Nokia 3120

Recenzia vynoveného lowendu Vložte Nokiu 3100 do podstatne decentnejšieho obalu a získate "korunový mobil" na nepoznanie.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 102 x 43 x 19 mm,

hmotnosť: 84 gramov,

displej: pasívny, 128 x 128 b., 4 096 farieb,

pamäť: 500 kB, 300 kontaktov, 150 SMS,

správy: SMS, MMS (do 45 kB), CB,

prenos dát: GPRS 3+2, Pop-Port,

zábava: Java, WAP 1.2.1, 4-hlasé MIDI,

batéria: BL-5C, Li-Ion, 850 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/400 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

lepší displej, hardvérový modem a snáď už aj vstavaný fotoaparát.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Keďže ide o úplne zhodný model s 3100, úprav sa dočkal najmä obal telefónu. V tomto prípade bola použitá kvalitnejšia klávesnica z tvrdého plastu, lesklé farby krytu však pôsobia až gýčovitým dojmom. Každopádne, Nokia 3120 padne akurát do ruky a dobre sa s ňou pracuje. Dizajnovo mi pripomína už staručkú Nokiu 6510, ale ďaleko nemá ani od rôznych ázijských telefónov klasickej konštrukcie známych z internetu. Jediným tlačidlom umiestneným mimo prednej steny je prvok pre vypnutie/zapnutie prístroja v hornej stene. Spodná časť je už tradične obohatená Pop-Port konektorom. Asi 2/3 zadnej steny tvorí kryt batérie, ktorý sa odstraňuje pomerne ľahko. Zaujímavá je však výmena SIM karty, ktorá je zasunutá v podivnom pliešku. Tento systém je použitý aj v modeli 3100.

Klávesnica

Vynovená klávesnica je najväčšou zmenou, na ktorú sa tvorcovia tejto verzie zamerali. Hlavné štvorsmerné ovládacie tlačidlo ani v tomto prípade neslúži na potvrdzovanie volieb. Túto funkciu zvláda vždy ľavé polyfunkčné tlačidlo. Tlačidlá mohli byť trocha tichšie, silné pukanie môže byť v tichej spoločnosti nepríjemné.

Displej

Displej ostal zhodný, jeho parametre sú: 128 x 128 bodov, 4 096 farieb, pasívna technológia. Najväčšou nevýhodou je zlá viditeľnosť údajov na priamom slnečnom svetle. Nokiu však chválime za veľmi dobré využitie displeja. Pri písaní a čítaní správ zobrazí až 8 riadkov textu, v telefónnom zozname vidíte naraz až 5 pod sebou zoradených kontaktov (podľa typu zobrazenia). Záhadou je nemožnosť nastaviť ikonové zobrazenie ponuky v testovanom prístroji, a tak na displeji vždy vidíte jednu veľkú ikonu s názvom položky hlavného menu. Podobný nedostatok je aj v 3100-ke. Do menu sa vstupuje ľavým polyfunkčným tlačidlom. V menu nastavenia nájdete položky: šetrič displeja, tapeta, farebná škála, logo operátora, jas displeja.

Pravému polyfunkčnému tlačidlu môžete v pohotovosti priradiť funkciu Ísť na. Po jej potvrdení sa hneď dostanete do zoznamu najobľúbenejších funkcií. Tie si pochopiteľne vyberá užívateľ sám a meniť je možné aj ich usporiadanie.

Zloženie hlavnej ponuky:

správy - register - kontakty - profily - nastavenia - budík - galéria - kalendár - hry - aplikácie - extra - služby - ísť na - SIM Toolkit.

Galéria

Tá ostala nezmenená. Obrázky je možné pri prezeraní približovať, nastaviť ako tapetu, odoslať cez MMS. V novom prístroji nájdete až 31 melódií, z ktorých sú všetky doplnené rytmickými vibráciami a blikaním celého telefónu (podsvietenia klávesnice aj displeja).

Pamäť

pamäť: 500 kB,

300 kontaktov,

150 SMS,

530 záznamov v kalendári.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam si zapamätá 300 viacpoložkových kontaktov + čísla na SIM karte. Nokia 3120 umožní zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo oboch naraz. Nechýba rýchla voľba a skupiny volajúcich. Ku jednotlivým kontaktom je možné pridať snímku, e-mail, webovú adresu, poštovú adresu a poznámku.

Hovor

Počas hovoru telefón neinformuje o jeho aktuálnej dĺžke, tú sa dozviete až po ukončení spojenia (tzv. súhrenné info). Je možné použiť hlasné handsfree, ktoré je skutočne hlasné. Telefón si pamätá poslednú použitú hlasitosť, a to nezávisle v prípade hlasného handsfree aj bežného hovoru.

Správy

Nokia 3120 podporuje odosielanie textových a multimediálnych správ. Nenájdete tu podporu e-mailov, stiahnutie Java aplikácie podporujúce túto funkciu však určite pre čitateľa Mobilmánie nebude problém. SMS-ky je možné písať aj čítať s malým a veľkým písmom (8/5 riadkov textu). Písanie so slovníkom T9 je bleskurýchle, veď aj máme v ruke Nokiu. Síce písaný text obsahuje interpunkciu, pred odoslaním je táto odstránená, a tak pri každej SMS, aj s použitím T9, máte k dispozícii 160 znakov. Poteší aj počítadlo prijatých a odoslaných textových správ.

V prípade multimediálnej správy môžete odoslať text (1 000 znakov/stránka), obrázok alebo melódiu (prednastavené sú však chránené autorskými právami).

WAP

Podržaním tlačidla ?0? sa pripojíte z pohotovostného stavu na domácu stránku wapového prehliadača, v mojom prípade samozrejme wap.mobilmania.sk. :) Z hlavného menu sa však dostanete do položky Služby, ktorá ponúka viac možností. Samozrejmosťou sú obľúbené záložky a voľba ísť na adresu. Prehliadač zobrazí až 7 riadkov textu + horný a spodný stavový riadok. Rýchlosť prehliadania je dostatočná.

Nokia 3120, podobne ako 3100, neobsahuje hardvérový modem, preto ju nie je možné použiť ako modem pre pripojenie PC k mobilnému internetu.

Organizačné funkcie

Budík - šiesta položka hlavnej ponuky obsahuje možnosť nastavenia času jednorazového budenia a melódie. Nováčika poteší postupné a plynulé zosilňovanie melódie v čase budenia.

Kalendár - aj táto funkcia sa nachádza hneď v hlavnom menu, a to konkrétne na ôsmej pozícii. Východzím je mesačný náhľad, do ktorého vstúpite aj z pohotovosti šípkou doprava. Nechýba automatické zrušenie záznamov po zadanom čase a určenie začiatku pracovného týždňa. Do kalendára je možné zapísať pripomienku, hovor alebo narodeniny.

Hry a Java aplikácie

Bowling - jednoducho bowling..

Snake EX2 - známy had vo farebnom prevedení

Beach Rally - musíte prejsť za určitý čas k vymedzenému stanovišťu, čím získate čas pre presun k nasledujúcemu.

Ďalšie funkcie

jednoduchá kalkulačka, časovač odpočítavania, stopky.

Výhody:

vynovený dizajn,

blikanie a vibrácie k 31 prednastaveným melódiám,

kvalitnejšia klávesnica než v modeli 3100,

jednoduché menu a ovládanie,

prepracované funkcie.

Nevýhody:

chýba ikonové zobrazenie menu,

hlučná klávesnica,

slabý displej.

Nokiu 3120 sme vám dnes predstavili stručnejšie než je bežné. Nokia 3120 je zaujímavým vylepšením známej 3100-ky. Nová zlatistá podoba pôsobí vážnejšie než jej modrý variant predávaný donedávna aj u oranžového operátora. Nejde však o žiadnu prevratnú zmenu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

deszka: no ked som ho dostal bol uplne fajn....a aj displej je dobry....

Celá diskusia 1 príspevok