Samsung Omnia W

Dlhodobé SKÚSENOSTI MAJITEĽA so smartfónom s operačným systémom Windows Phone, 3,7-palcovým WVGA Super AMOLED displejom, 5 Mpix fotoaparátom a slušnou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

Základné info: Samsung Omnia W

Fórum: Aparáty s Windows Mobile

Prečítajte si skúsenosti Martina Eichlera.

Úvod

Prvým a hlavným dôvodom pre kúpu tohto telefónu bol jeho operačný systém. Windows Phone a jeho Metro style mi boli sympatické už dávnejšie, ale pre kúpu som sa odvážil až po aktualizácii na verziu Mango, ktorá odstránila najvážnejšie obmedzenia. Pred súčasným telefónom som používal vyše pol roka Android - HTC Wildfire S a pred ním niekoľko telefónov so Symbianom, aj staršou verziou Windows Mobile. Porovnávaniu s inými systémami sa teda nevyhnem.

Tým, že mojou prvou požiadavkou na nový mobil bol systém Windows Phone, sa mi výber dosť zásadne zúžil. Druhá požiadavka – kamera vpredu na videohovory – ho zúžila na tri telefóny. Konkrétne Nokiu Lumia 800, ktorá je na môj vkus príliš drahá, HTC Radar a Samsung Omnia W. V prospech Samsungu rozhodli kompaktnejšie rozmery, kvalitnejší displej a silnejší procesor.

Dizajn

Dizajn je samozrejme vec individuálneho vkusu, no v prípade Omnie W asi nikoho neurazí. Mne vyhovuje jeho jednoduchosť a minimalizmus, navyše na rozdiel od modelov s Androidom nemám pocit, že Samsung niekoho kopíruje. Pri vypnutom displeji je predná strana prakticky len hladká lesklá čierna plocha s hardvérovým Windows tlačidlom pod displejom. Po jeho stranách sú tradičné dotykové tlačidlá "späť" a "hľadať".

Rozmery sú na dnešné pomery rozumné, telefón sa drží pohodlne a dá sa relatívne jednoducho ovládať aj jednou rukou. Zadný kryt je celý odnímateľný (nie len prostredná kovová časť, ako som si myslel). Nachádza sa tu šošovka fotoaparátu, prisvetľovacia dióda a reproduktor. Po bokoch nájdeme tlačidlá ovládania hlasitosti, spúšť fotoaparátu, ktorá fotoaparát aj aktivuje a tlačidlo vypnutia / zapnutia telefónu s funkciou blokovania obrazovky. Na vrchu je 3,5 mm jack, microUSB konektor je umiestnený dole.

Dispej

Super AMOLED displej od Samsungu ma pri Androide príliš neoslovil, pretože mi pripadal až prehnane žiarivý. Keďže je ale prostredie Windows Phone relatívne strohé, nepôsobí tak "cukríkovo" a kvality displeja sa ukážu pri prezeraní fotiek a na slnku, kde je čitateľnosť výborná. 3,7-palcová uhlopriečka je z môjho pohľadu akurát a rozlíšenie je veľmi jemné. Praktická je ochranná vrstva Gorilla Glass, ktorá zabráni jemným škrabancom, ktorým sa bez ochrannej fólie človek ťažko vyhne.

Systém

Microsoft je v oblasti prispôsobovania svojho nového operačného systému dosť striktný, a preto je prakticky jedno, či ho používate v Samsungu alebo HTC. Nokia toho okrem navigácie asi tiež veľa nevymyslí. Hneď na začiatok musím povedať, že nerozumiem hádkam o tom, ktorý operačný systém je zaručene najlepší. Z môjho pohľadu je pozitívne, že máme v súčasnosti na výber zo šiestich systémov pre "inteligentné" telefóny s ich výhodami aj nevýhodami a každý si môže zvážiť a vybrať, ktorý mu najviac vyhovuje.

Prečo som sa teda rozhodol pre Windows Phone? Lebo sa mi páči! Viem, nie je to najlepší prístup, ale našťastie to nie je len o dizajne. Každopádne, spomínaný strohý dizajn mobilu sa dopĺňa s minimalistickým dizajnom systému a výsledný efekt má svoje čaro. Páči sa mi, že v Microsofte mali odvahu (nie žeby mali na výber) vybrať sa svojou, odlišnou cestou . Či už máte v rukách iOS, Android, Badu, alebo Symbian, sú to viac-menej klony jedného s druhým. WP si ale pomýlite len ťažko.

Ak ešte niekto nemal možnosť zoznámiť sa s Windows Phone, tak len veľmi stručne: ponuka aplikácií je jeden abecedne zoradený zoznam, z ktorého si používateľ môže "pripnúť" na hlavnú obrazovku tie, ktoré najviac používa. Zobrazujú sa vo forme dlaždíc, ktoré môžu byť funkčné (zobrazovanie neprijatých hovorov, nových správ, e-mailov), animované (People, Pictures a pod.) alebo sú len skratkami k aplikáciám. Žiadne farebné ikonky, domáce obrazovky, launchery, súborové manažéry či task manažéry. Viem si predstaviť, že to niekoho obmedzuje a má pocit nedostatočnej personalizácie. Najmä ľudí zvyknutých z desktopového Windows a z Androidu hrabať sa v systéme, vypínať aplikácie a všetko čistiť.

Systém ale žiadne takéto zásahy nevyžaduje, funguje ako má, pohyb je veľmi rýchly a plynulý nezávisle na množstve spustených aplikácií alebo čokoľvek inom. Všetko je veľmi intuitívne, animácie sú nevtieravé a aplikácie graficky zjednotené. O obmedzeniach systému bolo písané už veľa, takže to nebudem všetko opakovať. Je pravda, že WP 7.5 neponúka také možnosti prispôsobenia ako napríklad Android, ale neobmedzuje zásadne viac než iOS. Ak ste ale ochotný v niečom sa prispôsobiť vy a prijať riešenia, ktoré systém ponúka, môžete byť nakoniec milo prekvapení jeho funkčnosťou. Mne osobne chýba rýchlejší prístup k funkciám ako zmena tichého režimu na vibrovanie, nemožnosť nastaviť defaultné zobrazenie kalendára na mesiac a podobne. Z môjho pohľadu ale nič zásadné.

Aplikácie

Pri prvom zapnutí som zadal svoju e-mailovú adresu z Google účtu, čím sa mi automaticky zosynchronizovali kontakty, e-maily aj kalendár. Pre stiahnutie aplikácii z Marketplace aj pre Xbox live hry je nutné mať Windows live účet. Samozrejme je podporovaný aj Facebook alebo Twitter. Samsung do menu vlastnými aplikáciami našťastie príliš neprispel. Nájdeme tu iba AllShare, ktoré sa dá ľahko odinštalovať. Čo sa týka aplikácií z Marketplace, našiel som čo som hľadal, aj keď ich je objektívne menej než napríklad pre Android. Postupom času a najmä nástupom ďalších modelov od Nokie by sa mohol Marketplace celkom slušne rozrásť.

Z predinštalovaných aplikácií sa mi najviac páči e-mailový klient a aplikácia People, na ktorej je najvýraznejšie vidieť inovatívny prístup Microsoftu. Aplikácia spája telefónny zoznam, najčastejšie kontaktované osoby a prehľad statusov z Facebooku, poprípade iných sociálnych sietí. Áno, podobne pracujú napríklad aj zoznamy v HTC Sense, ale do tejto miery som to ešte integrované nevidel.

Mapy sa mi viac páčili na Androide, aj keď je to pravdepodobne skôr o zvyku. Z Marketplace je možné si stiahnuť aplikáciu Offline Maps, ktorá dokáže stiahnuť do pamäte mapu územia ktoré si vyberiete. Obával som sa nedostupnosti Skypu, ale aplikácia Tango ho plnohodnotne nahradila. Tak, ako celý systém, je veľmi jednoduchá a priamočiara, a bez problémov funguje aj s prednou kamerou a dá sa nainštalovať prakticky na akýkoľvek systém. Samotný Skype by mal byť dostupný čoskoro s aktualizáciou, zhodou okolností, Tango.

Veľmi dobre spracovaný je balíček Office, s editáciou dokumentov a poteší aj 25 GB cloudové úložisko SkyDrive.

Trochu ma sklamal prehliadač Internet Explorer, konkrétne jedna maličkosť. Po priblížení textu sa text neprispôsobí šírke dipleja ako som bol na to zvyknutý. Postupom času som teda začal používať plné verzie stránok, namiesto mobilných, kde je priblížený text na šírku displeja ľahšie čitateľný. Tento problém bohužiaľ nevyriešil žiadny dostupný alternatívny browser.

Médiá a fotoaparát

Z mediálnych funkcií nás čakajú obmedzenia v podobe Zune softvéru, čo mňa osobne až tak nemrzí, keďže na prehrávanie hudby mobil nepoužívam a na pozeranie filmov alebo seriálov už vonkoncom nie. Ak ale môže Apple obmedzovať svet softvérom iTunes a každý si zvykol, zvykneme si aj na Zune. Fotoaparát aj kamera sú slušné a určite skôr milo prekvapia než sklamú. Podľa recenzií sú kvalitou na úrovni Samsung Galaxy S.

Výdrž

Asi posledné sklamanie je výdrž batérie. Od kombinácie 1 500 mAh batérie, AMOLED displeja a Windows Phone 7.5, ktorý mal byť menej náročný na spotrebu, som čakal viac než dva dni. Ale zas tragédia to nie je.

Záver

Samsung Omnia W je z môjho pohľadu veľmi vydarený smartfón, ale človek musí vedieť prečo si ho kupuje. Systém má svoje muchy, no je mimoriadne návykový a používateľ mu rád chybičky odpustí. Myslím si, že WP je omnoho prístupnejší masám než omnoho populárnejšie systémy Android či Symbian. Jeho najväčšie obmedzenie je dostupnosť a cena mobilných telefónov s týmto systémom. To by sa ale mohlo so spomínanou aktualizáciou tiež zmeniť. Ja môžem Windows Phone zabalený v Samungu len odporučiť.

Diskusia k článku:

Valaroma 09.02.2012 - 10:46

Martin, chcel som sa opýtať, ako je na tom telefón z hľadiska úrovne kvality materiálov a spracovania. Ako dlho ho vlastne používaš? Nejde to s kvalitou spracovania dolu vodou?

People09.02.2012 - 11:51 Trvalý odkaz

Ako dlho ho pouzivas? Najpouzivanejsie/ najoblubenejsie doinstalovane aplikacie hry?

bing09.02.2012 - 13:06 Trvalý odkaz

Zdravim, ja mam skor otazku na market, zajtra by my mala dojst lumia 710 a ohladom marketu som zatial moc toho necital, okrem toho ze tu zatial neni. Ak by som chcel len free aplikacie staci len v live dat krajinu cz? Alebo musim pridavat aj kreditku? Moc nechem kupovat aplikacie kym neni Slovensky market, i ked najskor budem nieco chciet co platene bude :)
Nviem ako potom to bude s migraciou uctu medi krajinami a pod. Tak chcem skusit najprv tie ln free a cakat na oficialny market.

matoe09.02.2012 - 13:55 Trvalý odkaz

Valaroma: telefon mam asi dva mesiace, zatial ani raz nezavrzgal, nemam pocit ze by boli nejake problemy s kvalitou plastovych casti, alebo spracovania vobec.
People: z doinstalovanych aplikácií pouzivam najviac asi anglicky slovník, super je spracovane pocasie. free ringtones, ak svoje zvonenie nechcem tahat cez pocitac, spominane Tango, alebo aj Kindle.
Bing: ak budes stahovat len free aplikácie, kreditku nepotrebujes. Zatial som ziadne nekupoval, takze neviem presne ako to chodi..

jarp09.02.2012 - 19:37 Trvalý odkaz

Ahoj Martin. Pekný článok, sám som používateľom tohto operačného systému, ale v telefóne samsung omnia 7. V podstate súhlasím so všetkým čo si napísal, akurát sa mi nezdá jedna vec, čo si napísal ohladne internet explorera, že sa text po priblížení neprispôsobí šírke displeja... Práveže táto funkcia mi na telefóne výborne funguje, stačí na text dva krát posebe poklepať prstom a text sa pekne priblíži na celú šírku displeja ;-)

Celá diskusia 8 príspevkov