefóne nastaviť automatické prijatie pri použití handsfree. Mobil aj handsfree dvakrát zazvonia a môžete sa s kolegom, obchodným partnerom či priateľkou rozprávať, akoby sedeli s vami v aute.

Základné parametre:

hmotnosť: 110 gramov (komplet),

rozmery modulu: 67 x 86 x 21 mm

dosah: 10 metrov,

Bluetooh 2.0 + EDR,

Handsfree profile 1.5,

výdrž: do 20 h hovoru / 240 h pohotovosti.

V balení nájdete:

Nokia HF-300, Nokia BL-6C (1 150 mAh), mobilnú nabíjačku DC-4, sponu na slnečnú clonu, potrebné dokumenty

Nokia HF-300 patrí ku špičke, čo sa týka kvality hovoru. Zabudovaná technológia digitálneho spracovania signálov s elimináciou ozveny a tlmením šumu jednoznačne zvyšuje kvalitu hovoru aj počas jazdy v hlučnejšom aute (motor toho môjho dáva na diaľnici o sebe veľmi rád vedieť). Takmer denne v aute používam podobné zariadenie Sony Ericsson HCB-100, ale pri telefonovaní s ním už cítiť staršiu (alebo žiadnu?) technológiu digitálneho spracovania zvuku. V prípade Sony Ericssonu teda jednoznačne odporúčam novší model HCB-120 s displejom a kvalitnejším telefonovaním (full duplex). S ním som však HF-300 priamo neporovnával.

Vráťme sa však ku novej krabičke od Nokie, ktorá snáď pomôže zlikvidovať názor: ak kvalitné handsfree do auta, tak len pomocou ťažkej sady. Jej tvary a rozmery sú na dnešnú dobu prehnane veľké. Odôvodnením je snáď len hlasný a kvalitný 1 W reproduktor. Konečne nemusím naťahovať uši, aby som druhú stranu počul. Mikrofón je umiestnený vpredu, takže stačí slnečnú clonu trochu sklopiť a máte ho priamo pred sebou. Ale tento úkon nebolo v mojom prípade nikdy nutné uskutočniť.

Drobné tlačidlo pre zapnutie zariadenia som po nasadnutí do auta hľadal vždy s problémami. Nerozumiem, prečo ho výrobca takto zamaskoval, veď HF-300 nenosím vo vrecku, ale stále je bezpečne pripevnené na slnečnej clone. Pre zapnutie treba tlačidlo dlhšie podržať. Po spojení s telefónom sa rozsvietia veľké, namodro podsvietené tlačidlá + a - pre reguláciu hlasitosti. Medzi nimi sa nachádza veľké tlačidlo pre ovládanie hovorov. Jeho podržaním spustíte hlasové ovládanie, dvojnásobným stlačením zase vytočíte posledné volané číslo.

Vypnutie nastáva po piatich minútach od straty spojenia medzi modulom a mobilom automaticky. Tak je tomu aj pri ostatných handsfree na slnečnú clonu. Tento model je kompatibilný s nabíjačkami Nokia AC-4, AC-5 a DC-4.

Výdrž na jedno nabitie (tenkou Nokia nabíjačkou) je mnoho dní, pri používaní hodinu denne sa môžete spoľahnúť aj na niekoľkotýždňovú výdrž.

Výhody:

- kvalita zvuku,

- hlasitosť reprodukcie (aj do hlučnejšieho auta),

Nevýhody:

- zle nahmatateľné zapínacie tlačidlo,

- veľké rozmery,

Orientačná cena: 2 699 Sk (Agora plus

Záver

Nokia HF-300 je zatiaľ najlepšie handsfree na slnečnú clonu, aké som mal možnosť doteraz používať. Nepozerajme na vzhľad, ale na kvalitu hovoru a hlasitosť. Mrzí ma, že neobsahuje aj hmatové odlíšenie jednotlivých tlačidiel, ale prakticky sa len pri zapnutí, ešte pred naštartovaním auta, dotknem vypínača a pri prichádzajúcom hovore sa len raz dotknem stredného tlačidla. Hlasitosť som ani raz nereguloval, mám ju skoro na maxime a hotovo. Telefonovanie v aute rozptyluje, a tak ho obmedzujem na príjem hovorov cez handsfree. A na to HF-300 slúži viac než dobre.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.12.2007 - 18:22

samo: na toto som cakal :-) konecne,este tak recenzia toho noveho maleho od SE,ale pravdepodobne beriem toto ako je to s prijatim cez telefon? da sa nastavit tak,aby som v aute s nim prijal hovor automaticky?

anonymous07.12.2007 - 21:20 Trvalý odkaz

Audion: : D ked som bol na tejto stranke tak sme to uz mali doma mama to kupila otcovi pod stromcek lebo ma nepretrzite mobil pri uchu : D

anonymous08.12.2007 - 15:54 Trvalý odkaz

Ronn: Uz by som to nechal montovat do vozidiel standardne, ked je protizakonne drzat za volantom telefon pri uchu.No tuto HF by som ulozil niekde inde ako na clonu ;)

anonymous04.01.2008 - 23:52 Trvalý odkaz

Atlis: Ja len dodam drobnost, SE HCB-100 je tichsia, ale len ked je sparovana s nejakou Nokiou, po tom co som s HCB zacal pouzivat s P1i, HF je vyrazne hlasnejsie.

anonymous31.01.2008 - 21:31 Trvalý odkaz

Saker: Mam dve otazky:
1. kolko telefonov mozem mat s tymto HF sparovanych a
2. v navode sa pise o dakom remienku na uchytenie na clonu, nie o klipsni na zacvaknutie, ako to teda je? Dik

Celá diskusia 8 príspevkov