Operátori budú platiť ročnú úhradu za pridelené čísla

Podľa Telekomunikačného úradu SR (TÚ SR) operátori nevyužívajú efektívne pridelené číselné zdroje a od 1. januára 2012 im bude úrad prideľovať tisícové bloky účastníckych čísel namiesto doterajších miliónových blokov. Ďalšou novinkou je, že telekomunikační operátori budú platiť ročnú úhradu za pridelené čísla namiesto používaných čísel.

Vyplýva to z nového zákona o elektronických komunikáciách a z nových všeobecne záväzných právnych predpisov. Prideľovanie menších blokov účastníckych čísel a platba za pridelené čísla sú podľa regulačného rámca nástroje na efektívne využívanie číselných zdrojov.

TÚ SR bol podľa nového zákona o elektronických komunikáciách povinný vydať v oblasti číslovania nové všeobecne záväzné právne predpisy číslovací plán a sadzobník úhrad za pridelené čísla. Nový zákon na rozdiel od pôvodného zákona upravuje povinnosť platiť ročnú opakovanú úhradu za každé pridelené číslo. Podľa pôvodného zákona a nadväzujúceho všeobecne záväzného právneho predpisu sa povinnosť vzťahovala na používané čísla. Pôvodná úprava nenútila telekomunikačných operátorov využívať číselné zdroje efektívne.

Dá sa predpokladať, že na základe novej úpravy operátori v najbližšom období uvoľnia časť nevyužívaných číselných blokov. Uvoľnené číselné bloky budú môcť získať noví záujemcovia. Sadzobník úhrad za pridelené čísla nájdete na stránke www.teleoff.gov.sk.

Pozn. redakcie: Prideľovanie čísiel operátorom po menších blokoch má svoje opodstatnenie, ale zníži sa tým možnosť zákazníka získať "pekné číslo", resp. rovnaké číslo, ale s inou predvoľbou. Jedno kontaktné číslo s tromi rôznymi predvoľbami používajú najmä firmy.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu