Nokia N81 (Nokia N81 8GB)

Prvý kontakt so smartfónom Hudobno-herný 3G slajder s OS Symbian, 2 Mpix fotoaparátom a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian 9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack 1

CPU: ARM 11, 369 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 102 x 50 x 18 mm

dĺžka otvoreného prístroja: ???

hmotnosť: 140 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 240 x 320 b., aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., MPEG4),

CIF kamera pre videohovory,

pamäť: 12 MB + 2 GB microSD (do 4 GB), 8GB verzia ponúka flash pamäť 8 GB, 96 MB RAM (42 MB po štarte),

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, microUSB, mass storage, Wi-Fi 802.11b/g,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java, internetový prehliadač, videohovor, Nokia VoIP 2.1, Flash Lite 2.0,

prehliadač dokumentov, Zip,

batéria: BP-6MT, 1050 mAh

výdrž: do 4 h hovoru / 5 h surfovania / 12 h hudby / 300 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, EMS, IrDA, HSDPA,

8GB verzia nemá podporu pamäťových kariet.

Obsah balenia:

mobil, stereo slúchadlá HS-45 + AD-54, kábel CA-101, batéria BP-6MT, nabíjačka AC-5.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N81 ma prekvapila rozmermi aj spracovaním, je totiž veľká a nie práve najlepšie spracovaná. Mal som ju v rukách krátko, nový kus. Predok je čierny, lesklý a pôsobí hodnotne. Bočné steny však so striebornou farbou nevyzerajú najodolnejšie. Konštrukcia mi kvalitou pripomína Nokiu N95, jej prvú, menej kvalitnú verziu. Páči sa mi nalepenie odolnej neviditeľnej ochrannej fólie na displej priamo výrobcom. V oboch bočných stenách sú otvory pre reprodukciu hudby, naozaj kvalitnú reprodukciu. V pravej stene nájdete aj tlačidlo pre reguláciu hlasitosti či zoomu plus tlačidlo fotoaparátu. Ľavá stena ukrýva len pamäťovú kartu, 2 GB v balení. V hornej stene je nepohodlný posuvník blokujúci / odblokujúci klávesnicu, vypínač a to najhlavnejšie - 3,5 mm konektor pre akékoľvek bežné slúchadlá. V balení nájdete slúchadlá s plnohodnotným diaľkovým ovládaním, ktoré funguje aj pri zablokovanej klávesnici telefónu. Aj do diaľkového ovládača môžete pripojiť akékoľvek slúchadlá, alebo používať tie, celkom slušné, z balenia. Otvor pre pútko je v ľavom spodnom rohu. Pre vysunutie horného ramena musíte zatlačiť na displej.

Tlačidiel pod displejom je naozaj dosť, možno až priveľa. Štvorsmerné ovládacie tlačidlo je súčasne dotykové a reaguje na pohyb prstom. Viac sa dozviete v pripravovanej VIDEOrecenzii. Okolo štvorsmerného tlačidla sú štyri ovládače hudobného prehrávača. Rozsvietia sa až po jeho spustení. Potom tu nájdete dve výberové tlačidlá, dve na ovládanie hovoru (zelené a červené), menu a "c"...a navyše ešte špeciálne mediálne tlačidlo. S odstupom tlačidiel nerátajte, sú síce mechanické, ale pôsobia dotykovo. A verte, že na tých pár cm štvorcových budete mať poriadny problém sa v nich na začiatku vyznať. Až 16 ovládacích prvkov len pod displejom! Alfanumerická časť na spodnom ramene sa už ovláda lepšie. Zo špeciálnych tlačidiel spomeniem dvojicu herných ovládačov nad displejom, ktoré slúžia aj na priblíženie a oddialenie prezeraných fotografií. Potvrdzovacie tlačidlo v pohotovosti bliká, asi každé 3 sekundy. Zavretím prístroja sa klávesnica okamžite zablokuje, ak tak určíte v nastaveniach. Po odsunutí ramena sa zase ihneď odblokuje. Blokovanie je možné aj nepohodlným posuvným zámkom v hornej časti prístroja.

Po stlačení mediálneho tlačidla sa objaví pekná ponuka mediálnych funkcií. V nej sa pohybujete dotykom ovládacieho tlačidla, krúžením prsta po ňom. Je to efektné, ale prináša to aj občasné omyly.

Displej je štandardný, plne vyhovuje požiadavkám trhu. Aktívny pohotovostný režim je prepojený okrem kalendára aj s vyhľadávaním Wi-Fi sietí a hľadaním položiek či textu na internete či v telefóne. Po spustení prehrávača hudby vidíte na pohotovostnom displeji aj prehrávanú (pozastavenú) skladbu.

Do 3,5 mm konektora pripojíte dodávaný adaptér s diaľkovým ovládaním, ktorý tiež obsahuje 3,5 mm jack. Ním môžete ovládať hudobný prehrávač aj pri zablokovanej klávesnici. Ja som bežne používal moje slúchadlá a s kvalitou reprodukcie som bol spokojný. Dodávané slúchadlá sú tiež celkom slušnej kvality, len mi nesedeli dobre v ušiach. Hlasná reprodukcia je prekvapivo dobrá, vyrovná sa Nokii N76, Nokii 5700 a pod. Dvojica reproduktorov teraz spravila svoje.

FM rádio zase neponúka funkciu RDS, škoda. Prehrávač hudby zobrazuje aj fotky albumov a patrí k tomu najlepšiemu v telefónoch. Rozšírenie sterea počuť aj pri hlasnej reprodukcii, ekvalizér je tiež výrazne účinný.

Veľkou novinkou je podpora N-Gage hier. Pripravené sú tri chytľavé demá. Ja som od automobilových pretekov nemohol odtrhnúť ruky. Ach, kde sú tie detské časy...

Fotoaparát patrí k priemeru, aspoň, čo sa týka snímania fotografií. Ale záznam QVGA videí s AAC zvukom sa mi páči. Tiež si pochvaľujem listovanie fotkami pomocou dotykov ovládacieho tlačidla a ich priblíženie hernými tlačidlami nad displejom. Veľmi vydarené sú aj úpravy fotiek s množstvom užitočných efektov a funkcií.

V spodnej časti prístroja je microUSB konektor aj konektor pre tenkú nabíjačku. Zdá sa, že N81 je ďalšia Nokia, ktorú USB káblom nenabijete.

Sklamaním je aj chýbajúci prehliadač dokumentov, ale len na prvý pohľad. V položke Načítajte! si Quickoffice môžete stiahnuť.

Výborná vynovená funkcia Hľadanie - buď informácií a obrázkov na internete, alebo informácií a súborov v rámci prístroja.

Samozrejmosťou novej verzie Symbianu je opakovaný viacnásobný budík, označovanie spustených aplikácií priamo v menu a výborný internetový prehliadač.

Nokia spustila tiež vlastný elektronický obchod Nokia Music Store, v ktorom si budú môcť majitelia N81 priamo kupovať obľúbené pesničky.

Bluetooth profily: A2DP, AVRCP, BIP, BPP, DUN, FTP, GAP, GAVDP, GOEP, HFP, HID, HSP, OPP, SAP, SPP.

Orientačná cena: 16 990 Sk (Agora plus)

Osemgigabajtová verzia s pevnou flash pamäťou a bez možnosti jej rozšírenia pamäťovou kartou Nokia N81 8GB bude dostupná za asi 20 990 Sk.

Záver

Nokia N81 ma sklamala konštrukciou a nedoriešeným ovládaním kvôli nahusteným tlačidlám pod displejom. Inak jej z výbavy môžem vyčítať len absenciu HSDPA. Na druhej strane, Nokia N81 je zábavný mobil s podporou hier N-Gage, výborným prehrávačom hudby s diaľkovým ovládaním na kábli, 2 GB kartou v balení či 3,5 mm konektorom priamo na tele prístroja. Efektné je dotykové ovládanie pohybmi prsta po ovládacom tlačidle.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.11.2007 - 16:11

mimimaxi1: tak toto sa luuuuuubi..........8gb +micro sd

anonymous29.08.2007 - 19:10 Trvalý odkaz

riso: bud microSD, alebo 8 GB ;)

anonymous29.08.2007 - 20:12 Trvalý odkaz

mmx: ta kartova ma len 12MB ram??? alebo to je len 12MB na data? kolko ma teda ram?

anonymous29.08.2007 - 22:07 Trvalý odkaz

Quo: Som velmi zvedavy na materialove prevedenie v realnom stave! Podla obrazkov to bude lepsie ako na N95, N73... Aj ked, drzat ho v ruka a tak posudit je nieco ine :-)
Inak pekny fonik, mne by stacila verzia bez flash disku

anonymous29.08.2007 - 22:08 Trvalý odkaz

Quo: a na slaby fotak som uplne zabudol

Celá diskusia 36 príspevkov