Android Market má vyhadzovača

Uplynulý rok 2011 bol pre platformu Android úspešný. Aktivácia zariadení medziročne vzrástla o 250 % a celkový počet stiahnutých aplikácií z Android Marketu presiahol 11 miliárd. Ako rastie platforma, zameriava sa Google aj na inováciu bezpečnostných funkcií.

Na tému Android a bezpečnosť sa toho popísalo na internete už veľa. Nevýhodou otvorenosti systému je jednoduchšie implementovanie škodlivého kódu do softvéru cez obchod s aplikáciami. Google si je vedomý problému a rozhodol sa pridať nový bezpečnostný prvok.

Služba s kódovým označením Bouncer (vyhadzovač) poskytuje automatizované testovanie Marketu a vyhľadávanie potenciálne škodlivého softvéru bez toho, aby si to používatelia všimli. Nie je ani potrebné, aby vývojár so svojou aplikáciou musel prejsť schvalovacím procesom. To je bežné napr. u softvéru pre operačný systém iOS, kde sa každá aplikácia pred uvoľnením do App Store testuje.

Po nahraní aplikácie do Marketu začne služba Bouncer okamžite s analýzou zameranou na známy malware, spyware a trójske kone. Analyzuje súčasné i nové vývojárske účty a pomáha zabrániť páchaniu trestnej činnosti niektorých vývojárov.

Podľa údajov Google za posledný polrok 2011 klesol počet potenciálne škodlivých aplikácií o 40 %. V Markete sa za rovnaké obdobie objavilo viacero antivírusového softvéru od spoločností, ktoré naopak hlásili vzostup nebezpečného kódu. V poslednom čase sa objavujú aj upozornenia pred skenovaním neznámych QR kódov, v ktorých sa tiež môže skrývať bezpečnostná hrozba.

Operačný systém Android používa niekoľko ďalších bezpečnostných funkcií. Jednou z nich je technika nazvaná "sandbox". Tzv. virtuálna stena, ktorá bráni aplikáciám medzi sebou komunikovať a škodlivý softvér preto nemôže pristupovať k vašim dátam cez inú aplikáciu.

Android je navrhnutý tak, že aj keď si už nejaký malware do telefónu stiahnete, dá sa jednoducho odinštalovať bez toho, aby poškodil vaše zariadenie. Android Market má aj schopnosť v prípade potreby vzdialene odstrániť malware z vášho smartfónu alebo tabletu.

Najlepšou prevenciou proti škodlivým kódom, rovnako ako pri počítačovom softvéri, je sťahovanie overených aplikácií zo známych zdrojov. Treba sa vyhýbať bezhlavému sťahovaniu všetkého, čo nás na internete zaujme. Kontrolujte aj to, aké oprávnenie od vás aplikácia žiada. Pokiaľ si inštalujete hru a tá požaduje prístup k vašej databáze kontaktov, či chce povolenie na odosielanie SMS správ, zbystrite pozornosť.

Google sa chce aj v budúcnosti v spolupráci s komunitou venovať bezpečnosti systému.

Zdroj: googlemobile.blogspot.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu