Patentové prehry Samsungu a HTC

Patentová vojna, ktorú rozpútala americká firma Apple najviac zasiahla spoločnosť Samsung. Nápadná podobnosť dizajnu desaťpalcového tabletu a iPadu bola príčinou rôznych súdnych sporov, ktoré Apple viedlo alebo stále vedie.

V lete tohto roka sme vás informovali o zákaze predaja tabletu Samsung Galaxy 10.1 v Nemecku, o ktorom rozhodol nemecký súd v Düsseldorfe. Pôvodný verdikt o zákaze v európskych krajinách sa zúžil iba na Nemecko. Mimo Európy sa desaťpalcový tablet od Samsungu nesmie predávať napríklad v Austrálii.

Prečítajte si: Samsung Galaxy Tab 10.1 sa nesmie predávať iba v Nemecku (17. 8. 2011)

Samsung tabnovy Samsung tab

Samsung upravil dizajn tabletu tak, aby sa na prvý pohľad odlišoval od svojho konkurenta. Pridal strieborný lem okolo displeja, do ktorého sa zmestili aj stereo reproduktory. Tie sa pri pôvodnej verzii nachádzajú po stranách tabletu. Upravený model s názvom Galaxy Tab 10.1N sa má začať predávať v Nemecku už na budúci týždeň.

PRVÝ KONTAKT: Samsung Galaxy Tab 10.1

Ďalšia spoločnosť, ktorá má spor s firmou Apple je HTC.

S3 Graphics - výrobca grafických procesorov a kariet - obvinil Apple z porušovania štyroch jeho patentov. Pôvodné predbežné rozhodnutie sudcu z júla 2011 dalo v dvoch prípadoch za pravdu S3 Graphics. HTC vtedy vyhlásilo, že má záujem o kúpu firmy S3 a jej duševného vlastníctva za 300 miliónov amerických dolárov a plánovalo zabezpečiť si tým ochranu proti žalobám v patentových sporoch. V prípade úspechu by to mohli využiť proti Apple.

Americká komisia pre obchod (ITC) mala iný názor než pôvodný sudca a rozhodla, že Apple žiadne patenty spoločnosti S3 Graphics neporušilo. Rozhodnutie komisie bolo príčinou odloženia obchodu medzi HTC a S3 Graphics a malo negatívny vplyv na akcie HTC, ktorých hodnota klesla. Tá sa prepadla na najnižšiu hodnotu za posledných šestnásť mesiacov.

Týmto sa však spory HTC, S3Graphics a Apple neskončili. Komisia má rozhodovať ešte o ďalších troch porušeniach, ktorých sa mala firma s logom "nahryznutého jablka" dopustiť. Preto sa zatiaľ konečné skóre nedá stopercentne určiť.

Zdroje: samsung.com, bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu