HTC Touch Dual (HTC 5500)

Prvý kontakt so smartfónom Nástupca modelu Touch s vysúvacou klávesnicou, OS Windows Mobile 6 a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6 Professional,

CPU: Qualcomm MSM7200, 400Mhz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 107 x 55 x 16 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 240 x 320 b., 40 x 53 mm, uhlopriečka 66 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (352 x 288 b.), VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 256 MB (prístupných 133 MB) + microSD, 128 MB RAM (prístupných 67 MB),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (miniUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač,

ostatné: Java, minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov,

batária: Li-Ion, 1 120 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, autofocus, makro, blesk, IrDA, 3,5 mm jack, Wi-Fi, GPS, FM rádio.

Obsah balenia:

zariadenie, batéria, nabíjačka, Bluetooth headset BH M200, 3,5 mm adaptér, stereo handsfree HS S200, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

HTC Touch Dual je smartfón s Windows Mobile 6 Professional, dotykovým displejom a vysúvacou polovičnou QWERTY klávesnicou (existuje aj varianta s numerickou klávesnicou, ale tá sa nenachádza v ponuke O2). Polovičná QWERTY preto, lebo na každej klávese sa nachádzajú 2 písmená plnej QWERTY klávesnice. A tak napr. na napísanie W musíte 2 krát stlačiť Q. Rovnaký systém používa napr. aj BlackBerry Pearl. Keby bola klávesnica lepšie spracovaná, nebol by problém písať na nej bez preklepov po určitom zaučení. Má však až príliš nízky zdvih a jednotlivé tlačidlá nie sú nijak oddelené. Každé tlačidlo je v strede vyvýšené, ale len minimálne. Moje prsty toto ani moc nespozorovali. Keď už som pri klávesnici, chýbali mi tlačidlá pre zobrazenie ponuky Start a tlačidlo OK na potvrdenie/zavretie aplikácie. Takto musím s palcom ísť až úplne hore.

Konštrukcia má svoje pozitíva aj negatíva. V prvom rade som bol milo prekvapený veľkosťou. Čakal som väčšie zariadenie. Všetko však kompenzuje váha. Na také malé zariadenie sa jedná o ťažší telefón. Výsuvný mechanizmus je podporený pružinou a v oboch polohách je mäkký doraz. Otváranie je uľahčené malým vyvýšením pod displejom. Ale myslím, že by sa nič nestalo, keby vyvýšenie bolo väčšie. Spracovanie mechanizmu si moc veľkú chválu nezaslúži. V oboch polohách prejavuje malú vôľu, pričom sa jedná o úplne nové zariadenie. V hornej polohe je vôľa ešte o niečo väčšia.

Použité materiály sú špičkové. Plasty sú príjemné na dotyk, jedná sa SoftTouch povrch, ktorý začína používať čoraz viacej výrobcov. Oblasť okolo displeja je samozrejme lesklá a je rajom pre fanúšikov daktyloskopie. Boky sú orámované lesklým plastom imitujúcim chróm. Na ľavom boku nájdete dvojtlačidlo na regulovanie hlasitosti, nechránený ExtUSB konektor (kompatibilný s miniUSB) a chránený slot na microSD kartu. Pravý bok obsahuje len tlačidlo spúšte fotoaparátu a hore je miesto pre stylus, ktorý je až nepríjemne krátky. Hore sa nachádza otvor pre pútko a tlačidlo na zapnutie/vypnutie, ktoré zároveň aj blokuje displej s klávesnicou. Spodná hrana je prázdna.

Testovaný Touch Dual je z ponuky slovenskej O2 a obsahuje aj českú lokalizáciu, ktorá však spôsobuje viacej problémov ako úžitku. Ale o tom neskôr v skúsenostiach.

Veľmi sa mi páči ponuka na vytvorenie novej správy SMS, MMS, emailu, pripomienky, úlohy, poznámky a kontaktu a naviac môžete hneď začať vyhľadávať kontakt/vytočiť číslo. Pri vyhľadávaní sa používa celá klávesnica, nie len numerická časť a berú sa do úvahy obe písmená na danej klávese. Táto ponuka sa zobrazí vždy po vysunutí klávesnice.

Mrzí ma absencia Wi-Fi. V dnešnej dobe je to v prípade smartfónu výrazné mínus.

TouchFLO od HTC síce nie je univerzálne riešenie na ovládanie prstami, ale vďaka hardware klávesnici som zatiaľ nemal potrebu vyťahovať stylus. Mimochodom písanie stylusom po displeji je prakticky nemožné. Treba poriadne tlačiť a naviac v porovnaní s rozpoznávaním rukopisu na zariadeniach UIQ je Windows Mobile pozadu čo sa týka jednoduchosti a spoľahlivosti. A krátky stylus rozhodne nepridáva na komforte. Až mám pocit, že HTC chce, aby užívatelia na stylus jednoducho zabudli.

Záver

Touch Dual je opravná verzia prvého smartfónu Touch série z dielne HTC. Pridal hardvérovú klávesnicu, zvýšil rýchlosť procesora a pridal pamäť RAM aj ROM. Jedná sa o šikovné malé zariadenie, a keby ponúkalo aj podporu Wi-Fi a fotoaparát s autofocusom (aspoň s manuálnym na dokumenty) a LED diódou, tak by sa jednalo o vynikajúceho pomocníka na zábavu aj prácu. Takto je to s ním ťažké - pre prácu mu chýba Wi-Fi a pre zábavu zas lepší fotoaparát.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.04.2008 - 02:08

destrik: Kde ste prisli na GPS???podla www.htc.com to gps nema

anonymous02.10.2007 - 10:04 Trvalý odkaz

destrik: a obavam sa ze ani wi-fi to nema...

anonymous02.10.2007 - 12:29 Trvalý odkaz

juro: Tak GPS to urcite nema, ale wi-fi sa este uvidi ci bude mat, kedze tie modely co boli na predstaveni wi-fi mali. Ale v specifikaciach uz wi-fi spomenute nie je.
Inac Orange bude ako prvy ponukat tento fon, len akosi v tej tlacovej sprave SK spomenute nie je :(
"The first pan-European operator partner to launch the HTC Touch Dual™ will be Orange,
which will launch it in the UK, France, Romania and Poland as part of its Signature Series,
and in Switzerland as a non-Signature device."

anonymous02.10.2007 - 12:45 Trvalý odkaz

Fizzy: Tak keby to malo wifi tak je to super. A aj FM radio tak nieje co riesit. Pekne.

anonymous02.10.2007 - 12:48 Trvalý odkaz

graffoo: Tak v rumunsku ho orange bude predavat ale na sk nic.

Celá diskusia 15 príspevkov