Samsung Galaxy Beam (i8530)

Recenzia Androidu s projektorom v hornej stene. Štandardná výbava obsahuje 4'' WVGA displej, 5 Mpix fotoaparát s AF a LED bleskom. Súčasné fungovanie fotoaparátu a projektoru nahradí školský meotar.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3 Gingerbread

procesor: dvojjadrový 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 124 x 64 x 13 mm,

hmotnosť: 146 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 87 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps),

predná kamera: 1,3 Mix (videá v rozlíšení 1 280 x 960 b.),

pamäť: pamäť 768 MB RAM + 8 GB ROM (dostupné 3,91 GB, z toho na aplikácie 1,83 GB) + karta microSD (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, projektor so svietivosťou 15 lúmenov (640 x 360 b.),

batéria: Li-Ion batéria 2 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 455 €, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 2.3.6

Obsah (testovacieho) balenia: mobil, bateria EB585157LU 2000 mAh, nabíjací stojan, USB kábel, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty.

Máte pocit, že sa aktuálne smartfóny podobajú ako vajce vajcu? Všade samý Android, veľké dotykové obrazovky, nízka výdrž... Konečne na náš trh prišlo osvieženie - plnohodnotný smartfón s projektorom.

Parametrami nijak nevyniká, no nemôžeme ani povedať, že by sa jednalo o podpriemerný mobil. Začnem však spracovaním. Kombinácia príjemných rozmerov, slušného dizajnu a kvalitných plastov z tejto relatívne hrubej tehličky s hmotnosťou takmer 150 gramov robí solídny mobil na každodenné použitie. Zospodu logicky umiestnený otvor pre microUSB kábel (nabíjanie + prenos dát), vľavo audio jack a ovládač hlasitosti, vpravo chránený otvor pre microSD, nad ním klasický samsungový vypínač, a ešte vyššie unikátne projektorové tlačidlo. Optická sústava projektora je viditeľná v hornej stene.

Zadný kryt, ktorý tvorí celú zadnú stenu, sa odníma relatívne ľahko. Bez nechtov to však nepôjde. Pod ním sa ukrýva 2000 mAh batéria, ktorá je pýchou celého zariadenia. Projektor dokáže s najsilnejším jasom premietať videá reálne asi dve-a-pol až tri hodiny, čo je obdivuhodný výkon. Pozretie jedného 45-minútového seriálu nemalo žaden výrazný vplyv na stav batérie, prirovnať ho môžeme k rovnako dlhému sledovaniu videa priamo na štvorpalcovom displeji. Ak budete projektor pár dní ignorovať, dočkáte sa niekoľkodňovej výdrže telefónu. Beam tak nie je atraktívny len z pohľadu videoprojekcie, ale aj výdrže na jedno nabitie. Ak vám však o projektor vôbec nejde, konkuruje mu Samsung Galaxy S II s dokúpenou sadou špeciálneho zadného krytu a 2 000 mAh batérie. S tou je Galaxy S II jednoznačne výkonnejší mobil za podobnú cenu a s podstatne kvalitnejším displejom; a to v interiéri aj v exteriéri. Obrazovka Beamu sa vonku totiž poriadne leskne.

Displej Galaxy Beam je porovnateľný so Samsungom Galaxy S prvej generácie, ktorý už oslavuje druhé narodeniny. Ale aj ten má modernejší zobrazovací panel na rozdiel od zastaraného TFT v prípade Beamu. To však neznamená, že TFT nemá svoje prednosti (nižšia cena, príjemnejšie večerné prezeranie svetlých webových stránok s nižšou spotrebou energie). Štvorpalcový displej je spolu so starým OS Android 2.3 najslabším článkom celej zostavy, pretože dvojjadrový 1 GHz procesor či RAM 768 MB kritizovať nemožno. Musím ale priznať, že menej skúsený používateľ pravdepodobne viac ocení Android staršej verzie 2.x než nový OS 4.x, ktorého menu nie je podľa môjho názoru už tak prehľadné.

Prostredie je už tradične upravené priamo Samsungom, z čoho vyplýva praktická horná lišta a ponuka widgetov umiestňovaných na domácu obrazovku zloženú z jednej až siedmich strán. Ich počet aj rozmiestnenie môžete, už tradične, ľubovoľne meniť. Samsung holý Android obohatil aj o zopár (tiež už tradičných) aplikácií:

Allshare - zdieľanie fotografií, videí či hudby s inými DLNA zariadeniami cez Wi-Fi

Diktafón - záznam zvuku v nízkej alebo prekvapivo vysokej kvalite

E-mail - ak neholdujete Gmailu, aplikácia E-mail vám ponúka ďalšie možnosti, napríklad download akejkoľvek prílohy.

Editor fotografií - orez, otočenie, kontrast i rozostrenie majú svoje opodstatnenie, chýba mi však zmenšenie celkových rozmerov snímky pre rýchlejšie odoslanie e-mailom.

FM rádio - vďaka RDS a RT zobrazuje názov stanice aj aktuálnej skladby či relácie, ponúka aj automatické vypnutie po 30 - 120 minútach, samozrejmosťou je prepojenie s hornou androidovou lištou, nie však s odblokovacím displejom.

Fotoaparát - slušný záznam fotografií (do 5 Mpix) a videa (QVGA až HD); automatické ostrenie, resp. zaostrovanie dotykom prsta po displeji však funguje len pri statických snímkach. Kvôli projektoru bol objektív aj blesk posunutý viac do stredu zadnej steny, čo prospelo k lepšiemu uchopeniu prístroja. Z nadštandardných funkcií oceníte najmä panorámu (vyskúšajte plynule pospájať nielen snímky na ležato, ale aj na výšku!).

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 93 MB / min.)

Game hub - virtuálny obchod s hrami

ChatON - ďalšia messengerová služba (mne úplne stačíia Google talk a Facebook chat)

Kalendár - príjemný organizér prepojený s Google Calendar a widgetom, ktorý ponúka v šikovnom mesačnom náhľade prezeranie udalostí v jednotlivých dňoch bez nutnosti otvárať samotnú aplikáciu

Minidenník - virtuálny denníček

Moje súbory - správca súborov v pamäti telefónu i na pamäťovej karte

Music hub - obchod s hudbou vďaka 7digital; najobľúbenejšie skladby stoja 0,99 - 1,49 €, prínosný môže byť zoznam najnovších albumov, prehľad žánrov alebo vyhľadanie skladby práve počutej v rádiu a rozpoznanej pomocou služby typu Shazam.

Polaris Office - prehliadanie i tvorba dokumentov

Poznámka - poznámkový blok (radšej mám Evernote)

Prehrávač hudby - vydarená aplikácia prepojená nielen s hornou lištou, ale aj odomykacou obrazovkou. Milým prekvapením je naozaj hlasná reprodukcia.

Samsung Apps - ponuka androidových aplikácií, v niektorých prípadoch dokonca exkluzívnych.

Social hub - spojenie komunikácie cez e-mail, Facebook, Exchange, Twitter a LinkedIn do jednej aplikácie, no hlavne pod jedným widgetom.

Tieto aplikácie sú samozrejme prepletené štandardnými androidovskými aplikáciami ako správy, internetový prehliadač a podobne. Klávesnicu Samsung neradno kritizovať, no ja si vždy radšej z Google Play stiahnem Smart Keyboard, na ktorej si nastavím vlastný vzhľad, veľkosť tlačidiel i slovenské rozloženie so štvrtým radom "ľščťžýáíé".

Poslednou aplikáciou od Samsungu, ktorú som zámerne vynechal, je Projektor. Tomu sa musím, pochopiteľne, venovať v samostatnom odseku.

Projektor spustím (odhadom do dvoch sekúnd) podržaním tlačidla v pravej bočnej stene. Občas som si ho pomýlil s vypínačom, no to len v prvých dňoch. Po spustení sa zobrazí jednoduchá ponuka:

- zaostrenie (ručné zaostrenie premietaného obrazu pohybom prsta po virtuálnej stupnici; viac by som uvítal mechanické zaostrenie na objektíve alebo tlačidlom podobným ovládaču hlasitosti)

- otočenie (premietaného obrazu)

- rýchle ovládanie (ktoré obsahuje kurzor, pero, gumu, skrátka čarbanie po displeji).

Okrem tejto jednoduchej ponuky sa v špeciálnej aplikácii Projektor ukrývajú detailnejšie možnosti. Napríklad náhrada známeho Meotaru pod názvom Vizuálna prezentácia. Nie je to však také praktické, ako to môže vyzerať. Chcelo by to nejaký stojan, čím už narážam na dve základné nevýhody Samsungu Beam:

- chýba mu závit pre uchytenie na statíve

- projektor mal smerovať z bočnej steny, nie z hornej; obraz premietaný na ležato by sa ovládal intuitívnejšie.

Ďalšími funkciami sú Atmosféra (fotoprezentácia s hudobným pozadím), Baterkové svetlo (čisto biela projekcia) a hlavne detailné Nastavenia, v ktorých meníte jas projektora, časový limit obrazovky (teda zhasnutia po zadanej dobe od posledného dotyku) a orientáciu obrazovky (automaticky či iba na šírku). Práve posledné nastavenie čiastočne rieši moju kritiku - po spustení projektora sa môže obraz smartfónu automaticky otočiť výhradne do polohy na ležato (na šírku), samozrejme, s výnimkou domácej obrazovky a menu, ktoré sa na androidových Samsungoch nikdy neotáčajú.

V balení sa nachádzal stojan pre nabíjanie ďalšej batérie. Hovorí sa, že sa k nám do predaja možno dostane aj balenie s dvoma akumulátormi, no ja som v tomto smere skeptický. Aj tak by som v balení radšej videl nejaké špeciálne puzdro s otvorom pre statívový závit.

