Ešte len október

Farmárska revue, Smotánka, Pošta pre teba... Ak ste si okrem bohatej audiovizuálnej ponuky dnešnej soboty vybrali aj trochu prózy, ste na správnej adrese.

Na Vianoce sme sa už dočkali od operátorov takmer všetkého. Elektronika, tašky, autá, bonusy, zľavy, kupóny. Ale eurá keš? V hotovosti? Na ruku? No vidíte, ako to magicky pôsobí. Presne s týmto ráta aj magenta. Pri troche predstavivosti ide o pôžičku, ktorú vám síce operátor dá na ruku, ale až o dva mesiace, a stále je to vlastne iba pôžička. Prečo? Úroky zaplatíte v podobe neakciovej ceny paušálu, ktorý je - povedzme si to rovno - nie úplne ideálny po finančnej stránke. Dostať na 40-eurovom paušále hotovosť 200 eur je počas celej doby viazanosti prakticky iba 20%-ná mesačná zľava, čo už tak ružové nie je.

Tímobajl, pardon Telekom, to pri spomienke na rok minulý urobil z marketingového hľadiska celkom šikovne. Bez telefónu bol vtedy bonusový balíček a zľava 20%. Dnes táto zľava viacmenej platí len pre najvyšší paušál a pri ostatných je pri troche rátania polovičná. Takže takmer na vlas rovnaká ponuka, trošku prikrášlená hotovosťou na ruku. Tú aj tak väčšina vymení za telefón, ktorý určite speňaží výhodnejšie. Žeby kríza v ružovom košiari? Nie, stačí sa pozrieť do kalendára. Je ešte len október.

Biznismeni sú na tom podobne, bez fónu dostanú eurá, ďalší balíček a ešte aj 66 % extra minút do všetkých sietí kade-tade po svete. Fakt si asi otvorím novinový stánok na živnosť.

Motorola v spolupráci s Gilette uvádza po rokoch na trh ďalšiu žiletku. S touto sa určite neporežete, ani neoholíte týždňové strnisko. Sedem milimetrov hrúbky jej dáva titul najtenší smartfón. Problém je, že to neplatí v mieste s fotoaparátom. Čudný meter majú tí Američania. Slovenským kutilom postačí desina "šmirgel" a po polhodine práce jej tento titul zoberiete aj so svojím starým Siemensom.

Desiaty mesiac je ideálny na pochválenie sa hospodárskymi výsledkami. Sony Ericsson po mínusovom druhom kvartáli konečne dosiahol zisk, čo sa nedá povedať o stále stratovej Nokii. Plusom tohto mínusu je fakt, že je oproti tomu minulému menší.

Záporné znamienko však už roky nemajú vo svojom portfóliu účtovníci z Jablka. Čistý zisk 6,62 miliardy dolárov je zjavný dôvod na úsmev, zvlášť keď spoločnosť predala iba štvrtinové množstvo zariadení v porovnaní s Nokiou. Pes bude zakopaný asi v tej marži. A vo fakte, že nie je asi žiadny tovar na svete, ktorého si dokážu plebejci kúpiť 4 milióny kusov za tri dni. Ak nerátame polohrubú múku a pivo.

Orindžáci zatiaľ iba závidia ich modroružovým kamarátom októbrové Vianoce. Ale potešíme ich, vo štvrtok si môžu gule na stromček zavesiť aj oni. A možno aj zjesť vianočku s kakaom na olovrant.

Ani to dlho netrvalo a už tu máme strašiaka iOS s názvom Ice Cream Sandwich. Samozrejme ide o Android 4.0 s typicky netypickým názvom. Ten nájde uplatnenie tiež na tabletoch, v mobiloch má svoje miestočko isté zatiaľ len v novom Samsungu Galaxy Nexus. A jeho cena? Keby ste si kúpili prvých desať najpredávanejších telefónov naraz v istej slovenskej í-šope, tak sa možno dostanete na jej hodnotu. Paradoxne v tomto prípade sa vám ocitne v taške až osem Nokií.

Ozaj, keď už sme pri tých fínskych telefónoch vyrobených v Maďarsku...máme tu pre vás opäť súťaž. V predvianočnom čase sa možno zíde aj taká é-päťka, a ak výhru utajíte, máte k dispozícii vydarený darček. Veď v záplave ponožiek a kozmetických balíčkov vydarený telefón určite poteší.

Kto nestíha čítať všetky články na Fony.sk určite ocení pripravované nedeľné vydanie "Fony.sk offline". Minulý týždeň vedúci potichu pripravil jeho nulté číslo vo formáte PDF. Zajtra by mala byť na svete ďalšia beta verzia, vydanie medzi nultým a prvým, nefinálny kus, prototyp č. 2. Držte nám palce a tešíme sa na vaše návrhy na zlepšenie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu