Nokia N95 8GB

Prvý kontakt so smartfónom Vynovená populárna N95 s veľkou pamäťou a viacerými vylepšeniami.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS v9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack 1,

procesor: ARM11, 332 Mhz,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 99 x 53 x 21 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 128 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, uhlopriečka 71 mm (N95: 66 mm), 43 x 57 mm aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), Carl Zeiss, LED blesk, makro, autofocus, záznam videa (VGA, 30 fps, AAC zvuk),

predný fotoaparát: CIF (352 x 288 b.),

pamäť: 134 MB zdieľaná + 8 GB pre multimédiá, 128 MB RAM (90 MB po štarte),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+3, EDGE 4+3, UMTS (384 / 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps), IrDA, Bluetooth 2.0, kábel (miniUSB), Wi-Fi 802.11 b/g, mass storage (online),

hudba: MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, FM rádio, 3,5 mm jack audio + TV out (PAL/NTSC),

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, Java, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS + A-GPS, blogovanie,

batéria: BL-6F, 1 200 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? (N95: 0,58 W/kg; norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, podpora pamäťových kariet,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, slúchadlá s diaľkovým ovládaním a 3,5 mm konektorom, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N95 8GB je jeden z najlepšie vybavených smartfónov na trhu. Kto chce, nájde na ňom niekoľko múch a nedostatkov, ale ja osobne ho považujem aj za jeden z celkovo najlepších telefónov. Obrovská interná pamäť, obrovský displej, veľmi slušné rozmery a spracovanie, perfektná funkčná výbava a hlavne, opravené vážne nedostatky predchodcu.

RECENZIA: Nokia N95

Nokia N95 8GB sa dočkala, okrem novej čiernej farby, aj kvalitnejšieho spracovania. V tomto smere ma novinka veľmi potešila.

Dizajn je zrejmý z fotografií. Tlačidlá pod veľkým displejom sa mierne zmenili, vstupy do hlavného menu a mediálneho menu sú teraz menšie, ale zvykol som si rýchlo, keďže oužívam Nokiu E61i s rovnako malými tlačidlami pre vstup do štyroch vybraných funkcií. No každopádne je vstup do menu a médií na staršej N95-ke pohodlnejší, to treba priznať. Na prednej stene je teda najvýraznejšou zmenou nárast uhlopriečky displeja až o 5 mm, a teda plochy až o 16 %. Rozmer displeja je takmer zhodný s Nokiou E61i, ktorú používam práve z dôvodu rozľahlej QWERTY klávesnice a veľkého displeja. Preto odo mňa nečakajte ani kritiku nízkej hustoty obrazových bodov na jednotke plochy. Nepoužívam mobil 10 cm od očí, ale v normálnej vzdialenosti, pri ktorej oceňujem oveľa viac jeho plochu než hrubý raster. Napríklad pri navigácii v aute alebo pozeraní seriálu či filmu v posteli. Očiam sa lepšie zaostruje na trocha vzdialenejší objekt. A keď si pustíte pripravený film Spider Man III, ktorý sa v špeciálnom formáte nachádza v práve predávaných Nokiách N95 8GB, veľkosť a kvalitu displeja oceníte ešte viac. Odporúčam napríklad večer v aute s telefónom položeným na prístrojovej doske. Len pozor, aby to dievča vedľa vás neočaril hlavný protagonista filmu viac než vy. Čierna farba je skutočne čiernou, biela zase bielou. Pripomína mi to nejakú reklamu na prací prášok.

Na domácej obrazovke, v rámci aktívneho pohotovostného režimu, vidíte 7 ikon vami určených funkcií namiesto 6 v staršej verzii N95.

Rozmery displejov: N95 8GB: 57 x 43 mm, E61i: 57 x 42 mm, N95: 40 x 53 mm, N73: 37 x 49 mm.

Zadná stena sa trocha zmenila, objektív prišiel o aktívny kryt kvôli silnejšej batérii. Fotoaparát som preto spúšťal odsunutím displeja doprava - odkrytím hudobných tlačidiel nastalo odblokovanie klávesnice - a stlačením spúšte. Zvykol som si na to aj vďaka pohotovým reakciám prístroja. Ak si mám vybrať medzi dlhšou výdržou a aktívnym krytom objektívu, moja voľba bude jasná...výdrž! Tá sa naozaj zmenila. Netuším, či výrobca prehodnotil aj odpory niektorých súčiastok, použil na základnej doske lepšie materiály, ale silnejší akumulátor o 250 mAh dokáže aktívne používanú "osemgigovú N95-ku" pri živote celý pracovný deň. Mne Nokia E61i s vypnutou 3G sieťou a pravidelnou kontrolou e-mailov každých 30 minút vydrží 2 - 3 dni, no nepoužívam ju prehnane. Pokúsim sa o porovnanie: ak E61i vyšťavím za dva dni, tak N95 8GB budem musieť na obed druhého dňa určite nabíjať, aj to v prípade, že zabudnem na vstavané GPS. Keď som ho raz nechal omylom zapnuté pár hodín, dočkal som sa len zvuku vybitej batérie. A to neprebiehala žiadna navigácia, displej bol zhasnutý, fungovalo len hľadanie satelotov na pozadí. Zabudovaný GPS čip nebol nikdy Nokiou verejne špecifikovaný. Jeho citlivosť je však slabá, dodávateľ ani typ sa zrejme nezmenili. Štart GPS v Nokii N95 8GB trvá aj niekoľko minút, ja radšej spokojne ostanem pri externom GPS module LD-3W.

Pochváliť však musím pozitívne úpravy Nokia Maps. Pomocou Assisted-GPS (neľakajte sa skratky GPS v názve, nemá s ním takmer nič spoločné), resp. pomocou práve používanej BTS-ky (vysielača siete 2G) alebo Node-u (vysielača siete 3G) určí na mape vašu približnú pozíciu. A tak sa vám v Bratislave na práve spustenej mape ukáže aspoň správna mestská štvrť. Mapy boli v Nokii N95 už pripravené, väčšinou som v Bratislave nepotreboval sťahovať žiadne dáta. Na navigáciu zabudnite, tú je potrebné kúpiť, ale vypočítanie trasy a mapové pokrytie Slovenska až do ulíc a popisných čísel je tu k dispozícii zadarmo a pre každého. Silnou konkurenciou Nokia Maps je však Java aplikácia Google Maps - zadarmo, s výborným mapovým pokrytím, spoluprácou s GPS modulom, a tiež pre každého.

Keď už som pred chvíľou spomenul fotoaparát, tak sa k nemu vrátim. V tomto smere nenastali výraznejšie zmeny. Stále však patrí ku špičke. Ak uvažujete nad smartfónom radu S60 s dobrým fotoaparátom, buď si počkajte na Nokiu N82, alebo si kúpte podstatne lacnejšiu, ale aj pomalšiu N73-ku, alebo si vyberte N95-ku. Tej okrem xenónového blesku nič nechýba a jeho široké možnosti završuje záznam VGA videí s možnosťou ich prezerania na akomkoľvek televízore vďaka 3,5 mm audio / video výstupu. Kritiku si zaslúži absencia klávesových skratiek, na ktorú si v Nokiách S60 nerád, ale s istotou, zvykám.

Softvérovou novinkou je vynovené vyhľadávanie súborov, správ, skladieb či informácií a obrázkov v telefóne a na internete. Nové Hľadanie však získajú aktualizáciou softvéru aj majitelia pôvodnej verzie N95-ky.

Slovník T9 stále na Nokiách S60 píše správy si diakritikou, nepomôže ani jej zdanlivé vypnutie.

Hráčov poteší podpora N-Gage hier. S tými som sa stretol už v Nokii N81 a prepracované hry ma dostali aj v osemgigabajtovej N95-ke.

Nové mediálne menu, do ktorého vstúpite už len stlačením mediálneho tlačidla, je jednoduchšie, rýchlejšie a prehľadnejšie. Opäť tu nachádzam zhodu s Nokiou N81, a preto v tomto prípade u mňa nenastalo žiadne veľké prekvapenie. Odsunutím hudobných tlačidiel len odblokujete klávesnicu a obraz otočíte na ležato. Tak sa mi to páči - žiadne zdržovanie, ani pri neúmyselnom odsunutí displeja N95-ky opačným smerom. Prehrávač hudby je špičkový, zabudovaný 3,5 mm konektor tiež mnohých majiteľov kvalitných slúchadiel poteší.

Podporované audio formáty: AAC, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, AMR-NB, AMR-WB, Mobile XMF, SP-MIDI, MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones, WAV.

Podporované grafické formáty: BMP, EXIF, GIF87a, GIF89a, JPEG, JPEG 2000, PNG, WBMP.

Najvýraznejšou zmenou je zabudovaná flash pamäť s kapacitou až 8 GB. Základných asi 130 MB slúži pre kontakty, správy a podobne, 8 GB použijete pre ukladanie mediálnych súborov, programov, atď. Pre pripojenie k PC som použil štandardný USB kábel od fotoaparátu, mobil sa ihneď objavil ako osemgigabajtový externý disk a mohlo sa začať kopírovanie a presúvanie súborov. To som si na N95-ke nevedel vynachváliť. Pri mass storage je mobil normálne funkčný. Absencia podpory pamäťových kariet má však aj svoje nevýhody, prenášanie MP3-iek od kamarátov cez Bluetooth do vášho mobilu je podstatne zdĺhavejšie než skopírovaním do internej pamäte. Takéto situácie však nastávajú len zriedkavo.

Bluetooth profily: A2DP, AVRCP, BIP, BPP, DUN, FTP, GAVDP, GOEP, HFP, HSP, OPP, SAP.

Operačná pamäť RAM v osemgigabajtovej verzii narástla až na 128 MB, pričom po štarte by malo byť k dispozícii až 90 MB, čo je asi trojnásobok oproti pôvodnej N95-ke. Koniec nedostatku "ramky" a nútenému zatváraniu spustených programov!

Výhody:

- displej,

- pamäť,

- množstvo vyriešených chýb.

Nevýhody:

- absencia pamäťových kariet,

- trochu zbytočná obojstranne-posuvná konštrukcia,

- T9 stále s diakritikou.

Orientačná cena: 26 490 Sk (Agora plus)

Foto Mobil roka 2007

Záver

Nokia N95 8GB je drahý prístroj. Ak mu mám hľadať konkurenta, nemám najľahšiu úlohu. Nokia E90 je špičkový komunikátor s QWERTY klávesnicou a veľmi podobnou funkčnou výbavou. Je o niekoľko tisíc drahší a podstatne rozmerovo väčší. HTC TyTN II (P4550, Kaiser) je najnovší mobil s OS Windows Mobile 6, dotykovou obrazovkou, parádnou funčnou výbavou, slušnou QWERTY klávesnicou a hlavne prijateľnejšími rozmermi než Nokia E90. Konkurenciou Nokii N95 8GB môže byť aj Nokia N81 8GB, ale tiež konkurenčný bojovník Sony Ericsson W960i, ktorý v týchto dňoch prichádza na náš trh za cenu okolo 20 000 Sk. Tiež 8 GB pamäte, slušný fotoaparát, navyše dotykový displej, ale aj trocha slabšia konektivita.

Nokia N95 vo svojej novej osemgigabajtovej verzii je veľmi silným hráčom na poli mobilných telefónov. Konkurencia to pri nej nebude mať ľahké. Jej hlavnou nevýhodou je naozaj vysoká uvádzacia cena.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.12.2007 - 02:42

riso: Dnes Nokia vyzvala majite?ov modelu N95 ku update-u softvéru cez online službu Nokia Software Updater. Jedná sa o vylepšenia Nokia Maps, hudobného prehráva?a a hier, a podporu nových jazykov v nich. Hovorí sa aj o 30 % dlhšej výdrži pri prehrávaní hudby (z 9 na 12 hodín). Nové a rýchlejšie Nokia Mapy ponúkajú aj trojd?ovú skúšobnú verziu s navigovaním. Ako som sa správne domnieval pod?a prvej vety, pribudla aj podpora N-Gage hier s ich demo verziami. Ku ?alším sa dostanete cez Na?ítajte!. Update nájdete na adrese: http://www.nokia.com/softwareupdate

anonymous03.12.2007 - 13:42 Trvalý odkaz

samo: Dnes? Vsak novy FW je tam uz par dni. Vylepsenia mozem len potvrdit.

anonymous03.12.2007 - 14:24 Trvalý odkaz

riso: "dnes vyzvala" ...tla?ovou správou, ktorá bola dnes vydaná. ;)

anonymous03.12.2007 - 14:49 Trvalý odkaz

s: Aha, tak to uz hej :-) dost skoro. Testerovska verzia 21. je tiez k stiahnutiu ale nie cez NSU a jedine na vlastne riziko

anonymous03.12.2007 - 14:53 Trvalý odkaz

Mulano: Dakujem za recenziu :) konecne recenzia N95 8gb vystizne,strucne a trefne...

Celá diskusia 149 príspevkov