Jas projektora vyjadruje najlepšie nasledujúca fotografia:

Nikdy síce nedosiahne jas žiarivého tabletu so Super IPS+ režimom, ale vyrovná sa jasu klasického notebooku. Ani rozlíšením nijak neuchváti, na HD videá určite nie je premietaných 230 400 bodov dostatočný počet. Rozlíšenie 640 x 360 bodov tak jasne naznačuje využitie projektora. Tým sú fotoprezentácie a hlavne klasické DivX či MPEG4 videá v TV kvalite. Sledovanie filmu s titulkami (v obraze aj z externého súboru) nie je pri tomto rozlíšení žiaden problém. V tme je obraz naozaj dobre pozerateľný a večerný oddych pri sledovaní seriálu či YouTube videí premietaných na strop pred spaním stojí za to. Hlasná reprodukcia zvukov je nadštandardná, prídavné reproduktory mi celý čas vôbec nechýbali. Samsung Galaxy Beam (15 lúmenov) počas dvoch týždňov u nás doma úplne nahradil LED projektor Acer K11 (200 lúmenov). Ten nemá ani taký dobrý reproduktor, navyše mu ventilátor hučí ako šialený. Tichučký "projektofón" Beam som mohol mať priamo pri hlave, maximálnu hlasitosť reprodukcie zvuku sme nikdy ani nevyužili. Obraz s uhlopriečkou asi 1 meter sa pri bežných videách vyrovnal obrazu zo spomínaného LED projektora. V úplnej tme 15 lúmenov zabudovaného pico projektora naozaj stačí. Porovnanie so štandardnými projektormi nie je na mieste - sú veľké, nemobilné, ale žiaria intenzitou 2000 lúmenov, a navyše ponúkajú vyšší kontrast i ďalšie obrazové výhody vyplývajúce z napájania z 220 V siete, veľkých rozmerov a masívnej optiky.

Mimochodom, na Galaxy Beam zabudnite na korekciu lichobežníkového skreslenia. Lenže, tú mám vypnutú aj na domácom projektore, keďže nejde o optickú funkciu, ale prepočet pixelov. Obraz bez digitálnej lichobežníkovej korekcie je vždy krajší vo všetkých obrazových riadkoch, takže je vždy lepšie umiestniť projektor tak, aby ste korekciu nikdy ani nepotrebovali.

Výhody:

+ solídny pico projektor

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ slušná výbava

+ priaznivá cena

+ hlasná reprodukcia zvuku

+ ľahká výmena microSD

Nevýhody:

- zastaraný displej

- hrúbka a hmotnosť

- umiestnenie projektora

- chýba mechanický ovládač zaostrovania

- chýba závit pre statív

- stará verzia OS

Orientačná cena: 455 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy Beam je veľmi vydarený mobil. K dokonalosti mu chýba kvalitnejší displej, projektor by mal obraz vysielať z bočnej steny a zaostrovanie mohlo byť riešené manuálnym ovládačom priamo na prístroji. Držiak Breffo slušne vyriešil absenciu závitu pre statív. Galaxy Beam bol pre mňa od prvého dotyku na MWC v Barcelone príjemným prekvapením.

Diskusia k článku:

funboy 12.03.2012 - 07:26

super model celkom, skoda len akurat ze nema full HD videjka a trochen viac ram ,chcem sa spytat kedy uz tu date aspon nejake info o pripravovanej tohtorocnej pecke a bestselleru od samsungu ,modelu galaxy S3? rad by som sa nejake to info o nom dozvedel,keby ste sem mohli dat..

marek21.03.2012 - 15:37 Trvalý odkaz

Ja by som rád vedel kedy sa objavia nejaké informácie o dostupnosti :)
Modelu by sa zišiel určite aj hdmi konektor.

Daqww23.03.2012 - 12:33 Trvalý odkaz

galaxi s 3 bude blbost ako s2 mam ho ale skoro nioc nevydrzi tak takto neoplati sa kupit neam ani baterku zbitocne minute peniaaze

viperman22.08.2012 - 13:30 Trvalý odkaz

ked sa tu uz kritizuje displej, aky displej to je konkretne? lebo TFT su VSETKY lcdcka:) TFT je iba vrstva na lcd displeji... je to obycajne twisted nematic (zle uhly, horsie farby a cierna) alebo kvalitnejsia IPS matrica ?

Pavol Pavučko22.08.2012 - 14:35 Trvalý odkaz

ja mam TFT a musim povedat je to otras ked nakononim mobil tak vidno taky cudny odtien a cierna je siva vyblednuta :( ale vyhodu mate pravdu v texte v noci aspon netaha oci :) a v noci je dobra a skvlea ale cez den nic nevidim ale radsej by som chcel mat SLCD ale Amoled velmi nie ved to je uplne preziarene a prepalene farby a cez noc oslepnem :)

Celá diskusia 6 príspevkov