HTC Touch Cruise (HTC P3650)

RECENZIA smartfónu Smartfón s OS Windows Mobile 6 Professional, 3 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6 Professional,

procesor: Qualcomm MSM 7200, 400 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS + HSDPA

rozmery: 110 x 58 x 15 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 125 g),

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), autofocus, makro, záznam videí (352 x 288 b.), VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 256 MB ROM, 128 MB RAM + microSD,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, miniUSB konektor, mass storage, Wi-Fi 802.11 b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS,

batéria: Li-Ion, 1 350 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, aktívny kryt objektívu, RSS (doinštalovateľné), IrDA, 3,5 mm jack,

Obsah balenia

Dobrým štandardom sa u HTC stalo pridávať ochranné fólie a puzdrá pre zariadenia. Semišové púzdro pre Cruise je obdobné puzdru, ktoré sa dodáva spolu so Sony Ericssonom P1, a pda je v ňom dobre chránené. Púzdro výborne sedí na hladkých povrchoch, avšak o to horšie sa dáva do vrecka.

- nabíjačka

- 1 GB microSD karta Kingston spolu s redukciou

- USB kábel

- 3 CD (český návod, TomTom 6, Sprite Backup, SPB GPRS monitor, Active Sync)

- ochranná fólia

- pôvodný manuál

- náhradný stylus

- stereo miniUSB slúchadlá s ovládaním hlasitosti

- semišové puzdro

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Taiwanský výrobca smartfónov s operačným systémom Windows Mobile 6 Professional rozšíril rad modelov s prívlastkom Touch už o tretie zariadenie. Po modeloch HTC Touch a HTC Touch Dual HTC predstavilo novinku s označením Touch Cruise, ktorá bola označovaná kódovým menom Polaris. Novinka sa vracia ku klasickej konštrukcii bez hadrvérovej klávesnice, má vylepšený fotoaparát a pridáva podporu FM rádia, Wi-Fi a GPS. Je to akási kombinácia HTC Touch a HTC P3300 multimediálneho vreckového PC s GPS a FM rádiom. Touch Cruise má podobnú konštrukciu aj ovládanie ako P3300. Hlavným ovládacím prvkom je dotyková obrazovka, vedľajším je otáčacie koliesko s potvrdzovaním v strede. P3300 uprostred kolieska obsahovalo ovládaciu guľôčku (Track ball). Výbava prístroja je nadpriemerná, poteší aj ovládanie ako HTC Touch (technológia TouchFLO). Nechýba ani virtuálny hranol s podstavou trojuholníka, ktorý otáčate pohybom prsta po obrazovke.

Zadávanie znakov je možné len niekoľkými virtuálnymi spôsobmi. K dispozícii sú block recognizer, letter recognizer, touch keyboard, touch keypad, transcriber a novinkou je Touch keyboard s virtuálnou qwerty klávesnicou, na ktorej sa nachádzajú veľké tlačidlá s dvomi znakmi. Písať môžete aj pomocou slovníka XT9. Klávesnica Touch keypad je virtuálna malá alfanumerická klávesnica, akú poznáme z bežných mobilných telefónov, opäť aj s pomocou slovníka XT9. Pri písaní pomocou Transcriber text zadávate písaním po celej ploche obrazovky.

Pridávame recenziu HTC Touch Cruise prevzatú z PDA.sk:

Od príchodu iPhone na svetový trh sa veľa zmenilo. Apple iPhone priniesol inovované ovládanie bez stylusu vďaka novému druhu displeja. Reakcie konkurencie boli zrejmé, a ani giganti ako LG, Samsung alebo Nokia nenechali iPhone bez konkurencie. Rovnako spoločnosť HTC pripravila konkurenčné zariadenie Touch, aby uspokojila zákazníkov, ktorým sa takýto spôsob ovládania páči a zároveň požadujú operačný systém Windows Mobile. Svetlo sveta uzrelo aj čiastočné ovládanie pomocou prstov s názvom Touch Flo, ktoré je síce efektné, ale prinajmenšom nedotiahnuté. Osobne súhlasím s názorom, že je vhodné predovšetkým na rýchle vytáčanie kontaktov. Spolu s Touch Flo boli spravené drobné zmeny v správcovi kontaktov, či veľké ikony v ponuke Štart.

Všetky tieto zmeny vedú k jednému cieľu, uľahčiť prácu so zariadením tak, aby užívateľ necítil potrebu použiť stylus - dotykové pero. V každom prípade HTC Touch Crusie stylus má a najmä pri surfovaní na webe sa bez neho nezaobídete.

Konštrukcia, materiály, vyhotovenie

Celá konštrukcia P3650 pozostáva z kvalitných materiálov. Moje obavy o kvalitu prekrytia displeja sa ukázali ako neopodstatnené. Čelné ovládacie prvky sú vytvorené z kvalitného kovového materiálu vrátane ovládacieho kolieska. Bočné ovládacie tlačidlá sú bohužiaľ len plastové s lesklým nástrekom, ale aspoň budia dojem kovového materiálu.

Čo ma potešilo najviac, je povrchová úprava zadnej a všetkých bočných strán. Na týchto častiach sa nachádza špeciálna povrchová úprava, ktorú tiež výrobcovia označujú ako „soft touch“. Ide vlastne o jemnú vrstvu gumeného materiálu, ktorý má zvýšenú odolnosť voči poškriabaniu. Vďaka nemu sa zariadenie výborne drží, je príjemné na dotyk a hlavne nekĺže po hladkých povrchoch (napríklad palubovka v aute). Pochvalu si zaslúži aj zadný kryt batérie, ktorý je obvykle slabou stránkou viacerých zariadení. Drží výborne a nevykazuje ani najmenšie známky netesnosti.

Na rozdiel od HTC Artemis sa microSD karta vkladá zvonka a na vloženie nie je nutné zariadenie vypnúť, ako to bolo pri Artemise, do ktoreho sa microSD karta vkladala pod SIM kartu. Vonkajší slot je samozrejme dobrý nápad, jeho uzáver je však mierne ťažkopádny a na miesto ho treba dobre dotlačiť.

Ovládanie, klávesy, stylus

Prvá vec, ktorá ma mierne zarazila, bolo umiestnenie stylusu. Výrobca ho zo záhadného dôvodu umiestnil do pravého dolného rohu, odkiaľ sa vôbec nevyberá pohodlne. Na zariadeniach ako sú TYTN alebo staručké VARIO je toto umiestnenie pochopiteľné - pri vysunutej klávesnici sa z tohto rohu vyberá stylus najlepšie. Pri PDA bez vysúvacej klávesnice je však toto umiestnenie mierne nepohodlné a skôr by som uvítal tradičné umiestnenie v pravom hornom rohu. Napriek týmto výhradám je stylus kvalitný, čiastočne kovový v kritickej strednej časti, ktorej najviac hrozí zlomenie. Zapadnutý je pevne a nehrozí jeho samovoľné uvoľnenie.

Hlavným ovládacím prvkom je predovšetkým displej. Je to vidno v celej koncepcii zariadenia, a aj z počtu kláves. Tých v žiadnom prípade nie je mnoho, ale vôbec to nie je na škodu. Postranné klávesy sa vľavo obmedzili na klávesu hlasitej voľby a posuvník hlasitosti, ku ktorému mám miernu výhradu: je pomerne tvrdý a vzhľadom na klzký materiál mi po ňom skĺzaval prst. Tiež vykazoval miernu voľnosť približne pol milimetra. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo fotoaparátu, ku ktorému sa ešte vrátim.

Smerový ovládač som si za pár dní veľmi obľúbil. Niektoré ovládacie prvky sú pomerne návykové. Podobne, ako sa mi kedysi páčil Jog Dial na Sony Ericssonoch P9xx, tak teraz som si obľúbil ovládač na Cruise. Pozostáva z dvoch častí, a to centrálnej statickej, ktorá sa dá iba stláčať, a otočnej časti okolo neho. Tá sa dá takisto stlačiť, a to v štyroch smeroch. Na rolovanie menu a stránok som tento ovládač značne využíval. Mrzelo ma však, že na jedno otočenie preskočí len 4 položky menu.

Displej, farby, porovnanie

Zariadenie disponuje kapacitným druhom displeja, à la iPhone. Je určený viac na dotyk prstov ako stylus, čo vyhovuje výborne napríklad pri navigácii, keď je práca so stylusom nielen nepohodlná, ale aj nebezpečná. Vrchná dotyková vrstva je zároveň aj hornou plochou celého pda. Dizajnovo to je príjemné pre oči, pri práci sa mi to ale zdá mierne nepohodlné, kedže som zvyknutý na akúsi celistvosť dispej+dotyková vrstva. Znaky sa na displeji zadávajú stylusom o niečo horšie ako na klasickom dotykovom displeji, a to tak pri použití virtuálnej klávesnice, ako aj rozoznávaní rukopisu. Naopak prstami sa znaky zadávajú podstatne lepšie. Pri porovnaní displeja so Sony Ericssonom P1i a s Treom 750 z nich mal najčistejšiu studenú bielu práve Treo a najhoršie dopadol HTC Cruise. Pokiaľ však nemáte tieto zariadenia vyložené vedľa seba, tak si tento nedostatok neuvedomíte. Ďalší nedostatok displeja je jeho umiestnenie ako čelnej steny pda. Pri vkladaní do puzdra sa mi občas samovoľne stlačil displej, a tak, aj keď som ho na krátku dobu odkladal do púzdra, musel som ho vypnúť. Určite sa uživí aj funkcia windowsu, ktorá zamkne všetky klávesy okrem power tlačidla.

Dáta, modem

Z dátovej stránky si Cruise zaslúži množstvo pochvál. Kedže väčšinou využívam na pripojenie do internetu mobilné dátové programy, mal som možnosť vyskúšať nielen EDGE, ale aj 3G a HSDPA. Dátové možnosti som s T-Mobile SIM kartou skúšal v miestach pokrytých EDGE. Kedže dialup networking (DUN) veľmi neobľubujem kvôli zdĺhavému procesu nastavovania, uprednostnil som pripojenie prostredníctvom PAN profilu. Za približne 5 hodín a 45 minút som vyprázdnil batériu z plnej kapacity až na kritickú úroveň, pri ktorej sa PDA vypne. Za ten čas som preniesol približne 80 MB dát, prostredníctvom ICQ, e-mailov a pár web stránok. Za celý tento čas nenastalo jediné prerušenie spojenia. No, a kedže som chcel vyskúšať aj HSDPA prenos, vymenil som sim kartu za tú z Orange. Tentoraz som skúsil surfovať cez Operu 8.65, ktorá je na Cruise predinštalovaná výrobcom. Počas prenosu sa mi striedavo menili ikonky H a 3G podľa smeru prenosu do a zo zariadenia. Opäť žiadne problémy so spojením. Po dátovej stránke spokojnosť. Wi-Fi konektivitu som otestoval len letmo, nič mimoriadne a nové v tomto ohľade zariadenie neprináša.

GPS, navigácia

Hoci sa v balení spolu s Cruiseom dodáva aj navigačný softvér TomTom, uprednostnil som na testovanie konkurenčný iGO. Prečo? S iGO mám už nejaké skúsenosti, a tak môžem na základe jedného softvéru porovnať dve rôzne zariadenia. A naviac je tu jedna praktickejšia vlastnosť iGO. Má oveľa detailnejšie spracované mapy Slovenskej republiky ako jeho konkurencia. Kedže po meste veľmi veľké vzdialenosti nenajazdím, a aj keď po diaľnici GPS veľmi nevyužívam, rozhodol som sa test GPS uskutočniť tam. Naplánoval som si cestu z Trenčína na bratislavské letisko.

Príjemným prekvapením bola hlasitosť reproduktora, na mojom starom iPaqu som musel prepájať PDA s autorádiom prostredníctvom káblu 2,5 mm -> 3,5 mm jack, pretože maximálna hlasitosť malá nízku úroveň. V tomto ohľade obstál Cruise na jednotku.

Čitateľnosť displeja bola výborná cez deň aj v nočnom režime, do ktorého mi prešiel iGO automaticky počas cesty. Tiež musím oceniť výborné vlastnosti displeja pri ovládaní GPS počas jazdy. Reakcie GPS som podrobnejšie testoval na trase Nitra – Hlohovec – Trenčín. Zámerne som odbočil inak, ako ma iGO navigovalo, a sledoval som po akom čase si uvedomí, že som odbočil inak, ako som mal. Tiež ma zaujímalo, ako rýchlo dokáže prepočítať novú trasu. Prakticky hneď po prejdení križovatky iGo zaznamenal správny smer, ktorým som sa vydal, a hneď začal prepočítavať pôvodnú trasu za novú. Skôr ako doznela upozorňujúca hláška „prepočítavanie“, bola vytýčená nová trasa. Reakcie boli rýchle a svižné počas celej trasy. Podobné kúsky som skúšal viackrát a reakcie boli okamžité. Za približne 90 minút navigácie som znížil kapacitu batérie o 30 percent.

Hudba, rádio, slúchadlá

Ako väčšina mladých ľúdí očakávam od PDA nielen pracovné funkcie, ale predovšetkým aj zábavu. PDA mi neraz poslúžilo ako hudobný prehrávač, poďme sa teda pozrieť, čo v tomto ohľade ponúka Cruise. Prvým sklamaním je konektor slúchadiel. Klasický jack by ste hľadali márne, slúchadlá sa pripájajú do miniUSB portu. Počúvanie hudby počas nabíjania teda neprichádza do úvahy. Slúchadlá okrem tlačidla pre hlasové vytáčanie disponujú aj ovládaním hlasitosti. Ich kvalita je však priemerná. Pomerne nevýrazné basy a miestami pretiahnuté výšky. Fajnšmekri nebudú po tejto stránke spokojní. Zapínam Bluetooth a skúšam A2DP slúchadlá. Výsledok bol veľmi dobrý.

Rádio ma slušný príjem, nechýba ani RDS. Umožňuje uložiť 20 predvolieb. Nepodarilo sa mi však z neho presmerovať zvuk z klasických slúchadiel do A2DP.

Fotoaparát, video

Nie som veľkým fanúšikom fotoaparátov vstavaných do PDA. Poväčšine sú fotografie veľmi neostré a značne závislé na dobrých svetelných podmienkach. Moje predošlé skúsenosti s iPaqmi neboli nikdy veľmi slávne. O to viac ma Cruise prekvapil. Fotoaparát má CMOS senzor s rozlíšením 3,1 Mpx a okrem makro režimu ponúka aj autofocus. Hoci hľadáčik neprekresľuje braz extrémn rýchlo, farebné vyváženie fotografií stojí za to, a to aj pri horších svetelných podmienkach. Veľmi mi chýbalo akékoľvek prisvetlenie v podobe LED diódy, o xenónovom blesku nehovoriac.

Fotografia sa dá zosnímať pomocou bočného tlačidla fotoaparátu, ktoré je dvojpolohové. V prvej polohe fotoaparát zaostruje, v druhej fotí. Rozdiel medzi polohami nie je veľmi zrejmý, občas jednoducho chýba to správne stlačenie. Fotografia sa dá odfotiť aj centrálnym tlačidlom, kedy pri doostrení dôjde k automatickému vytvoreniu fotografie, kedže chýba druhá poloha, ktorou disponuje len tlačidlo fotoaparátu.

Tvorbu vlastných portrétov uľahčí zrkadlový výčnelok na zadnom kryte batérie. Prípadne si vlastné fotografie môžete vytvoriť aj pomocou prednej kamery. Škoda, že na zadnej šošovke absentuje kryt.

Video môžete natáčať v maximálnom rozlíšení QVGA, ktoré je totožné s displejom. Ukladá sa vo formáte MP4. Na prehrávanie videa v HTC Cruise som použil starší prehrávač TCPMP s flash pluginom na YouTube videá. 25 MB video vo formáte FLV prehralo PDA bez známok trhania, plynulo a podobne sa správalo pri výstupe zvuku cez A2DP slúchadlá (tie pomerne dosť zaťažujú procesor PDA).

Batéria, výdrž

Rozmery batérie sú prekvapivo malé, výraznejšia bola jedine hrúbka batérie. Napriek malým rozmerom má batéria vysokú kapacitu 1 350 mAh. Ak niekto očakáva, že tu uvediem nejaké presné hodnoty výdrže, musím ho sklamať. HTC Touch Cruise nepatrí k zariadeniam, ktoré ostanú položené len tak v cestovnej taške alebo na pracovnom stole. V priebehu testovania som nabíjal každý druhý deň, pri práci s dátami však aj dvakrát denne. Výdrž je primeraná, štandardná a nijako veľmi nevybočuje od súčasného štandardu.

Softvérová výbava

Pri prvom spustení a nakonfigurovaní Windows Mobile dôjde k inštalácii grafickej témy a tiež rôznych programov. Medzi nimi dominuje predovšetkým Opera 8.65. Okrem nej tu môžeme nájsť napríklad Java Esmertec (java emulátor), Zip Manager, TouchFlo, alebo HTC Home plugin. Aj menu je upravené pre ovládanie prstom, ikony v menu sú o niečo väčšie. Po prvotnom nakonfigurovaní sa zariadenie reštartuje a po štarte ponúkne užívateľovi lokalizovanie do češtiny. Celá lokalizácia trvá približne 3 minúty a po nej sa celé zariadenie opäť reštartuje. Hm, niektorí užívatelia môžu byť troška netrpezliví, druhý reštart sa mi zdá zbytočný. Jazyk PDA sa dá zvoliť len raz, a to po hard resete. Neskôr sa cez menu zmeniť nedá. Svojim spôsobom je takéto riešenie príjemnejšie ako lokalizácia v podobe externej aplikácie od Sunnysoftu.

Plusy a mínusy:

+ TouchFlo

+ softvérová výbava (predovšetkým TomTom a Opera), bohaté príslušenstvo

+ FM rádio

+ HTC customizácia (veľké Štart menu, task manažér, HOME plugin a pod.)

+ výborná povrchová úprava

+ česká lokalizácia

- miniUSB slúchadlá

- mierne zožltnutý displej

- nemožnosť presmerovať FM rádio do A2DP

- "upackaný" displej

Orientačná cena: 16 490 Sk

Záver

HTC Touch Cruise sa ukázal všestranným pomocníkom a integruje množstvo funkcií od GPS, kvalitného telefónu a fotoaparátu až po multimediálne funkcie a dátové služby. Pokiaľ hľadáte univerzálneho pomocníka, ktorý Vám nahradí navigáciu, modem a mobilný telefón, ste na správnej adrese. Pokiaľ hľadáte multimediálne zariadenie, pri nahradení pôvodných slúchadiel budete asi spokojní. Ale ak hľadáte messenger a plánujete využívať často e-maily, icq alebo msn či jabber, tak sa radšej poobzerajte po inom zariadení. Písanie rozhodne nie je silnou stránkou Cruisa.

Zdroj: PDA.sk

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.03.2008 - 01:15

Fizzy: Velmi pekne zariadenie, zaujimalo by ma ako sa pracuje s tym kolieckom.

anonymous23.11.2007 - 14:39 Trvalý odkaz

simumarek: Pracuje sa s nim velmi dobre, je to podstatne
pohodlnejsie ako na HTC Artemis. Najviac sa mi pacilo to stlacanie do stran, nie len rolovanie.

anonymous23.11.2007 - 15:35 Trvalý odkaz

Fizzy: Stlacanie do stran? tomu troska nechapem O:-)

anonymous23.11.2007 - 15:59 Trvalý odkaz

riso: koliesko sa nielen otaca, ale ho mozes aj stlacat do styroch smerov. ;) Tak je to aj na Samsung Serenata napriklad.

anonymous23.11.2007 - 18:28 Trvalý odkaz

kusko46: TO MI NIK NEVIE POVEDAT CO JE TFD A CO JE TFT TEDO ROZDIEL MEDZI NIMI?????

Celá diskusia 37 príspevkov