Zrušila chyba v zákone TÚ SR?

Máme alebo nemáme Telekomunkačný úrad? To je otázka, ktorou sa zaoberajú právníci i úradníci. Upozornil na to denník SME. Od 1. novembra 2011 bol novelizovaný zákon o elektronických komunikáciách. Ten zrušil staršiu normu, ktorou bol zriadený Telekomunikačný úrad. V novom zákone chýba prechodné ustanovenie so špecifikovaním nástupcu úradu.

Právníci sa zhodujú, že spolu s novým zákonom zanikol Telekomunikačný úrad a nastala nejasná situácia. Úrad chybu nekomentuje. Sekcia legislatívy Úradu vlády nevidí v zákone problém a prechodné ustanovenia sú vraj iba účelové než účelné.

Právnici taký postoj nechápu. Nejasný stav môže zneistiť tých, ktorí sú závislí od rozhodnutí Telekomunikačného úradu. Všetky jeho rozhodnutia urobené po 1. 11. 2011 môžu byť spochybnené. Napríklad aj ustanovenie o prepojovacích poplatkoch pevných sietí. Podľa bývalého šéfa úradu Branislava Máčaja nový definoval nový úrad no nevyriešil otázku nástupníctva starého úradu. Teraz stačí vymenovať nové vedenie, no obdobie od 1. 11. 2011 do vymenovania nového vedenia ostáva právne spochybniteľné.

Zdroj: sme.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu