HTC TyTN II (Kaiser)

Prvý kontakt so smartfónom Mobil s WM 6 Professional, 3 Mpix fotoaparátom s AF a takmer plnou funkčnou výbavou.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Windows Mobile 6 Professional

CPU: Qualcomm 7200, 400 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 112 x 59 x 19 mm,

šírka otvoreného prístroja: 93 mm,

hmotnosť: 190 gramov (zistená: 192 g)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 240 x 320 b., 44 x 58 mm, uhlopriečka 72 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), autofocus, záznam videí (352 x 288 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 256 MB + microSD, 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi 802.11 b/g.,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel (miniUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, prehliadač a editor dokumentov, GPS príjmač,

batéria: 1 350 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6 hodín hovoru / 400 hodín pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, aktívny kryt objektívu, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio,

Obsah balenia:

zariadenie, batéria, nabíjačka, stereo handsfree s miniUSB konektorom, USB kábel, stylus, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

HTC TyTN II, tiež označovaný ako HTC Kaiser či MDA Vario III je nástupcom modelu HTC TyTN, u nás skôr známeho pod označením Orange SPV M3100 alebo T-Mobile MDA Vario II. Novinka oproti predchodcovi prináša nový operačný systém Windows Mobile 6 Professional, 3 Mpix fotoaparát s automatickým zaostrovaním, či GPS príjmač. Novinkou je taktiež možnosť vyklopenia displeja s podporou technológie TouchFLO, ktorá umožňuje pohodlné ovládanie jedným prstom. Stále chýba napríklad FM rádio, z výbavy ubudol infraport. Rozmerovo sa takmer nezmenili, HTC TyTN II však pribral na váhe o 14 gramov, jeho hmotnosť sa vyšplhala až na 190 gramov.

HTC TyTN 2 je špičkovo vybavené zariadenie. Každý, kto sa po ňom pozerá, musí mať jasno v jeho základných parametroch, ktoré sú uvedené v úvode každého článku v sekcii Recenzie na Fony.sk. Stručne sa preto zameriame na zvláštnosti tohto modelu.

Konštrukcia je vysúvacia - do strany. Po vysunutí nie úplne ideálnej QWERTY klávesnice sa otočí aj obraz na displeji, a to TyTN-u trvá zbytočne dlho. Po zasunutí ďalšie trávim ďalšie sekundy čakaním na otočenie obrazu do tradičnej polohy. S TyTN-om som sa jednudochu niekedy načakal, rýchly procesor jednoducho nepomohol. Hovorí sa, že TyTN 2 nemá vôbec grafický čip a všetká práca je teda na základnom čipsete. Konštrukcia zariadenia je na prijateľnej úrovni.

Ovládacích prvkov je na zariadení viac než dosť - šikovný jog-dial (ovládacie koliesko) v bočnej stene, niekoľko pomocných tlačidiel, ktorých funkciu si môžete zmeniť, dostatok ovládacích prvkov pod displejom a polnohodnotná vysúvacia QWERTY klávesnica. Zabúdať nesmieme ani na dotykový displej, tentoraz aj s technológiou TouchFLO, ktorej účinok som veľmi nepocítil. Domáca obrazovka je však vydarená a dostatočne prispôsobená ovládaniu prstami. Menšími položkami (napríklad v ponuke štart) listujete pomocou ovládacieho kolieska. Dotykové pero som vytiahol len zriedkavo.

Displej je dnes už mierne zastaraný, môžeme ho však označiť za dostatočný a pomerne úsporný. S nízkou hodnotou jasu sa ale okrem šetrenia energie pripravte aj na nízku viditeľnosť vonku na priamom slnku. Tu sa niekedy stráca význam pohodlnej navigácie pomocou zabudovaného čipu a vami doinštalovanej aplikácie (ja som používal Google Maps).

Hardvérová výbava prístroja je veľmi dobrá, absencia FM rádia ma však mrzí - rádio totiž počúvam rád, keď ma už omrzia všetky empétrojky. Na druhej strane, bez 3,5 mm alebo dokonca 2,5 mm konektora priamo na tele prístroja TyTN 2 označiť za hudobné zariadenie ani nemôžeme. Hudobné možnosti možno trochu vylepšuje špeciálny prehrávač všetkých skladieb na pamäťovej karte či v mobile, ale na podrobnú prácu s knižnicami radšej použijete štandardný Windows Media Player. Fotoaparát je dobrý, prekvapil ma pomerne účinným a hlavne automatickým makro režimom. Ovládanie fotoaparátu na dotykovej obrazovke je prispôsobené ovládaniu prstami. Tu sa však opäť posťažujem na zlú viditeľnosť displeja v exteriéri. TyTN 2 neobsahuje ani blesk, nejedná sa teda ani o zariadenie na fotografovanie večierkov.

Na čo teda TyTN 2 slúži? Na prácu!

Veľmi dobrá je práca so správami, najmä e-mailami. Tu sa prejavuje aj rýchly procesor, aj bohaté možnosti - konektivita (podpora HSDPA, HSUPA, Wi-Fi), podpora dokumentov a pod.

Z telefonických funkcií vás Windows Mobile poteší dátumom posledného hovoru pri každom mene v telefónnom zozname.

Spoľahnúť sa môžete aj na prepracovaný kalendár s výbornou synchronizáciou s MS Outlook. Ja si radšej kalendár synchronizujem online s Google Calendar, a to z akéhokoľvek smartfónu.

TyTN 2 obsahuje aj českú lokalizáciu a slovenskú virtuálnu klávesnicu so slovenskými znakmi v špeciálnom riadku. Ale pohodlné písanie znakov s diakritikou na hardvérovej klávesnici TyTN 2 žiaľ neponúka. Nejaký ten slovenský znak napíšete stlačením bežného tlačidla a následným stlačením medzerníka v kombinácii s Fn.

Výhody:

- spoľahlivý čip GPS,

- operačná pamäť 128 MB,

- perfektná práca s e-mailami,

- univerzálny miniUSB konektor,

- konštrukcia s vyklápacím displejom,

- pamäť hovorov v telefónnom zozname,

- prepracovaná organizácia času.

Nevýhody:

- veľké rozmery a hmotnosť,

- často pomalé reakcie,

- viacero aplikácií musíte ovládať dvomi rukami,

- chýba blesk, na večerné snímky zabudnite,

- z hudobných funkcií len MP3 so slúchadlami do miniUSB,

- takmer nulová viditeľnosť displeja na slnku,

- nie najpohodlnejšia klávesnica.

Orientačná cena: 20 790 Sk (Epicentrum)

Záver

HTC TyTN 2 je stále aktuálne zariadenie. Za cenu asi 20 000 Sk ponúka takmer plnú funkčnú výbavu, oželieť budete musieť len niektoré hudobné funkcie a zmieriť sa musíte tiež s tradičným QVGA dotykovým displejom. Mne najviac vadili pomalšie reakcie. TyTN 2 je výborný na navigáciu (vďaka kvalitnému vstavanému čipu), oceníte ho pri práci s e-mailami a určite si bude rozumieť s Wi-Fi sieťou vo vašej práci, u vás doma aj v obľúbenej kaviarni.

Za najväčšieho konkurenta TyTN 2 považujem HTC Touch Dual s vysúvacou klávesnicou a tenším telom, ktorému však chýba najmä podpora Wi-Fi. Jeho cena je však o niekoľko tisíc nižšia. Drahším konkurentom je výborne vybavená Nokia E90 s dvojicou kvalitných displejov a lepšou klávesnicou. Spomenúť musím aj Sony Ericsson P1i, ktorý spolu s externým GPS modulom stojí ešte menej než spomínaný HTC Touch Dual.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.04.2008 - 02:26

Fizzy: V popise "Zakladne info o smartfone" je ze ma iba 2Mpix ;) Prosim oprav to. Pekny to stroj, len 200g je hodne. A co je to ta HSUPA? Aky prenos? Ze ŠUPA :D

anonymous27.08.2007 - 11:40 Trvalý odkaz

graffoo: tak nevim, zeby zmena zo symbianu na wm? :D som zvedavy na rychlost toho procaku. pokial bude na tom ako samsungacky 400 MHz, tak ziadna slava.

anonymous27.08.2007 - 11:41 Trvalý odkaz

7wcsnurka: je dat prenos uploadu,v tomto pripade do 1.2mbps
...dobra masinka

anonymous27.08.2007 - 12:07 Trvalý odkaz

mimimaxi1: tak tento mobilek sa mi paci.............. hlavne aby ce na nejak pod 20 tis.

anonymous27.08.2007 - 12:35 Trvalý odkaz

jojo: graffoo, procak veru je 400 MHz

Celá diskusia 59 príspevkov