Motorola U9

RECENZIA mid-endu + VIDEO Elegantné véčko s prehrávačom hudby, 2 Mpix fotoaparátom a dotykovými hudobnými tlačidlami.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: uzavretý Linux + Java,

procesor: ??

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 90 x 49 x 16 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 165 mm

hmotnosť: 87 gramov (zistená: 87 g),

displej: aktívny, 262 000 farieb, 240 x 320 b., 30 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm,

sekundárny displej: OLED, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 23 x 29 mm, uhlopriečka 37 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b., MPEG4),

pamäť: 26 MB + microSD karta,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač,A2DP

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML,

batéria: Li-Ion, 770 mAh

výdrž: do 7 h hovoru / 350 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, RSS, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, FM rádio, IrDA, multitasking, videohovor, GPS, 3,5 mm konektor (redukcia v balení).

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola U9 je najnovším prírastkom do rodiny véčkových telefónov. Nástupca známeho modelu PEBL U6 je

verný tradícii a prináša rovnako oblé tvary ako predchodca. Ostré hrany by ste na celom tele hľadali márne, všetko je pekne zaoblené, takže sa toto šikovné véčko výborne drží v ruke. Telo je síce zhotovené z plastu, ale vŕzgania sa nedočkáte. Vrchná vyklápacia časť je lesklá, spodná zasa potiahnutá pogumovanou vrstvou, ktorá je na dotyk veľmi príjemná. Predná stena nesie na prvý pohľad len objektív fotoaparátu a logo výrobcu. Pod zrkadlovým povrchom je šikovne zamaskovaný externý displej. Zadná stena ukrýva reproduktor. Pravá stena obsahuje tlačidlo hlasového ovládania, ľavá zase dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a akýsi bočný potvrdzovací kláves. Ten je zároveň možné dlhým podržaním použiť ako zámok vonkajších tlačidiel pri zatvorenom telefóne. Na spodu nájdeme ešte ukrytý univerzálny konektor microUSB a v hornej časti miesto pre uchytenie pútka.

Otvorením telefónu sa dostaneme ku

. Tá je opäť po vzore súrodencov v jednej rovine, jednotlivé tlačidlá vôbec nevystupujú nad okolitý povrch. Sú rozlíšené iba malými výstupkami - hmatom ich jednoducho nerozlíšite. Na ich stlačenie je potrebné vyvinúť pomerne veľkú silu, takže dlhé správy prsty pomerne rýchlo unavia. Hlavným ovládacím prvkom je štvorsmerový kruh s potvrdzovacím stredom. Ostatné štandardné klávesy dopĺňa kombinované tlačidlo mazania textu a návratu späť, a rýchly prístup k prehrávaču.

Celú hornú časť dostal k dispozícii hlavný displej. Jeho rozmery sú postačujúce, ale keď vidím tú okolitú nevyužitú plochu, tak rozmýšľam, prečo v Motorole nepoužili ešte o niečo väčšiu obrazovku. V každom prípade, jeho rozlíšenie 240 x 320 bodov poskytujé jemné zobrazenie. Čitateľnosti takisto nie je čo vyčítať, displej sa nebojí ani silných slnečných lúčov. Bol by som rád ak by som niečo podobné mohol povedať aj o

. Ako som už spomínal vyššie, je zamaskovaný pod krycím sklíčkom horného ramena. Vďaka tomu nie je možné na prvý pohľad rozoznať ani jeho celkové rozmery. Rozlíšenie 128 x 160 bodov je na sekundárny displej dostatočné, privítal by som ale možnosť zvýšenia jasu a doby svietenia. Pri práci v exteriéri som často zobrazované informácie len odhadoval, prípadne displej kryl druhou rukou. Pri spustenom prehrávači a zatvorenom telefóne slúži práve tento displej na zobrazovanie informácií o prehrávanej skladbe a navyše umožňuje aj ovládanie prehrávača tromi zobrazovanými dotykovými tlačidlami. Pri žiadnej inej funkcii však, podobne ako v Motorole V8, dotykové vlastnosti spodnej časti externého displeja nevyužijete. Hlavné menu je možné zobraziť ako vertikálny zoznam položiek, klasickú mriežku a tzv. , čiže zvýraznená položka je zobrazená ako veľká samostatná ikona ikona nad maličkým zoznamom ostatných položiek. Motorola je jeden z mála výrobcov, ktorí umožňujú kompletné usporiadanie menu podľa potreby užívateľa. A tu nehovoríme už len o usporiadaní hlavného menu, ale aj ostatných položiek podmenu.

"Motorola je jeden z mála výrobcov, ktorí umožňujú kompletné usporiadanie menu podľa potreby užívateľa."

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je umiestnený nad externým displejom a ponúka rozlíšenie 2 Mpix. Na automatické zaostrovanie aj prisvetľovaciu diódu sa akosi pozabudlo. Fotografie patria k priemeru. Pre zachytávanie autoportrétov stačí pri spustenom fotoaparáte zatvoriť mobil a z vonkajšieho displeja sa stane hľadáčik. V otvorenom stave sa fotografuje na výšku a rovnako sa ukladajú aj fotografie. Vidíte tak celú snímanú scénu. Nastavenia fotoaparátu sú skôr základné. Prepínanie medzi približovaním, scénou a efektmi je možné hlavným ovládacím tlačidlom. Vytvorené snímky sa dajú prehliadať a editovať cez multimediálne menu. Prezeranie je svižné a rýchle, pri priblížení sa zobrazuje aj miniatúra polohy v rámci obrázka.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa je v prípade Motoroly U9 sklamaním. Nízke rozlíšenie 176 x 144 bodov a slabý zvuk sa už dnes veľmi nenosia. Prehrávanie má opäť na starosti multimediálne menu. Pokúšal som sa aj o prehrávanie skomprimovaného filmu, ale skončilo to informáciou o priveľkom dátovom toku.

Z hudobných funkcií tu nájdeme pomerne slušný prehrávač hudby. Ponúka niekoľko spôsobov radenia hudby, vytváranie zoznamov skladieb a funguje aj na pozadí. Po zatvorení telefónu sa zobrazované údaje presunú na vonkajší displej a z telefónu sa tak stáva malý štýlový MP3 prehrávač. Dotykovými tlačidlami je možné ovládať posun po skladbách, v rámci skladby a zastaviť, prípadne opätovne spustiť, prehrávanie. Pri prenášaní vo vrecku odporúčam nastaviť automatické blokovanie vonkajších tlačidiel, prípadne ich vždy zablokovať manuálne. Predídete tak neúmyselnému prehadzovaniu skladieb. Priemerný hudobný výkon prehrávača je možné vyladiť jedným z ponúkaných nastavení ekvalizéru. Slúchadlá dodávané spolu s telefónom kvalite hudby tiež nepridávajú.

"Po zatvorení telefónu sa zobrazované údaje presunú na vonkajší displej a z telefónu sa tak stáva malý štýlový MP3 prehrávač."

Štandardne je k dispozícii päť profilov. Komu sa toto číslo máli, môže si vytvoriť svoje vlastné. Každý obsahuje nastavenia všetkých druhov pripomienok, nastavenia sú teda pomerne bohaté.

Celkovo ponúka Motorola U9 vnútornú pamäť 26 MB, ktorú je možné rozšíriť pamäťovou kartou microSD. Tú vkladáte pod batériu, takže jej časté menenie môže byť problémom.

Telefónny zoznam je podrobný a ponúka až 1 000 viacpoložkových záznamov. Rovnako umožňuje radenie kontaktov podľa mena alebo priezviska. Nezabudlo sa ani na zaznamenanie narodenín, Motorola dokonca podľa dátumu priradí aj znamenie dotyčného. Pri prezeraní kontaktov s náhľadom fotky vidíte vždy primárne číslo, ostatné čísla alebo mailovú adresu si vyberiete jednoducho stláčaním pravej alebo ľavej šípky kurzora. Model U9 podporuje aj vzdialenú synchronizáciu. Po pár minútach nastavovania všetko prebehlo ako malo a ja som tak mal všetky kontakty v mobile.

Hovor je vďaka otváracej konštrukcii príjemný. Reproduktor nesklame ani v hlučnejšom prostredí. Zadávaním čísla na pohotovostnej obrazovke sa okamžite začnú prehľadávať kontakty a čísla a mobil sám ponúkne prípadnú zhodu. Pevne verím, že toto riešenie sa bude čoraz častejšie objavovať u všetkých nových telefónov. Zmeškaný hovor sa opakovane pripomína jemným zvukovým prejavom a vibrovaním. Absencia akejkoľvek informačnej diódy je tak aspoň čiastočne nahradená.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov na rozmernej klávesnici trochu kazí práve väčšia tuhosť tlačidiel. Pri správach sa snaží pomáhať slovník iTap, ktorý prešiel mnohými zmenami. Vie sa učiť nové slová, takže po čase si vytvoríte prakticky vlastnú slovnú zásobu. Napriek tomu sa mi s ním nepracovalo pohodlne a volil som radšej postupné vyťukávanie písmen.

Editor SMS a MMS správ je vzájomne prepojený. Pri začatí novej správy vôbec nemusíte rozmýšľať čo z nej nakoniec vznikne. Všetko sa dá meniť v priebehu písania. Preto majú aj spoločne zdieľanú pamäť. Veľmi sa mi páčilo prepojenie so sekundárnym displejom. Prijatú SMS si viete prečítať rovno tam, v prípade potreby môžete zaslať odpoveď v podobe uloženej šablóny. Prijatú správu začne po čase pripomínať rovnaký zvuk ako v prípade zmeškaného hovoru.

"Prijatú správu si môžete prečítať aj v zavretom stave na malom displeji."

E-mailový klient je takmer dokonalý. K špičke mu chýba podpora HTML mailov a prehliadač dokumentov. Inak dokáže pracovať s viacerými účtami naraz, je možné nastaviť akú veľkú časť správy stiahne, akú veľkú prílohu, prípadne či má sťahovať len hlavičky mailov. Nastavenie zvládne aj úplný laik a začiatočník. Na úvod je potrebné zadať mailovú adresu a heslo. O ostatné sa postará mobil sám. Skúšal som niekoľko účtov a vždy si s nimi poradil bez problémov.

Internetový prehliadač si dovolím označiť ako to najlepšie, čo som mal možnosť u mobilov s uzatvoreným operačným systémom vidieť. Úplne bez problémov ho môžete porovnávať s aktuálnou Operou 8.65, ktorá sa bežne používa v rôznych smartfónoch a komunikátoroch. Nerobia mu problém bežné internetové stránky, podporuje otvorenie aj piatich okien naraz a nájdete tu aj manažér sťahovania. Pracuje sa s ním skutočne výborne a jeho umiestnenie v mobile danej kategórie ma dosť zaskočilo.

"Internetový prehliadač si dovolím označiť ako to najlepšie, čo som mal možnosť u mobilov s uzatvoreným operačným systémom vidieť."

Z pohľadu prenosu dát to pre Motorolu nevyzerá práve najlepšie. Dáta si užijete nanajvýš prostredníctvom EDGE. Je to veľká škoda, pretože internetový prehliadač aj mailový klient by si žiadali aspoň podporu UMTS. S inými zariadeniami vie komunikovať pomocou USB kábla (microUSB) alebo vďaka Bluetooth.

Budíky sú v telefóne tri, každý ponúka veľmi bohaté možnosti nastavenia. Samozrejmosťou je opakovanie, nastavenie posunutia budenia a hlasitosť budíka. Nemusíte tak ráno zažívať nepríjemné šoky.

Pri kalendári si opäť dovolím samé chvály. Ponuka až 12 typov záznamov sa často nevidí. Každý záznam umožňuje nastaviť predmet, miesto, trvanie, upozornenie, poznámku k záznamu, prípadne opakovanie. Navyše ak si s niekým dohodnete stretnutie, môžete priamo mailom poslať pozvánku. Rovnako budete vidieť aj jeho prípadné akceptovanie, odmietnutie alebo navrhnutie nového termínu.

"Ak si s niekým dohodnete stretnutie, môžete priamo mailom poslať pozvánku."

Z ostatných funkcií nájdete v Motorole U9 svetový čas, kalkulačku aj poznámky. Mňa však najviac zaujali dve ďalšie. Prvou je možnosť zablokovania prístupu k jednotlivým citlivým položkám menu ako sú napríklad správy, kontakty alebo multimédiá. Druhá je síce limitovaná použitím anglického jazyka, ale to sa môže časom zmeniť. Je to funkcia hovoriaceho telefónu. Mobil číta názvy položiek menu, správy, kontakty a vytáčané čísla. Rovnako umožňuje hlasové vytáčanie a ovládanie niektorých funkcií telefónu. Po implementácii slovenčiny by sa mohla práve Motorola U9 stať zaujímavou alternatívou pre ľudí s poškodením zraku.

"Prítomná je možnosť zablokovania prístupu k jednotlivým citlivým položkám menu ako sú napríklad správy, kontakty alebo multimédiá."

Podpora Java aplikácií je zvládnutá veľmi dobre. Všetky bežia svižne bez spomalenia. Navyše je ich možné minimalizovať a nechať ich bežať na pozadí. Chýbal mi už len nejaký správca bežiacich aplikácií na rýchle prepínanie medzi nimi. Veľmi často som používal Operu Mini a musím povedať, že som bol veľmi spokojný. Rýchlosť bola výborná, na internete som mohol stráviť hodiny bez akéhokoľvek spomalenia a neustále som mal spustené aj prechodové efekty medzi stránkami.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výdrž a batéria ma v Motorole vôbec nenadchli. Jej kapacita postačuje na 1 až 1,5 dňa práce s mobilom. Časté používanie Java aplikácií ju vie doslova vyšťaviť aj za menej ako jeden deň. Zníženie jasu na polovičnú hodnotu vie natiahnuť výdrž na niečo vyše 2 dni. Silnejší variant by však určite nebol na škodu.

Krátke video:

http://video.joj.sk/videa/minivideo-motorola-u9.html

Výhody:

dotykové ovládanie prehrávača,

prepracovaný kalendár,

kvalitný internetový prehliadač.

Nevýhody:

absencia UMTS, HSDPA,

slabá viditeľnosť vonkajšieho displeja,

slabá výdrž batérie.

Orientačná cena: 6 990 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

Motorola U9 je veľmi sympatické véčko, ktoré klame svojím vzhľadom. Navonok sa javí ako imidžový telefón, ale práve vďaka operačnému systému postavenému na kombinácii Linuxu a Javy prináša veľmi kvalitne prepracované manažérske funkcie. Navyše cenou sa,vzhľadom na ponúkanú hodnotu, pohybuje vo veľmi dobrej hladine. Tvrdou konkurenciou mu budú určite véčka Nokia 6555, Sony Ericsson Z750i, či pre ženy určený Samsung L310.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.05.2008 - 02:16

orso: Znovuzrodeny PEBL? :) Ale keby tam dali autofocus, tiez by sa im nic nestalo. Inak sympaticky fonik, ak niekto nepotrebuje rychle data a chce stylovku.

anonymous22.10.2007 - 15:33 Trvalý odkaz

People: poslednym aspon trochu zaujimavym modelom od mtoroly bol Mpx100. Na vtedajsiu dobu mal skvele pamametre a aj dizajn usiel. Od vtedy ziadna novinka, ktora by fakt ma zaujala. U9 je daktyloskopicke vylestene na poli prerezane mydlo.
Chyba nieco dotiahnute dokonca, bud poriadny fotomobil, alebo maximalna konektivita s OS alebo imidzovka, ktoru netreba vkuse cistit a nech to nie je obmena prejedeneho razr-a. :)

anonymous22.10.2007 - 15:34 Trvalý odkaz

People: btw model mpx100 bol nakoniec zruseny.

anonymous22.10.2007 - 15:43 Trvalý odkaz

Atlis: Myslim People, ze Motorolu si naposledy drzal v ruke tak v 2004...

anonymous22.10.2007 - 16:20 Trvalý odkaz

mimimaxi1: ja motoroly nemam rad..........prevdupovediac ani tato ma nezaujala nejako moc........ konecne ma edge a prehravac hudby ano to ma potestilo, ale na tie fony co vyraba nokia, sony e., uz aj samusng tak fakt nema.

Celá diskusia 27 príspevkov