Siemens S65

Recenzia manažérskeho fónu Decentný dizajn, veľký displej, megapixel a množstvo ďalších funkcií zameraných najmä smerom k užívateľovi dokonale charakterizujú tento model.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 109 x 48 x 18 mm,

hmotnosť: 98 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 132 x 176 b.,

fotoaparát: 1,3 Mpix, záznam videa,

pamäť: 10,3 MB + RS MMC, 1 000 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, WAV prehrávač, 40-hlasé MIDI,

batéria: 750 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru/250 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

hlasové ovládanie, hlasový záznamník hovoru, rádio, MP3 prehrávač (neponúka teda ani MP3 zvonenia), EDGE.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dnes uverejňujeme recenziu, v ktorej popisujeme len body, v ktorých sa Siemens S65 líši od modelu CX65. Recenziu Siemensu CX65 nájdete pod týmto odkazom.

Dizajn

Dizajnéri S65-ky si zaslúžia pochvalu. Už v prípade SX1-ky som do nich vložil veľké nádeje, v tomto prípade sa však prekonali a vytvorili manažérsky telefón, ako sa patrí. My sme mali k dispozícii čierno-strieborné farebné prevedenie. Technicky a tváriaci dizajn je dokonalým prepojením týchto dvoch farieb. Možno sa až príliš rozplývam nad obalom telefónu, ale konečne mám na stole telefón, ktorý by som hrdo vytiahol aj na porade najvyšších pracovníkov nadnárodnej spoločnosti. Teraz však už budem konkrétnejší,

Prednej stene dominuje veľký displej, nad ktorým nájdete už len meno výrobcu a kovovú mriežku reproduktora. Pod displejom, na viac než tretina plochy prednej steny využitá klávesnicou. Ľavá bočná stena obsahuje v spodnej časti infraport. Na netradičnom mieste je dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, výrobca ho umiestnil na pravú stenu. Jeho ovládanie palcom pravej ruky je skutočne netradičné a pravdepodobne by som si naň musel istý čas zvykať. Podržaním jeho spodnej časti zvolíte funkciu kamery, horná časť aktivuje hlasový záznamník (nie však počas hovoru!). Uchytenie pútka sa nachádza v spodnej časti nad dátovým konektorom, ktorý sa ani v tomto prípade nezmenil a zachoval si parametre už od série 55.

Zadná stena obsahuje hlboko zapustenú šošovku fotoaparátu, ktorej okolie naopak vystupuje asi 2 mm nad úroveň okolitej plochy. To narušuje stabilitu položeného prístroja a očakávať môžeme aj ľahké poškodenie tejto zraniteľnej časti telefónu. Obrúčka šošovky obsahuje aj informácie o najväčšom rozlíšení aparátu - 1,3 megapixel. V blízkosti šošovky nájdeme aj odkrytý vstup pre externú anténu - výrobca tu pokojne mohol použiť nejakú formu jeho ochrany. Dve tretiny zadnej steny tvorí kryt akumulátora, ktorého odnímanie je pomerne jednoduché. Vyberanie SIM karty je o čosi jednoduchšie než v prípade CX65-ky, no systém jej uloženia ostal zachovaný - karta sa jednoducho zasunie.

Ani po silnejšom uchopení prístroja nezaregistrujete nepríjemné vŕzganie. Všetky diely do seba presne zapadajú. A to aj v prípade dlhšie používaného prístroja (na test sme mali model, ktorý strieda redakcie už pár mesiacov). Na čiernej lesklej ploche sa však nevyhnete odtlačkom prstov.

Klávesnica

S krytom prístroja sa zmenila aj klávesnica. Tlačidlá sú v tomto prípade vyrobené z tvrdého priehľadného materiálu. Numerické tlačidlá sú zoradené do vertikálnych radov, ktoré sú oddelené asi 3 mm širokou priečkou striebornej farby. Vzájomný rozstup tlačidiel v jednom rade je však minimálny. Preto výrobca zošikmením ich bočných stien zmenšil dotykovú plochu týchto ovládacích prvkov, a medzi nimi tak vznikli hmatom dobre rozoznateľné drážky.

Hlavným ovládacím prvkom je joystick, najkvalitnejší z celého radu 65. Vedľa neho sa nachádzajú dve polyfunkčné tlačidlá, každé s tromi výstupkami pre lepšiu hmatovú identifikáciu. Obidva bočné rady alfanumerických tlačidiel sú hore ukončené tlačidlami pre vytvorenie a ukončenie hovoru. V prípade stredného radu je najvyššie položené tlačidlo pre otvorenie internetového prehliadača.

Podržaním tlačidla s mriežkou klávesnicu zablokujete, hviezdičkou sa zase vypínajú zvuky a menia profily. Do Profilov je možné vstúpiť aj pohybom joysticku nahor. Každému tlačidlu je možné priradiť špeciálnu funkciu.

Menu

Displej je u modelov CX65, M65 aj S65 úplne zhodný. Jeho parametre nájdete v ostatných recenziách a základnej charakteristike v úvode dnešného článku.

Nové, resp. odlišné je však menu. Hlavná ponuka je čiernobiela, zhodná s SL65. Farebná je vždy len aktívna ikona. Aj v tomto prípade však nejde o pestré farby, ale o premenu bielej na odtiene žltej. Pohyb v menu je dostatočne rýchly.

Fotoaparát

Vylepšenie postihlo aj vstavaný fotoaparát - tento raz môžete zaznamenávať snímky s rozlíšením 1,3 Mpix (1 280 x 960 b.). Jeho kvalita nie je na extra vysokej úrovni, ale pri priaznivých podmienkach ním vytvoríte skutočne pekné snímky. Osobne vždy vytvorené zábery zmenšujem (640x480 -> 400x300, 1280x960 -> 640x480 b.). Po takejto počítačovej úprave vznikne z megapixelového záberu veľmi pekný snímok. Takto upravené fotky som porovnával so zábermi z Nokie 6230 (SW 4.44) v najvyššej kvalite a priznám sa, Nokia ma v tomto smere milo prekvapila.

Keďže Siemens S65 neumožňuje nastavenie kvality snímky, jediným možným kvalitatívnym nastavením je úprava farebnosti snímky: normálne, odtiene šedej, sépia. V prípade rozlíšenia snímky máme na výber z týchto možností: najvyššie (1,3 Mpix), vysoké (640 x 480 b.), stredné (320 x 240 b.), nízke (160 x 120 b.), pozadie (180 x 240 b.). Na uchovávanie fotografií v telefóne odporúčam poslednú alternatívu. Snímky sa totiž pri prezeraní veľmi rýchlo načítavajú (v prípade 1,3 Mpix záberov trvá niekoľko sekúnd) a pri ich prezeraní pekne využijete funkciu zobrazenia snímok na celom displeji.

V prípade prezerania megapixelových fotografií budete potrebovať trpezlivosť nielen pri ich načítavaní, ale aj pri použití funkcie zoom a pohybe po priblíženej fotografii. Snímky v tomto rozlíšení je preto oveľa vhodnejšie prezerať v PC.

Nechýba ani možnosť záznamu videí, a to oficiálne v dĺžke najviac 30 sekúnd, prakticky až 1 minúty. Odkaz na článok o tejto finte nájdete v spodnej časti článku.

Hry

Sea Battle - boj lodí, hra na spôsob piškvoriek. Na štvorčekovanej ploche si rozostaviate flotilu, podobne aj váš protihráč. Potom nasleduje ničenie protihráčovej flotily jednotlivými výstrelmi. Mám rád logické hry, a tak mi vyhovuje aj táto.

Siemens 3D rally - graficky pekne zvládnuté preteky s oneskorenými reakciami ma veľmi nezaujali.

Worms - podarená strieľačka dvoch skupín nepriateľov na spôsob hry Delá. Mierumilovné grafické prostredie aj postavičky násilnej myšlienke hry absolútne nezodpovedajú. :)

Java aplikácie

-podpora MIDP 2.0.

Cocktail Manager - množstvo rôznych koktailov buď priamo v telefóne, alebo na serveri.

Download Assistant - známy zo všetkých modelov radu 65. Ide o podporu sťahovania rôznych objektov (témy, obrázky ap.)

Emergency Phonebook - zoznam mnohých krajín s vlajkou, telefónnym kódom krajiny a číslami na políciu, záchranku a hasičov. Zarazila ma absencia Slovenska i Českej republiky.

Photo Editor - známa aplikácia na úpravu fotografií.

Survival Dictionary - zvolte si dva zo 6 jazykov (angličtina, nemčina, francúzština, portugalčina, taliančina, španiečina), jeden ako primárny a druhý ako sekundárny. V primárnom jazyku sa objaví 10 kategórií (často hovorené výrazy, čas a dátum, hotel,...), pričom v každej z nich je uložených niekoľko dôležitých fráz. Po potvrdení jednej z nich sa zobrazí jej preklad do sekundárneho jazyka. 11. sekcia je vyhradená vlastným frázam.

Pamäťová karta

V balení nájdete RS MMC s veľkosťou 32 MB.

RS MMC (Reduced Size MultimediaCard) - rozmery týchto, doslova zmenšených MMC sú 24 x 18 x 1,40 mm (bežné MMC: 24 x 32 x 1,40 mm). Starší aj novší typ MMC karty má teda zhodnú šírku aj hrúbku, zmenšil sa len dĺžkový rozmer, a to takmer na polovicu. Pomocou adaptéra je tieto karty možné použiť aj vo vstupoch pre štandardné MMC a SD karty, a použitie tradičných MMC kariet vo vstupoch pre RS MMC je v niektorých prípadoch tiež možné.

V našom prípade bola v telefóne RS MMC karta SanDisk. Som rád, že som mal možnosť vyskúšať S65-ku aj s bežnou MMC kartou. Z Nokie 6230 som zastrčil do Siemensu moju MMC kartu aj s niekoľkými fotkami a videami. V prípade fotografií nenastal žiaden problém. 3GP videá však telefón vždy prehral len do 30. sekundy. A to aj v prípade natočeného videa dlhého asi 3 minúty s rozlíšením 176 x 144 b., aj rozprávky, ktorú na Nokii 6230 bežne pozerám. V prípade prekonvertovanej rozprávky dochádzalo aj ku zastavovaniu obrazu a drobným problémom aj so zvukovou stopou. Usudzujem teda, že S65 používa slabší procesor než Nokia 6230. Pamäťovú kartu využije majiteľ S65 najmä na ukladanie fotiek a videí. A tomu by mala postačovať aj dodávaná 32 MB RS MMC.

Podotýkam však, že testovaný model obsahoval SW verziu 12.

Balenie

S telefónom sa dodáva nabíjačka, mini CD so softvérom a 32-megabajtová RS MMC karta.

Siemens S65 je manažérsky telefón ako sa patrí. Chýba mu množstvo multimediálnych funkcií, ale tie, ktoré ponúka sú prepracované do poslednej bodky.

Displej má dostatočné rozlíšenie, hrubý raster je podľa mňa kritizovaný prehnane. Ja sa skôr zameriavam na perfektnú viditeľnosť zobrazovaných údajov aj na priamom slnku. To je pre mňa, ako užívateľa, oveľa dôležitejšia skutočnosť.

Perfektný telefónny zoznam má jediný nedostatok - nedokáže naraz zobraziť čísla v telefóne a na SIM. Ale kto takýto spôsob aj skutočne využíva? 1 000 viacpoložkových kontaktov pravdepodobne naplno využije len málokto.

Register hovorov nemá chybu. Pri všetkých telefonátoch si pamätá nielen ich termín, ale aj dĺžku.

Zo správ zvláda všetky typy - SMS, EMS, MMS, e-mail a CB. V prípade e-mailu je možné prikladať aj prílohy, chybou je však nedostatočná podpora slovenských znakov.

Prepracovaný je aj kalendár a budík. Jedinou chybou v organizačnej časti sú poznámky v maximálnej dĺžke 160 znakov.

Profily taktiež nemajú chybu, len mi chýba zobrazenie aktuálneho profilu na displeji. Ich možnosti však stále neboli dosiahnuté žiadnym z konkurenčných výrobcov mobilných telefónov.

Keď zhrniem možnosti a funkcie Siemensu S65, nenapadá ma nič podstatné, čo by výrobca nedotiahol dokonca. A to si na rade 65 vážim najviac. Najväčším záporom je podľa mňa chýbajúca podpora EDGE a nezvládnuté multimediálne funkcie. Nemožnosť prehrávať MP3 skladby, absencia MMF zvonení (v porovnaní s S55-kou), slabé prehrávanie 3GPP videí, absencia FM prijímača, chýbajúce handsfree v balení, to všetko podstatne zaváži u človeka, rozhodujúceho sa napríklad medzi Nokiou 6230, Sony Ericssonom K700i a Siemensom S65.

Zvláštnosť 3 najhorúcejších modelov vyššej strednej triedy, ktorú som si uvedomil pri písaní tejto recenzie:

Sony Ericsson K700i - nepodporuje pamäťové karty (pamäť 40 MB), obsahuje rádio, prehráva MP3, vstavaný VGA fotoaparát.

Siemens S65 - podporuje pamäťové karty, ale MP3 neprehrá, zabudovaný 1,3 Mpix fotoaparát.

Nokia 6230 - podporuje pamäťové karty, obsahuje rádio, MP3 prehrávač, prehrá akokoľvek dlhé 3GPP video, integrovaný VGA fotoaparát.

Až tu som si uvedomil, že to v tomto smere to v oblastí multimédií úplne nezvládli ani páni z Fínska, ani Švédska, Japonska či Nemecka. Nokia má všetko, ale v prípade fotografií zamrzí displej. Siemens ponúka, čo sa týka fotografií, takmer všetko, ale na hudbu v tomto prípade úplne zabudnite. Sony Ericsson ma nahneval nedostatkami pri prezeraní snímok (nemožnosť priblíženia prezeraných fotografií, alebo aspoň ich roztiahnutia na celý displej) a neschopnosti ich úprav.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

Blondak: zdravim neviete niekto kde by som stiahol mp3 prehravac na Siemens S65Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous06.09.2009 - 19:29 Trvalý odkaz

Stivy: je to sice uz stary model-teraz som take nieco ako recenzie ojavil - STRAŠNY telefon ,najhprsi aky kedy som mal akurat ze to ma fotak -inak este aj stara Nokia 3210 lepsia. dufam,ze nikdy uz taky omyl

anonymous23.10.2010 - 01:56 Trvalý odkaz

Marian6663: Siemens S 65 je v prvom rade manažerský mobil s email klientom,webovým prehliadanim stránok,ma dobre prepracovaný telefonný zoznam a sms/mms editor,interná pama? je 10mb a podporuje aj pamatove karty do 1gb!disponuje TFT technologiou,?o znamená dobrá vidite?nos? na priamom slnku!s okolitym svetom sa spojite cez irda,BT a Gprs,aplikacie su typu midp 2.0 a ?o sa týka zvoneni tak prehrá midi,amr a wav,po softwearovom zásahu aj mp3!v skratke S65 ma funkcie,ktorymi disponuje,dotiahnute do konca a štyl tiež..

Celá diskusia 3 príspevky