Samsung E800

Recenzia vysúvacej imidžovky Kvalitný imidžový fón s jednoduchým ovládaním a sympatickým vzhľadom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 87 x 43 x 23,5 mm,

hmotnosť: 86 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 bodov,

fotoaparát: VGA s bleskom a zrkadielkom,

pamäť: 22 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, 64-hlasé melódie,

batéria: Li-Ion 1100 mAh,

výdrž: do 2,5 h hovoru/130 h pohotovosti.

Upozorňujem na absenciu: e-mailového klienta, prenosov cez Bluetooth a nedokonalých prenosov cez IrDA, nemožnosť záznamu videa, profilov.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Keď E800-ku chytíte do ruky, získate hneď dojem, že takto sa správne robí (nielen) imidžový telefón. Malý, ľahký, ergonomický ? tak by som ho stručne charakterizoval. Pod displejom sa nachádza gumený prvok, krátka vystúpená úsečka, do ktorej sa palec, ktorým prístroj otvárate, zaprie. Veľký displej netreba dvakrát vyzdvihovať ? do tak drobného telefónu sa väčší snáď ani nezmestí (doba však ide ďalej a technický pokrok s ňou). Po stranách sa nachádzajú dve tlačidlá: naľavo pre ovládanie hlasitosti, napravo pre spustenie fotoaparátu. Nad pravým tlačidlom je strieborný kryt konektora pre pripojenie dodávaného handsfree. Veľmi sa podobá tlačidlu pod ním, no ide len o mechanickú ochranu. V pravej stene sa ukrýva ešte infračervený port. Horná časť telefónu obsahujúca displej, základné ovládacie prvky a z druhej strany šošovku fotoaparátu so zrkadielkom (tá je v zavretom stave chránená) sa posúva na dvoch kovových koľajničkách. Celý mechanizmus je vhodne doplnený pružinkou. Po vysunutí však malo na testovanom prístroji horné rameno asi milimetrovú vôľu. Osobne som očakával presné zapadnutie všetkých prvkov do seba tak, ako tomu bývalo u predchádzajúcich modelov tohto kórejského výrobcu. Tento nedostatok však nie je až taký tragický a do distribúcie sa možno dostali prístroje s ešte lepším spracovaním.

Klávesnica

Z fotografií sa môže zdať, že výsuvná je práve klávesnicová časť, ale opak je pravdou. V skutočnosti klávesnicovú časť držíte stále uchopenú v ruke. Pre ovládanie prvého riadku tlačidiel ostáva po otvorení dostatok miesta (s týmto problémom sa stretnete u konkurenčného Siemensu SL65). Tlačidlá majú primeraný vzájomný odstup, príkladný odpor a výšku stisku. Aj podsvietenie je takmer dokonalé. Chválim aj prítomnosť bočného tlačidla na reguláciu hlasitosti a tiež možnosť automatického zablokovania tlačidiel po zavretí prístroja. Najviac problémov som mal počas krátkeho používania s nemožnosťou potvrdzovať voľby modrým tlačidlom. Na potvrdzovanie slúži ľavé polyfunkčné tlačidlo, pravým sa v menu vraciate o krok späť. Túto funkciu preberá aj tlačidlo "c" umiestnené pod hlavným ovládacím prvkom. Nechýbajú ani dve tlačidlá pre prijatie a ukončenie hovoru. Štvorsmerné tlačidlo, uprostred ktorého sa nachádza modré tlačidlo pre vstup do internetu, mohlo byť väčšie. Na jeho nedostatočné rozmery si sťažovalo viacero mojich známych. Jednotlivým smerom sú v pohotovostnom stave pevne priradené 4 funkcie ? fotoaparát nahor, zmena melódie doprava, kalendár nadol, správy doľava.

Displej

Začneme technickými parametrami: rozlíšenie 128 x 160 b., aktívna technológia TFT, 65 536 farieb. Displej je v tejto kategórii drobných imidžových telefónov príjemným prekvapením. Na priamom slnku sú zobrazované údaje pomerne dobre viditeľné, konkurencia však ponúka kvalitnejšiu antireflexnú vrstvu. Chýba mi tu šetrič displeja, ktorú nahrádza funkcia servisný displej (krátkodobé rozsvietenie indikátora času v nastavenom intervale 7 sekúnd až 1 minúta). Jej využitie som však počas doby testovania nenašiel. Keď zmeškáte hovor alebo prijmete správu, nespozorujete na zhasnutom displeji v čase nečinnosti žiadnu informáciu. Na druhej strane, otvorenie telefónu je otázka zlomku sekundy. Po vysunutí hornej časti sa displej rozsvieti, a na ňom už vidíte, či ste niečo nezmeškali a po zavretí sa môže klávesnica automaticky zamknúť, takže sa už nemusíte o nič starať.

Písmo je v niektorých prípadoch až zbytočne veľké a túto vlastnosť nedokáže majiteľ nijak ovplyvniť. Hlavná ponuka menu je tvorená 9 ikonami. Tento systém sa osvedčil aj v prípade ostatných európskych značiek, Kórejčania sa teda museli prispôsobiť. Páči sa mi, že pri listovaní jednotlivými položkami v nižších úrovniach menu vidíte v malých okienkach, či sú dané funkcie aktívne, koľko je práve správ v položke prijaté správy a podobne. Touto funkciou Samsungov sa zatiaľ žiaden iný výrobca neinšpiroval. Pohyb v menu a listovanie jednotlivými položkami je rýchle, reakcie telefónu zodpovedajú našim predstavám.

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát umožňuje snímať zábery s maximálnym rozlíšením 640 x 480 b. Tento rozmer budeme ešte dlho považovať za dostatočný, aj keď megapixel poskytne oveľa jemnejšie snímky a pri tak veľkej internej pamäti by som ho vedel využiť. Ale to sme vraveli aj pri starších CIF fotoaparátoch a o rok tak budeme možno posudzovať práve megapixelové aparáty. Najviac sa mi na tomto prístroji páči, že v čase pohotovosti šošovku fotoaparátu chráni samotné telo telefónu, a to vďaka špeciálnej konštrukcii. Funkcia sa spustí takmer hneď po stlačení bočného špeciálneho tlačidla. Prekresľovanie záberu na displeji je rýchle, podobne aj reakcie počas práce s týmto nástrojom. Po spustení fotoaparátu preberajú jednotlivé numerické tlačidlá priradené funkcie. Po ich osvojení je práca s kamerou veľmi pohotová. Digitálne priblíženie je prítomné pri všetkých rozlíšeniach. Kladne hodnotím aj prítomnosť blesku, silnej bielej diódy, ktorá však v určitých prípadoch spôsobí oranžový závoj nachádzajúci sa v spodnej časti snímky. E800-ka je dobre vybavená aj rôznymi rámikmi a efektmi. Umožňuje aj vytvárať tzv. multizábery (8 alebo 15 snímok za sebou s vysokou rýchlosťou či 6 alebo 9 záberov pomalším spôsobom), krátke video s ním však nenatočíte. Neprekvapí ani prítomnosť nočného režimu, novinkou je však možnosť otočenia alebo zrkadlového prevrátenia záberu. V nastaveniach nájdete aj 4 stupne kvality (superjemná, jemná, normálna, ekonomická), časovanú samospúšť (3, 5 alebo 10 sekúnd), výber jedného zo siedmich zvukov spúšte. Nielen zákazníci Orangeu privítajú možnosť zmeny rozlíšenia a kvality snímky, čím aj v prípade 120 x 160 b. vytvoria záber s veľkosťou do 5 kB. Vytvorené snímky je možné ukladať do tzv. albumov. Táto možnosť sa pri 22 MB pamäti určite zíde. Aj keď majú snímky s rozlíšením 640 x 480 b. veľkosť len okolo 50 kB (v závislosti od kvality), ak nemáte v úmysle prenášať ich do počítača, využívajte radšej menšie rozlíšenia. Prístroj totiž neumožňuje nafotené obrázky približovať, a tak ušetríte množstvo miesta pri rovnakých možnostiach ich prezerania. Snímky žiaľ nie je možné priamo odosielať prítomným infraportom (len pomocou MMS), na tieto účely je nutné použiť príslušný počítačový softvér. Na záver tohto odseku uvádzame ešte jednu zaujímavosť: fotoaparát nespustíte pri aktívnych infračervených prenosoch.

Média box

Do galérie sa zmestí až 22 MB rôznych súborov, z ktorých to sú najčastejšie snímky a melódie, u podaktorých aj multimediálne správy. Ako sme už spomínali, v prípade fotiek je možné vytárať vlastné albumy (prakticky ide o záložky), do ktorých môžete zoskupovať vybrané snímky.

V prípade melódií je použitie 64 nástrojov v jednej skladbe oproti 40-im, ktoré poznáme z predchádzajúcich modelov, asi taký rozdiel, ako medzi 65 tisíc a 262 tisíc farbami na displeji. Jednoducho MIDI alebo MMS (SMAF) melódie prehrávané na E800-ke patria na vrchol rebríčka. Milo ma prekvapilo oddelenie MMS a SMS pri výbere zvukových upozornení pri obdržaní správy. Na túto vymoženosť som si veľmi zvykol na mojej P800-ke. SMS-ky totiž kvôli častej notifikácii e-mailov ignorujem, a teda som im priradil len tichý tón, MMS si však rád prezriem ihneď, a preto som im nastavil oveľa intenzívnejšie upozornenie. Správam je však možné vybrať len jeden z 10 prednastavených zvukov, v prípade organizéra ide dokonca len o 5 melódií, z ktorých vyberáte aj pri nastavovaní budíka. Kritiku si zaslúži nemožnosť súčasného vibračného a zvukového upozornenia na hovor. Potešia zvuky pri otvorení/zatvorení telefónu, tzv. tóny krytu (bublina, budúcnosť, tokáň, kriket).

V E800-ke nehľadajte profily, využiť môžete len vypnutie zvukov podržaním mriežky.

Pamäť

22 MB zdieľaných obrázkami, melódiami, MMS-kami,

3 072 kB pre Java hry,

1 000 kontaktov,

200 SMS.

Telefónny zoznam

Do zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom, následné vyhľadanie mena je však nutné ešte potvrdiť ľavým funkčným tlačidlom, čo zbytočne komplikuje prácu s najčastejšie používanou funkciou. Kde sú nastavenia? - napadlo ma pri práci s telefónnym zoznamom. Musíte sa hneď zmieriť so súčasným zobrazením kontaktov na SIM a v telefóne. Mená je možné radiť do skupín a každá si určite zaslúži zvláštnu melódiu. Ku kontaktom môžete priradiť obrázky z telefónu, najvhodnejšie budú istotne snímky z jedného z albumov. Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, to sa pri 1 000-položkovej kapacite určite zíde. Páči sa mi grafické prostredie telefónneho zoznamu, ktoré ponúka v hornom riadku zobrazenie telefónneho čísla označeného kontaktu, pod ním vidno 4 pod sebou zoradené mená a v spodnom riadku je zase neustále zobrazená kombinácia vyhľadávaných počiatočných znakov.

Hovor

Hovorové funkcie sú jednoznačne v mobilnom telefóne najdôležitejšie, preto na ne kladiem vždy veľký dôraz. Telefónny zoznam sme už zhodnotili, tu len pripomeniem pevné spoločné zobrazenie čísiel na SIM a v telefóne.

Telefonovanie s týmto modelom je príjemné, a to najmä vďaka ergonomickým tvarom telefónu. Niekto vám zavolá, pomocou peknej melódie a priradenej fotografie zistíte, o koho ide, tak zľahka vysuniete vrchnú časť, a tým aj hovor prijmete. Ukončíte ho zase zavretím prístroja. Nielen, že to vyzerá efektne, ale je to i veľmi praktické. Hlasitosť reproduktora počas hovoru ovládate pomocou bočného tlačidla pre reguláciu hlasitosti. Samsung vyvinul aj novú technológiu zvýraznenia hlasu pre lepšiu konverzáciu, ktorú nazval Voice Clarity. Hlasné handsfree používa funkciu potlačenia ozveny. Na ulici je zase potlačený ruch okolia.

SMS

Ku spokojnosti pri práci so správami potrebujeme splniť niekoľko základných parametrov:

kvalitnú klávesnicu (tú E800-ka určite má),

jednoduchý editor s odpočítavaním znakov (taktiež splnené),

slovník T9 bez diakritiky (v testovanom modeli chýbal),

dostatočnú pamäť (200 SMS určite postačuje),

dostatok textu na displeji (v tomto smere sme obmedzení veľkým písmom, ktoré však môže niekomu vyhovovať).

Obťažovalo ma, že editor správ vždy začínal so slovníkom T9, ktorý som musel vždy manuálne deaktivovať. Z editora nie je možný návrat do menu, ale len do pohotovostného stavu stlačením červeného tlačidla.

MMS

Multimediálne správy patria k mojim obľúbeným, preto ma potešil jednoduchý a praktický editor, s ktorým som začal hneď inštinktívne pracovať. Aj neustále zobrazenie aktuálnej veľkosti správy sa mi veľmi páči a stále ho u niektorých značiek nenachádzam. Snímky v pamäti telefónu je možné odoslať len cez MMS, čo sa istotne zapáčilo aj našim operátorom. Multimediálna správa je obmedzená veľkosťou 100 kB.

E-mail v tomto modely nehľadajte. Pomôcť si budete musieť buď niektorým z wapových e-mailových portálov (E-zones, Orange World, wList ap.) alebo javovou aplikáciou.

WAP

Ako štandardný prehliadač slúži Openwave, známy aj zo Siemensov. Stránky sú načítavané veľmi rýchlo, tomu napomáha aj GPRS v kombinácii 4+2 timesloty. Pochváliť musím veľmi jednoduché nastavenie wapového prehliadača. V tomto smere by sa mohli od Samsungu poučiť aj ostatní výrobcovia. Do záložiek sa zmestí až 15 rôznych obľúbených adries. Po dlhej dobe som sa vyžil v listovaní WAP stránkami, keďže Samsung ponúka rýchle listovanie po celých stranách (v prípade dlhých textov) či odkazoch pomocou bočného tlačidla. Pri listovaní som teda šípky na štvorsmernom tlačidle ani nepoužil. Na odpojenie spojenia bez straty zobrazenia aktuálnej stránky som neprišiel.

Prenos dát

Infraport slúži len na spojenie s PC. Pomocou infračervených prenosov môžete premiestňovať rôzne objekty z a do telefónu, na synchronizáciu telefónneho zoznamu či kalendára však zabudnite. Bluetooth tomuto modelu citeľne chýba, výrobca sa však v tomto smere veľmi neponáhľa. Na dátové prenosy na veľké vzdialenosti slúži GPRS s konfiguráciou 4+2 timesloty.

Organizačné funkcie

Budík - E800-ka ponúka 3 typy budíka: ranný budík (možné posunutie budenia o pár minút), budík 1 a budík 2. Na požiadanie vás zobudí aj telefón vo vypnutom stave. Také možnosti ako Samsung E800 ponúka v tomto smere len máloktorý telefón.

Kalendár - kalendár je už tradične možné vidieť ako tapetu, to umožňujú výsostne Samsungy. V položke Organizér sa nezľaknite prvého riadku nazvaného "nové meno" namiesto "nové memo". Telefón si zapamätá len 25 pripomienok v každej kategórií (harmonogram, úloha, hovor, výročie) a každá z nich môže byť pripomenutá len jedným z 5 prednastavených melódií. Melódiu však určujee individuálne ku každej pripomienke. Žiaľ, ďalšou slabosťou tejto funkcie je absencia opakovania udalostí.

Z ostatných funkcií spomenieme ešte kalkulačku, ktorá ponúka aj prácu so zátvorkami.

Hry

V novom telefóne nájdete 2 prednastavené hry: SnowBallFight /guľovačka/ a BubbleSmile /logická/. Pre všetky Java aplikácie je vyhradených 3072 kB.

Výdrž a batéria

Batéria typu Li-Ion s kapacitou 1100 mAh určite zabezpečí dostatok energie na niekoľkodňovú záťaž. Oficiálne udávaná výdrž je 130 h pohotovosti alebo 2,5 h hovoru. Na tri dni bežného použitia (niekoľko správ a minút hovoru denne) sa s týmto modelom môžete určite spoľahnúť.

Výhody:

dizajn a konštrukcia,

pekný displej,

chránená šošovka fotoaparátu,

veľká pamäť,

rýchle GPRS a teda aj WAP,

možnosti budíka.

Nevýhody:

len prednastavené melódie pre správy, budík a kalendár,

malá pamäť na pripomienky,

nemožnosť synchronizácie dát,

v pohotovosti zhasnutý displej,

chýba e-mail a Bluetooth.

Samsung mi v každom smere pripadá ako rozdvojená osobnosť. Na jednej strane hýria jeho produktmi množstvom nápadov, na druhej to všetko prekazí množstvom nedostatkov. 64-nástrojové prehrávanie MMF skladieb je krásne, ale prečo sú teda v ponuke pre SMS, MMS, budík či pripomienku len prednastavené melódie? A prečo Samsung stále neponúka tak veľmi chýbajúce profily? Načo je mi pamäť 22 MB a obrovské možnosti vytvárania fotiek, keď si ich v telefóne nemôžem ani priblížiť či aspoň roztiahnuť na celý displej, prípadne ich cez infraport odosielať do telefónov mojich známych? A takýchto príkladov je v prípade viacerých Samsungov mnoho.

Už sa síce opakujem, ale Samsung E800 je typický imidžový telefón s primeraným množstvom funkcií, ktoré postačujú drvivej väčšine užívateľov mobilných telefónov. Ak máte dostatok financií a telefón používate výlučne na prenos hlasu, SMS-iek a multimediálnych správ, sem-tam použijete pripomienku, nevyžadujete MP3 zvonenia, ale postačuje vám niekoľko kvalitných a hlasných MMF melódií, nemáte ani veľmi nad čím váhať. V tejto kategórii určite nič lepšie nezoženiete. Ak však chcete imidžový telefón, ale potrebujete aj prepracované organizačné funkcie, e-mail v telefóne, prepracovanejšiu kameru na záznam neopakovateľných okamihov, použitelnejší infraport, porozhliadnite sa radšej po konkurenčných modeloch. Možnosti predsa len nie sú až také malé.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu