Nokia 3500 classic

RECENZIA low-mid-endu Lacný mobil s 2 Mpix fotoaparátom, pamäťovými kartami a hudobnými funkciami.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40 3rd Edition, Feature Pack 2,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 107 x 45 x 13 mm,

hmotnosť: 81 gramov (zistená: 81 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (3GPP, 176 x 144 b.),

pamäť: 8 MB + microSD (do 2 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, 2,5 mm audio jack, FM rádio, A2DP,

ostatné: WAP 2.0, HTML,

batéria: BL-4C, 840 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia Java aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka AC-4E, stereo slúchadlá HS-47, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 3500 classic je dizajnovo zvláštny prístroj. Kamaráti ho nazývali aj ako "lavór" či "válov". Nerád by som prácu dizajnérov Nokie dehonestoval, ale modelu 3500 classic s vyčnievajúcim obvodom ponad prednú stenu, som na chuť jednoducho neprišiel. A vlastne nikto v mojom okolí. To však neznamená, že sa nebude páčiť vám.

Venujme sa teda radšej jeho funkčnej výbave, zabudnime na predsudky vyplývajúce z tvarov 3500-ky. Do ruky sadne veľmi dobre vďaka zaobleným prechodom zadnej steny do bočných. Zadná stena je rovná, z príjemného odolného materiálu, a plochý jednoduchý dizajn narúša ju len objektív fotoaparátu. Celú ju odnímete pomocou stlačenia poistky v spodnej časti. Aj keď Nokie 3500 classic podporuje pamäťové karty microSD, nikde po stranách prístroja nevidím otvor pre ich vloženie. Nakoniec potrebnú mechanizmus nájdem pod batériou.

EXTRA mínus: pamäťová karta uložená pod batériou.

V pravej bočnej stene sa nachádza dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, v hornej vypínač / prepínač profilov. Najbohatšia je spodná stena s konektorom pre nabíjačku, 2,5 mm audio konektorom a miniUSB konektorom.

EXTRA plus: miniUSB konektor na mobilnom telefóne ma vždy poteší.

Klávesnica je krásne a rovnomerne podsvietená. Príjemné modré svetlo vychádza spomedzi tlačidiel, biele je podsvietenie písmen a číslic. Hlavný štvorsmerový ovládací prvok je naozaj pohodlný a vďaka vystúpeniu nad povrch aj dobre nahmatateľný. V strede obsahuje dostatočne veľké potvrdzovacie tlačidlo. Všetky ostatné tlačidlá sú rovnako veľké a rovnako pohodlné. Obom výberovým tlačidlám aj štvorsmerovému ovládaciemu prvku môžete priradiť pre pohotovostný stav vlastné funkcie. Aj napriek chýbajúcemu rozostupu tlačidiel sa mi na Nokii 3500 classic správy písalo celkom dobre.

Displej je malý, slabý, s nízkym rozlíšením. Ponúka aktívny pohotovostný režim, ale pri takomto rozlíšení to nie je tak účelné, ako pri QVGA displeji. No výhody aktívneho pohotovostného režimu to nepotláča...prepojenie domácej obrazovky s FM rádiom, hudobným prehrávačom či kalendárom oceňujem na každej aktuálnej Nokii. Ak si ho vypnete, môžu byť na domácej obrazovke zobrazené ikony funkcií priradených ku štvorsmerovému tlačidlu. Pre správy, web a kontakty určujete v nastaveniach displeja veľkosť textu. Chýba nastavenie jasu aj doby podsvietenia.

EXTRA mínus: displej je na dnešný mobil, aj pre low-mid-end, skutočne slabý.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dvojmegapixelový fotoaparát v mobile s takto slabým displejom mi pripadá ako prejav schizofrénie. Jedna strana šetrí kde sa dá, teda aj na displeji, druhá chce vytvoriť zábavný hudobno-fotografický mobilný telefón. Fotoaparát pracuje na výšku, jeho výsledky sú na túto cenovú kategóriu prijateľné. No nedajte sa pomýliť zobrazením fotografie na takto slabom displeji, dôležitý je výsledok v PC. Snímky do počítača presuniete pomocou najbežnejšieho miniUSB-USB kábla. Potrebujete však súbory uložené na pamäťovej karte, keďže mass storage funguje len v takom prípade. Prezeranie obrázkov na displeji s rozlíšením 128 x 160 bodov nie je žiadna výhra, poteší však možnosť snímky priblížiť a skontrolovať tak jednotlivé detaily. Nechýba tiež zobrazenie snímok na ležato.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí potešil plynulým digitálnym priblížením. Aj keď je ich kvalita vhodná len na prezeranie v mobile či posielanie MMS-kou, zoom posúva využitie záznamu o krok ďalej. Aj v tomto prípade je prítomné prezeranie videí na celej obrazovke.

Parametre videa:

celkovo: 140 kbps (asi 1 MB / min., asi 17 s do 300 kB MMS)

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 128 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 240 kB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Nokia 3500 classic ponúka časované profily, tak ako ostatné Nokie S40. Hudobné funkcie zvláda veľmi dobre, ponúka vyhľadávanie podľa interpretov, zoznamov skladieb a pod. Funguje aj na pozadí a je, ako som už spomínal, prepojený s aktívnym pohotovostným režimom. K dispozícii je aj ekvalizér a rozšírenie sterea. FM rádio ponúka vyhľadávanie dostupných staníc, na RDS zabudnite. Aj pri FM rádiu na pozadí vidíte v rámci aktívneho pohotovostného režimu s ním spojené informácie - naladenú frekvenciu.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazí zoznam všetkých posledných hovorov, nie len volaných, ako tomu bolo v starších Nokiách. Pod voľbou "čas hovoru" vidíte nielen jeho termín, ale aj trvanie. Na číslo v registri môžete odoslať správu. Telefónny zoznam môže zobrazovať mená a čísla (dva kontakty naraz), mená a snímky (dva kontakty naraz), zoznam mien (šesť kontaktov na displeji naraz). Vidieť môžete len čísla na SIM, v mobile alebo všetky súčasne. Po skopírovaní 31 mien do telefónneho zoznamu zobrazil indikátor stavu pamäte 1 % jeho zaplnenia, t.j. kapacita prístroja je pravdepodobne cez 3 000 kontaktov. Nokia 3500 classic už samozrejme ponúka aj skupiny kontaktov so špeciálnym tónom a snímkou. Počas hovoru pravým výberovým tlačidlom aktivujete hlasné handsfree, v ponuke nájdete aj záznam hovoru (až 60 minút) a vstup do menu.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Nokia 3500 classic vytvára správy SMS a dva typy MMS. Prvým editorom Multimédiá vytvárate MMS vypĺňaním untuitívnych okienok, políčok. Druhým editorom Multimédiá plus priložíte ku textu akýkoľvek súbor z Galérie. Prítomné je tiež hromadné mazanie správ (či už podľa zložiek alebo celkovo). Odoslané správy môžu byť automaticky ukladané, určiť môžete aj veľkosť textu,a tiež je možné zobrazovanie grafických smejkov. V nastaveniach SMS odporúčam vybrať redukovanú podporu znakov.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mailový klient je staršia Java aplikácia bez automatickej kontroly elektronickej pošty. Ostatné funkcie sú však dostatočné, nevšimol som si ani obmedzenie prikladaných súborov na odoslanie (odošle aj celé 2 Mpix fotky). V nastaveniach nájdete aj automatický podpis, výber najskôr hlavičiek či maximálnu veľkosť prijímaného e-mailu (do 300 kB).

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Vstavaný internetový prehliadač odporúčam len na prezeranie WAP stránok, pre surfovanie internetom používajte výrobcom pripravenú Operu Mini priamo medzi Java aplikáciami. Vstavaný prehliadač ponúka zmenu veľkosti písma, zobrazenie stránky na celom displeji, určenie kódovacej znakovej sady, podporu JavaScript a iné funkcie.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Na surfovanie internetom dobre poslúži podpora EDGE. Na lokálne pripojenie mobilu ku PC zase poteší microUSB konektor. Pripojenie mobilu ako čítačky kariet microSD ku počítaču pomocou tradičného USB kábla považujem za veľmi šikovné riešenie.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Medzi organizačnými funkciami nájdete opakovaný budík, tónom môže byť aj FM rádio. Kalendár je šikovne prepojený s aktívnym pohotovostným režimom, aj jeho samotná aplikácia je prehľadne graficky vytvorená. Pod mesačným zobrazením vidíte aktuálne poznámky. Nechýba automatické mazanie udalostí, napríklad po mesiaci.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Poznámky v Nokiách patria k najvydarenejším, najmä vďaka písaniu s diakritikou a limitu až 3 000 znakov na poznámku. Odošlete ich ako textový súbor,cez MMS alebo Bluetooth.

Ďalšie funkcie: úlohy, kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času, hry (Sudoku 2, Soccer 3D, Snake III), Java aplikácie Katalógy, Opera Mini, Prevody, Svetové hodiny a Yahoo! Go.

Zaujímavá je kalkulačka s vedeckou, bežnou aj úverovou verziou. Možnosti kalkulačky ma prekvapili. Podobne sa zväčšili možnosti časovača a stopiek (okruhy).

Výhody:

- priaznivá cena,

- miniUSB konektor,

- Bluetooth.

Nevýhody:

- pamäťová karta pod batériou,

- veľmi slabý displej,

- veľmi špecifický dizajn.

Orientačná cena: 4 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 3500 classic je dizajnovo netradičný, ale funkčne celkom dobrý telefón. Vystúpený obvod zabráni poškriabaniu displeja pri položení na stôl, zaoblená zadná časť zase spríjemní držanie. Keby v tomto prístroji Nokia použila lepší displej, recenzia by sa, vzhľadom na jeho cenu, niesla v pozitívnejšom duchu. Takto je to ďalší priemerný mobil nižšej strednej triedy. V danej cenovej kategórii ho ohrozuje viacero Sony Ericssonov (pekné véčko Z550i takmer o tisícku lacnejšie, o čosi drahší 3G mobil K530i či Cyber-shot K550i), úspešný Samsung E250, elegantná Motorola PEBL tiež o tisícku lacnejšie, a aj silný konkurent z vlastnej stajne - lacnejšia Nokia 3110 classic.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.10.2007 - 15:04

Tommy: Len dizajnom sa lisi od 3110 c?

anonymous17.10.2007 - 15:21 Trvalý odkaz

mato: 2mpix
inak z tej agory, ved tam je za 5122
aj to neviem ci je velkoobchod alebo co, pred to "a" by som pridal este "M" asi
tiez davam zoradit podla ceny od a nejde

anonymous17.10.2007 - 16:04 Trvalý odkaz

mimimax1i: ved to je to iste ako 3110 az na dizajn.............a fotak je tiez iny....hadam nefoti na hovno jak 3110.....ona tak ako keby solarizovane

anonymous17.10.2007 - 20:12 Trvalý odkaz

toso0077: objavisa p ponuke aspon jedneho operatora??????????????????

anonymous17.10.2007 - 20:20 Trvalý odkaz

Genesis: slabo vybaveny mobil najme displej je otrasny radsej SE K550i Cyber-shot.

Celá diskusia 13 príspevkov