Apple predstavil nový iPhone 4S

Dnes večer 4. októbra 2011 o 19:00 hod. nášho času začala konferencia firmy Apple, na ktorej sa čakalo predstavenie novej verzie operačného systému iOS 5 a samozrejme aj nového telefónu iPhone. Možno bolo pre niektorých sklamaním predstavenie iba jediného nového modelu - iPhone 4S. Konferenciu viedol nový CEO Apple Tim Cook. Na začiatok sa pochválil otvorením nových predajní v Hong Kongu a Šanghaji v minulom týždni. Predajňa v Šanghaji je najväčšia z Apple predajní v Ázii a za prvý víkend po otvorení ju navštívilo až stotisíc návštevníkov.

Apple

Ďalej sa Tim Cook pochválil úspechom novej verzie operačného systému pre počítače OSX Lion a vysokým predajným číslom notebookov MacBook Pro a stolových počítačov iMac. Záujem o platformu Mac je stále vysoký a blíži sa počtu 60 miliónov používateľov.

Stihol sa venovať aj obľúbenému MP3 prehrávaču iPod, ktorého sa predalo od jeho uvedenia v roku 2001 viac než 300 miliónov kusov.

Applefoto: engadget.com

Dostalo aj na údaje o zariadeniach iPhone a iPad, ktoré podľa plánov Apple splnili očakávania a patria nielen v Amerike medzi obľúbené zariadenia, pričom iPad tvorí tri štvrtiny zo všetkých predaných tabletov na svete.

Ďalší člen tímu Apple Scott Forstall sa venoval operačnému systému telefónu iOS, ktorý je podľa jeho slov jednotkou v oblasti mobilných operačných systémov. Júlové číslo hovorí o jeho 43 % podiele oproti 33 % podieli najväčšieho konkurenta, OS Android. Nezabudol ani na App Store. Zákazníci stiahnu cez miliardu aplikácií mesačne.

Neskôr prišiel rad na predstavenie novej verzie iOS s číselným označením 5. Prístupný na stiahnutie bude od 12. októbra 2011. Medzi najdôležitejšie funkcie patrí rolovacia lišta, rovnaká ako ju poznáme z Androidu. Nová služba pre používateľov iOS sa volá iMessage a funguje podobnom princípe ako chat. Komunikovať medzi sebou môžu majitelia iPhonov aj iPadov.

Twitter bude integrovaný priamo v iOS 5 a uľahčí zdieľanie multimediálneho obsahu. Aplikácia Novinový stánok ponúkne aktuálne vydania známych novín a časopisov. Spustenie fotoaparátu bude možné priamo zo zamknutej obrazovky dvojitým stlačením tlačidla Home. Do aplikácie Game Center si budú môcť používatelia pridať fotografie a zdieľať svoje dosiahnuté výsledky či odporúčania priateľom.

Aplikácia Pripomienky pomôže spravovať úlohy, nastaviť čas upozornenia, priority či termín. Zmeny sa dočká aj internetový prehliadač Safari. Pribudne výborná funkcia Reading List, vďaka ktorej si môže používateľ pridať do zoznamu zaujímavé stránky a vrátiť k nim neskôr. Pri aktivácii nového zariadenia nebude potrebné pripojenie k počítaču cez kábel, všetko prebehne bezdrôtovo, takisto aj inštalácia novej aktualizácie iOS.

Prečítajte si: Apple predstavil nový iOS 5 (7. 6. 2011)

Nová verzia iOS 5 bude dostupná pre zariadenia iPad, iPad 2, iPod touch tretej a štvrtej generácie, iPhone 3GS a iPhone 4. V rovnaký deň bude sprístupnená nová bezplatná "cloudová" služba iCloud a bude aj súčasťou počítačového softvéru iTunes. V základe služby bude aj denné zálohovanie kontaktov či udalostí z kalendára. Cez funkciu Find My Friends si požívateľ rýchlo zobrazí umiestnenie priateľov a známych, ktorí sa rozhodli podeliť o svoje umiestnenie. K dispozícii bude zadarmo 5 GB dát úložného priestoru pre využívanie služby iCloud. Ďalšie gigabajty sa budú dať dokúpiť.

Phil Shiller neskôr hovoril o prehrávačoch iPod nano a nových, lacnejších cenách. Venoval sa aj multimediálnemu zariadeniu iPod touch, ktorému vďaka iOS 5 pribudnú nové funkcie. Takisto jeho majitelia budú mocť využívať službu iCloud. Pribudne aj biela verzia iPodu touch.

Konečne prichádza na rad iPhone. Phil Shiller predstavil iba jeden produkt - nový iPhone 4S, o ktorom sa v poslednom čase toľko diskutovalo na rôznych internetových serveroch, a potvrdil, že 4S má nový dvojjadrový procesor A5, a dvojjadrovú grafiku, vďaka čomu bude až sedemkrát rýchlejší než predchodca. Zvládne tak aj náročnejšie hry. Dizajn iPhonu 4S ostáva rovnaký.

Applefoto: engadget.com

iPhone 4S ponúkne lepšiu výdrž batérie: až osem hodín hovoru v 3G sieti, 14 hodín v sieti 2G, 6 hodín prezerania internetu cez 3G sieť a 9 hodín cez Wi-Fi pripojenie či 10 hodín pozerania videí a 40 hodín prehrávania hudby. Nový model sľubuje inteligentné prepínanie medzi dvomi anténami, čo prinesie lepšiu kvalitu hovoru.

Applefoto: engadget.com

Teoretická rýchlosť sťahovanie dát bude teraz dvakrát rýchlejšia a bude dosahovať až 14,4 Mbps oproti 7,2 Mbps v iPhone 4. Pracovať bude v sieti GSM aj CDMA, čo bude výhodou pre zákazníkov, čo často cestujú do rôznych kútov sveta.

Applefoto: engadget.com

Nový fotoaparát v iPhone 4S bude mať 8-megapixelový snímač a rozlíšenie 3 264 x 2 448 bodov. K dispozícii bude IR filter pre lepšie a presnejšie farby. Fotoaparát má byť až o tretinu rýchlejší pri snímaní obrázkov s 30 % vyššou ostrosťou. Nasnímanie prvej fotografie bude trvať 1,1 sekundy, ďalšej snímke to bude trvať iba 0,5 sekundy! Pre porovnanie Samsungu Galaxy S II to trvá 2,0 s pri prvej snímke a 1,8 sekundy medzi snímaním fotografií. Videá budú mať rozlíšenie 1 920 x 1 080 bodov s digitálnou stabilizáciou obrazu a časovou redukciou šumu.

Hlasové ovládanie v novom zariadení vyzerá veľmi nádejne, no dostupné bude zatiaľ v beta verzii iba vo svetových jazykoch - angličtine, francúzštine a nemčine. Ďalšie jazyky pribudnú postupne.

Applefoto: engadget.com

Nový iPhone 4S bude dostupný v bielej a čiernej farbe v 16 GB verzii za 199 usd, 32 GB verzii za 299 usd a 64 GB verzii za 399 usd pri dvojročnom kontrakte u amerického mobilného operátora. Staršie modely iPhone 3GS a iPhone 4 sa budú predávať aj naďalej. Predbežné objednávky na nový model začnú v piatok 7. októbra 2011, samotné zariadenie bude reálne dostupné od 14. októbra 2011 v USA, Kanade, Austrálii, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku a Japonsku. Na Slovensku sa dočkáme novinky 28. októbra 2011, kedy bude spustený predaj aj v ďalších krajinách.

Applefoto: engadget.com

Zdroj: engadget.com

Oficiálne video ku iPhone 4 S:

Diskusia k článku:

Začať diskusiu