LG Optimus Black

Dlhodobé SKÚSENOSTI MAJITEĽA so smartfónom s operačným systémom Android 2.2 Froyo, 4-palcovým WVGA NOVA displejom a slušnou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

Základné info: LG Optimus Black

Fórum: Aparáty Android

Prečítajte si skúsenosti Miša Zachara.

Úvod

Som mladý začínajúci študent vysokej školy, veľký fanúšik mobilných technológií a hrdý majiteľ LG Optimus Black. Aj keď sa vekovo radím medzi tých mladších, rukami mi prešiel nejeden inteligentný telefón. Posledným bol iPhone 4, no ten si moju dôveru a záujem nezískal. Poobzeral som sa v ponuke operátorov, prečítal pár zahraničných stránok a moje srdce sa zamilovalo do BLACK-a. Dnes som s "Blackom" kamarát už viac než trištvrťroka. Pokúsim sa teda priblížiť moje skúsenosti za toto obdobie.

Dizajn

Tenká, štýlová placka s rozmermi 122 x 64 x 9 mm sa svojou hrúbkou nevyrovná najnovším telefónom, no hmotnosťou 109 gramov vie stále očariť. V kombinácii s tenkým profilom telefónu vo vrecku dokonale zmizne. Potešia aj skosené hrany telefónu, kde dosahuje rovných 6 mm. Telefón ako taký pôsobí kvalitne, ale pri držaní v ruke je z neho "obyčajný plasťák". Zadný kryt je veľmi náchylný na poškriabanie, preto odporúčam investovať do kvalitného koženého puzdra, prípadne nejakého silikónového obalu.

Prednú stranu telefónu tvorí IPS NOVA panel s uhlopriečkou 4" a dostatočným rozlíšením 480 x 800 bodov. Displej má udávaný jas 700 nitov. A svieti poriadne! Pod displejom nájdeme štyri dotykové tlačidlá – menu, home, späť a hľadať. Na vrchnej strane telefónu je šikovne skrytý reproduktor. Vedľa loga LG svieti 2-megapixelová kvalitná predná kamera na videohovory a senzor na ovládanie jasu. Ľavú bočnú stenu osadil výrobca ovládaním hlasitosti a "magickým" G-tlačidlom. Jeho význam si pripomenieme neskôr. Na spodnej hrane sa nachádza len mikrofón s výliskom na odstránenie zadného krytu. Vrchná strana obsahuje 3,5 mm audiokonektor, krytý microUSB konektor a vypínač s funkciou blokovania obrazovky. Zadná strana telefónu je veľmi jednoduchá. Okrem šošovky a prisvetľovacej diódy fotoaparátu tu nájdeme už len reproduktor.

Displej

Výrobca sa pýši jasom 700 nitov a polovičnou spotrebou energie, no v reále to nevyzerá tak ružovo. Telefón má síce krásne farby a dobrú čitateľnosť na svetle, avšak jeho maximum sa odráža aj v opačnej hodnote. Pri najnižšej úrovni podsvietenia nočné prezeranie internetu v posteli doslova unavuje oči. Displej svieti stále dosť silno na to, že jeho úžitková hodnota z neho robí v špecifických podmienkach negatívum. Jas displeja mám väčšinou na úrovni 20 – 30 %, čo je na celodenné fungovanie s telefónom dostačujúce.

Operačný systém a hardvér

LG Optimus Black využíva staršiu verziu Androidu Froyo 2.2.2. Aj keď telefón neobsahuje Android 2.3, je veľmi dobre odladený a nie je nutná ďalšia aktualizácia. Novšia verzia rieši len drobné kozmetické úpravy a zlepšuje spotrebu. Či sa jej vôbec dočkáme, uvidíme. Telefón sa mi počas môjho používania ani raz nereštartoval, ani nevypol. Aj to svedčí od veľmi dobrej odladenosti zo strany LG.

Telefónu udáva tempo 1GHz jednojadrový procesor od Texas Instruments, sekunduje mu 512MB RAM a grafický výkon zabezpečuje starší grafický čip PowerVR SGX530. Chod systému ako aj grafický výkon postačuje, občasné hranie HD hier spôsobí malé zaseknutie, ale to herný zážitok nekazí. Vnútorná pamäť telefónu má 1GB. O rozšírenie kapacity sa stará microSD karta (v balení nájdeme 2 GB). Túto kartu som však nahradil 16 GB a Black s ňou nemá najmenší problém.

Multimédiá

Do tejto kategórie zaradím Hudobné funkcie, Fotoaparát, Kameru, Galériu a G-button.

Z hudobných funkcií stojí za zmienku prepracovaná aplikácia Hudba. Všetko jednoduché a prehľadné. V hornej časti ponúka aplikácia rozdelenie na : Skladby, Albumy, Interpretov a vlastné Zoznamy skladieb. Pri otočení telefónu na ležato sa zobrazí pekná animovaná ponuka s Obrázkami jednotlivých albumov. Tie sú oddelené od seba Abecedne a spodný roller uľahčuje hľadanie v týchto názvoch. Dodávané slúchadlá nestoja za nič, je to len núdzové riešenie a neposkytujú žiadny pôžitok z hudby. 3,5 mm konektor však nekladie hranice na použitie iných.

Zadný reproduktor hrá síce hlasno a čisto, ale chýbajú mu hĺbky a zvuk je plechovejší. Aj tak sa jedná o celkom dobrý kompromis v tenkom tele s dostatočným výkonom.

Fotoaparát v skratke ponúka širokú paletu nastavení a prisvetľovaciu diódu. Fotografie telefón kompresiou stále zmenší na veľkosť okolo jedného megabajtu. Výsledné snímky sú veľmi kvalitné. Dá sa nafotiť text, bežné momentky ale pri troche trpezlivosti aj večerné zábery. Z videofunkcií je na tom Optimus Black podstatne horšie. Video síce nahráva v rôznych rozlíšeniach, no moderné HD je jedným slovom divné. Nahraté video v HD rozlíšení sa pekne zobrazí na celú plochu displeja telefónu, no po exportovaní do PC je video sploštené a chýba mu správny pomer zobrazenia. Neviem sa dopátrať kde je chyba. Nahrávanie videa do nižšieho rozlíšenia tento problém odstráni a ušetrí pár megabajtov na karte telefónu.

Galéria nie je nijako upravovaná výrobcom, jednotlivé albumy sú zoradené abecedne. Približovanie fotografií je možné pomocou multitouch gest alebo použitím G-buttonu. Túto funkciu má ako jediný na svete práve Optimus Black. Nie je to síce žiadny vrchol technologického pokroku doby, no jediným kliknutím si fotku priblížite a podržaním a nakláňaním telefónu sa pochybujete po fotke. Aké šikovné. Na druhej strane ale približovanie v galérii nespĺňa moje požiadavky. Odfotený a následne priblížený text má vysoký raster a prezeranie v telefóne je skoro nemožné. V počítači však fotka vyzerá bezproblémovo a priblíženie nejaví negatíva spomenuté v telefóne.

Na okraj funkcia G-buttonu funguje aj v základom androidovom prehliadači internetu. Tlačidlo G-button spolu s ďalšími gestami je možné deaktivovať prípadne aktivovať doplnkové funkcie v nastaveniach. Sú to napríklad poklepanie po stranách telefónu (posúvanie fotiek) alebo otočeníe telefónu (deaktivácia hovoru, budíku). Z vlastnej skúsenosti mám zapnuté len približovanie, ďalšie gestá majú negatívny vplyv na výdrž batérie.

Aplikácie

Devízou androidových telefónov je použitie rôznych aplikácií z Marketu, preto spomeniem v krátkosti len jedinú šikovnú aplikáciu od výrobcu "Polaris Office". Aplikácia umožňuje čítanie aj editáciu textových ale aj powerpointových a tabuľkových dokumentov. Šikovné je aj použitie funkcie hľadať – vyhľadá zadaný výraz v dokumente.

Hovory a SMS

Aplikácia Telefón združuje viacero funkcií. Tou prvou je Vytáčanie – inteligentné vyhľadávanie kontaktov zadaním mena. Ak chcem napísať "Jano", stačí vyťukať do číselníka 5266 a vyskočí mi ponuka so všetkými Jánmi v zozname. Veľmi praktické. Druhou záložkou sú Hovory. Je to akýsi denník prijatých, zmeškaných a odchádzajúcich hovorov aj s dĺžkou hovoru. Ďalšou záložkou sú Kontakty. Aj keď telefón ponúka priamy vstup do kontaktov aj z domácej obrazovky samostatnou ikonou, uprednostňujem vyhľadávanie kontaktov pri Vytáčaní. Kvalita hovoru je veľmi dobrá. Videohovory som zatiaľ neskúšal, ale predná kamera poskytuje dostatočné rozlíšenie na kvalitné videotelefonovanie.

Čo sa týka SMS správ, ide o jednoduchý editor, ktorý pri pridaní prílohy zmení SMS správu na obrazovú MMS-ku. Pri písaní na výšku sa zobrazuje počet zostávajúcich znakov jednotlivej správy, pri režime na šírku tento údaj chýba. Škoda.

Výdrž

Batéria s kapacitou 1 500 mAh postačí telefónu pri bežnom používaní (pol hodina telefonovania, občasné surfovanie na internete, hranie hier, sem tam GPS) na 18 až 20 hodín prevádzky. Pri úspornom zaobchádzaní, jas na 0 %, vypnutie všetkých funkcií, sa dá dosiahnuť 2-dňová hranica, ale s telefónom sa prakticky nesmie nič robiť.

Záver

Zhodnotiť tento telefón je veľmi ťažké, na dnešné pomery to nie je dvojjadro, avšak stále poskytuje dostatočný komfort a výkon na potrebné aplikácie. Zamrzí výdrž batérie, ale to je už pri smartfónoch s Androidom bežné. Ráno vybrať z nabíjačky, na noc ho zase napojiť. Zamrzí aj náchylnosť na poškriabanie a ochranná lišta okolo displeja neplní svoj účel stopercentne. Aj tak som s telefónom veľmi spokojný a dúfam že mi ešte nejaký ten čas spríjemní každodenné potreby komunikácie.

Diskusia k článku:

People 03.02.2012 - 01:19

ktore doinstalovane aplikacie/hry pouzivas najcastejsie?

Jeremy03.02.2012 - 11:54 Trvalý odkaz

Viber - telefonovanie a sms cez data
Waze - dopravna situacia
Geocaching, c:geo - hladanie kesiek
Sygic - navigacia
News & Weather - spravodajstvo, pocasie
Gmail&talk, Shazam, Tipsport, Obesenec, Final Countdow, Facebook, Youtube

Gizmoo05.02.2012 - 10:47 Trvalý odkaz

Mna by len zaujimalo ci bude niekedy dostupny update na android 2.3 .. pred tyzdnom sice vysiel officialny update pre europu, ale to sa mna netyka kedze mam BLACK s orangu .. Kto vie ci orange vyda aspon tento update na gingerbread, lebo o ice creame pochybujem ..

Pavol Pavučko05.02.2012 - 12:07 Trvalý odkaz

no tak ked ja som na htc wildfire s od orangeou cakal dva mesiace naviac cize dva mesiace od aktualneho update musis si pockat :(

Gizmoo06.02.2012 - 11:19 Trvalý odkaz

No len HTC ma trochu lepsie vyriesenu starostlivost o zakaznikov ako LG.. oficialne mal update na 2.3 vyst v lete 2011, potom pre zmenili na 28.11.2011, ale v skutocnosti vysiel az 16.1.2012 .. cize s tym velmi neratam ze vobec bude..

Celá diskusia 8 príspevkov