Samsung i780

Dlhodobé SKÚSENOSTI MAJITEĽA so smartfónom s dotykovým 2,55'' štvorcovým displejom, hardvérovou QWERTY klávesnicou, podporou HSDPA, 2 Mpix fotoaparátom, Wi-Fi a GPS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: Samsung i780

GALÉRIA: Samsung i780

FÓRUM: Aparáty s Windows Mobile

Prečítajte si skúsenosti Martina Roba.

Úvod

Patrím medzi ľudí, ktorí vo svojom živote vystriedali mnoho mobilov. Nie som síce kšeftár ani novinár, ale roky som hľadal toho správneho partnera do vrecka. Po tom, ako mi rukami prešlo mnoho "hlúpych" mobilov som objavil kúzlo operačných systémov a vystriedal niekoľko Nokií so Symbianom. Zlom nastal až vo chvíli, keď sa mi do rúk dostalo moje prvé PDA s Windows Mobile. Mal som asi pätnásť, nezaujímalo ma nič iné, len mobily a tak som postupne striedal jedno PDA za druhým, neskôr som prešiel na MDA a zostal som pri nich až dodnes. Na každom mi však niečo vadilo, každý mal nejakú vlastnosť, na ktorú som si nevedel zvyknúť a hľadal som mobil, ktorý by mi po všetkých stránkach vyhovoval. A tak som po dlhom bádaní natrafil na Samsung i780, ktorého som šťastným majiteľom už takmer tri roky.

Dizajn a displej

Pri pohľade na i780- ku vás na ňom nič nešokuje. Mobil má triezvy dizajn, je to obyčajná tehlička čiernej farby. Na prednej strane nájdete 2,55'' dotykový displej s rozlíšením 320 x 320 pixelov a pomerom strán 1:1, ktorý zaberá zhruba polovicu plochy prednej časti telefónu. Nad displejom sa nachádza len kamerka pre videohovory, slúchadlo a indikačná LED dióda. Druhú polovicu zaberá výborná, i keď trochu tuhá QWERTY klávesnica a sústava ovládacích tlačidiel. V ich strede nájdete výnimočný ovládací prvok, ktorý je veľmi návykový a ak si na neho zvyknete, na iných mobiloch vám bude chýbať. Jedná sa o akýsi touchpad, ktorý poznáte z notebookov. Pohybmi prsta sa môžete buď posúvať do strán, alebo môžete pomocou neho ovládať šípku, rovnako ako na bežnom počítači.

Rýchlosť a presnosť tohto riešenia je výborná a vďaka tomu nemusíte ťukať do displeja, ani sa zdĺhavo preklikávať. V mobile nájdete aj teleskopický stylus, ktorý však stráca svoje opodstatnenie, pretože ak si raz zvyknete na ovládanie pomocou touchpadu, dotykový displej vám bude zbytočný. Jediný neduh tohto riešenia je horšia použiteľnosť na priamom slnečnom svetle, keď jednak takmer nič nevidno na displeji a prestáva aj fungovať touchpad, pretože pracuje na princípe infračerveného žiarenia a na priamom slnku skrátka stráca citlivosť.

Veľmi pozitívne musím zhodnotiť pevnú a kvalitnú konštrukciu celého telefónu. Pred časom som ho zo zvedavosti rozobral a zostal som veľmi milo potešený. Vo vnútri sa nachádza hliníkový skelet, o ktorý je uchytená matičná doska a plastové kryty. Tie ani po troch rokoch používania nevŕzgajú, nepraskajú, sú odolné voči škrabancom, odtlačkom prstov a nevykazujú žiadnu vôľu.

Systém

Samsung i780 beží pod operačným systémom Windows Mobile 6.1., o ktorého plynulý chod sa stará procesor ARM PXA311 s frekvenciou 624 MHz a 128 MB RAM. V porovnaní s dnešnými telefónmi je to málo, ale verte mi, že pri bežnej práci to nijak nepocítite. Zabudovaná ROMka s kapacitou 256 MB je dostačujúca pre operačný systém a programy, o dátové úložisko sa stará pamäťová karta typu microSD, v mojom prípade s kapacitou 4 GB. Systém beží svižne aj napriek niekoľkým naraz spusteným aplikáciám. Problém nastane až vtedy, keď sa zaplní operačná pamäť a systém začne zamŕzať. Tlačidlo Reset na ľavej strane mobilu je teda len na parádu, nikdy sa mi totiž nestalo, aby mi mobil "stuhol" natoľko, aby ho bolo treba reštartovať.

Multimédiá

Z multimediálnych funkcií stojí za zmienku hádam len 2-megapixelový fotoaparát, ktorý je tu naozaj len do počtu a kvalitou snímok nikoho neohúri. Na druhú stranu, bavíme sa o biznis mobile a používatelia tohto typu zariadení majú iné preferencie, než megapixely. O prehrávanie hudby sa stará Windows Media Player, no pre lepšiu reprodukciu hudby odporúčam použiť napríklad prehrávač WinWibe, ktorý má ďaleko lepšie možnosti nastavenia ekvalizéru, playlisty a pod.

Dodávané slúchadlá som podaroval, nakoľko to boli iba také "chrastítka". Počúvať cez ne hudbu je naozaj utrpenie. Na stranách mobilu by ste 3,5 mm jack hľadali márne. Jedinou možnosťou ako pripojiť príslušenstvo je nešikovný 20-pinový konektor, ktorý dnes nájdete len na niektorých Samsungoch. Pripája sa cez neho nabíjačka, dátový kábel aj slúchadlá. Pripojenie slúchadiel s 3,5 mm jackom teda treba riešiť cez redukciu. Ak mi niečo na tomto mobile naozaj prekáža, je to práve toto.

Aplikácie

Kto pozná klasický Windows Mobile 6.1, netreba mu zrejme vysvetľovať, že ak chcete aby mobil niečo dokázal, všetko si treba pekne nainštalovať samostatne. A tak v mobile nenájdete ani také drobnosti, ako sú stopky, odpočítavanie času, prevodník jednotiek, časové pásma či lepšiu kalkulačku. Poteší hádam len plná podpora vytvárania a prezerania súborov vytvorených v programoch Word, Excel a PowerPoint.

Na prácu s e-mailami výborne poslúži Outlook Mobile, v ktorom si môžete nakonfigurovať prístup na váš e-mail a nastaviť si ich aktualizáciu. Svoje správy tak budete mať stále pri sebe a môžete na ne ihneď odpovedať.

Kontakty a telefonovanie

Na tomto mobile musím vyzdvihnúť predovšetkým výbornú prácu s kontaktmi a s telefónom. V kontaktoch je možné hľadať podľa začiatočných písmen v mene a podľa čísla. Je to veľmi praktické a ak máte aj 500 kontaktov ako ja, v priebehu pár sekúnd nájdete ten, ktorý práve hľadáte.

Ako jediné negatívum telefónu vidím to, že má trochu oneskorené reakcie na prichádzajúci hovor. V praxi to vyzerá tak, že ak sa z iného mobilu prezváňate, v slúchadle počujete vyzváňací tón, no i780-ka je stále ticho. A keď už položíte, mobil ešte pár sekúnd zvoní. Najhoršie je to ak vás niekto iba prezváňa. Často sa stáva, že si ani nevšimnem že niekto volá, pretože skôr než mobil začne vibrovať, dotyčný to položí a na displeji sa mi iba zobrazí správa o zmeškanom hovore.

Klávesnica

Ak ste zarytým odporcom mobilov s veľkým dotykovým displejom a preferujete písanie na hardvérovej klávesnici, riešenie, ktoré ponúka tento mobil je priam ideálne. Klávesnica je síce miniatúrna, no ak nemáte palce veľké ako zemiak, bude sa vám na nej písať výborne. Hravo na nej vybavíte všetky e-maily a napíšete si poznámky. Napísať SMS správu je otázkou niekoľkých sekúnd. Tlačidlá majú primeranú tuhosť, sú od seba dostatočne oddelené a vždy viete, ktoré tlačidlo práve stláčate. Písanie na klávesnici oceníte najmä pri práci s internetom.

Konektivita

Možnosti pripojenia sú široké. V rámci domu či bytu vás isto poteší Wi-Fi, ktoré má výborný príjem signálu. O lokálny prenos dát sa postará Bluetooth a ak potrebujete byť pripojený aj v teréne, môžete využiť pripojenie pomocou GPRS alebo HSDPA. Na prezeranie webu výborne poslúži zabudovaný Internet Explorer, no ak máte vyššie nároky, je vám k dispozícii napríklad Opera či iné prehliadače pre Windows Mobile.

Výdrž

Mobil využívam naplno, teda veľa z neho telefonujem, počúvam hudbu, pripájam sa na internet, používam ho ako navigáciu a batériu pri tomto zaťažení nabíjam takmer každý deň. Večer je síce nabitá ešte na 50%, no na ďalší deň by to už mohlo byť málo a tak je to každodenné nabíjanie len z dôvodu lepšieho pocitu. Ak však netelefonujete 20 minút denne, nepoužívate WIFI ani nepočúvate hudbu, môžete rátať až so štvordňovou výdržou. Batéria je pritom pôvodná.

Záver

Na dnešné pomery spomínaný Samsung i780 patrí medzi slabšie mobily a zrejme by ho žiadny fanúšik Androidu a mobilov s jabĺčkom v logu nechcel, ale ak hľadáte mobil, ktorý bude fungovať za každých okolností, pripojíte sa s ním na internet, dovedie vás do cieľa, nerozpadne sa a vydrží čokoľvek, Samsung i780 je ten pravý. Priznám sa, keď som ho kupoval, bol už nejaký čas používaný a keď som ho videl, chcel som od kúpy ustúpiť a poohliadnuť sa po niečom inom. Po chvíli prezerania som sa napokon rozhodol, že si ho kúpim a dodnes to neľutujem.

Diskusia k článku:

People 26.01.2012 - 16:30

S krizom po funuse? Snaha sa ceni, ale je to maximalne neaktualne.

Richard Hombauer26.01.2012 - 19:52 Trvalý odkaz

Podľa nás je to veľmi milé spestrenie. Sme radi, že si niektorí z našich čitateľov dokážu vážiť aj tri roky staré smartfóny a využívať ich aj dnes k svojej spokojnosti. To je na tom práve to aktuálne.

DJ Pepe28.01.2012 - 15:51 Trvalý odkaz

Suhlasim s Risom, aj ja sa chystam kupit nejaky starsi kusok s WM

stanly29.01.2012 - 12:02 Trvalý odkaz

Tak tak, ja osobne zháňam Sony Ericsson Aspen v prijateľnom stave a cene. Hodí sa mi to k HTC HD7 a LG Quantum.

Celá diskusia 4 príspevky