Mivvy DUAL

RECENZIA mid-endu Véčko s 1,3 Mpix fotoaparátom a dvomi SIM kartami, ktoré sú súčasne prihlásené do siete.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 91 x 46 x 22 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 169 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: ???)

externý displej: OLED, monochromatický, 14 x 106 px, 4 x 22 mm,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 28 x 35 mm, uhlopriečka 45 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b., interpolácia na 2 Mpix) záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 32 MB + microSD, 1 000 kontaktov,

správy: SMS (česká T9), EMS, MMS, CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: miniUSB 1.1, mass storage,

hudba: MP3 prehrávač, 2,5 mm jack,

ostatné: WAP,

batéria: Li-Ion, 1100 mAh,

výdrž: do 3,5 h hovoru / 150 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, RSS, instant messaging, EDGE, UMTS, HSDPA, IrDA, Bluetooth, Wi-Fi, FM rádio, Java, videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Po krátkej skúsenosti s jedným čínskym telefónom fungujúcom súčasne s dvoma SIM kartami som bol aj voči tomuto prístroju skeptický. Ale pár dňoch som pochopil, že toto véčko nie je vôbec nevydarené. Práve naopak, je veľmi šikovné a hlavne, nepôsobí len ako čínska atrapa. Ponúka množstvo funkcií.

Spracovanie aj materiály sú priemerné, tu nie je čo vychvaľovať. Telefón má dve rádiové časti, každé v jednom ramene. Aj SIM karty sú umiestnené v oboch ramenách véčkovej konštrukcie, preto je DUAL trochu hrubší prístroj, než tie, na ktoré sme dnes zvyknutí. Jednu SIM kartu vkladáte pod batériu, druhú z boku do otvoru v hornom ramene. SIM karty nesmiete vymieňať v zapnutom stave, aj keď to v prípade druhej SIM karty technicky možné je. Telefón mi akurát sadol do ruky, s rozmermi som osobne problémy nemal. V spodnej časti ešte spomeniem pod krytom ukrytý otvor pre microSD kartu, miniUSB (plná podpora mass storage pri súčasnom GSM pripojení) a 2,5 mm audio konektor. Určite vás poteší aj použitie batérie s kapacitou až 1 100 mAh. Výdrž na jedno nabitie zatiaľ hodnotiť nemôžem, ale určite sa nejedná o jeden alebo dva dni.

EXTRA plus: dve SIm karty fungujúce súčasne bez akýchkoľvek problémov.

Klávesnica je veľmi pohodlná, pekne podsvietená, štýlom sa snaží priblížiť ku klávesniciam Motorol. V ľavej bočnej stene je pohodlný ovládač hlasitosti, v pravej zase tlačidlo fotoaparátu, ktoré túto funkciu okamžite spúšťa. Štyri smery stredového tlačidla sú prispôsobiteľné.

Externý displej zobrazuje (po stlačení bočného tlačidla) stav signálu oboch SIM aj stav batérie a čas. Na priamom slnečnom svetle nie je dobre viditeľný ani jeden z displejov, to je ich základná nevýhoda. Rozlíšenie hlavného displeja je 176 x 220 bodov, je pekný a jemný, no mohol byť o čosi väčší. Na domácej obrazovke sa jemným šedým písmom zobrazuje aj počet neprečítaných správ, aktuálny profil a záznamy v kalendári. Tieto informácie však nie sú úplne aktívne, nie je ich možné označiť ani cez ne vstúpiť do jednotlivých aplikácií. Nastavenia displeja sú prekvapivo bohaté, nič mi tu nechýbalo.

EXTRA mínus: viditeľnosť údajov na priamom slnečnom svetle.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Reakcie prístroja sú takmer všade prekvapivo rýchle. Písanie na pohodlnej klávesnici je bleskové, nedajte sa pomýliť oneskorenými zvukmi tlačidiel. Slovník T9 je prítomný len v češtine, tak ako celá lokalizácia (+ angličtina).

EXTRA plus: rýchle reakcie, najmä pri písaní

Fotoaparát je slabý, tvári sa ako 2 Mpix, ale odporúčam nastavenie na 1 Mpix, kvalita tak neklesne. Neskôr sa dozvedám, že sa jedná len o interpoláciu z 1,3 na 2 Mpix...môj predpoklad sa potvrdil. V prístroji sú fotky pekné, funguje aj priblíženie pri ich prezeraní. Všetko som pekne ukladal na microSD kartu. Záznam videí je nedostatočný, v mizernej kvalite. V počítači sa tvári ako QVGA, ale realita je 176 x 144 bodov. Do MMS-ky možno postačí.

EXTRA mínus: fotoaparát len na dokumentáciu, momentky a pod.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Prehrávač hudby nevedel nájsť žiadne MP3 súbory, ani keď som ich presunul do hlavnej zložky pamäťovej karty, ani do telefónom vytvorenej zložky Audio. Snáď to bola len chyba daného testovaného kusu. Podľa nastavení pracuje aj na pozadí. V správcovi súborov je možné MP3 skladbu spustiť, ale po zavretí prístroja sa jej prehrávanie zastaví a nie je možný ani prechod zo skladby na skladbu. Dodávané slúchadlá sú dobrej (rozumej priemernej) kvality a hlasná reprodukcia bez hĺbok je prekvapivo čistá. Magnet reproduktora je nezvyčajne silný.

EXTRA mínus: prehrávač hudby by bol fajn, keby našiel skladby na karte.

