LG Prada (LG KE850)

RECENZIA mid-endu Štýlový mobil s dotykovým displejom, ergonomickým ovládaním a 2 Mpix fotoaparátom s autofocusom..

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ARM9, 117 MHz

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 99 x 54 x 12 mm,

hmotnosť: 85 gramov (zistená: 85 g)

displej: aktívny, dotykový, 16 miliónov farieb, 240 x 400 b., 39 x 65 mm, uhlopriečka 76 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, makro, autofocus, záznam videí (3GPP, 400 x 240 b.),

pamäť: 8 MB + microSD (256 MB karta v balení), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, WAP, prehliadač dokumentov,

batéria: 800 mAh, Li-Ion, LGIP-A750,

výdrž: do 3 hodín hovoru / 300 hodín pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, 256 MB microSD, handrička na utieranie displeja, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG Prada je krásny mobilný telefón s takmer výhradne dotykovým ovládaním. Maličký, sadne akurát do ruky. V pravom hornom rohu je uchytenie na pútko, nebute teda problém nosiť ho na krku. Kryt je lesklý, vidno na ňom otlačky prstov. Najmä čierna zadná stena je v tomto smere výrazná. Objektív, zrkadielko a malá LED dióda sa nachádzajú v hornej časti zadnej steny, na zameriavanie s LG Prada pri fotografovaní si budete chvíľu zvykať. V bočných stenách je niekoľko užitočných prvkov. Dôležitá je predná stena s trojicou tlačidiel pre prijatie / odmietnutie hovoru a krok naspäť. Ja som ich však ani nepoužíval, všetko som ovládal dotykmi displeja. Spracovanie LG Prada je síce dobré, no pri silnejšom stlačení displeja sa ozve nepríjemné vŕzganie. Takto silný tlak na ochranné sklíčko displeja však nie je nikdy nutný.

V balení nájdete aj šikovné puzdro, presne na mieru LG Prada. Nechápem len, prečo sa doň nezmestí celý telefón, logo "Prada" vždy vytŕča. Ja viem, že sa majitelia takéhoto modelu budú chcieť jeho exkluzivitou pochváliť, no toto mi už pripadá prehnané.

Práve ovládanie LG Prada je podľa mňa prelomové. iPhone som v ruke nemal, HTC Touch nie je úplne prispôsobený ovládaniu jednou rukou, a tak je pre mňa LG Prada unikátny. Aj písanie správ je riešené zobrazením veľkej dotykovej klávesnice, ktorá je zhodná s klávesnicou na akomkoľvek inom bežnom mobilnom telefóne (nejedná sa o QWERTY). Na všetko si treba chvíľu zvykať, ale ak ste trpezliví, nebudete mať s Pradou problém. Netreba sa pri písaní veľmi ponáhľať, odporúčam pracovať so schopným slovníkom T9. Blokovanie /odblokovanie displeja uskutočníte stlačením špeciálneho tlačidla v pravej bočnej stene, v jej strede.

EXTRA plus: veľký dotykový displej perfektne prispôsobený ovládaniu prstami.

Displej je veľmi pekný, dokonca aj na priamom slnečnom svetle na ňom čo-to uvidíte. V spodnej časti sa nachádza vždy zopár dôležitých pomocných ikon. Napríklad dotykom miniatúry fotky ju neotvoríte, len označíte. Otvorenie nastane až stlačením "otvor" v spodnej časti obrazovky. To je ideálne riešenie, ako sa vyhnúť omylom. Pri displeji nastavujete jas aj dobu posvietenia. Prítomné sú štyri pekné grafické témy, odporúčam použitie svetlejších, aj keď čierna pasuje Prade oveľa viac. Menu je rozdelené do štyroch sekcií, opäť veľmi ergonomické riešenie. Displej je jasný, na dotyky reaguje podľa mojich očakávaní a hlavne zobrazuje krásne živé farby.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát spustíte bočným tlačidlom, jeho podržaním. Spúšť je len jednopolohová, zaostrenie prebieha plne automaticky a len na stred obrazu. Preto, fanúšikovia fotografie, zabudnite na tretinovú kompozíciu...pre fotoamatérov je to dobré riešenie. Výhodou bolo, že som v ťažko dostupných miestach (pri fotení veľmi blízkych objektov v lese) mohol len stlačiť spúšť a o viac sa nestarať...hlavne pevne držať celé zariadenie. Práve makro snímky zhotovené LG Prada musím pochváliť. Aj nastavenie a ovládanie fotoaparátu je kompletne prispôsobené pohodlnému ovládaniu prstami. Pri prezeraní fotiek mi chýba len ich priblíženie. Listovanie snímkami zobrazenými na celej obrazovke patrí k mojim obľúbeným funkciám, na veľkom dotykovom displeji dvojnásobne. Úplne chýba úprava fotiek. Nemôžete ich napríklad zmenšiť pre vloženie viacerých do jednej MMS. A to práve ja osobne robím veľmi často.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA plus: snímanie aj veľmi blízkych predmetov.

Záznam videí spĺňa požiadavky nahrávania a zdieľania momentov priamo v LG Prada. Rozlíšenie videa zhodné s rozlíšením displeja naznačuje, že ich prezeranie je príjemným zážitkom. Na počítači zistíte, že trhaný záznam s nekvalitným zvukom a vysokou dátovou spotrebou je skôr marketingovým ťahom. Som rád, že Prada zaznamenáva QVGA video, len by mohlo byť v lepšej kvalite.

Parametre videa:

celkovo: 2 018 kbps (15 MB / min.),

obraz: 400 x 240 b., 15 fps, 2 006 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3,6 MB, 3GPP)

EXTRA mínus: veľká dátová spotreba pri zázname nevýrazného videa.

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Tomuto prístroju nechýbajú ani profily. V balení LG Prada nájdete stereo slúchadlá s podrobným diaľkovým ovládaním a 3,5 mm konektorom. Kvalita slúchadiel je slušná, lepšia je však možnosť pripojenia akýchkoľvek slúchadiel. Hudobný prehrávač neponúka veľa funkcií, nedokáže ani pracovať s intepretmi skladieb. Rozpoznáva "všetky skladby" a "playlisty". Našťastie preň nie je problém prehrávanie na pozadí. Hlasná reprodukcia je priemerná, z reproduktora vpredu nad displejom. FM rádio je veľmi dobre prispôsobené ovládaniu prstami, ale neponúka ani RDS, ani prehrávanie na pozadí. Aj tu som očarený grafickým a ergonomickým spracovaním, no funkčne sa nejedná o žiaden zázrak. Citlivosť FM rádia je dostatočne vysoká.

EXTRA mínus: Fm rádio nefunguje na pozadí.

Telefonovanie je hlavnou funkciou mobilného telefónu a pohodlne ho zvláda aj Prada. V pohotovostnom stave kliknete na ikonu telefónu a vytočíte číslo, alebo na ikonu telefónneho zoznamu a môžete kontakty vyhľadávať či s nimi pracovať. Žiadne nadštandardné funkcie som tu nenašiel, ale zase mi nechýbala žiadna bežná.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Práca so správami sa skladá z ich čítania (prezerania) a tvorby. Tú prvú zvláda Prada výborne, aj vďaka veľkému displeju. Ale písanie správy na klasickej klávesnici zobrazenej na veľkom displeji nie je úplne pohodlné. Ja som použil slovník T9 a poradil som si celkom dobre. Ale kalibrácia displeja nebola úplne dokonalá, virtuálne tlačidlá je nutné stláčať z určitého uhla. Ale na to časom prídete. Do tvorenej MMS-ky nevložíte novú snímku, len už vytvorenú fotografiu. Preto je nutné vytvoriť fotku a použiť voľbu odoslať prostredníctvom MMS alebo e-mailu. Snímka tiež nebola automaticky zmenšená, to Prada nedokáže. E-mailový klient je jednoduchý, neponúka žiadne nadštandardné funkcie.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Prehliadač dokumentov nezalamuje text podľa displeja, dokument sa zobrazuje ako obrázok, ktorý môžete priblížiť. Čítanie je tak sprevádzané stálym presúvaním dokumentu zo strany na stranu, a to aj pri otočení na ležato. Pri čitateľnej veľkosti sa totiž nikdy nezmestí riadok na celú šírku displeja. Platí to pri väčšine DOC aj PDF dokumentov s bežnou veľkosťou písma.

Internetový prehliadač je tiež základný, na prezeranie wap.fony.sk stačil. Veľké internetové stránky by som ním určite neotváral. Tak som stiahol z mini.opera.com/beta moju obľúbenú Operu Mini 4. A to už bola iná pesnička. Takže všetkým majiteľom LG Prada odporúčam: zabudnite na vstavaný prehliadač a stiahnite si bezplatne výborny Java internetový prehliadač Opera Mini 4. Tá je pre dotykový displej takéhoto charakteru ako stvorená. Škoda, že ju nie je možné otočiť na ležato.

EXTRA plus: funkčnosť Opera Mini 4.

V dátových prenosoch Prada nijako nevyniká. Zvláda EDGE aj schopné pripojenie k počítaču pomocou USB kábla vďaka podpore mass storage. Počas pripojenia LG Prada ku PC pomocou kábla nie je možné používať telefón na iné účely (hovory, SMS a pod.).

Z organizačných funkcií je prítomný kalendár aj niekoľko budíkov. Opäť zvládajú základné funkcie, no nadštandardné vlastnosti (napríklad aktívny pohotovostný režim) im chýbajú.

Ďalšie funkcie:

- časovo neobmedzený hlasový záznamník,

- štyri vydarené hry,

- svetový čas,

- konvertor mien,

- veľmi dobre vedecky vybavená kalkulačka,

- poznámky.

Výhody:

- elegancia,

- ovládanie,

- fotoaparát.

Nevýhody:

- množstvo priemerných funkcií,

- slabšia batéria,

- zdĺhavá práca s textami.

Orientačná cena: 19 990 Sk

Stylovy Mobil roka 2007

Záver

LG Prada je nádherný a drahý mobilný telefón. Je to unikátny mobilný telefón. Je to dobre vybavený telefón. Ale chýba mu viacero funkcií, na ktoré som zvyknutý od iných výrobcov. Prada vyniká ovládaním, grafikou, dizajnom, ale nie funkciami. Ak vám to nevadí a potrebujete mobil na telefonovanie, prípadne hudbu a fotenie, a nechcete nič obyčajné, tak odporúčam.

Diskusia k článku:

anonymous04.09.2007 - 02:08 Trvalý odkaz

aston: Skor by som ju porovnaval s Nokiou Luna nez s Iphone, mam ju uz par mesiacov a je to perfektny mobil. Fotak nic moc ani video, ale ten telefon nie je o tom.

anonymous04.09.2007 - 15:08 Trvalý odkaz

Maros: 2.0 Mpx foto?? Neni to malo v dnesnej dobe ked sa pouzivaju 5.0 mpx foto????

anonymous04.09.2007 - 16:07 Trvalý odkaz

People: v kolkych modeloch mas tie 5mpix foto? 1-2? navyse je to fuk kolko mpix. to nie je to najdolezitejsie.

anonymous04.09.2007 - 17:11 Trvalý odkaz

mimimaxi1: peopele su 4...................a mne by stacili 2 mpx,na co by ti bolo viac???Ale uz sa tesim na moju k810i

Celá diskusia 41 príspevkov