Huawei Ascend G300 (Huawei U8815)

Recenzia androidu s 1 GHz procesorom, OS Android 2.3.6, 4'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a výborným pomerom cena / výkon.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3 GIngerbread (s aktualizáciou na Android 4.0)

procesor: 1 GHz, Qualcomm MSM7227A

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 123 x 63 x 11 mm,

hmotnosť: 139 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 51 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie videí (800 x 480 b.)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,4 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: hlava 0,307 W/kg, telo 0,399 W/kg, (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 170 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android Gingerbread 2.3.6

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, slúchadla, dokumenty

Na telefónoch Huawei oceňujem ich dizajn. Nie, nepovažujem ich za módne ikony ale nie je to spoločnosť, ktorá navrhne jeden dizajn a zariadenia sa líšia iba výbavou a veľkosťou. Môj prvý kontakt s touto značkou sprostredkoval elegantnýVision s hliníkovou unibody konštrukciou, neskôr nasledoval bežec na dlhé trate –Huawei Honor. Do tretice je to Huawei Ascend G300. Tento smartfón nespravil rozruch svojim vzhľadom, počtom jadier a ani prevratnými technológiami. Ide na to jednoduchšie. Cenou.

Zhotovenie z plastu nie je veľkým prekvapením. Poteší však matnou povrchovou úpravou odolnou voči odtlačkom. Povrch je príjemný na dotyk a smartfón dobre sedí v ruke. Zhotovenie je kvalitné, jednotlivé časti dobre doliehajú. Škoda však vyššej hmotnosti, konkrétne 140 gramov. Rozmiestnenie ovládacích prvkov nie je žiadnym prekvapením. Tlačidlo napájania spolu s 3,5 mm konektorom hore, ovládanie hlasitosti vľavo a microUSB konektor s mikrofónom dolu. Na rozsvietenie displeja slúži iba tlačidlo napájania, a tak by som ho radšej videl v prázdnej pravej stene. Väčším rukám však jeho umiestnenie hore nebude robiť problém. To, že v pravej stene nenájdeme spúšť fotoaparátu ma až tak neprekvapilo. Nemá ju ani drahší Honor a Vision. Na prednej stene ma najviac potešilo LED upozornenie s naozaj výrazným blikaním. Upozorní na slabú kapacitu batérie a zmeškané udalosti. Vedľa nájdeme senzory automatickej regulácie jasu, priblíženia a slúchadlo. Na ovládanie zariadenia slúžia okrem dotykovej plochy aj tri dotykové tlačidla (kontextové menu, domov a späť). Odozva je dobrá a nechýba ani podsvietenie, ktoré sa aktivuje v slabšie osvetlených podmienkach.

Zadná stena patrí objektívu fotoaparátu s LED bleskom, hlasnému reproduktoru a sekundárnemu mikrofónu na potlačenie hluku počas telefonovania. Pod zadným krytom sa schováva batéria a sloty na SIM (klasickú) a microSD kartu. Pamäťovku vyberiete aj v zapnutom stave.

A dostávame sa k jednému z hlavných ťahákov tohto smartfónu. Pri cenovke okolo 170 € sa väčšinou stretávame so zariadeniami s uhlopriečkou okolo troch palcov a rozlíšením 320 x 480 bodov. Čo by ste povedali na displej s uhlopriečkou štyri palce a rozlíšením 480 x 800 bodov? Nie je to však iba o číslach. Rovnako tak potešil aj reakciami na dotyk, farbami a slušnými pozorovacími uhlami. Počas pobytu v slnečnom exteriéri mu pri nastavovaní jasu asistovala automatická regulácia, ktorá ho nastavila na maximum. A s výsledkom som bol spokojný. Stretol som sa už aj s lepšou čitateľnosťou, no mne bohato postačilo, že som sa pri čítaní textu alebo prehľadávaní telefónneho zoznamu nemusel spoliehať na clonenie druhou rukou. Displej s jemným zobrazením ukáže svoj význam najmä pri častých návštevách webových stránok a sledovaní filmov. Žiaden viditeľný raster a kocky na displeji.

O chod zariadenia sa stará procesor s taktom 1 GHz a so súčasným behom viacerých aplikácií si poradí operačná RAM pamäť s kapacitou 512 MB. Na bežné používanie to postačí. Pohyby sú plynulé a rýchle. Výkon smartfónu som otestoval pomocou dvoch benchmarkov z obchodu Google Play. V Quadrant Standard dosiahol 2101 bodov a v AnTuTu Benchmark to bolo 4808 bodov. V Google Play sa mi medzi hrami od Gameloftu zobrazilo iba pár menej náročných hier. S náročnejšími si pravdepodobne neporadí. Aspoň nie oficiálnou cestou.

Operačný systém Android vo verzii 2.3 je doplnený o nadstavbu od Huawei. Po rozsvietení displeja sa objaví zablokovaná obrazovka, na ktorej potešia tri skratky do aplikácií. Konkrétne do hovorov, správ a fotoaparátu. Nechýbajú ani informácie o čase, dátume a počte zmeškaných udalostí. Potiahnutím zámku na displeji doprava sa dostávame na päť domácich obrazoviek. Môžete ich využiť na umiestnenie widgetov, skratiek, záložiek prehliadača a umiestnenie priečinkov s aplikáciami. Prostredie ponúka aj pár pekne spracovaných widgetov – počasie s hodinami, e-mail, kalendár. Dolu nájdete vstup do zoznamu aplikácií a štyri skratky, ktoré sa dajú meniť. Predchádzajúcim modelom nechýbali ani skratky v hornej lište a má ich aj Ascend. Umožnia rýchle zapnutie Wi-Fi, Bluetooth, GPS, dát a automatického otáčania. V nastaveniach telefónu prekvapila možnosť vypnúť tento panel. Kto by ale vypínal tak užitočnú vec. Ďalšia ponuka nastavení sa zobrazí dlhším podržaním tlačidla napájania, kde okrem iného nechýba ani možnosť reštartovať zariadenie. Odporúčam reštartovať raz týždenne, aby sa systém prečistil.

Ikona zeleného telefónu na úvodnej obrazovke je u mňa povinnou skratkou. Po kliknutí naň sa zobrazí číselník, ktorý si poradí aj s inteligentným vyhľadávaním v menách a priezviskách. Z číselníka sa Androide viem priamo dostať do kontaktov, a tak túto skratku v dolnej lište v mnohých prípadoch zamením za niečo iné, zvyčajne Gtalk. V kontaktoch opäť nechýba prepojenie s účtami sociálnych sietí. Výhodou tohto OS je bohatá ponuka aplikácii v obchode Google Play, kde si každý nájde to čo mu sedí a nechýbajú ani správcovia kontaktov. V redakcii sme si zvykli na šikovný exDialer.

Internetový prehliadač v OS Android ponúka už tradične dobré funkcie. Zaujímavé stránky si môžete otvoriť na viacerých oknách a následne uložiť do záložiek. Mňa si najviac získala funkcia automatického zalamovania textu pri zoomovaní. Ideálne pri čítaní dlhších článkov na webe. A poteší aj podporou flash animácií.

Po zapnutí fotoaparátu ma potešil ostrý obraz v hľadáčiku a šikovné automatické zaostrovanie, ktoré je naozaj rýchle. Ak by som na výslednej snímke videl to, čo cez hľadáčik na displeji, bol by som spokojný. No výsledným snímkam chýbala ostrosť. V hľadáčiku všetko ostré a rýchlo zaostrené ale výsledok o čosi horší. Každopádne fotoaparát poslúži na zaznamenanie vcelku pekných momentiek v dobrých svetelných podmienkach a vzhľadom na cenu mu nie je až tak čo vyčítať. Už v predchádzajúcich modeloch od Huawei som si zvykol, že fotoaparát nie je ich najsilnejšou stránkou. Svedčí o tom aj základné androidovské prostredie fotoaparátu bez akýchkoľvek úprav. Ascend nahráva video vo VGA rozlíšení. Kvalitu videa a fotografií si môžete prezrieť v našej galérii.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3,5 MB, MPEG4; 800 x 480 b., 15 fps; celkovo: 17 MB / min.)

Prostredie fotoaparátu bez úprav, ale prehrávače hudby pribalia hneď dva. Zaujímavé riešenie. Ten prvý, s pomerne logickým názvom Hudba je ladený do modrej farby a skladby rozdelí naozaj podrobne. Okrem interpretov, skladateľov, žánrov a albumov ponúka aj delenie podľa priečinkov, teda podľa uloženia v pamäti telefónu alebo na microSD karte. Význam tohto delenia zistíte pri neúplných tagoch skladieb, ktoré by ich inak dosť mätúco rozhádzalo. Počas prehrávania sa na displeji zobrazuje obrázok albumu a aj text, ak je dostupný. Funkčne ide o skôr jednoduchší prehrávač, ktorý neponúka žiadne zvukové úpravy a ani ovládanie na zablokovanej obrazovke alebo vo výsuvnej lište. Panel vo výsuvnej lište iba zobrazuje názov momentálne prehrávanej skladby. Druhý prehrávač je od Googlu – Google Play Music. Stretol som sa s ním aj predchádzajúcich smartfónoch značky Huawei a v Samsungu Galaxy Nexus. V tejto podobe ide o ešte jednoduchší prehrávač. V obchode Google Play si môžete všimnúť, že je dostupný iba pre USA a jeho hlavný význam je v prehrávaní skladieb z online úložiska. K skladbám teda máte prístup odkiaľkoľvek.

Po otvorení FM rádia ma prekvapila zaujímavá grafika, ktorá vo mne vyvolala pocit, že rádio ponúkne naozaj bohaté funkcie. Opak bol však pravdou. Okrem automatického ladenia a uloženia staníc neponúka nič extra. A dokonca ani RDS, ktoré by informovalo o názve stanice.

Pri zapnutej synchronizácii, prezeraní webu a pár telefonátoch som sa na Ascend mohol spoľahnúť počas jedného dňa.

Výhody:

+ 4-palcový displej s dobrým rozlíšením

+ ndštandardná odblokovacia obrazovka

+ 1 GHz procesor

+ matný povrch konštrukcie nezachytáva odtlačky

+ plánovaný update na Android 4.0

+ dostatočne veľká interná pamäť na inštaláciu aplikácií

+ LED notifikácia

Nevýhody:

- lesklé ochranné sklíčko displeja

- priemerný fotoaparát

- FM rádio bez RDS a RT

- vyššia hmotnosť

Orientačná cena: približne 170 €

Záver

Povedzme si to na rovinu. Čo vyčítať telefónu s pomerne veľkou uhlopriečkou, dobrým rozlíšením a procesorom, ktorý hravo potiahne chod zariadenia? A to všetko za približne 170 €? Huawei Ascend so svojou cenou podkúri nejednému konkurentovi. Je to skrátka ideálny smartfón pre používateľov, ktorí prechádzajú z tradičného telefónu a chcú vyskúšať OS Android.

Druhý názor

Richard Hombauer: Na môj vkus je prostredie G300-ky prečačkané, displej lesklý a dizajn nezaujímavý. Za tie peniaze je to dobrý mobil, ale ja by som radšej prida pár eur a zvolil niečo lepšie. Huawei Ascend G300 sa však nachádza v kategórii, kde hrá hlavnú úlohu cena. A teoretický pomer ceny a výkonu je pre U8815 mimoriadne priaznivý. Ak vám neprekáža lesklý displej, s telefónom pracujete skôr v interiéri, a chcete už konečne vyskúšať ten Android, kľudne si G300 kúpte. No odporúčam vám konzultácie so skúsenejším kamarátom, ktorý vám všetko nastaví podľa vašich predstáv.

Diskusia k článku:

TBS 10.05.2012 - 16:29

máte tam chybu, baterka je 1500 mAh

Lukáš15.08.2012 - 20:31 Trvalý odkaz

bateria na slovensku ma z off. distribucie 1350mAh, vsade inde vo svete ma vsak 1500mAh, napr. v Cesku ...
inac good luck fony.sk recenzovat pomaly rocny telefon, ktory v ceskom Vodafone láme pol roka rebricek v predajnosti

RadimG1615.08.2012 - 23:40 Trvalý odkaz

Caute, viem ze by som mal pisat o inom, ale na fotkach z recenzie ma zaujala teplota zobrazena v status bare, neviete niekto co je to za aplikaciu? Dakujem :)

Celá diskusia 56 príspevkov