Nokia 7270

Recenzia módneho véčka Elegantné véčko s nemalými rozmermi a množstvom funkcií, ktoré ma milo prekvapilo.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 46 x 22 m,

hmotnosť: 121 gramov,

vonkajší displej: 96 x 65 b., 4 096 farieb (ako 3510i),

vnútorný displej: aktívny TFT, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: VGA, 4x zoom, záznam 3GPP (176 x 144 b.),

pamäť: 2,3 MB, 255 kontaktov,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3 a AAC prehrávač,

batéria: BL-4C, Li-Ion, 760 mAh,

výdrž: o 4 h hovoru/270 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

podstatne väčšia pamäť, Bluetooth.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nokia 7270 je väčšie véčko prísnych tvarov. V zavretom stave si každý všimne úplne rovných stien a zhodné rozmery oboch ramien spojených pevným kĺbom, ktorý z konštrukcie vytŕča. Dizajn telefónu je prinajmenšom zaujímavý, no s negatívnymi reakciami okolia som sa absolútne nestretol. Práve naopak, každému sa telefón páčil. Niekomu vadil kovový kryt, ktorý sa zdá byť akoby nedokončený. Pre tých Nokia pripravila textilné kryty upevniteľné na ramenách vo viacerých bodoch.

Pri otváraní nevydáva prístroj žiadne nepríjemné zvuky, spracovanie je takmer dokonalé. Vyváženie telefónu ma veľmi milo prekvapilo - je jedno, či roztvorený telefón položíte na horné alebo spodné rameno, vždy na rovnej ploche ostane pevne ležať. Kritický však budem k zaobleniu rohov telefónu. Nokia zaoblila práve ten roh, ktorý nedosadá na ucho, pričom telefonovanie by spríjemnilo práve zaoblenie pravého rohu. Roztvorením telefónu je možné prijať hovor, fotku aj meno volajúceho vidíte na vonkajšom displeji.

Po roztvorení sa objaví veľký displej a perfektná klávesnica s rozľahlými tlačidlami. Na ľavom boku nájdete dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti, ktorými stíšite zvonenie prichádzajúceho hovoru v zavretom stave Na pravej strane je zase infraport, tlačidlá pre vypnutie/zapnutie telefónu a PTT. Výstupok pod klávesnicou bráni výkyvom ramien v zavretom stave - dômyselný nápad.

Telefón je to síce trocha ťažší a objemnejší, ale jeho dokonalé vyváženie, príjemné rozmery a ovládacie prvky aj pre starších ľudí pôsobili jednoznačne kladne.

Klávesnica

Rozľahlá klávesnica s veľkými tlačidlami bez odstupu sa stretla len s pozitívnymi ohlasmi. Telefón si týmto získal najmä starších ľudí a mužov s mohutnejšími prstami. Ako hlavný ovládací prvok slúži štvorsmerný štvorec s potvrdzovacím tlačidlom v strede. Ten mohol byť trocha väčší. Po jeho stranách a nachádzajú polyfunkčné tlačidlá a klávesy pre príjem a ukončenie hovoru. Orientácia po klávesnici je uľahčená výstupkami na niektorých tlačidlách. Podsvietenie ovládacích prvkov je perfektné.

Vypínacie/zapínacie tlačidlo na pravom boku je ťažšie ovládateľné, čo komplikuje jeho použitie najmä pri prepínaní profilov.

Displej

Dostatočne veľký vnútorný displej s parametrami (TFT, 65 536 farieb, 128 x 160 b.), s akými sa stretávame u kórejských výrobcov už takmer dva roky si Nokia dovolila v bežnom telefóne ponúknuť až dnes. Fínsky výrobca si však zachoval tvár a jeho využitie je vždy takmer dokonalé. Prístroj však neponúka veľa možností jeho nastavenia, umožňuje len zmeniť zobrazenie hlavnej ponuky, prispôsobiť tapetu a farebnú schému. Sklamaním nielen pre mňa bolo hlavné menu, ktoré je až príliš technicky spracované, chýbajú mu pestré farby a jasné ikony charakterizujúce skupiny funkcií, ktoré sa pod nimi ukrývajú.

