E-TEN Glofiish X500+

Prvý kontakt so smartfónom Vreckový počítač s dotykovou VGA obrazovkou, podporou EDGE, Wi-Fi, GPS modulom, 2 Mpix fotoaparátom a FM rádiom.

eZákladné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Windows Mobile 6.0 Professional

CPU: 400 MHz Samsung S3C 2442

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 113 x 60 x 16 mm,

hmotnosť: 146 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 480 x 640 b., 65 536 farieb, uhlopriečka 72 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, makro, záznam videí (3GPP, 320 x 240 b.),

pamäť: microSD, 64 MB RAM, 128 MB ROM,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth, miniUSB, mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3 prehrávač, 2,5 mm konektor, FM rádio s RDS,

ostatné: Java, WAP, prehliadač a editor dokumentov, prehliadač PDF,

batéria: Li-Pol, 1 530 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 15 hodín práce bez GSM / 120 h pohotovosti GSM

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

autofocus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, IrDA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

zariadenie, jedno dotykové pero, kožené puzdro, stereo handsfree s reguláciou hlasitosti, USB kábel, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Vylepšenia oproti modelu X500:

- VGA displej (rozlíšenie 640 x 480 bodov)

- najnovší operačný systém Windows Mobile 6.0 Professional

- vylepšený 2.0 Mpx fotoaparát, pridaná funkcia makro

- česká lokalizácia integrovaná priamo do prístroja

Najväčšou konkurenčnou výhodou E-TEN-u oproti ostatným výrobcom je možstvo užitočného softvéru v cene: Skype Reciever Switch, FM rádio, Quick Link, Battery Meter, Zoom SMS, Configuration Wizard, Bluetooth Manager, M-Desk, Scenarios, Speed Dial, Call Filter,Backup Utility, Easy Keyboard a niekoľko GPS nástrojov (Satellite Data Update, Location SMS, GPS Viewer).

E-TEN X500+ je veľmi zaujímavý vreckový počítač s krásnym dotykovým displejom. Napriek svojej výbave je malý a páčia sa mi použité materiály. Všetko pevne sedí, dobre sa drží v ruke. Dotykové pero vyberáte z ľavého spodného rohu, je teleskopické a vo svojom úkryte drží dobre. Ovládanie prstom nie je v tomto prípade veľmi možné, ale po naištalovaní nejakej aplikácie nebude problém doplniť ikonovú nadstavbu. V bočnej stene mi chýba nejaký šikovný ovládací prvok. Štyri tlačidlá si však môžete prispôsobiť vlastným potrebám. Pod displejom je aj šikovné štvorsmerové tlačidlo s potvrdzovaním v strede. X500+ niekedy reagoval pomalšie, než som si prial, a to aj napriek použitému procesoru s frekvenciou 400 MHz. Páči sa mi, ako užívateľovi telefónov s iným OS, vypnutie displeja stlačením vypínača a jeho opätovné zapnutie rovnakým spôsobom.

Po zhasnutí displeja dotyková plocha i tak reaguje, až po vypnutí (krátkym stlačením vypínacieho tlačidla) je dotykový displej nečinný. Je to nepríjemné, najmä keď oživením displeja vždy nejakú aplikáciu spustíte. Pre použitie počas jasných dní na ulici je nutné nastavenie najvyššej úrovne jasu, čo však značne čerpá energiu batérie. Keď k tomu pridáte aj navigáciu alebo prezeranie webu či prácu s dokumentmi, X500+ vám dlhšie než jeden deň nabitý nevydrží. Obraz je možné v nastaveniach otočiť o 90 stupňov a so zariadením pracovať na ležato.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Písanie na maličkej softvérovej klávesnici nie je podľa môjho gusta, ale rozpoznávanie znakov mi celkom išlo. Aj keď na Sony Ericssony radu P (a od nich odvodené) to nemá...písanie prstom po celom displeji je návyková vec.

Aplikácia M-desk umožňuje spustenie vami vybraných aplikácií prstom. V sekciách Telefon, PDA, Zabava, System si totiž zobrazíte veľké ikony daných programov. Spustenie M-desku som priradil jednému z nastaviteľných tlačidiel (dokopy 4 na celom zariadení).

Bočné tlačidlá + a - sú použiteľné len na nastavenie hlasitosti. To mi, pravdu povediac, u zariadení s Windows Mobile, neskutočne vadí. Ako ovládacie tlačidlo slúži štvorsmerný ovládací prvok pod displejom.

Fotoaparát patrí ku priemeru, aj keď sa mi softvérovo a pohodlne spúšťané makro páči. Nerozumiem, prečo fotoaparát neorientuje fotky na šírku, ale na výšku, pričom spúšť je v pravej stene prispôsobená foteniu na ležato. Záznam QVGA videí stačí.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

GPS sa väčšinou spúšťalo minútu až dve, ale stalo sa, že mu to niekedy trvá aj 5 minút. Mať kompletné navigačné riešenie v mobile, teda zariadení, ktoré mám stále pri sebe, je veľmi praktické.

FM rádio bolo skôr nepoužiteľné ako použiteľné...keďže zachytilo vždy len jednu-dve najsilnejšie frekvencie. Nedokáže ani reprodukovať hudbu nahlas. Prehrávač mediálnych súborov Windows Media Player mám rád, ponúka aj podporu knižníc.

Pracovné funkcie zvláda ETE X500+ na výbornú aj vďaka jemnému displeju. Text je vyhladený, môžete používať drobné písmo a pohodlne prezerať prezentácie určené bežne pre PC. Možnosti VGA displeja sú dobre využiteľné aj vo webovom prehliadači Internet Explorer.

Trocha ma mrzí absencia podpory UMTS a HSDPA, v ETEN-e Glofiish X500+ sa musíte spoľahnúť len na GPRS a EDGE. Ale v dosahu Wi-Fi siete si budete pochvaľovať jej podporu. Najmä niekde v zahraničí, keď si vďaka nezabezpečenej sieti nejakej reštaurácie alebo otvorenej sieti mesta prezriete vašu poštu alebo zavoláte priateľke zadarmo.

Výhody:

- rozmery,

- jemný dotykový VGA displej,

- podpora GPS.

Nevýhody:

- menej citlivé FM rádio,

- chýba podpora 3G,

- slabšia výdrž pri najvyššom jase.

Orientačná cena: 16 990 Sk (itonline.sk)

Záver

Keby ETEN X500+ nemal VGA displej, patril by k pracovno-zábavným zariadeniam s najlepšou výdržou. Keby ale nemal VGA displej, nebol by tak atraktívny a jedinečný. Malý, pekný, s výbornou počiatočnou výbavou a zaujímavou cenou. Ak jazdíte často autom, autonabíjačka za pár korún problém s výdržou vyrieši. A tak už ostáva len podpora 3G, ktorá môže niekomu v tomto modeli chýbať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.09.2007 - 16:13

RemuS: Az 5 minut spustanie GPS? Neviem ako je to na inych zariadeniach, ale toto je fakt dost :O

anonymous13.09.2007 - 22:48 Trvalý odkaz

mimimaxi1: no, neviem jak vy , ale mato wifi a nema hsdpa a aspon 3g(ja by som to aj tak nevyuzil), no v PDA? nebuzerujem ten fon, sa mi paci.......cnatrochu wysoko.

anonymous14.09.2007 - 00:21 Trvalý odkaz

simumarek: no neviem ale mal som na test eten M700, ktory ma rovnaky GPS cip ako x500+ a vobec sa mi nespustalo GPS 5 minut, dokonca ani na N95 kde Riso nevedel najst satelity aj desat minut mne max najdenie trvalo minutu. Aj v pripade tohoto chipu sa mi podarilo plne navigovat do minuty - maximalne.

anonymous14.09.2007 - 00:50 Trvalý odkaz

Mikullas: Riso ma v sebe asi nejaku GPS rusicku :)

anonymous14.09.2007 - 02:05 Trvalý odkaz

riso: "GPS sa vä?šinou spúš?alo minútu až dve, ale stalo sa, že mu to niekedy trvá aj 5 minút." VACSINOU znamena skutocne VACSINOU...teda do minuty. Ale mam svedkov, ze ked sme isli z bratislavskeho Slavina a ETEN nasiel satelity az po 5 minutych pomalej jazdy ulickami smerom na Patronku. Ked sme sa uz dostali na hlavnu ulicu, najdenie validneho signalu mi bolo skutocne zbytocne.
A na zle GPS v N95 aj E90 mam svedkov. Rovnako ako na vydarene (rychle) GPS v Nokii 6110 Navigator.

Celá diskusia 21 príspevkov