HTC: zákaz dovážať androidy do USA

Výrobca HTC dostal nepríjemný predvianočný darček. Komisia pre medzinárodný obchod v USA (ITC) včera rozhodla, že od 12. apríla 2012 bude zakázaný dovoz smartfónov HTC s OS Android verzie 1.5 až 2.2 do Spojených štátov. Dôvodom je porušenie niekoľkých patentov firmy Apple, ktorá sa nielen s taiwanským výrobcom už dlhší čas súdi.

HTC spor

Rozhodnutie ITC ešte musí odobriť prezident Obama, ktorý ho má podľa zákona do šesťdesiatich dní vetovať alebo podpísať. Dôvodom zákazu predaja smartfónov HTC s Androidom je zobrazenie napr. telefónneho čísla v SMS správach a e-mailoch ako hypertextový odkaz s možnosťou vytočenia čísla alebo uloženia do Kontaktov.

Táto funkcionalita nie je iba výhradou zariadení HTC, ale je súčasťou operačného systému Android. Zo strany Apple tak ide o útok nie na samotného výrobcu, ale spoločnosť Google, ktorá Android vyvíja. HTC už stihlo zverejniť vyhlásenie v ktorom uvádza, že pripraví softvérovú aktualizáciu, ktorá spornú funkciu odstráni. Pokiaľ to stihne do 12. apríla 2012, bude môcť aj po tomto dátume dovážať svoje výrobky do USA.

Prečítajte si: Motorola robí Applu vrásky na čele (12. 12. 2011)

Ostatné sporné patenty podľa komisie HTC neporušuje. V poslednom období nebola firma Apple výrazne úspešná so svojimi žalobami. Ako sme už na našich stránkach informovali, nepodarilo sa jej zakázať predaj tabletov Samsung Galaxy Tab 10.1 v Austrálii a problémy jej začala robiť aj Motorola.

Zdroj: usitc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu