Motorola robí Applu vrásky na čele

Patentové spory spoločnosti Apple s rôznymi konkurentami na svetovom trhu nemajú konca. Väčšina bežných ľudí sa v týchto "ťahaniciach" už stráca a pre konečného spotrebiteľa ani nemajú veľký prínos, skôr naopak. Prímerie uzavrel Apple zatiaľ iba Nokiou, s ktorou v júni 2011 podpísal patentovú dohodu.

Nokia podala v minulosti na Apple niekoľko žalôb. V roku 2009 žalovala americkú firmu pre porušenie významných patentov, ktoré sa týkali technológií využívania GSM, UMTS a WLAN mobilnými telefónmi na bezdrôtový prenos dát či ich ochranu a šifrovanie. Dohoda zahŕňala okrem iného aj jednorazový poplatok za doterajšie používanie patentov.

Prečítajte si: Nokia a Apple podpísali patentovú dohodu (16. 6. 2011)

V poslednom čase prebehlo internetom niekoľko nových sporov. Apple sa v Austrálii súdil so spoločnosťou Samsung, kde súd vydal dočasné opatrenie, ktoré zakazovalo predaj tabletu Galaxy Tab 10.1 v tejto krajine. Platnosť rozhodnutia bola predĺžená až do 9. decembra 2011, kedy súd rozhodol, že tablet sa môže opäť začať predávať. Apple tak bol v ďalšom ťažení proti tabletu od Samsungu neúspešný.

Podobný zákaz predaja konkurenčného tabletu chcel Apple získať aj v lete tohto roka. Podarilo sa mu to dočasne v Nemecku. V Holandsku súd 24. augusta 2011 rozhodol, že kórejský výrobca nesmie predávať svoje smartfóny Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II a Samsung Galaxy Ace na niektorých trhoch Európskej únie. Povolenie dostal po softvérovej úprave zariadení.

Prečítajte si: Apple opäť zaútočil na Samsung (25. 8. 2011)

Problémy americkej firme s logom nahryznutého jablka robí zatiaľ málo spomínaný, avšak veľmi silný súper. Internetový gigant Google, ktorý kúpil spoločnosť Motorola a s ňou aj veľké množstvo rôznych patentov, už nejaký ten čas robí vrásky na čele právnikom Applu. Google, ktorý vlastní platformu Android a je pre Apple veľkým konkurentom, využil spojenectvo s Motorolou. Tá v Nemecku zažalovala Apple za porušovanie patentov bezdrôtovej komunikácie.

Prečítajte si: Google kupuje Motorolu (15. 8. 2011)

Súd v Mannheime rozhodol v prospech Motoroly a Applu hrozí zákaz predaja prístrojov, ktoré využívajú GSM siete. Európska divízia Apple má zastaviť predaj i distribúciu týchto prístrojov. Týkalo by sa to nielen všetkých verzií iPhonu, ale aj iPadu s 3G modulom. Aj keď sa rozhodnutie týka európskej súčasti firmy, zákaz predaja sa podľa agentúry Reuters vzťahuje iba na nemecký trh.

Apple sa samozrejme okamžite proti verdiktu odvolal. Motorola uviedla, že sa už od roku 2007 údajne snaží s Apple dohodnúť na licencii za využívanie jej patentov, no bez úspechu. Ako to všetko dopadne, budeme sledovať. Je ale viac než isté, že právnici týchto firiem sa najbližšie týždne nemusia obávať o nedostatok práce.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: fosspatents.blogspot.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu