Nokia 6267

RECENZIA mid-endu Véčko s 2 Mpix fotoaparátom, LED bleskom, FM rádiom, MP3 prehrávačom a hudobnými tlačidlami.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko

OS: vlastný, Series 40 5th Edition,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS,

rozmery: 94 x 47 x 22 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 174 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 107 g),

interný displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 33 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režím,

externý displej: pasívny, 262 144 farieb, 128 x 160 b., 21 x 27 mm, uhlopriečka 34 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videa (640 x 480 b.),

CIF kamera pre videohovory,

pamäť: 30 MB + microSD (až do 4 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), e-mail, PTT

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetoth 2.0 + EDR (A2DP), miniUSB,

hudba: MP3/WMA/MP4/AAC/aAAC+, FM rádio,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-5C, 1020 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6,5 hodín hovoru / 300 hodín pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt, IrDA, HSDPA, kryt objektívu, RSS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5C, nabíjačka AC-4, stereo headset HS-47, použivateľská príručka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6267 je pravdepodobne priamym nástupcom Nokie 6131, veľmi dobre vybaveného véčka s automaticky otváraným ramenom. Model 6267 sa už nevyznačuje automatikou, ale spoľahnúť sa budete musieť na prsty, ktoré dve odlišne veľké ramená celkom pohodlne oddelia. V zavretom stave upúta veľkým externým displejom a trojicou hudobných tlačidiel pod ním. Nad vonkajším displejom je zase fotoaparát a LED dióda. V hornej stene sa ukrýva univerzálny miniUSB konektor a otvor pre nabíjačku aj pre slúchadlá (2,5 mm). V pravej bočnej stene je trojica tlačidiel: +, -, spúšť. V ľavej sa ukrýva len pamäťová karta microSD.

Otváranie 6267 pomocou pravej ruky je pohodlné. Uhol roztvorenia ramien je prekvapivo veľký, takmer 180 stupňov. Prístroj je to však veľký, s rozľahlou klávesnicou, ideálny pre mužov s väčšími rukami. Spracovanie sa zdá byť dobré, použité materiály patria ku priemeru. Vŕzganiu pri silnejšom uchopení 6267 sa nevyhnete.

Klávesnica sa skladá z troch častí: trojice externých hudobných tlačidiel, trojice bočných tlačidiel a hlavnej časti. Všetky tri sú pohodlné a nemám k nim žiadne veľké výhrady. Externé tlačidlá nie sú podsvietené, ale hmatom ich jednoducho odlíšite. Pre pohotovostný stav priraďujete obom výberovým tlačidlám vlastné funkcie, rovnako aj štyrom smerom ovládacieho tlačidla. Tie však neplatia po aktivácii aktívneho pohotovostného režimu. Ten je totiž nutné nejakým spôsobom oživiť a ja odporúčam použiť smery hore aj dole. Písanie správ na klávesnici 6267 je veľmi, veľmi pohodlné.

Displeje sú tiež pýchou modelu 6267. Externý je súce len informatívny, ale svoju funkciu si plní veľmi dobre. Nesklame ani na priamom slnečnom svetle, rovnako ako vnútorný. Nastavenia displejov sú štandardné, opäť chýba regulácia jasu a doby podsvietenia. Poteší možnosť zmeny veľkosti písma pre správy, kontakty a web samostatne.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je zhodný s fotografickým prístrojom v Nokiách 6233 a 6280 / 6288. V bežných podmienkach slušné 2 Mpix snímky, večer pomôže LED blesk. Aj keď, blízke objekty pevný objektív rozmaže, vzdialenejšie zase dióda neosvetlí. S Nokiou 6267 štandardne fotíte na výšku...inak budete snímky musieť otáčať. Prezeranie fotiek ponúka všetky požadované funkcie: fullscreen, zoom aj editor. Avšak práve úpravy fotiek sa uskutočňujú len v malom rozlíšení (najviac do rozlíšenia displeja).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí ma prekvapil. Pôvodne sme písali o rozlíšení 176 x 144 bodov, ale realita je podstatne lepšia. Video vo formáte 3GPP zaznamenáte s rozlíšením 352 x 288 bodov, a dokonca tiež 640 x 480 bodov. Najvyššie rozlíšenie má však veľmi veľkú dátovp spotrebu, odporúčam kúpu veľkej pamäťovej karty alebo voľby nižšieho rozlíšenia. Na prezeranie videí v mobilnom telefóne bude CIF (352 x 288) úplne stačiť.

EXTRA plus: Záznam VGA videí.

Parametre videa:

celkovo: 2 107 kbps (asi 16 MB / min.)

obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 2 095 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA 01 (3GPP, VGA, 7 MB)

UKÁŽKA VIDEA 02 (3GPP, CIF, 1 MB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

V Nokii 6267 je nový prehrávač hudby, resp. mediálny prehrávač. Vyhľadáva súbory aj podľa umelcov, albumov a žánrov, dokonca zvláda prezeranie videí. Prehrávač spustíte v zavretom stave okamžite stlačením play / pause. Podržaním krajných tlačidiel sa zrýchlene presúvate v rámci skladby, stlačením preskočíte na vedľajšiu.

EXTRA plus: Nokii 6267 nechýbajú ani moje obľúbené časované profily.

Hudobné funkcie uzatvára FM rádio s novým vzhľadom. Dokáže vyhľadať všetky dostupné stanice, ponúka stereo výstup aj hlasnú reprodukciu. RDS mu chýba, to dokáže nahradiť online služba Visual radio.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Telefónny zoznam je tradičný. Ponúka hromadné označovanie, presúvanie a kopírovanie zo SIM a naopak, skupiny volajúcich, rýchlu voľbu... Pri zobrazení mien a čísiel súčasne, vidíte naraz 4 kontakty s hlavným číslom, to je šikovné. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte aj volané, aj prijaté hovory. Nokia už zachovala rozumný systém nových modelov. Dĺžky jednotlivých hovorov si však 6267 nepamätá. Aj odmietnutý hovor priraďuje medzi prijaté, a nie neprijaté, ako konkurencia. Potešilo ma aspoň možné nahrávanie hovoru v dĺžke až 1 hodina.

EXTRA mínus: odmietnurý hovor považuje za prijatý.

Prácu so správami zvláda 6267 na výbornú. Pohodlná klávesnica poteší, jednotný editor pre SMS a MMS možno trochu sklame. Až pridaním obrázka či iného objektu sa SMS premení na MMS. No keď chcete poslať multimediálnu správu len s textom, Nokia 6267 vám nepomôže.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mailový klient sa mi, podobne ako na Nokii 7500 Prism, nepodarilo nastaviť. Ani so SIM kartou Orangeu, ani O2, pričom dátový profil bol nastavený správne (fungovala Opera Mini aj internetový prehliadač). E-mailový prehliadač sa pýši novými funkciami, napríklad automatickou kontrolou schránky (od 30 minút), či určením veľkosti obrázka pridávaného do správy.

Vstavaný internetový prehliadač odporúčam len na prezeranie WAP stránok, pre surfovanie internetom používajte výrobcom pripravenú Operu Mini priamo medzi Java aplikáciami. Vstavaný prehliadač ponúka zmenu veľkosti písma, zobrazenie stránky na celom displeji, určenie kódovacej znakovej sady, podporu JavaScript a iné funkcie. Na surfovanie internetom dobre poslúži podpora UMTS aj EDGE. Na lokálne pripojenie mobilu ku PC zase poteší miniUSB konektor. Aj keď nedokáže mobil nabiť, pripojenie mobilu ako čítačky kariet microSD ku počítaču pomocou tradičného USB kábla považujem za veľmi šikovné riešenie.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Bluetooth profily: A2DP, AVRCP, DUN, FTP, GAP, GOEP, HFP, HSP, OPP, SAP, SDP, SPP.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Medzi organizačnými funkciami nájdete opakovaný budík, tónom môže byť aj FM rádio. Kalendár je šikovne prepojený s aktívnym pohotovostným režimom, aj jeho samotná aplikácia je prehľadne graficky vytvorená. Pod mesačným zobrazením vidíte aktuálne poznámky. Nechýba automatické mazanie udalostí, napríklad po mesiaci.

Poznámky v Nokiách patria k najvydarenejším, najmä vďaka písaniu s diakritikou a limitu až 3 000 znakov na poznámku. Odošlete ich ako textový súbor,cez MMS alebo Bluetooth.

Ďalšie funkcie: úlohy, kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času, hry (Golf Tour, Rally 3D, Soccer 3D, Sudoku), Java aplikácie Presenter, Prevody, Sensor, Svetové hodiny a Yahoo! Go.

Výhody:

- klávesnica a ovládanie,

- veľký displej,

- dobrá funkčná výbava.

Nevýhody:

- rozmery,

- niektoré nedostatky Nokií (odmietnutý hovor považuje za prijatý),

- Java nefunguje na pozadí.

Orientačná cena: 8 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 6267 nie je ničím extrémne zaujímavá. Jedná sa o priemerný mobil, a to je práve jej devízou. Ponúka veľký displej, veľké tlačidlá, pohodlné ovládanie a nechýba jej žiadna aktuálna funkcia určená masovému používateľovi. Trojica hudobných tlačidiel a 2,5 mm konektor poteší vyznavačov dobrej hudby. Mňa najviac oslovil záznam VGA a CIF videí.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.10.2007 - 23:07

samo: do BT profiloch by som dal aj wtf :D inac vyborna nastupca 6131

anonymous29.08.2007 - 00:08 Trvalý odkaz

Tomaš: notak ma ci nie to radio lebo v sekcii HUDBA: je FM radio a zasa v sekcii NEOBSAHUJE/NEPODPORUJE: FM radio tak kde je pravda?????????

anonymous29.08.2007 - 00:14 Trvalý odkaz

riso: to FM radio sme opravili hned po zverejneni clanku. doslo ku nedopatreniu. uz je to v poriadku a 6267 FM radio samozrejme podporuje.

anonymous29.08.2007 - 12:19 Trvalý odkaz

ixus: sa mi zda ze v Martine ho predavaju, minuly tyzden som pozeral N 6131 a tento tam asi tiez bol, 8-9 tis Sk???

anonymous29.08.2007 - 18:40 Trvalý odkaz

mimimaxi1: vyhodna kupa, paci sa mi tento model od nokie........... ovela lepsia nez 5200

Celá diskusia 28 príspevkov