Hlavnou funkciou DUAL je telefonovanie. Po zapnutí sa dlhší čas načítaval zoznam na SIM kartách, po pár minútach som už videl zmiešané kontakty z oboch SIM. Vďaka ikone pri každom kontakte poznáte, z akej SIM karty je daný kontakt. Potom zeleným tlačidlom S alebo M vytočíte označené číslo zo SIM karty S (za displejom) alebo M (pod klávesnicou). Po stlačení M v pohotovostnom stave sa zobrazí súhrnný register so všetkými volaniami na oboch SIM. Opäť sú ikonou odlíšené jednotlivé siete (SIM). Červené tlačidlo pre zapnutie prístroja alebo zrušenie hovoru funguje pre obe karty. Počas telefonovania som nepostrehol absolútne žiadne problémy, aj mňa bolo počuť dobre. Telefónny zoznam telefónu má kapacitu 1000 kontaktov. Možné je aj kopírovanie kontaktov priamo medzi SIM kartami. DUAL podporuje aj skupiny volajúcich s odlišným zvonením. Prítomná je tiež rýchla voľba. Potešilo ma vyznačenie položiek v nastaveniach, ktoré sa potom zobrazujú pri každom kontakte. Niekto nemusí používať fax, spoločnosť a tieto položky sa mu nebudú vôbec zobrazovať. Ešte doplním, že pre jednotlivé SIM karty nastavujete rôzne zvonenia, upozornenia na hovor.

EXTRA plus: stále dobrý prehľad, s ktorou SIM pracujete.

Správy zvláda DUAL veľmi dobre, je tu plná podpora SMS (so štandardom EMS) aj MMS, potešila ma prítomnosť e-mailového klienta. Český slovník T9 s diakritikou asi používať nebudete, preto si v nastaveniach telefónu nastavte ako primárne písanie bežným spôsobom "abc". Stlačením hviezdičky vyvoláte ponuku symbolov. Pri odosielaní SMS sa na konci opýta "Odoslať zo SIM1?" alebo "Odoslať zo SIM2?". Nečakajte krásny editor správ, ale funkčne sú obidva úplne dostatočné. Aj potvrdenie o doručení je prítomné. E-mailový prehliadač neotvára správy, len zobrazuje hlavičky. Ale keďže som ho tu ani nečakal, beriem jeho prítomnosť ako výhodu. Dokonca dokáže automaticky kontrolovať poštu a pracovať s IMAP4.

EXTRA mínus: e-mailový klient je len kontrolou hlavičiek.

Wapový prehliadač nedokázal ani načítať wap.fony.sk, údajne pre nedostatok pamäte. DUAL podporuje len GPRS, ale toto zrejme nebude telefón na surfovanie mobilným internetom. Ale páči sa mi prítomnosť miniUSB, pekná podpora mass storage, bez akýchkoľvek inštalácií som videl v PC externý disk aj pamäťovú kartu. A to som použil kábel z fotoaparátu.

EXTRA plus: miniUSB s nabíjaním a mass storage.

EXTRA mínus: GPRS používate len na hlavnej SIM, no ani tak sa mi žiadnu WAP stránku nepodarilo zobraziť.

Budík budí aj vo vypnutom stave, je ich tu 5 a nastavíte ich naozaj detailne. Kalendár je priemerný, graficky pekný, ale ponúka len úlohy s pripomenutím (aj opakovaným).

EXTRA plus: čakal som problémy, budík nefunkčný vo vypnutom stave, ale nestal sa.

Potešila ma ponuka troch pekných hier a viacerých užitočných aplikácií. Svetový čas, kalkulačka, premena jednotiek a mien, stopky, ale aj výpočet telesného indexu BMI či menštruačný kalendár. Podpora Java chýba.

Výhody:

bezproblémové fungovanie dvoch SIM naraz,

miniUSB s nabíjaním,

veľmi dobrá klávesnica.

Nevýhody:

slabšia viditeľnosť displeja na slnku,

väčšie rozmery,

e-mail a WAP takmer nefunkčné.

Orientačná cena: 8 000 Sk

Záver

Mivvy DUAL ma zaujal. NIe je to žiaden pokus ale seriózny čínsky produkt na našom trhu s nejasným pozadím. Ako to bude so servisom nás nemusí zaujímať, ak tento produkt kúpime na Slovensku. Je to starosť obchodníka. Prístroj som používal pár dní a bez akýchkoľvek problémov. Zvykol som si na nové ovládanie, pochvaľoval si klávesnicu a bleskové reakcie pri písaní správ, a nič viac od neho nečakal. Je to skrátka chuťovka.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.09.2007 - 02:08

al.vlado: ma zaujal, asi si ten cinsky zazrak kupim........ :-)) Ale inak OK!

anonymous21.09.2007 - 15:32 Trvalý odkaz

mental.disease: škoda toho wapu, ale kone?ne plnohodnotny fon na 2 sim. uvidime ako na tom bude Emgeton G20 CULT Phone

anonymous21.09.2007 - 16:48 Trvalý odkaz

mimimaxi1: to nema ani len javu???

anonymous21.09.2007 - 17:17 Trvalý odkaz

Ronn: Ten by sa mi hodil v kedisi v praci, ked som zo sebou vlacil 2 niekedy 3 fony a bola to hruza. Na dve simky by mohli robit mobily aj znami vyrobcovia, ale dobre vieme preco tomu tak nieje ;)

anonymous21.09.2007 - 17:53 Trvalý odkaz

Status1: Pockame na Emgeton, javi sa za rovnaku cenu kvalitnejsi..

Celá diskusia 23 príspevkov