Samsung Galaxy Pocket (S5300)

Recenzia lacného smartfónu s OS Android 2.3, dotykovým 2,8'' QVGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku určeného pre nenáročných používateľov.

Základné parametre:

OS:Android Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UX

procesor: 832 MHz, Broadcom BCM21553

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 104 x 58 x 12 mm,

hmotnosť: 97 gramov overenédisplej: TN LCD, dotykový (kapacitný), 262 144 farieb, rozmery 42 x 57 mm, uhlopriečka 2,8'' (70 mm)

fotoaparát: fotoaparát 2 Mpix, nahrávanie QVGA videí (240 x 320 b., 15 fps)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 384 RAM + 3 GB ROM (dostupných 2,19 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 200 mAh

SAR: 0,655 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 110 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.6 Gingerbread

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, dokumenty

Galaxy Pocket patrí medzi najlacnejšie smartfóny s OS Android. U týchto zariadení sa väčšinou stretávame s taktom procesora pod hodnotou 1 GHz, menším displejom so slabším rozlíšením a jednoduchým fotoaparátom.

Galaxy Pocket prišiel na trh až po modeli Galaxy Y a práve s ním má veľa spoločného. Rovnaké rozmery, procesor, hmotnosť, fotoaparát a batériu. A veľmi podobné je aj zhotovenie a rozmiestnenie ovládacích prvkov. Vzadu sa opäť stretávame s textúrovaným povrchom, ktorý zlepší manipuláciu a pridá na istote pri držaní. Plastové zhotovenie je pevné a zadný kryt dobre dolieha k zvyšku. Celkovo na mňa spracovanie Pocketu urobilo dobrý dojem.

Obsah bočných stien tvorí ovládanie hlasitosti v ľavej a tlačidlo napájania v pravej. Hore nájdeme 3,5 mm audio konektor, vďaka ktorému môžete použiť ľubovoľné slúchadlá a krytý microUSB konektor. Ten sa postará o nabíjanie a pripojenie k PC. Častá manipulácia s krytom sa pravdepodobne odzrkadlí na jeho životnosti, a preto by sme tu radšej videli jeho posuvnú verziu (Galaxy Ace, Galaxy S) alebo žiadnu. Pod zadným krytom sa schováva batéria s kapacitou 1 200 mAh, háčik na upevnenie pútka a slot na microSD kartu. K SIM karte v klasickej verzii sa dostanete až po vybratí batérie.

Rozlíšenie displeja je rovnaké ako na Galaxy Y, no o dve desatiny menšia uhlopriečka spôsobila, že text je menej kostrbatý. Pri prezeraní webu odporúčam používať mobilné verzie stránky, kedy je text automaticky zalomený. Pri klasickom zobrazení by ste boli odkázaný na neustále posúvanie stránky doprava a doľava. Menšie rozmery uberajú aj na pohodlnosti pri písaní správ na softvérovej klávesnici. Tu si radšej telefón otočte a píšte v režime naležato. Nie je to žiaden luxus, no dá sa na to zvyknúť.

Pod displejom nájdeme jedno fyzické tlačidlo, ktoré poslúži aj na rozsvietenie displeja a dve dotykové. Rovnako ako u Galaxy Y, aj tu sa zabudlo na ich podsvietenie Nad displejom ešte chýba predná kamera a senzor na automatickú reguláciu jasu. Zmena jasu si tak vyžiada vstup do nastavení. Čo ale nechýba, je senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej. A práve ten tu vôbec nemusel byť, keďže o nechcené dotyky počas telefonovania sa postará automatické zamknutie obrazovky. Pri zhasnutí obrazovky je sklamaním doba rozsvietenia ak chcete hovor ukončiť. Pokiaľ sa spamätá, tak hovor je už dávno ukončený osobou na druhej strane.

Procesor s taktom 832 MHz a RAM s pamäťou 384 MB odvádzajú vcelku dobrú prácu, no občasnému spomaleniu sa nevyhnete.

O komunikáciu medzi hardvérom a používateľom sa postará OS Android s nadstavbou TouchWiz. Na umiestnenie widgetov a skratiek máte k dispozícii sedem domácich obrazoviek, kde poteší aj prechod z poslednej obrazovky na prvú (Galaxy Y to nemá). Nechýba ani výsuvná lišta s piatimi skratkami a informáciami o zmeškaných udalostiach.

Telefónny zoznam sa vám okrem klasických kontaktov postará aj o priateľov zo sociálnych sietí. Po pridaní účtu sa zhodné položky automaticky prepoja a ich statusy a odkazy môžete sledovať v záložke Aktivity. Inteligentné vyhľadávanie si poradí iba s menami.

SMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. V preplnenej schránke oceníte funkciu hľadať, ktorá prehľadáva aj obsah správ.

Na prácu s e-mailami sú k dispozícii dve aplikácie Gmail a E-mail. Druhý spomenutý ponúka aj widget na domácej obrazovke.

Fotoaparátu s maximálnym rozlíšením dva megapixle chýba automatické zaostrovanie a prisvetľovacia dióda. Poslúži najmä na zachytenie momentiek v dobrých svetelných podmienkach a ich prezeranie v telefóne.

Prehrávač hudby spolu s 3,5 mm audio konektorom premenia váš telefón aj na malý MP3 prehrávač. Ovládanie prehrávača na zablokovanej obrazovke chýba, no vo výsuvnej lište ho nájdete. Skladby sú rozdelené podľa interpreta a albumu. Na presné rozdelenie je však potrebné aby boli skladby otagované. Ak sa vám hudobná zbierka príliš rozhádže, skúste v Google Play pohľadať prehrávač, ktorý delí zbierku aj podľa priečinkov. Z klasických funkcií prehrávača vyniká 5,1 – kanálový režim, ekvalizér a párty režim. Pre zmenu hlasitosti nie je potrebné zariadenie odblokovať, čo poteší najmä pri nosení telefónu vo vrecku alebo kabelke. A to platí aj pre FM rádio s RDS a RT (zobrazenie názvu skladby alebo relácie). Funkciu automatického vypnutia sa zíde napríklad pri nočnom počúvaní.

O organizáciu času sa postará kalendár bez informačného riadku a viacpoložkový budík. Používateľom s väčšími nárokmi odporúčam navštíviť Google Play, kde nájdu množstvo ďalších aplikácií, napríklad aj náš obľúbený kalendár Jorte.

Prehliadač dokumentov je vo verzii Viewer, čo znamená, že dokumenty vám iba zobrazí.

Výhody:

+ praktické rozmery

+ OS Android ponúka možnosť doinštalovať mnoho zaujímavých aplikácií

+ interná pamäť 2,19 GB

Nevýhody:

- malý displej so slabším rozlíšením nie je najvhodnejší na pohodlné prezeranie webu

- miestami spomalené reakcie

- fotoaparát je tu skôr povinnou výbavou

Orientačná cena: 111 € (epicentrum.sk)

Záver

Ak od Samsungu Galaxy Pocket nebudete čakať priveľa, tak vás nesklame. Slabší fotoaparát poslúži iba na zhotovenie momentiek, ktoré si následne môžete prezerať na displeji telefónu a systém vám sem-tam pripomenie, že tento telefón nepatrí medzi tie najrýchlejšie. Galaxy Pocket môže byť vhodným telefónom pre mladších používateľov, no jeho rozmery ocení aj nežnejšie pohlavie, vďaka ktorým sa telefón zmestí do každej kabelky.

Diskusia k článku:

Igino 25.04.2012 - 14:27

No nazdar tak teraz som ho drzal v NAY elektrodom za super cenu 129€.Je to slusna cena na takyto telefonik zatial najlacnejsi telefon s ANDROIDOM od samsungu,je to vyborny mobil pre tych ktory zacinaju s datikacom.Ja som ho kupil brachovy k narodkam ma ho uz 2dni a je snim velmi spokojny ziadne problemy.Zaver dobry telefon s androidom za prijatelnu cenu.

Celá diskusia 1 príspevok