TÚ SR vlani vyriešil 156 sporov

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) v roku 2011 mimosúdne vyriešil 156 sporov medzi telekomunikačnými operátormi a používateľmi služieb. V 36 % sporov bola dosiahnutá zhoda medzi účastníkmi sporu. Predstavuje to 3 % medziročný nárast zhodou ukončených sporov.

Najvyšší podiel na sporoch s používateľmi, ktoré mimosúdne riešil TÚ SR, mala spoločnosť Slovak Telekom. V porovnaní s rokom 2010 medziročne klesol jej podiel na sporoch zo 48 % na 41 %. Druhý najvyšší podiel na sporoch s používateľmi mala spoločnosť Orange, jej podiel naopak medziročne stúpol z 32 % na 39 %. Tretí najvyšší podiel na sporoch s užívateľmi mala spoločnosť Telefónica, ktorej podiel medziročne mierne klesol z 9 % na 8 %.

Počet mimosúdne vyriešených sporov neodráža počet reklamácií, ktoré si používatelia uplatnili u operátorov, ale len počet pokračujúcich sporov aj po vybavení reklamácie, ktoré mimosúdne vyriešil TÚ SR. Ďalšie pokračujúce spory mohli riešiť aj priamo súdy.

Spory sa týkali správnosti úhrady a kvality elektronických komunikačných služieb. Mimosúdnemu riešeniu sporu predchádzala reklamácia, ktorú si užívateľ uplatnil u operátora a nebol spokojný s jej vybavením. Mimosúdne riešenie sporu nie je podmienkou na podanie žaloby. V roku 2011 TÚ SR mimosúdne riešil spory celkom medzi 14-timi operátormi a používateľmi.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu