týždeň, ktorý nepotešil

Po dvojtýždňovej absencii v upratovaní môžeme skonštatovať, že uplynulé dni boli naozaj akčné. A určite viete o čom je reč. Ostáva len veriť, že zvíťazí zdravý rozum, morálka a dobro nad zlom. Či ako to bolo v tej rozprávke o švárnom princovi na Á-osmičke.

Udalosťou numero uno sa určite stala očakávaná tlačovka za strany Jablka. Hurá, piaty ajfón! Tudle! Apple buď dochádza dych, alebo nápady. Alebo to má naozaj iba veľmi dobre premyslené. Opäť. Tentokrát iba pridal svojmu súčasnému modelu to, čo má konkurencia bežne vo svojich krabičkách už zopár mesiacov. Viac megapixlov, rýchlejší procesor, lepšie video. Plebejci očakávali určite viac, toto naozaj nie je dôvod na davové šialenstvo a kempovačky pred predajňami. Nespornou výhodou každej novinky je však fakt, že zároveň zlacní tie súčasné modely. Radosť z dozretého jablka môže prekaziť iba technologický gigant Samsung, ktorý oslovil talianske a francúzske súdy s požiadavkou, aby zakázali predaj novej hračky s ohryzkom v logu.

Sťažovať sa ale nemusí, z jeho Galaxy S II sa predalo už desať miliónov kusov. To je ako keby ho mal každý Slovák. Dvakrát. Čo sa samozrejme nikdy nestane, ale predstava to je pekná. Hoci Kórejcov tu máme inak dosť. Uvidíme pokiaľ číslo narastie, v každom prípade nakupujte rýchlo, Apple už možno pripravuje zákaz predaja aj pre našu krajinku.

Džony po dvoch rokoch opúšťa naše Ou-tú. Asi mu nechutili halušky, sklamal slovenský futbal a slovenské devy sa mu zdali málo zdatné po technologickej stránke. Preto odchádza do dojčlandu. V každom prípade sa tým uvoľnil jeden lukratívny flek. Ja už som žiadosť poslal, čo vy?

Citrus urobil nečakane chvályhodný krok, keď umožnil vášnivým surferom priplatiť si dodatočne za gigabajtový balíček dát. Aj so spätnou platnosťou, takže ak ste už pár stoviek megabajtov prešustrovali, nevešajte sa. Teda, hlavne nevešajte hlavu, postačia vám štyri éčka.

Vlastníci ružových klubových bodov sa vešať tiež nemusia. Keďže onedlho končia, tak ich môžu použiť na úhradu dátovej služby, prípadne retro programu Relax. Jeho oficiálna cenníková cena neláka, skôr laká! No po trojtisícovom “odbodení” môžete volať až so zľavou 75%. Alebo ak chcete, tak za štvrtinovú cenu.

Amazon po úspechu s fenoménom Kindle dostal chuť aj na tabletový koláč, ktorý je na trhu všeobecne obľúbenou pochutinou. Zatiaľ.. Za 150 eur chce podkúriť dokonca iPadu, hoci v tejto kategórii je nespočetne veľa čínskych produktov a tie si doteraz ani neprdli. No Amazon je pojem, niečo ako Maslák v Paneláku.

Vedúci hľadal rozdiely v naoko rovnakých produktoch. Konkrétne v kórejských tabletoch s nepatrným rozdielom v dĺžke uhlopriečky. Teda, nepatrným... Ak vám ráno manželka po neveľmi vydarenom ťuťuli-muťuli sklamane povedala, že jeden palec navyše by vám určite neuškodil, tak pochopíte, že na veľkosti niekedy naozaj záleží. A aby tých videí nebolo málo, tak tu máme jedno s veľkou nádejou pomaly slabnúcej Nokie. Model N9 je samozrejme predchodcom modelu N10, ale o tom si povieme niečo až v roku 2012. Dovtedy vám musí stačiť pohľad na tento starší model. Vedúci je v tomto prípade iba komparzista.

Zdá sa, že Nokia po svadbe s Microsoftom musí dať ženíchovi aj nejaké to veno. Svadobná noc neohúrila, na začiatok teda postačí sprístupnenie vlastných máp aj pre Windowe Phone, doteraz tak propagovaných ako pridaná hodnota OS Symbian. Nuž čo, každá láska niečo stojí. Zároveň nedávno unikli špecifikácie pripravovaných modelov s Windowsom. Nie, nebudú mať vodotrysk, teleskopickú udicu a ani aligátorské tlačidlo SOS. Mnohých omnoho viac poteší prítomnosť automatického zaostrovania, aby si mohli cvaknúť cestovný poriadok na autobusovej zastávke.

Na záver happyend nečakajte. Apple je kontroverzná spoločnosť, ktorú jeden preklína a nechápe jej úspechy a druhý sa naopak nevie nabažiť tajomnej aury, ktorá z jeho produktov priam srší. Za ňou stál jeden človek - možno vizionár, možno génius, možno marketingový šarlatán a možno "iba" človek, ktorý rozmýšľal za nás a tvoril veci tak, že nimi pohol celým svetom. Teraz už určite niekde tam hore pracuje na novej generácii niečoho, čo síce nebudeme potrebovať, ale aj tak budeme chcieť.

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy – teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vlastný vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za svojim vlastným srdcom a intuíciou. Tie už akosi samé vedia, čím sa naozaj chcete stať. Všetko ostatné je druhoradé." Steve Jobs (jún 2005).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu