Samsung U100

RECENZIA mid-endu Aktuálne najtenší telefón na svete dokonca s 3 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 106 x 50 x 5,9 mm,

hmotnosť: 66 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 220 x 176 b., 262 144 farieb, 39 x 31 mm, uhlopriečka 49 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), záznam videí (352 x 288 b., MPEG4),

pamäť: 70 MB zdieľaných aj pre Java, MMS a e-maily, 1 000 kontaktov, 1 000 SMS, 3 x 100 udalostí v kalendári, 100 poznámok,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel, obmedzený mass storage (prehrávač médií),

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač,

ostatné: Java, WAP, prehliadač dokumentov, SOS správy, TV výstup,

batéria: 690 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: 0,33 W/kg (norma 2,0 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, podpora pamäťových kariet, RSS, instant messaging, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung U100 je najtenší telefón na svete. Upútal mnoho ľudí v mojom okolí. Pri jeho výrobe boli použité kvalitné materiály, ktoré zabezpečili pevnú konštrukciu i pri tak tenkom dizajne. Avizovaných 6 mm hrúbky však nie je celkom pravdivých, keďže sa v časti s fotoaparátom približuje ku 8 mm. V ruke sa U100 drží dobre, ani raz som nemal pocit, že sa telefón môže zlomiť. V ľavej bočnej stene je dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti, v pravej je konektor pre príslušenstvo a špeciálne tlačidlo. Úplne tu chýba otvor pre pútko...záhadné konanie Samsungu. Prekvapilo ma veľmi rýchle zapnutie prístroja. SIM karta sa zasúva do špeciálneho otvoru a výmenou sa mechanicky opotrebúva.

EXTRA plus: ak chcete najtenší mobil na trhu, vaše hľadanie sa práve skončilo.

Klávesnica je jednoliata, perfektne podsvietená, no bez hmatateľných rozdielov medzi tlačidlami. Takže si na ňu budete zvykať. Pre mňa bolo jediným problémom stláčanie tlačidla OK, ktoré nie je hmatovo odlíšiteľné od šípok. A pritom by tu stačil jemný výstupok po obvode. OK tlačidlom z pohotovosti vstúpite do WAP-u, starý známy problém Samsungu. Podržaním mriežky spustíte tichý režim, podržaním bočného tlačidla fotoaparát. Všetkým štyrom šípkam pre pohotovostný stav určujete vlastné funkcie, šikovná je "Moja ponuka" s ďalšou štvoricou vybraných funkcií. Blokovanie klávesnice uskutočníte podržaním hviezdičky a následným potvrdením.

Aj tento Samsung si po vstupe do menu pamätá posledné použité položky vo všetkých úrovniach. Napríklad nastavím tapetu, červeným tlačidlom sa vrátim do pohotovosti a zistím, že chcem inú. Tak stlačím Menu - OK - OK - OK a som opäť v nastaveniach pozadia. Displej je parametrovo slabší, ale ja som s ním prakticky žiadne problémy nemal. V miestnosti zobrazuje krásne farby, vonku je viditeľnosť slabšia. Stláčanie klávesnice môžu sprevádzať jemné vibrácie, čo som aj používal. Režim slnečného svetla som nikdy nevyužil, keďže sa nastavuje hlboko v menu. Jas aj doba podsvietenia sú regulovateľné. V nastaveniach sú aj dva typy písma, niekoľko štýlov zobrazenia hodín. Všade v menu sa zobrazuje náhľad na položky v ňom. Je to trocha otravné a nedá sa to vypnúť. Niekedy sú reakcie U100 spomalené.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát patrí ku priemeru. Ponúka veľmi bohaté nastavenia, ale výsledok je na 3 Mpix slabší. Chýba mu blesk. Na momentky z výletu či dokumentáciu väčších objektov sa hodí dobre. Prezeranie fotiek je tiež dostatočné, nechýba lupa a úprava obrázkov. Tvorbu výrezov používam pri odosielaní MMS-iek, do ktorých vkladám len podstatnú časť snímky.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je slušný, vo svojej triede stále nemá veľa konkurentov s takým rozlíšením. Pri prezeraní je nutné stlačiť mriežku - potom sa obraz pekne roztiahne na celú obrazovku do pôvodného pomeru strán. Rýchle pretáčanie videa je tiež k dispozícii.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 2,2 MB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Keďže U100 ponúka len 70 MB pamäte bez možnosti rozšírenia, môžete do nej presunúť len niekoľko MP3 skladieb. Tento presun je pohodlný vďaka objaveniu sa telefónu ako externého mediálneho zariadenia (nie externého disku) v PC . A tak som doň bez problémov vložil zopár pesničiek, no ku videám a fotkám v telefóne som sa nedostal. Tie som musel poslať cez Bluetooth alebo použiť PC softvér Samsungu na prepojenie s telefónom.

EXTRA mínus: Samsung U100 neponúka profily a žiaľ ani obľúbené pripomínanie zmeškaných udalostí.

Hudobný prehrávač v U100 je šikovný, funguje na pozadí a ponúka množstvo nastavení. Dodávané slúchadlá sú slabšie. Pri zablokovanej klávesnici regulácia hlasitosti hudby nefunguje.

Telefonovanie s U100 je pohodlné a reproduktor hlasný. Telefónny zoznam ma veľkú kapacitu, ale nový kontakt veľa položiek neobsahuje (napríklad len jeden e-mail). Štýl telefónneho zoznamu mi však skutočne vyhovuje. Hovor je možné podržať, spustiť hlasnú reprodukciu, aj počas neho vidíte aktuálnu dĺžku...len ho nie je možné zaznamenať. Register hovorov je výborný. Zobrazuje aj opakované hovory na jedno číslo a môžete v ňom zaradiť čísla do zoznamu odmietnutí. Tieto čísla sa vám už nedovolajú, ale vy o ich nepodarených pokusoch budete vždy informovaní. V registri chýba jediná vec - pamäť dĺžky jednotlivých telefonátov. Keď v pohotovostnom stave zadám 444, ukáže mi všetky kontakty obsahujúce toto trojčíslie. Ak chcem ale vytočiť neuložené číslo 444, musím dať voľbu "späť" a vtedy sa zobrazené kontakty stratia.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Editor SMS a MMS správ je jednotný. Nový slovník T9 je šikovnejší než doteraz a veľmi sa podobá slovníku v Sony Ericssonoch. Text je možné aj kopírovať. Nerozumiem, prečo U100 nedokáže vložiť nafotené 3 Mpix snímky do MMS-ky, musíte na to ísť opačne: snímku "odoslať cez správu". Vtedy bude zmenšená na asi 50 kB.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mailový klient je veľmi dobre spracovaný. Interval kontroly elektronickej pošty môže byť 1 - 12 hodín, určite by som privítal častejšiu kontrolu. Limit preberania súborov je obmedzený na max. 300 kB. Prílohy pekne zobrazuje prehliadač obrázkov a dokumentov. Pri tvorbe e-mailu chýba možnosť vložiť prílohu, fotku som vedel odoslať len z ponuky pri jej prezeraní. Video, fotku alebo MP3 skladbu väčšiu než 300 kB do e-mailu vôbec nevložíte.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Zabudovaný internetový prehliadač je veľmi slušný na prezeranie WAP stránok, na ostatok odporúčam bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Do sveta sa U100 pripája cez GPRS alebo EDGE. Lokálne pripojenie cez Bluetooth a kábel je už samozrejmosťou. Preto ma mrzí absencia plnohodnotného mass storage. Bluetooth profily: SPP, HSP, DUN, OPP, FTP, HFP, BPP, GAVDP, A2DP a AVRCP.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

EXTRA mínus: chýba podpora pamäťových kariet a mass storage

Na budíkoch v Samsungoch sa mi páči, že si môžem okrem melódie určiť aj hlasitosť a nastaviť melódiu bez vibrácie. Koho budí telefón s vibráciou na tvrdej poličke pochopí, o čom snívam. Nie každý musí byť budený najhlasnejším krikom kohúta. Nechýba opakovanie každého budíka. K dispozícii je až 5 budíkov.

Kalendár je priemerný, ponúka všetko potrebné. Chýba mi prepojenie s domácou obrazovkou. Na nej môže byť zobrazený len bežný mesačný náhľad bez označených udalostí. Nechýba ani hromadné mazanie udalostí.

Ďalšie funkcie:

- jednoduchý prezerač dokumentov (XLS, DOC, PDF) bez zalamovania textu obrazovke

- inteligentné vyhľadávanie textu v správach, kontaktoch, kalendári...

- diktafón s obmedzením až 60 minút,

- Yahoo! - vyhľadávanie, e-mail, messenger

- svetový čas, kalkulačka, prevodník, stopky, odpočítavanie času, poznámky.

EXTRA plus: prehliadač dokumentov a Inteligentné vyhľadávanie.

Výdrž Samsungu U100 na jedno nabitie je priamo úmerná kapacite batérie. Malá, plne nabitá batéria udržala prístroj k dispozícii 1 - 1,5 dňa.

Výhody:

- mnohé zaujímavé funkcie (vyhľadávanie a pod.)

- neskutočne tenký dizajn,

- prehliadač dokumentov

Nevýhody:

- výdrž,

- viditeľnosť údajov na slnku

- chýba podpora pamäťových kariet

Orientačná cena: pod 10 000 Sk

Záver

Samsung U100 nielen zaujme tvarmi, ale aj funkčnou výbavou. Ponúka fotoaparát, prehliadač dokumentov, mnoho vymožeností... Mne sa páči a keďže som náročný používateľ mobilných telefónov s OS, tento si viem výborne predstaviť ako sekundárny mobil s druhou SIM. Páčia sa mi podrobne nastaviteľné budíky. U100 tu má v danej cenovej kategórii celkom slabú konkurenciu. Ja by som asi dlho odolával tenkým modelom U600 a D900i pod 11 000 korún, veľmi by ma lákal aj tenučký hudobný Sony Ericsson W880i pod 15 000 Sk.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.08.2007 - 02:10

mimimaxi1: ma to len 70 mb pamate cize to nenafotim ani hadam 300 fotiek

anonymous16.08.2007 - 00:16 Trvalý odkaz

miso789: ...naco je mobilu 3.2 mega fotak ked nema ani len nejaku prisveetlovaciu diodu....nech si je tenky aky chce

anonymous16.08.2007 - 00:52 Trvalý odkaz

riso: spamovat v diskusii nemusis, naozaj to k nicomu nevedie. vymazali sme Ti vsetky bezvyznamne niekolkoslovne prispevky...okrem prveho.

anonymous10.10.2007 - 12:59 Trvalý odkaz

Lajko: Kde sa dá kúpi? ?

Celá diskusia 5 príspevkov