Vzostupy a pády

Po dvoch týždňoch ničnerobenia sa nám začal na mobilných novinkách nebezpečne ukladať prach. Dokonca až tak, že z nudy si v ňom kreslíme obrazce a logo Motoroly. Dosť bolo zábavy, poďme upratovať.

Už ste niekedy počuli o pätnásťročnom pomaranči? Slovenskom pomaranči. Či je stále chutný už necháme na vás. V ľudskej praxi má taká pätnástka toho za sebou naozaj niekedy už dosť, v tej mobilnej môžeme hovoriť o takmer ôsmich miliardách zaslaných SMS a siedmich miliónoch predaných akciových fónov. Čo úplne vystihuje mentalitu správneho Slováka je fakt, že takmer polovica z nich mala cenovku jedno euro, alebo jednu korunku. Takže najväčšiemou operátorovi gratulujeme a prajeme veľa zdravia, šťastia a Božieho požehnania. K želaniu sa pripája aj starká Helga a vnučka Zuzka posiela jubilantovi sladkú pusu. Ohromne znie číslo 178 500 rokov, čo je celkový čas charakterizujúci dĺžku hovorov. Pri tejto príležitosti pripravil citrusový operátor pre svojich zákaznikov 135 kíl sladkostí v podobe deviatich toriet v krajských mestách. Plebejci žijúci na periférii si mohli akurát tak doma upiecť bublaninu a vylízať hrniec.

Zákusok dostali aspoň zákazníci žijúci, pracujúci, alebo iba často cestujúci do krajín EÚ. Tí určite ocenia tamojšie odchádzajúce telefonáty len za 12 centov. Operátor si ich zase pre zmenu ocení troma ojrami, takže došlo k vzájomnému ukojeniu oboch strán. Nehovoriac o tom, že reálnu cenu 12 centov za minútu prakticky nikdy nedosiahnete, lebo do nej treba vždy započítať aj mesačný poplatok i nevýhodnú tarifikáciu. Má to len pätnásť rokov, a už je z neho taký fiškulant, chlapcec jeden oranžový.

Madženta zase dáva niečo ZADARMO. Takzvaný bonus! Ten sa tentokrát ráta na dni. Až 3 600 hodín budete mať svätý pokoj od platieb za mobilný internet, ak si ho aktivujete pri súčasnom používaní hlasového paušálu. Telekom tiež zabije dve rany jednou muchou. Ako nepatrný bonus pribudla štvorica mobilov pre všetky vekové a sociálne skupiny.

Kysličník féričitý si robí plány a tie okrem okrem uchmatúvania zákaznikov konkurencie za úplatoček sto eur, zahŕňajú pokrytie GGG v ďalších 156 mestách, dedinách a osadách. V dobe, kedy si cez dátové prenosy stiahnete pomaly aj gate, je to naozaj nevyhnutný krok.

Nie je veľa telefónov, ktorých predaje sa počítajú na desiatky miliónov kusov, no minimálne o jednom vieme. Samsung Star je hviezdou v pravom slova zmysle. Kórejský výrobca predstavil už tretiu generáciu tohto trháku, dočkáme sa konečne aj dvojsimkovej verzie. Môžete tak živiť dvoch operátorov naraz.

A čo by to bolo za Upratovanie, keby sme v ňom nespomenuli nejaké to Naj... Tentokrát dvadsaťpäťku najpredávanejších fónov v mesiaci, ktorý majú všetky obchody najradšej. V decembri. Bodujú hlavne Nokie a Sony Ericssony, občas sa pritmolí nejaký ten Samsung. To sa fakt na slovenský trh nič iné nedováža?

A hoci sa to nezdá, tak Nokia okupuje štatistiky oprávnene. Doteraz predala totiž už 1,5 miliardy zariadení s platformou Series 40, čo sú tie hlúpučké telefóny, na ktoré si priemerný čitateľ Fony.sk už ani nespomenie. Chyba! Veď čo vám dnešný mobil ponúka viac než taká 6280-ka? No, dobre, dobre...

Začiatok roka je ideálny na trochu účtovníctva, takže Má dať a Dal vyzerá takto:

Sony Ericsson v v štvrťmiliardovej strate a Nokia v štyrikrát väčšej. Zamestnanci tak prišli o trinásty plat, gastráče a teplú vodu na wc. Lúzrov trhu by sme mali za sebou, zostáva spomenúť Samsung s vyše deväť miliardovým ziskom a už otrepaného lídra Jonatána s desiatimi miliardami. V jeho prípade však lóve zarobil iba za jediný štvrťrok.

Vedúci dostal chuť na väčšie sústo a tak v jeho rukách skončil Asusácky tabletobook Eee Pad Transformer Prime.. Na záver bol samozrejme happyend, vedúci takéto veci jednoducho môže. A aby nelietal iba v oblakoch, tak si vzal do parády aj dotykový slajder od Nokie. Nech predaje legendárnej S40-ky pokračujú k druhej miliarde. Treba mať nohy pri zemy a nelietať stále iba medzi tabletofónmi a tabletobookmi.

No vidíte, svet je jedna veľká hojdačka. Raz si hore, raz dole a raz ti je z toľkých zmien fakt zle.

Diskusia k článku:

donnie darko 28.01.2012 - 12:52

Raz si hore, raz dole a raz ti je z toľkých zmien fakt zle.- tato posledna veta absolutne vystihla to,co ste porobili s touto kedysi dobrou strankou o telefonoch,. :-) bohuzial,

gudy28.01.2012 - 16:16 Trvalý odkaz

pobavilo len nechapen Piatemu odstavcu sak dvojsimkovy star uz mame dlho??

mikudyk28.01.2012 - 19:29 Trvalý odkaz

S tým prístupom do diskusie by ste mali fakt niečo urobiť. To ste to pred tým neskúšali alebo čo?! O založení novej nehovoriac.

Celá diskusia 3 príspevky