Samsung i560

PRVÝ KONTAKT so smartfónom 3G slajder s OS Symbian, 3,2 Mpix fotoaparátom, HSDPA a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: S60 3.1 edition, Symbian OS 9.2,

procesor: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS, HSDPA

rozmery: 103 x 51 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 139 mm,

hmotnosť: 111 gramov (zistená: 117 g),

displej: aktívny, 262 000 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), záznam videí (MPEG4, 352 x 288 b.),

kamera pre videohovory,

pamäť: 150 MB + microSD (až do 4 GB), 128 MB RAM, pamäť zdieľaná pre všetky funkcie,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, microUSB kábel (USB 2.0),

hudba: MP3/AAC/AAC+/e-AAC+/WMA prehrávač, FM rádio, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné: Java 2.0, WAP 2.0, HTML, prehliadač dokumentov, GPS,

batéria: Li-Ion, model AB474350DE, 1200 mAh,

výdrž: ???,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

Wi-Fi, IrDA, aktívny kryt.

Obsah balenia:

zatiaľ neznámy.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung i560 patrí k najkvalitnejšie spracovaným telefónom, aké som mal v poslednej dobe v rukách. Perfektná vysúvacia konštrukcia, pohodlné ovládanie, kovové prvky... Veľkosťou akurát padne do mužskej ruky. Ľavá (!) bočná stena obsahuje dobre nahmatateľné dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a krytom chránený konektor pre nabíjačku a iné príslušenstvo. V hornej stene nájdete krytom chránený 3,5 mm univerzálny konektor pre slúchadlá a drobný vypínač telefónu / prepínač profilov. V pravej bočnej stene nájdete krytom chránený vstup pre pamäťovú kartu microSD a spúšť fotoaparátu, v pravom hornom rohu aj otvor pre pútko. Zo zadnej steny vyčnieva pevný objektív trojmegapixelového fotoaparátu a vedľa neho diódový blesk.

Klávesnica je veľmi pohodlná - hornej ani spodnej časti nemám čo vyčítať. Aj keď je spodná časť jednoliata, píše sa na nej výborne.

Displej je už tradičný, a tradične zle čitateľný na priamom slnku. Ide k nám leto, s displejom Samsungu i560 si na kúpalisku či na ulici veľa zábavy neužijete. Pri použití svetlej témy a najvyššej hodnoty jasu však jeho nedostatky zredukujete, tým sa ale skráti výdrž na jedno nabitie. Zaujímavosťou je riadok Google v rámci domácej obrazovky.

"Ide k nám leto, s displejom Samsungu i560 si na kúpalisku či na ulici veľa zábavy neužijete."

Mal som v ruke dva Samsungy i560 a oba boli s českou lokalizáciou. Do obchodov sa však údajne dostala slovenská verzia i560. To je problém najmä pri písaní textov so slovníkom T9. Vyzerá to tak, že slovenský Samsung i560 ani nebude.

Funkčná výbava i560-ky je na veľmi dobrej úrovni. Zabudované GPS sprevádza pár aplikácií - avšak Navigace si vyžaduje softvér MobileNavigator na pamäťovej karte (ktorú som k dispozícii nemal) a GPS+ vyžaduje pripojenie ku sieti. Bezplatná aplikácia Google Maps (download priamo do mobilu z google.com/gmm) dokáže so zabudovaným GPS pracovať spoľahlivo, mapy alebo satelitné snímky však sťahuje z internetu. Použiteľné sú aj na mestskú turistiku, kurzor totiž na mape s vypočítanou a zvýraznenou trasou neustále zobrazuje vašu polohu. Len si to vyžaduje trochu lepší orientačný zmysel.

Zo zábavy je prítomná plná podpora hudobných funkcií priradených hudobnému tlačidlu. Fotoaparát neponúka autofókus, ale na rýchle fotografovanie či záznam CIF videí poslúži veľmi dobre. Niekedy je autofókus na obtiaž, najmä pri fotografovaní momentiek. Nerozumiem však, prečo objektív vyčnieva zo zadnej steny. Takto je veľmi ľahko poškoditeľný. Blesk je účinný vo vzdialenosti asi 0,5 - 1 m.

Samsungu i560 chýba podpora Wi-Fi, ostatné možnosti prenosu dát sú veľmi dobré. Podpora HSDPA je v dnešnom pracovnom telefóne základom. Škoda neprítomnosti miniUSB alebo microUSB konektora, spoľahnúť sa musíte na špeciálny USB kábel v balení.

Podržaním nuly v pohotovostnom stave spustíte VoiceSignal. Funkcia sa ozve hláskou "Say command!" a vy vyslovíte požiadavku "Call..." alebo "Send SMS...", alebo "Lookup..." či "Open...". Hlasom tak otvoríte aplikáciu, novú SMS alebo začnete hovor.

"Hlasom tak otvoríte aplikáciu, novú SMS alebo začnete hovor. "

Ostatné funkcie sú zhodné s mnohými Nokiami radu S60. Medzi ne patrí prepracovaný internetový prehliadač, e-mailový klient či opakovaný budík. Kalendár je prepojený s domácim pohotovostným režimom. Načo slová, keď je takmer všetko v našej Galérii.

Samsung PC Studio 7 nahrádza v prípade Samsungov s OS Symbian Nokia PC Suite. Funkčne sa zdá byť takmer zhodný. Po kúpe bude zrejme tento PC softvér jedinou možnosťou pre plnohodnotný prenos údajov do Samsungu zo smartfónu od Nokie. Tie totiž ponúkajú integrovaný prenos všetkých položiek (kontakty, správy, objekty v galérii...), ktorý v Samsungoch chýba.

Výhody:

- spracovanie,

- klávesnica a ovládanie,

- zabudované GPS.

Nevýhody:

- zlá viditeľnosť displeja na slnku,

- fotoaparát bez AF,

- chýba Wi-Fi.

Orientačná cena: 10 490 Sk (epicentrum.sk)

Záver

Samsung i560 má štyri potenciálne vážne nedostatky, ktoré sme uviedli o pár riadkov vyššie. Ak vám nevadia a hľadáte kvalitný smartfón OS Symbian a zabudovaným GPS, určite nad i560 pouvažujte. Mnohí používajú smartfón len na pár obľúbených aplikácií a skôr zo zotrvačnosti, no sú sklamaní spracovaním nových Nokií. Samsung ponúka práve v tomto smere alternatívu - elegantný a kvalitne spracovaný smartfón s klasickým multitaskingom, aktívnym pohotovostným režimom a podporou SIS aj Java aplikácií.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.05.2008 - 02:32

silvester: nejako mi nesedia rozmery ak má telefón šírku 51mm, tak pod?a pomeru strán je vysoký cca 103mm

anonymous02.11.2007 - 14:14 Trvalý odkaz

riso: silvo, musis mat pravdu, aj ked oficialne zdroje uviedli to, co sme napisali. zatial to tak nechame, ale pravdepodobne bude pravdou tych 103 mm.

anonymous02.11.2007 - 18:56 Trvalý odkaz

martan1981: a nenapadlo vas, ze by to mohla byt dlzka vysunuteho telefonu
:-)

anonymous03.11.2007 - 01:32 Trvalý odkaz

Palino: Asi budúci rok napíšem Ježiškovi... :-D škoda, že nemá wi-fi...

anonymous03.11.2007 - 03:22 Trvalý odkaz

megaace: aky je rozdiel medzi tymto telefonom a i550?

Celá diskusia 17 príspevkov