Zobrazí však 6 kontaktov zoradených pod sebou v telefónnom zozname, 6 riadkov textu pri písaní/čítaní správ (pri malom písme dokonca 10 riadkov, t.j. naraz asi 200 znakov).

Vonkajší displej zobrazí len 4 096 farieb na ploche 96 x 65 bodov, čo je zhodne ako na Nokii 3510i, v ktorej je to hlavný zobrazovací prvok. Na tomto véčku sú však rozmery tohto displeja menšie, čoho dôsledkom je jemnejšie rozlíšenie. Pri prichádzajúcom hovore zobrazí na ploche len asi 20 x 30 bodov snímok priradený ku kontaktu a meno volajúceho. V prípade malého displeja je možné meniť tapetu, farebnú schému aj šetrič obrazovky.

Takmer vo všetkých funkciách je na displeji stále zobrazený horný stavový riadok s informáciami o čase, stave signálu a batérie. Ďalšou veľkou výhodou je dobrá viditeľnosť údajov zobrazených na oboch displejoch aj na slnku.

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát s bleskurýchlym spustením šípkou nahor dokonale spĺňa svoj účel. Rýchle reakcie a prekresľovanie záberov na displeji by mali byť základom dobrého fotoaparátu v telefóne. Nokii sa to od počiatku podarilo. Ako hľadáčik pri autoportréte je možné použiť aj malý displej. Novinkou sú nastavenia kamery, do ktorých vstúpite priamo z funkcie Fotoaparát. V prípade Nokia 6230 musím kvôli nastaveniam vstupovať do Menu - Médiá - Kamera - Nastavenia. V nastaveniach môžete upraviť kvalitu (3 stupne), dĺžku videa, zapnúť/vypnúť zvuky fotoaparátu a samozrejme meniť rozlíšenie, tzv. režim: štandard (640 x 480 b.), portrét (80 x 96 b.), nočný režim, video. Novinkou je aj digitálne priblíženie.

FM rádio

V Nokiách sa s FM rádiom stretávame už dlhší čas a už dlhší čas sa v tejto funkcii nič nezmenilo. V balení telefónu by ste mali nájsť kvalitné stereo handsfree, ktoré slúži súčasne aj ako anténa. Citlivosť na signál, rýchlosť vyhľadávania a ostatných reakcií sú na vysokej úrovni, preto je táto funkcia veľmi dobre využiteľná. Nechýba pamäť na 20 staníc.

Galéria nemôže chýbať v žiadnej Nokii. Zahŕňa položky s obrázkami, videami, melódiami, témami, pozadiami atď.

Obrázky

Prezeranie obrázkov a najmä snímok na Nokiách patrí k tradične dobre spracovaným funkciám. Pri náhľade na zoznam obrázkov môžete vidieť 6 alebo 3 položky zoradené pod sebou, v závislosti od veľkosti zmenšenín záberov. Po zväčšení je možné aj priblíženie snímky a jej jednoduchá úprava. Samozrejmosťou je možnosť odoslať snímku cez IrDA, MMS, priradiť ju ku kontaktu či dať ako tapetu.

Melódie

Nového majiteľa poteší aj 29 rôznych melódií v novom štýle, pričom niekoľko ich je uložených vo formáte AAC. Zvonenia sú dostatočne hlasné a všetky dobre pasujú k dizajnu tohto netradičného véčka.

Pamäť

zdieľaná len 2,3 MB,

255 kontaktov,

pravdepodobne 150 SMS,

a množstvo záznamov v kalendári.

Telefónny zoznam

Rýchly vstup už tradične uskutočníte šípkou nadol v pohotovostnom stave. Nechýba vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Už v niekoľkých modeloch Nokie na našom trhu sa objavila funkcia Moja účasť, fungujúca na základe dátových prenosov cez GPRS. Čoskoro sa o nej dočítate aj na Mobilmania.sk. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Chýba mi tu však zobrazenie viacerých mien pod sebou aj s telefónnym číslom (prípadne len zobrazenie čísla vyznačeného kontaktu, ako to vyriešil napríklad Siemens v rade 65). Poteší rýchla voľba a skupiny volajúcich. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID (napr. pre ICQ) a poznámku.

Hovor

Ako prvé musím pochváliť prítomnosť bočných tlačidiel na reguláciu hlasitosti. Nechýba možnosť zapnúť počas hovoru hlasný reproduktor, pričom aj maximálna hlasitosť bežného reproduktora je dostatočná. Nokia 7270 umožňuje vytvoriť až 3-minútový záznam hovoru. Aktuálnu dĺžku hovoru zistíte len vstupom do Menu - Register - Trvanie hovoru. Možné je však aktivovať súhrnné info po ukončení hovoru.

SMS

Veľký displej ešte vylepšil už dovtedy výborný editor správ. Textové správy vidíte podľa veľkosti písma na 6 alebo 10 riadkoch. Reakcie telefónu sú bleskové a rozľahlá klávesnica ešte zvyšuje komfort pri písaní správ. Nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Pri písaní SMS aj MMS vidieť neustále zobrazený aktuálny čas, stav batérie a signálu. Slovník T9 už tradične píše s diakritikou, no tesne pred odoslaním túto oreže.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, novú nahrávku, video, vizitku, poznámku z kalendára, meno kontaktu a telefónne číslo zo zoznamu. Stále však nie je možné interaktívne vytvoriť snímok a vložiť ho do rozpísanej MMS bez nutnosti prerušenia jej editácie a následného uloženia. Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

E-mail

E-mailový klient je tu stále len ako Java aplikácia, preto nedokáže pracovať s prílohami.

Instant Messenger

Ide o využitie messengerových funkcií napríklad ako ICQ, pričom môžete byť k tejto službe pripojení neustále "na pozadí".

WAP

Tradičný wapový prehliadač v Nokiách vo verzii 2.0. Jeho nastavenie nájdete na stránke nokia.com. Je charakteristický rýchlymi reakciami, umožňuje nastaviť až 3 veľkosti písma, čo je pri takomto displeji perfektná vec. K wapovému prehliadaču Nokií som nikdy nemal väčšie výhrady.

Prenos dát

GPRS 4+2 s počítadlom dát, EDGE 4+2, IrDa a kábel. Chýba tu čip Bluetooth, ktorý by sa v takto vybavenom zariadení určite nestratil. Samozrejmosťou je Pop-Port konektor.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje.

Kalendár - základom je mesačný náhľad, do ktorého vstúpite v pohotovostnom stave šípkou doprava. Nechýba automatické mazanie starých záznamov a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v Nokii 7270 aj úlohy, poznámky (dlhé až 3 000 znakov, ktoré je možné odoslať cez IrDA), synchronizáciu, peňaženku, kalkulačku a stopky.

Hry a Java aplikácie

Disco - vytvárate a riadite diskotéku tak, aby prosperovala.

Chic pinball - loptička, hrací blikací stôl, dve tlačidlá, ktorými brániť, aby loptička prepadla spodnou časťou hracieho stola.

V nastaveniach hier a Java aplikácií je možné nezávisle od ostatných nastavení vypnúť/zapnúť zvuky, vibrácie a podsvietenie.

Výhody:

- klávesnica,

- rýchle reakcie,

- dizajn a kvalita spracovania,

- konečne poriadny a poriadne využitý displej.

Nevýhody:

- hmotnosť a rozmery,

- chýba Bluetooth,

- nedostatočná pamäť.

Nokia 7270 je nádherný telefón s nápaditým dizajnom, ktorý sa páčil snáď úplne každému v mojom okolí. Ponúka kvalitný displej, perfektnú klávesnicu a rýchle reakcie, čo sú jej hlavné tromfy. Množstvo funkcií môže laika až prekvapiť. Nokia 7270 podporuje dve funkcie, z ktorých jednu nemôže využiť viac než tri štvrtiny zákazníkov slovenských operátorov (EDGE) a druhú nikto (Push to Talk), ale pritom zabudla na staršiu technológiu Bluetooth.

Nokia 7270 zanechala vo mne príjemné spomienky.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu