Google kupuje Motorolu

Spoločnosť Google a výrobca mobilných telefónov Motorola Mobility sa spolu dohodli na akvizícii spoločností. Google by chcel Motorolu kúpiť za 12,5 miliardy usd. Dnes pred otvorením Wall Street to oznámil internetový gigant. Celý obchod musí ešte schváliť regulačný úrad.

Google zaplatí za jednu akciu v hotovosti 40 usd. Oproti zatváracej hodnote z 12.augusta 2011, ktorá bola 24,47 usd to je nárast o 63 %. Spoločnosť Google uviedla, že transakcia by mala byť ukončená koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Motorola Mobility nezanikne, bude existovať aj naďalej ako samostatný podnik.

Google si od tohto kroku sľubuje ešte väčšie rozšírenie operačného systému Android a väčšiu konkurenciu v segmente mobilných zariadení. Okrem toho získava aj veľké množstvo patentov Motoroly, čo v dnešnej dobe patentových vojen je zo strategického hľadiska dôležité. Nielen v USA chce konkurovať hlavne iOS od firmy Apple, rizikom pre Android môže byť aj očakávaná jesenná aktualizácia Windows Phone 7 na verziu Mango a ohlásený vstup fínskej Nokie s týmto operačným systémom na trh.

Podľa vyjadrení zo strany Google, pre ostatných výrobcov zariadení sa týmto krokom nič nemení a naďalej bude operačný systém Android zadarmo k dispozícii pre spoločnosti HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG alebo iné.

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu