Orange San Francisco (ZTE Blade)

Dlhodobé SKÚSENOSTI MAJITEĽA s lacným smartfónom s veľkým WVGA displejom a zaujímavým pomerom cena / výkon.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

Recenzia: Orange San Francisco (ZTE Blade) (20. 5. 2011)

Fórum: Aparáty Android

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prečítajte si skúsenosti Erika.

Úvod

Mal som už niekoľko mobilov, z toho zatiaľ iba dva smartfóny. N95 so svojím Symbianom ma však veľmi nezaujala. ZTE Blade je môj prvý Android. Vybral som si ho aj na základe recenzie na Fony.sk.

Vzhľad

Dosť ľudí vyberá mobil podľa vzhľadu. ,"Blejdik" má celkom slušný dizajn.

Spredu zaujme hlavne veľkým OLED displejom, ktorý dostal rozlíšenie 480 x 800 bodov. Cítiť pritom aj o trošku väčšiu spotrebu batérie. Treba tiež spomenúť, že na slnku je s jasom pod 50 % úplne nečitateľný.

Pod displejom sú, mne plne vyhovújuce, tri hardvérové tlačidlá. Dosť mi prekážajú dotykové, ktoré vidím u kamarátov. Nad displejom je už len reproduktor hovoru. Predná kamera na videohovory chýba. V ľavej stene sa nachádza podľa mňa nevhodne umiestnený microUSB konektor. V pravej stene sú tlačidlá hlasitosti a dole je zaujímavo umiestnený reproduktor. V hornej stene našiel logické miesto 3,5 mm jack a vypínač.

OS a hardvér

Operačný systém Android bol pri zakúpení mobilu vo verzii 2.1 Eclair, no rýchlo som si ju upravil na verziu 2.3 Gingerbread. Android mi plne vyhovuje, nemám mu čo vytknúť.

Po hardvérovej stránke dostal ZTE Blade 512 MB pamäte RAM, vďaka ktorej mi bez problémov beží Adobe Flash Player vo verzii 10.2. Procesor s výkonom 600 MHz som si pretaktoval na 729 MHz vďaka programu CPU Master. Na to je však potrebné mať root (odomknutý systém). Grafika Adreno 200 zvláda filmy vo formáte .avi aj HD hry, len s malým "sekaním".

Hovory a správy

Hovory sú také ako na iných Androidoch. Ja používam aplikáciu exDialer. Videohovory kvôli absencii prednej kamery neuskutočníte. SMS správy píšem najradšej v režime na ležato, lebo QWERTY klávesnica v polohe na výšku mi pripadá ako nevhodný nápad. Aj na odosielanie SMS používam program exDialer.

Multimédiá

Mobilu samozrejme nechýba 3,5 mm jack, takže slúchadlá používam svoje. Reproduktor je dosť hlasný a kvalitný. Hudbu spúšťam cez vstavaný prehrávač, ktorý ponúka zoznam skladieb, vlastný playlist či funkcie opakovať a miešanie skladieb. Fotoaparát s rozlíšením 3,2 megapixelov a automatickým zaostrovaním je postačujúci na základné momentky. Prisvetľovaciu LED diódu by ste hľadali márne, takže v tme toho veľa nenafotíte.

Video natáča v takmer nepoužiteľnej kvalite. Galéria je štandardná. Súbory sú usporiadané podľa mena v jednotlivých zložkách. Akurát mi vadí, že sa niekedy miešajú fotografie s videami. V tomto smere boli staršie mobily lepšie.

Aplikácie

Vďaka Marketu získate množstvo užitočných widgeto. Spomeniem niektoré z nich:

- Easy battery saver: veľká úspora batérie v inteligentnom režime

- ES správca súborov: ľahká správa vašich súborov v mobile

- ExDialer: inteligentné vyhľadávanie kontaktov a ľahké písanie SMS

- Messenger: komunikácia cez Facebook

- CPU Master: taktovanie procesora (treba mať root)

- Adobe Flash Player ARMv6: prehrávanie flash obsahu na internete

- Air Penguin: super hra.

Vďaka Adobe Flash Playeru hrám aj hry na Facebooku.

Výdrž

Jedným slovom hrozná:

- plné používanie 19 hod. (kontrola e-mailov, sem-tam hry, pár hovorov)

- plné používanie s inteligentným módom približne 27 hod.

- bežné používanie dva dni (pár hovorov a SMS)

- bežné používanie v inteligentnom režime necelé tri dni.

Záver

Aj keď som písal väčšinou zápory, celkovo tento smartfón hodnotím dosť kladne. Už sme sa stali "kamošmi na život a na smrť." Ak budete hľadať smartfón do 130 €, tak verte, že Blade má najlepší pomer cena / výkon. Pre nenáročného používateľa je úplne postačujúcim telefónom.

Diskusia k článku:

Erik 19.02.2012 - 09:00

Neviete ako bi sa dal nahodit ice cream sendwich bezz problemov do Zte blade? Na youtube som videl ale su yam velke rizika ako nefunkcnost fotaku a ...

docertabum06.03.2012 - 11:48 Trvalý odkaz

no tak momentalne fotak pod ICSendwichom je problem aj u Desire S. Teda uz ako tak bezi, ale je s tym viac problemov ako zabavy. Napr. kamerovanie nejde vobec a bez postuchnutia priamo od vyrobcu to asi nebude ani mozne rozbehat.

Celá diskusia 2 príspevky