Sony odkúpi podiel od Ericssonu

Spoločnosť Sony dnes oznámila v tlačovej správe, že odkúpi 50 % podiel v spoločnej firme Sony Ericsson Mobile Communications AB, ktorá sa zaoberá výrobou mobilných telefónov. Hodnota odkúpeného podielu je 1,05 miliardy eur a Sony sa týmto krokom stane stopercentným vlastníkom firmy.

Sony bude vlastniť aj päť základných patentov týkajúcich sa technológií bezdrôtovej náhlavnej súpravy. Podľa vyjadrení spoločnosti, je táto transakcia strategický a logický krok, ktorý berie do úvahy vývoj na mobilnom trhu.

Firma Sony Ericsson zahájila svoju činnosť 1. októbra 2001 a postupne sa vypracovala medzi lídrov mobilného trhu. Priniesla na trh množstvo zaujímavých telefónov, napr. obľúbený rad Walkman alebo Cyber-shot. V poslednom čase sa spoločnosť zameriavala na produkciu smartfónov radu Xperia.

Počas desiatich rokov svojej prevádzky vykázal Sony Ericsson približne 1,5 miliardy eur zisku a na dividendách vyplatil svojim materským spoločnostiam okolo 1,9 miliardy eur. V treťom štvrťroku 2011 mala spoločnosť na trhu mobilných zariadení s operačným systémom Android podiel 11 %.

Zdroj: presscentre.sony.eu

Diskusia k článku:

Začať diskusiu