Nokia N82

Prvý kontakt so smartfónom Najnovší 3G smartfón s 5 Mpix fotoaparátom s AF, TV káblom, xenónovým bleskom, podporou HSDPA, Wi-Fi a 128 MB RAM.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack 1,

procesor: ARM11, 332 MHz

frekvencie: + UMTS + HSDPA

rozmery: 112 x 50 x 17 mm

hmotnosť: 114 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), xenónový blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

kamera pre videohovory,

pamäť: 100 MB + 2 GB microSD, 128 MB RAM (90 MB voľných po spustení),

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi 802.11 b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, stereo reproduktory,

ostatné: minializácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, A-GPS, Nokia VoIP 2.1, TV Out + kábel,

batéria: BP-6MT 3.7V 1050 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 300 h pohotovosti / 10 h hudby v offline režime

SAR: RM-313 1,35 W/kg, RM-314 1,07 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

IrDA,

Obsah balenia:

Nokia N82, Battery BP-6MT, Travel Charger AC-5, Music Headset HS-43, Connectivity Cable CA-101, Video Connectivity Cable CA-75U, 2GB microSD Card MU-37, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn Nokie N82 nesadne práve každému, ale všeobecne smartfóny nepatria k zariadeniam, ktoré si majitelia vyberajú podľa farby, tvarov a línií. Dôležitejšie sú iné parametre. Nokia N82 má primerané rozmery, tvary aj hmotnosť. Žiadna vysúvacia ani otváracia časť zaručuje pevnosť. V ľavej bočnej stene nájdete vstup pre microSD kartu a nechránené konektory pre nabíjačku a microUSB konektor. V pravej bočnej stene je niekoľko tlačidiel - dvojité na reguláciu hlasitosti, spúšť fotoaparátu a tlačidlo pre spustenie prezerania obrázkov. V hornej a spodnej časti pravej steny sú umiestnené otvory pre reprodukciu stereo zvuku z dvojice reproduktorov. Spodná stena je prázdna, v hornej nájdete veľký vypínač a prvú veľkú devízu Nokie N82 - 3,5 mm konektor pre akékoľvek slúchadlá. Aj otvor pre pútko je umiestnený hore. V zadnej stene je fotoaparát so silným xenónovým bleskom, objektív je chránený aktívnym krytom (po odsunutí ktorého sa fotoaparát automaticky spustí).

Klávesnica Nokie N82 si vyžaduje zvyk a jediným vážne kritickým bodom je multimediálne tlačidlo. Prečo ho výrobca umiestnil tak nevhodne je pre mňa záhadou. Pri písaní na malých tlačidlách alfanumerickej časti je k dispozícii slovník T9. Aby som však túto časť iba neobhajoval, kritiku si zaslúži aj umiestnenie klávesnice až po najspodnejšie časti prístroja.

Displej už poznáme. QVGA rozlíšenie, zobrazenie miliónov farieb a výborné zobrazovacie schopnosti aj na priamom slnečnom svetle. Ja osobne mu nemám čo vyčítať. Obraz sa prispôsobuje polohe prístroja, a tak pri prehliadaní obrázkov na ležato sa tieto pekne roztiahnu na celú obrazovku. Automatické otáčanie displeja je možné vypnúť. Aktívny pohotovostný režim ponúka prepojenie so všetkými možnými funkciami, napríklad kalendárom, vyhľadávaním Wi-Fi.

Fotoaparát je perfektný. Najmä spolupráca s bleskom je presne podľa mojich predstáv - xenónové svetlo neprepáli ani blízke objekty. Snímky sú tak pekné aj cez deň, aj na večierku. Stály problém symbianu je absencia klávesových skratiek. Zo Sony Ericssonov som už veľmi navyknutý na okamžitú zmenu jasu, makra, blesku stlačením vybraného tlačidla. Prezeranie snímok je rýchle, prepojené so senzorom polohy prístroja. Aj záznam VGA videí si zaslúži pochvalu.

Nokiu N82 aktuálne považujem za najlepší fotomobil s jediným nedostatkom - absenciou klávesových skratiek.

Veľmi sa mi páči TV kábel v balení. Prezeranie snímok či videí na televíznej obrazovke je veľmi efektné. Nokia N82 s veľkou pamäťovou kartou (kúpite už 8 GB microSD) poslúži ako vás prenosný fotoalbum.

V Nokii N82 nájdete aj nové Nokia Maps s prepojením so zabudovaným GPS prijímačom. Ten funguje aj s doinštalovanými navigačnými aplikáciami.

Nokia N82 ponúka aj N-Gage hry, v novom prístroji nájdete 3 demá. Nie som fanúšikom hier ani v PC, ani v mobile, ale N-Gage hry v nových S60 Nokiách sú naozaj vydarené.

Hudobný prehrávač ponúka všetko, čo treba, a vynachváliť som si nevedel 3,5 mm konektor pre pripojenie mojich vlastných slúchadiel. Keď si raz zvyknete na vlastné kvalitné slúchadlá, akosi zanevriete na dodávané štuplíky k mobilným telefónom. Prehrávač je prepojený aj s aktívnym pohotovostným režimom, všetko pekne vidíte na fotkách v Galérii. Nechýba mu náhodný výber, opakovanie, ekvalizér s vlastným nastavením, rozšírenie sterea. Hlasná reprodukcia je hlasná, s výraznými hĺbkami, pochopiteľne, nepočítajte.

FM rádio ponúka len základné funkcie, ale hlavné je, že je prítomné.

Telefónny zoznam ani práca so správami sa nezmenili, prítomný je aj e-mailový klient so svojimi chybami (HTML e-maily len ako príloha prázdnej správy zobrazovaná vo webovom prehliadači, slabšia podpora IMAP4). SMS-ky píše slovník T9 stále s diakritikou. Vyhľadávanie v zozname podľa počiatočných znakov v mene aj priezvisku je veľmi návykové. A k tomu ešte pridajte aplikáciu Hľadanie (akéhokoľvke textu v správach, súboroch, kontaktoch...) a vyhľadávanie zabudnutého údaju v Nokii N82 je hračkou.

Kancelárske aplikácie sú tu prítomné všetky, od kalkulačky po prehliadač dokumentov. Aj kalendár je prepojený s aktívnym pohotovostným režimom, to však nie je nič nové.

Nokia N82 vyniká konektivitou - údaje môžete prenášať káblom, pamäťovou kartou, cez Bluetooth, Wi-Fi, na diaľku cez GPRS až HSDPA.

Internetový prehliadač S60 browser patrí stále ku špičke a perfektne zobrazí takmer každú internetovú stránku.

Výhody:

- automatická orientácia obrazu na displeji podľa polohy prístroja,

- xenónový blesk s výborným účinkom pri fotografovaní blízkych aj vzdialenejších objektov,

- záznam VGA videí,

- prehliadač dokumentov, PDF aj práca so ZIP,

- GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, WiFi,

- TV kábel v balení,

- 2 GB microSD s SD adaptérom v balení,

- zabudovaný GPS prijímač + online Nokia Maps,

- kvalitný prehrávač hudby s 3,5 mm konektorom na tele prístroja,

- N-Gage hry, aj na TV obrazovke,

- kvalitný záznamník zvuku, aj hovoru (žiaľ len cez menu),

- blogovanie.

Nevýhody:

- vyhlasujem súťaž: Kto spokojne používa aplikáciu Čiarový kód?

- alfanumerická časť klávesnice,

- nevhodne umiestnené mediálne tlačidlo,

- dizajn nesedí každému,

- chýbajúce klávesové skratky fotoaparátu.

Orientačná cena: 17 990 Sk (Agora plus)

Záver

Tejto Nokii niet veľmi čo vyčítať. Oproti N95 aj N81 ponúka kvalitnejšiu konštrukciu a z hľadiska fotoaparátu a záznamu videí konkurenciu nemá takmer vôbec. Nokia N82 je ideálny multimediálny smartfón tejto doby, ale pripravte si na ňu aj dostatočný obnos peňazí.

Za 24 tisíc zoženiete Nokiu N95 8GB, za 20 tisíc Nokiu N95, za necelých 15 tisíc LG Viewty, za 13 tisíc Sony Ericsson P1i aj Sony Ericsson K850i. To sú hlavní konkurenti N82-ky.

Pri rozhodovaní, aký smartfón si kúpiť, vám pomôže článok Porovnanie S60 3.x a UIQ 3.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.02.2008 - 01:28

People: paci sa mi. Konecne funkcie z n95 v klasickom fone a nie slideri.

anonymous14.11.2007 - 13:19 Trvalý odkaz

maxon: tak na toto som ?akal, ešte keby ho tak dá nejaký operátor do akcie, tak jasná vo?ba!!!!

anonymous14.11.2007 - 13:20 Trvalý odkaz

graffoo: nema RSS? ved doteraz vsetky nokie s FP1 mali RSS priamo v prehliadaci integrovane. aj s automatickou kontrolou. to sa mi nejak nezda, ze by ju vynechali...

anonymous14.11.2007 - 13:21 Trvalý odkaz

Racek: Takú tehlu by som teda nechcel. A Nokia by kone?ne mohla zmeni? menu, od low-endu po smart, už 4 roky stále to isté škaredé a nepreh?adné menu.

anonymous14.11.2007 - 13:25 Trvalý odkaz

cupi: tiez by som ju zobral a keby ju este operator dal do ponuky v decembri, ale to je asi total fikcia...

Celá diskusia 152 príspevkov